marghe_72 12.01.05, 12:05 wielokrotnie sie pojawia w przepisach. No i mam głupie pytanie.. ekstrakt to zapach? czy coś innego? Jelsi co innego to gdzie to kupić lub czym zastąpić (w jednym z przepisów mam 1 ŁYŻKĘ ekstraktu..) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szopen Re: ekstrakt z wanilii IP: 206.73.209.* 12.01.05, 12:13 Moge sie mylic ale chyba chodzi o cos co mozna by nazwac "spirytusowa nalewka z wanilii". Laski wanilii dlugo moczone w spirytusie, odcedzone. Rozmaite substance skaldajace sie na zapach wlasnie w alkoholu sie rozpuszczaja stad tak wlasnie sie ekstrat produkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 12:15 grecka firma "przyprawowa" (kapitan costam costam) ma w ofercie bialy proszek waniliowy, moze to wlasnie bedzie ekstrakt (nie przeczytalam dokladnie opisu). dostepne w leclercu. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 12:18 Ekstrakcja - metoda wyodrębniania określonych składników (...) przy użyciu odpowiednich rozpuszczalników - a więc w alkoholu jak najbardziej...))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 12:22 buuu , nie wybieram sie do sklepu.. kurka czym to zstąpić (ciastka czekoladowe z biała czekoladą)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 Re: ekstrakt z wanilii IP: 195.41.211.* 12.01.05, 12:37 glownym skladnikiem chemicznym aromatu waniliowego jest wanilina syntetyczna wanilina pomieszana z cukrem to nasz dobrze znany cukier waniliowy - ten tani mozna rowniez zrobic cukier waniliowy z prawdziwa wanilia i widzialam takie ustrojstwo w polsce, ale straszliwie drogie (chyba Camis) charakteryzuje sie tym, ze sa w nim takie male brazowe kropeczki, ktore to kropeczki sa nasionkami wanilii no i oczywiscie "prawdziwym" waniliowym zapachem, jesli nie jest zrobiony z cukru, syntetycznej waniliny i brazowych smieci, ktore maja imitowac wanilie ekstrakt waniliowy to jest olejek eteryczny otrzymywany przez ekstrakcje wlasnie alkoholem, ktory jest nastepnie oddestylowywany prawdziwy ekstrakt waniliowy jest bardzo drogi ale i bardzo wydajny i teraz pozostaje pytanie: prawdziwa wanilia czy wanilina jesli ktos nigdy nie probowal prawdziwej wanilii, wanilina mu w zupelnosci wystarczy, bo mocno pachnie tym, co sobie wyobrazamy jest wanilia jesli ktos probowal prawdziwej wanilii, trudno mu jest bez tego, a wanilina smierdzi apteka biala czekolada jest praktycznie niejadalna bez wanilii (tak zaczeto ja przyrzadzac na poczatku i tak sie juz ostalo), bo sklada sie wylacznie z cukru i tluszczu a na pytanie czym zastapic jesli nie wybierasz sie do sklepu i nie masz zadnego z tych produktow w domu? nie wiem jesli masz cukier waniliowy to bez problemu wal do ciastek PS jesli uzywa sie do czegos laski wanilii i nam zostanie, mozna ja potem wsadzis do sloiczka z cukrem pudrem, ktory powoli przejdzie aromatem waniliowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen W sprawie czekolady IP: 206.73.209.* 12.01.05, 12:44 To dodaje sie wlasnie waniliny. Nie chodzi o cene ale o wlasciwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 Re: W sprawie czekolady IP: 195.41.211.* 12.01.05, 13:08 wanilina w czekoladzie? chyba tylko w polskiej zobacz sobie na lepsze czekolady np. valrhona tam na pewno nie znajdziesz waniliny www.valrhona.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiona Re: ekstrakt z wanilii IP: 213.17.230.* 12.01.05, 12:33 A czy tu przypadkiem nie chodzi o tzw. olejek zapachowy, czyli 100% chemii? Coś mi się zdaje, że posądzanie tego o zabawę z wanilią i spirytusem jest zbyt optymistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: ekstrakt z wanilii IP: 206.73.209.* 12.01.05, 12:38 Istnieje ekstrak z wanilii. Niedawno gdzies czytalem o dyskusji na temat czy tym nie uzywajacym alkoholu wolno go uzywac. Olejek zapachowy to zupelnie inna sprawa. A tak na marginesie to wanilia jest latwa do zastapienia wanilina (czyli moze i 100% skomplkowanej chemi organicznej) ale dla zdecydowanej wiekszosci ludzi nie do odroznienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekwiona Re: ekstrakt z wanilii IP: 213.17.230.* 12.01.05, 12:42 Ta wanilina może nie do odróżnienia, ale w cieście, po upieczeniu śladu po niej nie ma. Moim zdaniem sprawdza się tylko w zimnych deserach, albo trzeba jej może nie wiem ile walnąć do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 12:49 chyba najlepiej będzie jak wyskrobie laskę wanilii :) Dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 14:04 Nie mam czasu tlumaczyc, ale to latwiutkie. 1/2 cup vodka 4 vanilla beans 1. Put the vodka in a sterilized glass container. 2. Break or chop the beans into pieces and drop into the vodka. 3. Cover the vodka with a lid. 4. Let sit on a shelf for 2 weeks, shaking every other day. 5. Use a tad bit less than you would regular vanilla extract. 6. When you are gettting low, just add more vodka if the beans still smell good. Przepis ze strony www.recipezaar.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: ekstrakt z wanilii IP: 206.73.209.* 12.01.05, 14:11 No mniej wiecej to samo ale chyba lepiej uzyc spirytusu tak 95% ++++. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 14:12 linn, ja te ciastka dzis chcę zrobic,nie za 2 tyg:)) ale dzieki> Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 20:53 Ja od dawna robie wg XIXwiecznego przepisu P. Gruszeckiej esencyję waniliową z wanilii goździka i cynamonu na bazie okowity 70%owej, której odrobinkę dodaje do smaku do niektórych nalewek likierowych a koniecznie do niby-benedyktynki. Piszę niby bo prawdziwej nie potrafię niestety zrobić! To jest właśnie jej dyskretny urok! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ekstrakt z wanilii 12.01.05, 22:07 zrobiłam z cukrem waniliowym.. sa pyszne.. tylko własnego watku za hu hu nie mogę znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: ekstrakt z wanilii - bardzo łatwo zrobić IP: *.proxy.aol.com 13.01.05, 05:41 www.cooksrecipes.com/sauce/vanilla-extract-recipe.html Odpowiedz Link Zgłoś