Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      stosowania

stosowania

(148 wyników)
    • Urząd Zamówień Publicznych wydał w dniu 5.09.2003r. opinię nr UZP/DP/O- JSA/32836/9 (opinia opracowana przez Wiceprezesa Urzędu Zamówień Publicznych Włodzimierza Dzierżanowskiego), zgodnie z którą wspólnoty mieszkaniowe, których członkiem jest jednostka samorządu terytorialnego (czyli Miasto Poznań), posiadające ponadpięćdziesięcioprocentowy udział w nieruchomości wspólnej, zobowiązane są do stosowania prawa zamówień publicznych (PZP). W opinii UZP podstawę do objęcia obowiązkiem st...
    • Witam. Jakich użyć sposobów aby doprowadzić do stosowania przez właścicieli tworzacych wspólnotę np. zawartych w prawie energetycznym zapisów typu - właściciele ustalą wysokość opłat za co i podgrzanie wody uwzględniając miejsce położenia lokalu w budynku ( skrót myslowy -cytowany zapis ma taki sens nie został zacytowany w pełni).Jak doprowadzić do przestrzegania prawa ?.Czy można np. przez sąd.
    • Chciałbym założyć na klatce schodowej automat schodowy z przeciwblokadą. Czy są jakieś przepisy zabraniające tego ? Zarządca twierdzi, że ze względów bepieczeństwa nie wyrazi na to zgody. Chodzi o to, że aby odblokować włącznik zablokowany np na 3-cim piętrze, ktoś z parteru musiałby przejść po ciemku te trzy piętra.
    • tak dla przekory, tym co twierdzą, że Zarząd wszystko może ... ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
    • Witam, czy ktoś z Was mógłby odpowiedzieć mi na następujące pytanie: Czy: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie stosuje się do wszystkich budynków, także tych starych? Chodzi mi o następującą sytuację: - budynek z lat 50 - właśnie trwa kompleksowy remont budynku (wnętrza, elewacje etc.) - zarząd wspólnoty podejmuje decyzje remontowe, których realizacja powoduje, że bu...
    • Jestem ciekaw czy płacicie CIT, gdy zwracacie na konto np. byłemu właścicielowi nadpłatę z tytułu wnoszonych zaliczek. A jeżeli tak to kiedy: za miesiąc kiedy przelaliście mu pieniądze, czy za rok, którego ta nadpłata dotyczyła?
    • asam11 napisał: Wzywanie do niestosowania się do uchwał z powodu własnego rozumienia prawa przez każdego podlegającego uchwałom jest bardzo niebezpieczne i prowadzi do anarchii. wk: Niebezpieczne jest to wyłącznie dla wspólnotowych uzurpatorów, którzy - wykorzystując ignorancję prawną, obojętność a najczęściej po prostu nieobecność innych - uchwalają rzeczy sprzeczne z ustawą (z dowolną obowiązującą ustawą), a tym samym NIEWAŻNE Z MOCY PRAWA; por. art.58 Kodeksu cywilneg...
    • Czy w nowowybudowanym budynku w regulaminie rozliczania ciepła powinny zostać uwzględnione czynniki wyrównawcze? Wszystkie mieszkania są opomiarowane licznikami elektronicznymi wyrażającymi zużycie w GJ. Budynek przynajmiej teoretycznie powinien spełniać współczesne normy cieplne. W momencie wprowadzenia takich współczynników mieszkańcy parteru będą mieli tanszy koszt 1GJ niż mieszkańcy pozostałych pięter, co oznacza ponoszenie części kosztów ogrzania mieszkań na parterze przez pozostał...
    • Dorota Gajos 13-10-2009, ostatnia aktualizacja 13-10-2009 05:25 [b][i]Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej, która liczy 12 lokali. Każdy właściciel lokalu ma podpisaną indywidualną umowę o dostarczanie energii cieplnej. Kto w takim przypadku rozpoczyna okres grzewczy? Zarząd czy też na wniosek każdego indywidualnego właściciela, który ma podpisaną umowę o ciepło z dostawcą? Nadmieniam, iż faktury za ogrzewanie otrzymują indywidualnie właściciele mieszkań, wspólnota w żaden sposób ...
    • [b]Prywatny adres zarządcy w Internecie to za wiele[/b] Renata Krupa-Dąbrowska 13-10-2009, ostatnia aktualizacja 13-10-2009 06:51 ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
    • Witam, mieszkam w bloku który kiedyś był własnością zakładu pracy, obecnie zarządza nim prywatna fimra - ale nie spółdzielnia. W nazwie firmy widnieje raczej napis AGENCJA MIENIA. Nie wiem czy wówczas prawo do wykupu naszego mieszkania zakładowego jest takie samo jak do mieszkania zakładowego którego teraz właścicielem jest spółdzielnia. Kilku mieszkańców wykupiło już mieszkania kilka lat temu a teraz zarządca powiedział mi że nasz blok nie jest przekazany do wykupu i mam czeka...
    • Witam ! Czy ktoś z Państwa pisał plan zarządzania nieruchomością Wspólnoty Mieszkaniowej? Czy to prawda, że obliczanie NPV i IRR dla tego typu własności jest niepotrzebne??? Bardzo proszę o odpowiedź i jeżeli można to z jakimś uzasadnieniem.
    • W dalszym ciągu wymaga to zgody 100% członków ? Nic się nie zmieniło ?
    • Sytuacja: Jest budynek, w którym znajduje się 76 mieszkań oraz podziemna hala garażowa, oznaczona jako lokal nr 77. Garaż jest współwłasnością, posiada 46 współwłaścicieli, z których każdy ma 1/46 część udziału w garażu. W akcie notarialnym zostało dodatkowo zapisane, że każdy ze współwłaścicieli ma wyłączne prawo do korzystania z przypisanego mu miejsca postojowego. Pod koniec maja br. na zebraniu wspólnoty poddanych pod głosowanie zostało kilkanaście uchwał. Wśród tych uchwał znalazł...
    • mam podłaczony okap mechaniczny podłączony do przewodu kratki wentylacyjnej. na podstawie DZ.U.NR75 poz. 690 z 2002r. administarator karze lokatorom zdemontować okapy czy mogę sie nie zastosowac do tej decyzji i jakich argumentów użyć.
    • Czy na rachunkach za ciepło macie wyszczególnione zużycie w GJ. Czy GJ z waszego ciepłomierza kosztuje tyle samo co GJ na rachunku od ciepłowni ? Jak macie rozliczoną różnicę między zużyciem ciepłomierza głównego a zużyciem ciepłomierzy indywidualnych ? Nie oczekuję informacji o tym, że to zależy od regulaminu rozliczania ciepła gdzie się okaże, że mój GJ jest więcej wart niż GJ w węźle cieplnym. Moim zdaniem GJ na moim ciepłomierzu i GJ na ciepłomierzu głównym w węźle cieplnym ...
    • Dzien dobry na początku było fajnie - mieszkańcy kosili trawnik po kolei, wg kolejności mieszkań. potem ktoś wymyślił, żeby koszeniem zajeła się jedna osoba. teraz ta osoba chce pieniędzy za koszenie, no i zrobił się problem, bo Zarząd uważa że do wypłaty pieniędzy ze środków Wspólnoty wystarczy notatka o wykonaniu koszenia. coś tu chyba nie gra... Konrad
    • Mam pytanie, czy jest ktos zainteresowany prowadzeniem forum swojej wspolnoty na profesjonalnym portalu nt nieruchomosci. Przykład zanjduje sie na www.polishproperty.eu/forum Chętne wspólnoty beda miały mozliwość wymiany informacji o ich lokalnych problemach itp
    • Jeżeli wspólnota ma tylko lokale mieszkalne i wynajmuje dodatkową komórkę swojemu mieszkańcowi czy przychód z tego jest opodatkowany? i to samo ze stychem kawałek strychu wynajmuje swojemu mieszkańcowi ? bardzo proszę o odpowiedź
    • classica napisała: witam, mam pytanie co do plombowania wodomiarów. Kolega z zarządu stwierdził, że nasza WM powinna mieć plombę ze swoim znakiem, do plombowania wodomiarów. Jak wiemy pomysłowośc ludzka nie zna granic, zatem śrubunki wodomiarów powinny być zaplombowane by ktos sobie np. nie przełożył wodomierza w drugą stronę itp. Nie za bardzo znam się na przepisach związanych z plombowaniem, wiec może ktoś mnie oświeci, czy trzeba cechę plombowniczą rejestrować w ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się