01.09.12, 16:55
Witajcie.

Proszę o poradę - co opłaca się najbardziej i jest jakościowo najlepsze:
- ekstrakt z wanilii kupny (ok. 25 zł/100 ml) - używałam i wiem, że jest ok, ale wypada stosunkowo drogo w porównaniu z domowym,
- ekstrakt z wanilii domowy (ok. 6 zł/3 laski wanilii + szklanka wódki) - czy jakość będzie odpowiadać temu ze sklepu?
- pasta waniliowa (ponad 30 zł) - nie używałam, ale spotkałam wiele entuzjastycznych opinii.

Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: wanilia 01.09.12, 16:58
      Robię ekstrakt w domu, wychodzi ciemny, bardzo aromatyczny, wanilię kupuję na Allegro, więc za ok. 1,2-1,5 zł za laskę. Sklepowy ekstrakt jest drogi i nie mam pewności, czy na pewno uczciwie robiony, pasty nie używałam.
      :-)
      • hazo Re: wanilia 01.09.12, 18:10
        Pasta waniliowa jest bardzo dobra i bardzo wydajna.
        • linn_linn Re: wanilia 01.09.12, 18:19
          Skład: cukier, woda, ekstrakt waniliowy, (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik: tragant
    • bene_gesserit Re: wanilia 01.09.12, 21:01
      Nie polecam ekstraktów waniliowych, imo to pudło. Kupnym nie można ufać, domowe pachną ledwo-ledwo - mają fajny kolor, ale zapach zupełnie nie ten, nie umywają się do lasek wanilii.

Jesli kupiłaś laski wanilii w wiekszej ilosci, to je zamróź w workach z suwakiem i używaj, kiedy zechcesz. Rozczarowałam się do innych sposobów jej konserwowania.
      • matka.smoka Re: wanilia 01.09.12, 21:14
        Jeszcze nie kupiłam, właśnie nie wiem, co kupić. Sama wanilia jakoś mnie nie przekonuje, za dużo z tym zabawy w razie potrzeby. Poza tym, jak to przeliczać, jeśli w przepisie mam np. 1 łyżeczkę ekstraktu, to ile to ziarenek?
        A jakby domowy ekstrakt zrobić z większej ilości, niż podano w przepisie ( a są tam właśnie 3 strąki na szklankę alkoholu)? Może mieć sens?
        • bene_gesserit Re: wanilia 01.09.12, 21:25
          Ależ żadnej zabawy. Jeśli dysponujesz chociaż jednym w miarę ostrym nożem i łyżeczką, sprawienie wanilii zajmuje nie więcej niż 20 sekund, a laskę możesz wykorzystać do aromatyzowania kawy chociażby. Na ekstrakt szkoda lasek, jego dodanie czy nie do ciasta czy czegokolwiek innego - choćby kawy - niewiele niestety zmienia. Oglądałam w sklepie pasty z wanilii za ponad 30 zł - składała się głównie z cukru i waniliny, a wanilii było tam aż 4%. To już lepiej kupić cukier waniliowy po prostu :)
        • bene_gesserit Re: wanilia 01.09.12, 21:27
          A, i robiłam ekstrakt ze szklanki wódki i 18 chyba 12-cm lasek - i jest zupełnie bez sensu, jak pisałam. Pachnie jak cukier waniliowy z wódką, nie ma zupełnie tej niesamowitej głębi, jaką ma dobrej jakości wanilia. Aromat płaski, jednowymiarowy w dodatku nietrwały.
          • squirk Re: wanilia 01.09.12, 21:30
            Żałuję, Bene, że nie mogę zaprezentować Ci jak mocno i waniliowo pachnie mój ekstrakt z bardzo dobrej jakości świeżych lasek wanilii. Nie namawiam, każdemu wg potrzeb, u mnie się sprawdza, imho jesli ktoś ma możliwość powinien spróbować ekstrakt zrobić, nie zawsze ma się pod ręką świeżą laskę wanilii a ekstrakt może stać bardzo długo i być pod ręką.
          • Gość: waqa Re: wanilia IP: 212.160.148.* 04.09.12, 11:45
            trzeba bylo kupic porzadnej jakosci laski wanilii :-)
        • squirk Re: wanilia 01.09.12, 21:28
          matka.smoka napisała:

> A jakby domowy ekstrakt zrobić z większej ilości, niż podano w przepisie ( a są
          > tam właśnie 3 strąki na szklankę alkoholu)? Może mieć sens?

W moim jest - policzyłam - 12 strąków przeciętych na pół i jeszcze raz wzdłuż, nie do końca, nie dawałam tylu od razu, zaczęłam od 5 czy 6 (i było ok, ekstrakt pięknie pachniał i dobrze aromatyzował), potem dorzuciłam bo wpadłam w szafce na kilka lasek a nie miałam na nie innego pomysłu. Pachnie bardzo mocno, wystarczy odrobina. Uzupełniam najzwyklejszą wódką raz na jakiś czas, wstrząsam i wraca do szafki. Rewelacja, nie dam się nabrać na żadne sztuczne aromaty mając coś tak dobrego i tak łatwego do zrobienia.
          • Gość: Kinga Re: wanilia IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.09.12, 22:36
            a możecie polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na Allegro?
            • squirk Re: wanilia 01.09.12, 23:25
              Gość portalu: Kinga napisał(a):

> a możecie polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na Allegro?

Administracja pewnie usunie taki post, prywatnie chętnie podeślę nicki dwóch ulubionych Sprzedających od wanilii, ziół, przypraw i herbat, jeśli chcesz pacnij mnie mailem, odbieram gazetowy.
              Od razu zastrzegam, że nic z tego nie mam i mieć nie będę, jest dwóch panów, u których kupuję od kilku lat, nie przejechałam się na żadnym towarze, są rzetelni i nie mam do nich zastrzeżeń, byli tu już polecani przy różnych okazjach, o ile pamiętam.
              • ania_m66 Re: wanilia 03.09.12, 12:45
                zdecydowanie kupic laski wanilii. ja przechowuje w szklanej butelce z steroka szyja i zakretka typu twist off i nie trzymam na sloncu. do wybebeszania uzywam normalnego noza stolowego, zadnego ostrego ani lyzeczki nie trzeba.
                puste laski laduja w sloju z cukrem i aromatyzuja go na waniliowo. kto poleca przechowywanie calych lasek w cukrze bredzi za przeproszeniem bez pojecia o temacie, ale chyba juz te "dobre" rady przestaly pojawiac sie na forach i w poradnikach, bo ostatnio nie wpadly mi w oko.
    • Gość: kwaśna śmietana Re: wanilia IP: *.home.aster.pl 04.09.12, 08:31
      Robiłam własny ekstrakt waniliowy, dałam nawet więcej lasek, niż było w przepisie. Ekstrakt wyszedł super ciemny, ładnie pachniał, ale w cieście ni dudu go nie było czuć. Od tamtej pory dałam sobie spokój z robieniem własnego ekstraktu. Jednak najlepszy efekt daje po prostu świeża wanilia. "Pustymi" strąkami również aromatyzuję cukier. Tu, o dziwo, efekt jest bardzo dobry!
      • Gość: qawa Re: wanilia IP: 212.160.148.* 04.09.12, 11:47
        wode zastapic rumem
        kupic dobrej jakosci wanilie
        nie isc na latwizne i tanioche
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka