Dodaj do ulubionych

Tania wanilia

24.01.09, 11:18
Wczoraj kupiłam w hipermarkecie T...o wanilię w laskach, 1 szt.za 1,70zł:) Dla
mnie to bajecznie tanio, nawet jeśli jakość nie jest najwyższa (pewnej
polskiej firmy kosztuje 7 zł, a też jest średniej jakości). Chcę koniecznie
mieć własny cukier waniliowy, chemiczny substytut zaczyna mnie szczypać w
język. Wiem, prosta sprawa, włożyć laskę do cukru i już. Ale tu mam pytanie do
doświadczonych: ile trzeba lasek (z zawartością)by zaromatyzować ok 1 kg
zwykłego cukru?
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:22
      Sposobem Jamiego Olivera najlepiej jest zmiksować w malakserze 4
      laski wanilii dodając stopniowo 1 kg drobnego cukru, potem to
      przesiać i większe kawałki znów zmiksować z cukrem. To co zostanie
      Jamie wyrzucił, ale ja wrzucam do esencji waniliowej, bo mi jednak
      szkoda tych resztek zapachu jakie tam zostają ;)
      • alinka_li Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:36
        Och, ten przeklęty malakser, łazi za mną, muszę sobie chyba wreszcie go kupić. A
        zanim kupię? Piękny słój umyty i czeka na aromatyczny cukier, więc może po
        prostu wydrapię ziarenka, potnę łodygę na kawałki i to wystarczy? Chyba nawet
        musi;) Muszę to zrobić dziś i koniec:) Akurat kupiłam 4 laski:)
        • Gość: ania_m Re: Tania wanilia IP: *.pools.arcor-ip.net 24.01.09, 11:40
          ja bym najpierw uzyla o,5 kg cukru. i tak wyjdzie bardzo duzo, a szybciej bedzie
          gotowe, "naperfumowane". w ostatecznosci potem bedziesz sukcesywnie dodawala
          cukru na miejsce pobranego.
          z twoja metoda bez malaksera dobrze kombinujesz.
        • dziuunia Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:40
          Jasne, wyskrob ziarenka, resztę pokrój najdrobniej jak się da i
          wymieszaj z cukrem, też będzie dobre :)
        • poughkeepsie a masz młynek do kawy? 24.01.09, 19:05
          bardzo dobrze się w nim mieli laski wanilii. Szczerze powiedziawszy ja
          próbowałam mielić cukier w malakserze-w braunie i prawie go spaliłam, więc nie
          wiem czy to taki dobry pomysł :/ Ja mam dyżurną puszkę, do której wsypuję gotowy
          cukier puder i wtykam całe laski wanilii. Nawet całe, niewyskrobane ;-) po kilku
          tygodniach bardzo dobrze aromatyzują cukier.
          • Gość: ania_m absolutnie nie rob tego! IP: *.pools.arcor-ip.net 24.01.09, 19:17
            cale laski wanilii trzymamy szczelnie zamkniete, np w butelce 0,5 l. z steroka
            szyjka i zakretka typu twist off. albo po prostu w sloiku ze szczelna zakretka,
            ale NIGDY nie w cukrze. taka wanilia wysycha tam na wior i oddaje swoje olejki
            eteryczne do cukru.
            to po prostu straszne marnotrawstwo :(
            laski wyskrobane jak najbardziej nadaja sie do cukru, soli (tak tak) i oliwy z
            oliwek a takze do esencji waniliowej na bazie wodki.
            • sylwia1607 Re: absolutnie nie rob tego! 24.01.09, 23:24
              Zgadzam sie, ze laski wanili w calosci marnuja sie w cukrze, powinny bac
              zamkniete szczelnie same. No ale jak komus nie szkoda, to co tam;-)
        • Gość: Daria Nacięłam się na tę tanią wanilię, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 16:51
          to jest c o ś co w ogóle nie ma zapachu wanilii tej za 7 zeta.
          • Gość: ania_m Re: Nacięłam się na tę tanią wanilię, IP: *.pools.arcor-ip.net 25.01.09, 17:21
            cena wanilii jest absolutnie niadekwatna do jej jakosci. na samym madagaskarze
            jej cena skupu wacha sie od kilkunastu do kilkudziesieciu dolarow za kg i nie ma
            nic wspolnego z obfitoscia zbiorow, panujacymi warunkami atmosferycznymi itp.
            ogolnie moja wanilia kupiona przez siec tez kosztuje po przeliczeniu 1,7 zl za
            sztuke. kupilabym wieksza ilosc, byloby jeszcze taniej. i to sporo
    • sylwia1607 Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:37
      Alinka_li, ja kupuje tu
      shop.ebay.de/?_from=R40&_trksid=m38.l1311&_nkw=Vanilleschoten&_sacat=See-All-
      Categories
      A cukier waniliowy robie tak: wydrazone z ziarenek laski drobno
      kroje, i wrzucam do sloika do cukru. Pieke bardzo czesto, wiec
      systematycznie te puste laski laduja w sloiku.
      • alinka_li Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:42
        Dzięki za linka, można też na allegro, ale taniej niż w T...o już nigdzie nie
        kupię, i nie ma tego zawracania głowy z przesyłką, czekaniem itd., a każda
        prawdziwa laska wanilii będzie lepsza od waniliny:)
        • sylwia1607 Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:44
          Alez ile tego czekania, ten koles wysyla zaraz jak dotra pieniadze,
          po 2 dniach mialam paczke w domu:-)
      • Gość: ania_m Re: Tania wanilia IP: *.pools.arcor-ip.net 24.01.09, 11:44
        przesylka do polski 6,50 euro, bo na gwiazdke tak zrobilam.
        przy 250 g naprawde rewelacyjnej wanilii tez wychodzi kolo 1,7. mozecie sie w
        pare osob zebrac i kupic. ja, albo sylwia mozemy wam kupic i wyslac same, bedzie
        taniej. 250g to 55 lasek. przy 400g bedzie jeszcze taniej.
        a za jakosc obie z sylwia mozemy poreczyc, to ja jakis czas temu odkrylam
        sprzedawce i zareklamowalam dalej :)
    • sylwia1607 Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:41
      Zapomnialam napisac, ze za 38 lasek zaplacilam 10 €, wiec okolo
      40zl.
      • Gość: ania_m Re: Tania wanilia IP: *.pools.arcor-ip.net 24.01.09, 11:46
        moje byly drozsze, ale ja kupuje te najdluzsze. znaczy wtedy jest ich troche mniej.
    • alinka_li Re: Tania wanilia 24.01.09, 11:47
      Dzięki za porady:)
    • alinka_li Re: Tania wanilia 25.01.09, 20:32
      Zrobiłam ten cukier waniliowy, jestem więcej niż zadowolona:)) Najpierw zrobiłam
      pół kg, ale że robota bardzo mi się spodobała, to zrobiłam drugie pół:) Cukier
      pachnie już teraz, i to jak!
      Co do jakości: nie widzę żadnej różnicy między tą wanilią za 1,70 a tą za 7, a
      może nawet ta tańsza lepsza? Miałam 4 laski, jedna z nich trafiła się taka
      bardziej wysuszona i matowa, pozostałe 3 cudowne: elastyczne, lśniące, pełne
      ziarenek, takie tłuste. Wanilią pachną mi ręce, nóż, miska, wszystko:)
      Mam prośbę do znawców: mógłby ktoś tę wanilię kupić i podzielić się opinią?

"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
      Bobralus, Forum Kuchnia
      • sylwia1607 Re: Tania wanilia 25.01.09, 20:52
        Alinka_li, skoro napisalas, ze byly elastyczne, lsniace, pelne ziarenek, tluste
        i pachnialo mocno wanilia, czyli jest ok.
        • alinka_li Re: Tania wanilia 25.01.09, 21:15
          No to świetnie, jutro jeszcze sobie dokupię:)
          • Gość: ania_m Re: Tania wanilia IP: *.pools.arcor-ip.net 25.01.09, 21:29
            a dokup, pewnie.
            tylko nie przechowuj w cukrze! puste laski, jak najbardziej, pelne nigdy!
            • mamafrania13 Re: Tania wanilia 27.01.09, 22:25
              Ale dlaczego nie w całości? To co można zrobić z ziarenkami, jeśli
              dam wydrążone laski do cukru?
              • sylwia1607 Re: Tania wanilia 27.01.09, 22:38
                Ziarenka zuzywasz do czegos innego, a puste laski, do cukru. Cale laki wanili
                nie moga lezec w cukrze, poniewaz to nie miejsce dla nich.
              • Gość: ania_m Re: Tania wanilia IP: *.pools.arcor-ip.net 27.01.09, 22:43
                dodac do ciasta, budyniu, krewetek (tak), bialej ryby(tak tak), bitej smietany i
                gdzie jeszcze dajesz wanilie :)
                dopiero ta pusta, wykorzystana laske lepiej jest wsadzic do cukru niz wyrzucic.
                przechowywanie calych, niewykorzystanych swiezych patrz moj post wyzej.
                ogolnie jesli kupujesz pojedynczo w szklanej fiolce, zostaw w niej. ja kupuje
                jednorazowo kilkadziesiat deko swiezej z madagaskaru.
                • sylwia1607 Re: Tania wanilia 27.01.09, 22:46
                  Podobnie jak i ja kupuje:-)
      • Gość: abc Re: Tania wanilia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 13:39
        Alinko, pokroiłaś c a ł e laski, czy tylko wydrążone? Pytam, bo
        też chcę tak zrobić, ale nie potrzebuję w tej chwili ziarenek.
        • Gość: ania_m Re: Tania wanilia IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 13:55
          na moje oko, jak zrozumialam alinke, wydrazyla ona ziarenka i dodala je rowniez
          do cukru razem z powstalymi waniliowymi odpadami :), bo chciala miec dobry
          cukier waniliowy.
          • Gość: abc Re: Tania wanilia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 14:17
            Też tak myślałam, ale chciałam się upewnić. Dziękuję
        • alinka_li Re: Tania wanilia 28.01.09, 14:25
          Wyskrobałam laski, ziarenka i puste laski pokrojone na 4 wymieszałam z cukrem.
          Aromat cukru jest powalający:) Zrobiłam z 950g cukru (tyle weszło do słoja) i 4
          lasek wanilii
    • alinka_li Re: Tania wanilia 25.01.09, 23:11
      Słuchajcie, samej z siebie chce mi się śmiać;) Szkoda mi było po prostu umyć
      miskę po wymieszaniu cukru z wanilią (baaardzo pachniała), więc zrobiłam w niej
      ciasto na muffiny waniliowe:) To się nazywa skąpstwo, nawet zapachu mi szkoda,
      żeby się zmarnował:)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka