Dodaj do ulubionych

dziwny zapach wanilii

IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.09, 15:15
kupilam na ebay wanilie od polecanego tu na forum sprzedawcy.
zastanawia mnie czy wszystko z nia w porzadku. niby wyglada tak jak powinna
ale zapach ma dziwny, jakby wedzony a nie waniliowy. rozkroilam jedna i
wymieszalam z cukrem ale zapach dalej nie jest 'waniliowy'. a moze to tak ma
byc? pierwszy raz kupilam laski wanilii.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: dziwny zapach wanilii 22.04.09, 15:38
      wanilia w laskach NIE PACHNIE wanilia. ma ostry, specyficzny zapach, ktory nie
      ma nic wspolnego z wanilina.
      nie martw sie, jej zapach i smak rozwina sie w potrawach. teraz jest po prostu
      za skoncentrowany.
      kupilas na ebay od madavanilla?
      to najlepszy sprzedawca, zaopatruje sie u niego od lat. sylwia1607 robi to
      rowniez za moja rada, o ile mnie pamiec nie myli i jak pamietam byla bardzo
      zadowolona.
      • Gość: agniesia Re: dziwny zapach wanilii IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.09, 16:14
        aniu, dokladnie ta wanilie kupilam, chyba w kilku watkach ja z sylwia
        zachwalalas wiec stwierdzilam ze sie na tym znasz :)

ale czytajac watek chyba z poczatku tego roku mialam wrazenie ze powinno to
        inaczej pachniec. tym bardziej ze ktos tam zachwalal ze robil cukier waniliowy i
        mu tak wszystko wanilia pachnialo.

a ten cukier to nabierze po jakims czasie waniliowego zapachu? bo na razie to mi
        poprostu smierdzi
        • alinka_li Re: dziwny zapach wanilii 23.04.09, 12:59
          Ten ktoś to ja:) Wanilia pachnie wanilią w pewnym rozcieńczeniu zapachu.
          Zrobiony cukier pachnie aż za mocno, ale dodaję go hojnie do ciast i wtedy gubi
          nadmierną intensywność. Cukier polecam, natomiast ekstraktu z wódką już nie.
          Zrobiłam wg przepisu i efekt żaden. Za to ładnie wygląda na półce;)
          --
          "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
          Bobralus, Forum Kuchnia
    • dominikjandomin Re: dziwny zapach wanilii 22.04.09, 16:14
      Gość portalu: agniesia napisał(a):

> kupilam na ebay wanilie od polecanego tu na forum sprzedawcy.
      > zastanawia mnie czy wszystko z nia w porzadku. niby wyglada tak jak powinna
      > ale zapach ma dziwny, jakby wedzony a nie waniliowy.

A z czym porównujesz? Co jest wzorcem dla Ciebie? Syntetyk z cukru WANILINOWEGO
      czy choinka samochodowa?

PS> Daj namiar na tego sprzedawcę. Dotąd kupowałem na Allegro, ale może ba EBayu
      będize lepiej?
      • Gość: agniesia Re: dziwny zapach wanilii IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.09, 16:24
        kupilam tu:

to moj pierwszy zakup. naczytalam sie wczesniej opisow tu na forum i wyglad jak
        najbardziej odpowiadal dobrej wanilii, no a zapachu wczesniej nie znalam wiec
        jakos przypisywalam mu cos podobnego do cukru wanilinowego, choc sklepowy
        waniliowy tez pachnial podobnie do tego syntetycznego.
        • dominikjandomin Re: dziwny zapach wanilii 22.04.09, 17:36
          Gość portalu: agniesia napisał(a):

> kupilam tu:

> to moj pierwszy zakup. naczytalam sie wczesniej opisow tu na forum i wyglad jak
          > najbardziej odpowiadal dobrej wanilii, no a zapachu wczesniej nie znalam wiec
          > jakos przypisywalam mu cos podobnego do cukru wanilinowego, choc sklepowy
          > waniliowy tez pachnial podobnie do tego syntetycznego.

Ja tam nie wierzę sklepowym.

Moja wanilia (z Allegro, zabij, ale nie pamiętam sprzedawcy) pachnie Wanilią -
          tak jakby wanilina, ale o wiele bardziej bogata i głęboka.

Cukier przechodzi zapachem w tydzień, ale mój sobie lezy i lezy długo.

Teraz robię ekstrat na rumie.
          • Gość: agniesia Re: dziwny zapach wanilii IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.09, 18:10
            wiec mam nadzieje ze za tydzien poznam jak pachnie i smakuje prawdziwy cukier
            waniliowy :)

o ekstrakcie tez juz myslalam. ale widzialam gdzies przepis na spirytusie.
            pewnie jeszcze dzisiaj go zrobie
            • sylwia1607 Re: dziwny zapach wanilii 22.04.09, 18:17
              Agniesiu, nawet mniej niz tydzien;-)
              Ja tez kupuje u tego sprzedawcy wanilie i jestem jak najbardziej
              zadowolona, zreszta nie tylko wanilie ale rozne przyprawy.
            • ania_m66 na wodce :) 22.04.09, 18:21
              jest w galerii potraw. z tym, ze np ja mam, a uzywam jedynie do polewania lodow,
              bo do reszty dodaje prawdziwa wanilie w ktorej moge niejako sie wytarzac, tyle
              mam :)
              • Gość: agniesia Re: na wodce :) IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.09, 21:01
                znalazlam. nawet lepiej bo nie pomyslalam by w swieta przywiezc spirytus (a
                nawet nie wiem czy w de mozna kupic, za krotko tu mieszkam) i zostalo mi na
                jedna porcje advocata. a wodka jakos stoi w szafce i nikt jej nie chce wiec
                przynajmniej sie przyda.
            • linn_linn Re: dziwny zapach wanilii 23.04.09, 09:32
              Nie na spirytusie, na wodce:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67323091,67621584,0,2.html?v=2
      • Gość: agniesia dziwny zapach wanilii IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.09, 16:26
        stores.ebay.de/Madavanilla_W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsubZ0QQftidZ2QQpZ2QQtZkm
      • ania_m66 Re: dziwny zapach wanilii 22.04.09, 16:30
        a prosze
        stores.ebay.de/Madavanilla_Bourbon-Vanilleschoten_W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsubZ2QQftidZ2QQtZkm
        agniesiu, wanilia, jak pisalam, nie pachnie jak cukier wanilinowy :)
        sprzedawca jest swietnym specjalista od wanilii, wiec nie sadze, aby byla skucha.
        zapach wanilii rozwinie sie dopiero w potrawach w mniejszej dawce, rozcienczony
        innymi skladnikami.
        I NIE PRZECHOWUJ PELNYCH LASEK W CUKRZE!
        od biedy zostaw w torebce od sprzedawcy, a najlepiej przeloz do szczelnego
        sloika z pokrywka twist off.
        sprobuj dodac jedna wyskrobana laske do najblizszego wypieku. jesli ciasto
        bedzie dziwnie smierdzialo, mozesz zareklamowac u sprzedawcy, ale naprawde nie
        sadze, ze zajdzie taka potrzeba.
        • Gość: agniesia Re: dziwny zapach wanilii IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.09, 16:43
          wiem, wiem... w cukrze wyladowala tylko jedna laska (najpierw dokladnie
          wyskrobana z ziarenek)w celu przekonania sie co z tego wyniknie, jaki wyjdzie
          zapach :). reszta (prawie 30)zapakowana w sloik czeka na uzycie w jakiejs
          potrawie. wzielam na testowanie 2rozne dlugosci po 50g i obie pachna tak samo
          wiec to pewnie tak ma byc, ja poprostu tego zapachu nie znalam.
          teraz mysle do czego by to na probe wykorzystac....
          tylko zastanawia mnie skoro to takie mocne i skoncentrowane a sprzedawca podaje
          przepis na czekolade z 1laski wanilii i 0,5l mleka. ale i tak to pewnie bedzie
          pierwsze co zrobie :)
          • ania_m66 Re: dziwny zapach wanilii 22.04.09, 16:56
            na 0,5 l. plynu bedzie ok. pomysl o creme brulee :)
            o oliwie z wanilia do skorupiakow, warzyw i truskawek, esencji waniliowej,
            wypiekach, soli waniliowej itp itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka