tabletki

(16 wyników)
  • Jak czesto robicie dzieciom morfologie? Chodzi mi oczywiscie glownie o te dzieci, ktore przewlekle stosuja leki. Moja jest na furaginie od ponad roku, a zaden lekarz nie pomyslal o tym, zeby zrobic jej chociaz raz badanie. Nie chce jej kluc niepotrzebnie, ale wydaje mi sie, ze morfologia i proby watrobowe, to chyba warto, jak myslicie?
  • Witajcie! Wcale sie nie spodziewałam, ze to będą pyszne syropki, ale okazalo się, że po pierwsze to tabletki, a po drugie fatalne w smaku! Wydaje mi się, że rozdrabnianie pastylki jeszcze spotęguje niedobry smak i bałabym się przy tym, że moja dwulatka zachłyśnie się drobinkami. Jak sobie radzicie?
  • Witam i bardzo proszę o odpowiedź:) Zmienił nam się nefrolog i otrzymaliśmy nowe zalecenia. Podejście nowego lekarza jest dużo bardziej "optymistyczne" niż poprzedniego i stąd moje pytanie. Córka ma 18 miesięcy, waży 8,5kg. W listopadzie ub.r. cystografia wykazała refluks III st. prawostronny czynny (rok wcześniej obustronny - III/IVst i II/IIIst). Córka przechodziła ZUM 2-krotnie w wieku 1,5mies oraz 2,5mies; od 15 miesięcy bez ZUMu. Dotychczas podawałam codziennie 1/2 tabletki Fur...
  • Jakie dawki Furaginu przyjmują na co dzień (zapobiegawczo) Wasze dzieci? U nas dziecko 13 kg - 3/4 tabletki. Zuza
  • witam czy mozecie mi powiedziec czy na furaginie mozna szczepic,bo ja juz zdurnialam.Bylam na kontroli u pediatry ale naszej niestety nie bylo i przyjela nas inna,zapytalam sie o szczepienie bo ma caly czas zalegle,15 skonczyla brac augmentin ale w dalszym ciagu bierze furagin 2 razy 1\2 tabletki,tamta powiedziala ze spokojnie moge zaszczepic dziecko (wyznaczone mamy na 23,05)a moja twierdzi ze nie. Nie wiecie moze kto ma racje?Dodam ze moja lekarka wroci dopiero w czerwcu
  • Witam, Podczytuję Wasze forum od piątku, kiedy to potwierdzono u mojego synka infekcję układu moczowego. Synek ma 6 mcy. Zacznę od tego, że na początku grudnia miał ogólne badanie moczu. Wyszło ph 7 oraz liczna flora bakteryjna. Flora mogła się wziąć spod napletka, ponieważ, mimo że łapałam mocz do kubeczka, złapałam cały strumień. To był pierwszy raz, nie mam wprawy i nie wiedziałam, kiedy będzie ten środkowy i jak długo będzie trwał. W każdym razie pediatra zaleciła 2 kropelki...
  • Witajcie! Jestem mama 2.5-letniego smyka z refluxem II stopnia. Dopiero zaczelismy nasza "przygode" z refluxem... Chcialam sie zapytac, jak podajecie polowke tabletki furaginy? Bo ja nie umiem przeciac tak, by byla polowka, w dodatku tabletka rozwala mi sie zupelnie. Poradzcie prosze. Pozdrawiam
  • MOja cora (3 latka) juz 1.5 roku jest na Furaginie, ma refluks 2/3 stopien prowostronny, no i teraz wlasnie mielismy kontrolna cystografie i niestety dalej to samo :( Jak dotad nie bylo jakiegos inwazyjnego leczenia, tylko Furagin i kontrola moczu, co pol roku USG. USG w normie, lada dzien bede miec wyniki krwi, wiec zobacze czy ten Furagin jej nie zaszkodzil. Zastanawiam sie jak dlugo lekarze lecza, podleczaja Furaginem? Fakt dawki malutkie, brala 1/2 tablety co 3 dni, teraz ma...
  • wiadomo już dlaczegojeden moczowód jest poszerzony. A to za sprawą wysokiego cisnienia w pecherzu. Marysia (20 m )dostała Doxar. Ma go brać 1/4 tabletki 1 miligranowej. raz dziennie naczczo. Ciężko to tak podzielić bo tabletka jest niamal mikroskopijna. ktoś podaje i czy szybko są efekty ? czyli po takiej tabletka zwęża się to co rozszerzone ?
  • witajcie, pytam o taką ewentualnosc u Was z racji tej, ze pewnie niemal kazda z Was podawała swemu dziecku furaginum...Filip (8 miesiecy) bierze od wczoraj 2 razy po pól tabletki(osłonowo bardziej niz leczniczo- zapalenie zoledzi,napletek nieruszany- przylkejony ciagle,b.o.m. bez wiekszych zmian)i zaczely sie klopoty z brzuszkiem.Wczesniej-2 miesiace temu- silnymi bólami i biegunka zareagowal na bactrim.I teraz nie wiem,czy historia sie powtarza- furaginum chyba jest pokrewnym chem...
  • Moja 4latka dostała 1 tabletkę furaginy na noc, po 18 g/odzinach zrobiłam badanie ogólne moczu. Myślicie, że jest wiarygodne? Pediatra stwierdziła, że nie jest. Zaleciła 3xdziennie furaginę i nic więcej. Nie mam doświadczenia, nie wiem jak to ocenić ale martwię się, bo córka ma od doby temperaturę 38 - 39. Przebąkuje też o bolącym brzuchu. Sika już mniej, czyli 1 raz na 2-3 godziny. Bólu przy tym nie było wcale. Myślicie, że to pasuje do ZuMu
  • Dziewczyny; jakie dawki lekow biora Wasze dzieci? Bo moja od poczatku leczenia (czyli od listopada) tabletke furaginy dziennie. Wydaje sie byc to duzo, bo to dawka lecznicza, a nie profilaktyczna. A jak jest u Was? Jola
  • witam, Prosze o poradę, Córka ma obecnie refluks lewostronny II st (było Prawy III/IV lewy III stopień) i mamy różne zalecenia lekarzy co do dawek furaginy i urotrimu. jedna mówi 0,5 ta druga 1,5 ta na noc Ile powinnam podać córka waży ok 14 kg ma 2,8miesięcy. dziękuję za odp
  • witam(4)

Witam, Jestem mamą rocznej Marty z refluksem układu moczowego. Wadę wykryto w wieku 4 miesięcy, mała dostała gorączki a badanie moczu wykazało stan zapalny. Oczywiście konieczna była hospitalizacja i leczenie antybiotykiem (Zinnat, Zinacef). W szpitalu mieliśmy usg układu moczowego, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości ale dla pewności lekarz skierował nas na cystografię. No i wyszedł odpływ jednostronny II/III stopnia. Potem mieliśmy scyntygrafię, która uwidoczn...
  • my musimy robic ogolne + posiew co 2 tygodnie. Podaje malemu w tej chwili 1/4 tabletki furaginu na noc. A jak jest u Was???
  • witam, tydzień temu mój synek przestał brać augmentin, dziś odebrałam wynik posiewu (ujemny!!), nasz pediatra zlecił również badanie ogólne moczu, ale ze względu na zapalenie siusiaka, musimy poczekać z ogólnym badaniem do czasu wyleczenia siusiaka. Synuś ma przepisany urotrim na 6 tygodni i nie wiem czy podać mu już dziś czy zaczekać na wynik z badania ogólnego?? Pozdrawiam serdecznie, Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się