wirusy

(119 wyników)
  • Moj 7-letni syn w zeszly wtorek wrocil ze szkoly i zrobil w domu 2 luzne kupy + 2 wczesniej w szkole, w srode przetrzymalam go w domu zeby sie upewnic , ze wszystko jest ok i bylo, w czwartek poszedl do szkoly ale pozniej zrobil 2 luzne stolce wlasciwie wodniste, ufajdolil majtki i spodnie bo nie doniosl do lazienki. Tego tez dnia okazalo sie, ze ma zapalenie spojowek, doatla krople ( Ofloxacin), w piatek zostal w domu. W sobote bylo ok ale w niedziele znow zrobil 2 kupy, nie doniosl do lazie...
  • Czy któraś z Was miała kiedyś taki przypadek, bo nie wiem co o tym myślec. Tydzień temu moja 3,5 letnia córeczka zwymiotowała w przedszkolu, od rana żle się czuła, bolał ją brzuszek. W domu też wymiotowała, nic nie jadła, mało piła a i tak wszystko zwracała. Temp. podniosła się do 37,4 a w nocy do 38,5. Na drugi dzień było lepiej, nie wymiotowała, ale z jedzeniem kiepsko, ale piła. Temp. w okolicach 37,4 do 37,8 wieczorem. Następnego dnia gigantyczny żółty katar i kaszel, temp. bez zmian. Le...
  • Witam serdecznie, moja mała złapała gdzies wirusa żołądkowego, zaczęła wymiotowac w sobote, dzisiaj już co prawda nie wymiotuje ale robi rzadkie kupy. Najgorsze, ze przestała w ogóle jeśc, pije troche (wody bo nic innego nie lubi), próbujemy jej dac kilka lyżeczek rzadkiej kaszki co jakiś czas ale jest ryk juz w momencie wejścia do kuchni. Zjadła moze z 100 ml kaszki wczoraj, dzisiaj jeszcze mniej. Mała ma kłopoty z jedzeniem, wymiotuje po grudkach, nic innego nie można jej dac. Ile taki wiru...
  • witam serdecznie Mam prośbę do Pani dr o poradę. Mój synek 4,5 roku "podłapał" prawdopodobnie-tak twierdzi pediatra jakiegoś wirusa. W niedzielę (16.01.)słabo już jadł w dzień, a wieczorem się zaczęło....temp doszła do 40,5st. Zwymiotował kolację.Nie pomógł Nurofen (7,5ml) zastosowaliśmy więc kąpiel ochładzającą, potem po telefonie na pogotowie daliśmy pół czopka Pyralginy.Też w dalszym ciągu gorączka była w granicach 40st, robiliśmy okłady, po czym po kolejnej dawce Nurofenu temp się zmnie...
  • Witam, córka w środę wieczorem dostała gorączki 38,5 po podaniu ibumu przeszło, rano w czwartek zdrowa, czwartek wieczór gorączka znowu do 38,5 znów po jednej dawce przeszło dzisiaj już tylko stan podgorączkowy dobre samopoczucie, lekka chrypka rano i lekko (nie boli) czerwone gardło żadnych innych dolegliwości zrobiłam córce crp wyszło 36 (norma do 5) czy lecieć do lekarza? bo jednak sobota, niedziela to będzie ciężko czy jeśli nie będzie gorączki to można poczekać do poniedziałku? czy...
  • Starszy syn przywlokl jakiegos wirusa jelitowego z przedszkola juz jest w szpitalu na zakaznym. w domu zostala 7 miesieczna siostra swiezo po szpitalu (zapalenie krtani) - co podawac takiemu malemu dziecku na jelitowke? zreszta mnie tez chyba bierze jak mamy sie ratowac????
  • Proszę o poradę czy to wirus czy bakteria.Syn 3,5 roku w poprzednią soboţę dostał temp.ponad 39 stopni po Nurofenie spadła na zalecenie lekarza dostawał Nurofen przez 3 dni co 8 godzin początkowo wracała około 38 od pon.nie było gorączki.Ropna wydzielina z oczu przeszło po kroplach z antybiotykiem,katar początkowo zielony obecnie brak, Groprinosin 3razy 5ml od poniedziałku.Kaszel mniejszy wieczorem suchy rano mokry.Od wczoraj stan podgorączkowy 37,5 cały czas słabo reaguje na Nurofen,który po...
  • dzień dobry moja 3 letnia córka kilka dni temu zwymiotowała raz w nocy, po czym miała kilka godzin później temper. 38,2, która po podaniu leku na spadek spadła i już nie urosła. Córka chodzi do przedszkola, dzisiaj dowiedziałam się, ze właśnie 2 dni przed tym incydentem był tam pierwszy przypadek rota, po czym kilka dzieci "poległo". I tak się zastanawiam czy moja córka wlaśnie miała rota, czy te wymioty były spowodowane jednak zupą grzybowa, która była dzień wczesniej w przedszkolu. D...
  • Witam wszystkich bardzo serdecznie! Opisze Wam krótko co się u nas dzieje: 6 dni temu w nocy synek miał odruch wymiotny co pół godziny (tak od 1 do 9 rano) nie zwrócił bo nie miał czym, ale odruch był silny. Następnego dnia biegunka (5 kupek). Potem jeden dzień spokoju i znowu w nocy odruch wymiotny kilka razy (od godz 1 do 5), kolejny dzień 2 luźniejsze kupy, noc spokojna, i kolejna noc znów odruch wymiotny 2 razy (o 1 bez ulania treści - bo pewnie już miał pusty żołądek), cały dzień s...
  • Mój 5,5 lat znowu chory. 10 dni temu skończył Ceklor. Skarży się na ból brzucha ( miał luźne kupy ). Wczoraj zwymiotował. dzisiaj boli go gardło, leje się z nosa. Zawsze na drugi dzień takich objawów ( gdy katar zaczyna gęstnieć ) syn prawie cały dzień wymiotuje. Po wymiotach pojawia się kaszek mokry. Teraz raczej będzie podobnie. Idę dzisiaj do lekarza. Nie wiem, czy choroba przechodzi po podaniu antybiotyku, czy takie objawy daje wirus i samo przechodzi. Oprócz tego syn na sam widok z...
  • Mój 6-latek przez 2 dni miał bardzo wysoką goraczke - do 40 stopni, którą bardzo ciężko było zbić - nawet Pyralginą. Pierwszego dnia bolało go lekko gardło, drugiego już bardzo mocno. Doszły wymioty ( syn zawsze wymiotuje przy bólu gardła )i ból brzucha. W poniedziałek - 3 dnia gorączki poszłam z nim do lekarza. Pani doktor stwierdziła, że to chyba angina - gdy opisałam objawy. po zbadaniu osłuchowo czysto, gardło mocno czerwone, ale bez nalotów. Lekarka stwierdziła jednak, że da antybiotyk, ...
  • Pani Doktor, z uwagi na udowodniony związek pomiędzy występowaniem niektórych chorób nowotoworowych a zakażeniem wirusem EB chciałabym prosić o informację jaka profilaktykę onkologiczną należy stosować po przebyciu mononukleozy przez dziecko (choroba potwierdzona o dość krótkim przebiegu ale mocno wyrażona w objawach). czy fakt jawnego przechorowania predysponuje bardziej niż samo nosicielstwo które przecież dotyczy większości społeczeństwa?
  • Niedługo mam isc z małą na pierwsze szczepienie i tak się zastanawiam nad ta szczepionka na wirusa rota?? Czy wy sczepiłyscie swoje maluchy i czy faktycznie warto szczepić?? (Bo wiem że zdaża się tak że dziecko mimo że było szczepione to i tak chorowało na rota) Prosze o wasze opinie i doswiadczenia. Z góry dzięki za info Pozdrawiam
  • oblozenie wizyt prywatnych jest bardzo duzo nie ma wolnych wizyt, czy cos teraz panuje? slyszalam ze jakas jelitówka można jakos jemu zapobiec czy nie ma jak się ustrzec i jaki jest przebieg i objawy choroby
  • moj synek 3 dni temu zle sie poczul - goraczka 38 C, straszny katar, przekrwione oczka i lekki kaszel. bylam u lekarza, ktory stwierdzil grypopodobnego wirusa. dostalismy krople do noska i mialam malego obserwowac. po 1 dniu goraczka przeszla, katar troche sie zmniejszyl ale za to maly wiecej kaszle, dostal biegunki (4-6 kup dziennie) i wymiotuje (3-4x dziennie). za rada lekarza staram sie go poic woda z dodatkiem syropu z rozy (samej wody nie chce brac do ust). co jeszcze moge zrobic? maly p...
  • Witam. Mam problem z moim 8,5 mies synem. 12 dni temu zaczął sie wirus objawiający się biegunką. Dostawał (dostaje) Smecte, Orsalit, Enterlo, Lakcid, Engystol i L52. Engystol z uwagi wcześniejszej infekcji gardla. A L52 lekarz przepisał dodatkowo(?). Wcześniej zaczął brać witaminę B i kwas foliowy. I żelazo. Z powodu niedokrwistości. Ale z powodu wirusa - odstawione. W trakcie infekcji lekarz zalecil dietę lekkostrawną i jak najmniej mleka. Pije NAN HA 1. Po zupie, kaszce na wod...
  • Witam.Synek kolezanki Kubus mial w piatek i w sobote kontakt z dzieckiem ktoremu w poniedzialek wyszla ospa czy jest prawdopodobne ze tez ma juz wirusa ospy i czy w tej chcwili jest zagrozeniem dla innych dzieci lub jesli ma wirusa to kiedy bedzie zarazal? Pytam bo ten chlopczyk Kubus ma w niedziele urodzinki no i ma byc tam kilkoro dzieci w tym tez moj synek Karolek no i nie wiem czy mozemy pojechac doKubusia czy lepiej nie boje sie zeby moj Karolek nie zachorowal.Co robic i jak wyglad...
  • Panie Doktorze, od urodzenia córka ma powiększony węzełek chłonny z tyłu głowy (teraz ma już ponad rok), przy jednym z pierwszych badań lekarz stwierdził, iż sie wchłonie, że to najprawdopodobniej infekcja, jaką ja przebyłam w ciąży. Do tej pory się nie wchłonął. Teraz zrobilam morfologię i są duże odchylenia od normy - leukocyty 12,4 (tys/ul) neutrocyty 12,8 limfocyty 78,9. Córka nie ma żadnych widocznych objawów choroby (kataru, przeziębienia). Czy te wyniki sugerują jakiś w...
  • Mam od jakiegoś czasu problem następującej natury. W przychodni, do której jest zapisany mój syn pediatrzy - mam wrażenie - zbyt często przepisują antybiotyk (miałam nawet taki przypadek z synem,że "pani doktor" orzekła anginę u syna i bez wahania zapisała antybiotyk, kiedy to Maciek miał białe naloty na migdałach,ale o takim charakterze jak maluszków pleśniawki w buzi i nie miał w ogóle gorączki,ani żadnych innych objawów chorobowych. Wystarczył syrop i było po krzyku.).No i właśnie ch...
  • od kilkunastu dni walczymy w rodzinie z wirusem objawiajacym sie wymiotami i biegunka,przeszlismy go wszyscy,kazdy przechorowal jeden,dwa dni,natomiast dwuletnia corka ciagle wymiotuje,z jednodniowymi przerwami.Kiedy wydaje sie,ze juz jest zdrowa,znowu pojawiaja sie wymioty.Jak przerwac ten proces?Jestem juz u kresu sil.Lekarz przepisal womex przeciw wymiotom,ale najwyrazniej wirus u corki nie daje za wygrana.kiedy tylko przerwe podawanie womexu corka znow wymiotuje.Nie wiem co robic,co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się