wirusy

(17 wyników)
  • Mam prośbę o odpowiedź na pytanie. Jestem w 31 tygodniu ciąży w 2-gim miesiącu ciąży okazało się,że mam wirus hpv- wirus brodawczaka. Zmiany nie są duże(pojedyncze 3-4kłykciny) ale widoczne przy badaniu. Martwię się o dziecko aby nie doszło w trakcie porodu do zakażenia czy poród naturalny nie jest niebezpieczny?Czy jest to wskazanie do cesarskiego cięcia?Ciąża przebiega normalnie tylko w początkowej fazie miałam odklejającą się kosmówkę.To moje drugie dziecko pierwsze urodziłam 3,5 roku temu...
  • witam mam pytanie[wiem że powinnam o to pytać lekarza ale to dopiero za 3 tyg]A więc jakieś 10 lat temu mając 19 lat miałam nadzerkę 3 stopnia b,zrobiono mi wyskrobiny po czym usunięto stożek szyjki macicy[przez co miałam ciężki pierwszy poród przez zrosty].W badaniu histo owego wycinka sugerowano wirus papilloma czyli hpv.Mam pytanie czy jestem cały czas nosicielem tego wirusa?[co pól roku cytologia 2] i najważniejsze czy w czasie porodu zaraża się dziecko?[przy pierwszej ciąży ...
  • i jeszcze jeden watek ku pokrzepieniu serc. Konsultowalam sie z Pania Kasia na samym poczatku ciazy i pozniej przed porodem w sprawie tytulowego problemu, zatem czuje sie w obowiazku zakonczyc temat,moze kilka dziewczyn odetchnei z ulga.. W pierwszym trymestrze mialam 5 (slownie PIEC!) ostrych wyrzutów opryszczki genitalnej, jednaumiejscowila sie na wezle chlonnym pachwiny na tyle bolesnie, iz nei moglam chodzic i musialam pojsc na L4. Wezel chlonny wyskoczyl na zewnatrz tworzac w ...
  • Pani Kasiu, nietypowe ale ważne dla mnie pytanie. Nie wdając się w szczegóły: w pokoju mojego Maluszka, który przyjdzie na świat za m-c, przebywało dziecko chore na rotawirusa (wymioty, biegunka, osłabienie). Nie wiem teraz czym i jak zdezynfekować pokój i sprzęty. Zostawić jakoś mi nieswojo, a umyć - nie wiem czym. Kiedy tę dezynfekcję wykonać? (zachorowałam i wczoraj dopiero skończyły mi się objawy, ale przecież wirusa jeszcze w org. mam) Chore dziecko było przebierane bezpoś...
  • W 6-stym miesiącu ciąży pojawiły się u nie przy wejściu do pochwy trzy kłykciny. Obczytałam się w temacie i wiem że to sprawka wirusa HPV co zwieksza u mnie ryzyko raka szyjki macicy i powinnam co roku robić cytologię. Jeśli chodzi o dziecko to może się zarazić przy porodzie wirusem HPV i być od urodzenia nosicielem (to będzie dziewczynka).Jeśli wystąpią u niej kłykciny to będą one na krtani, objawem będzie chrypka i jedyne leczenie jest operacyjne (mogą się pojawić nawet wiele lat po z...
  • Mój 3 letni synek 1 rok temu zachorował na opryszczkowe zapalenie jamy ustnej.Dziś ma nawrót tego wirusa. Wiem ,że mogę się tym zarazić.Maluch jest bardzo "całuśny" że tak powiem, kilka razy dziennie przez ostatnie dni dostawałam wirusowe całuski.No i teraz mam dylemat,czy mnie zaraził, czy nie?Termin mam na za tydzień i zastanawiam się jak niebezpieczny ten wirus jest dla ciąży i noworodka?
  • Zaczynam się martwić,czy moje Maleństwo jest bezpieczne-mam rozwarcie od 3 tyg,kilka dni temu odszedł mi czop.W domu panuje grypa-od rodzeństwa i rodziców się odseparowałam,ale teraz mam chore dziecko. Czy jest jakieś ryzyko że infekcja zaszkodzi dziecku w brzuszku? Nie wiem,co powinnam zrobić. Nie mogę się odizolować od chorego dwulatka i nie chciałabym teraz zostawiać córeczki,a jeśli urodziłabym na dniach,czy można wrócić do domu gdzie jest grypa z niemowlaczkiem?
  • Witam, ostatnio przy okazji reklamy leku na opryszczkę, teściowa zwróciła się do mnie czy wiem, że w czasie ciąży opryszczka jest niebezpieczna. Z początku nie przejęłąm się tym, ale zciekawości postanowiłam poczytać. No i wyczytałam, że reczywiście jest w ciąży niebezpieczna, że zwłaszcza gdy podczas ciąży się ją złapie. Nigdy nie leczyłam się u lekarza na opryszczkę, ale sądzę, że mam wirusa od dawna już bo wyskakiwały mi nie raz w życiu takie bąble na ustach. Nawet niedawno w czasie ciąż...
  • staramy się z mężem o dziecko... w poniedziałek odebrał wyniki na anty HCV niestety 1,5 czyli wynik pozytywny:(:(:( czym jestem załamana.. nie ma jednak jeszcze wykonanych testów na potwierdzenie wirusa w organiźmie - dopiero będzie je robił. Mimo to wole byc ostrożna... Niby czytałam że jeśli tylko ojciec jest HCV+ to jest małe prawdopodobieństwo żeby dziecko urodziło sie chore.. ale czy powinnam zachowac jakieś środki bezpieczeństwa zeby ograniczyć mozliwość zarażenia...
  • Wiem, że nie jest Pani lekarzem ale jednak chciałabym szybciutko zapytać bo wizytę u lekarza mam dopiero za kilka dni a mam problem. Otóż na 99 % wiem, że złapałam półpaśca. Właśnie go przechodzę. Moje pytanie to: czy jeśli chorowałam na opsę 12 lat temu to dziecko otrzyma przeciwciała? Jaka jest zagrożenie dla mojego dziecka? Bardzo proszę o odpowiedź jesli oczywiście Pani może mi jej udzielić. Jestem w 24 tc. Pozdrawiam
  • Witam! Jestem w 25 tc. Dermatolog właśnie zdiagnozował u mnie mięczaka zakaźnego. Jest zlokalizowany w pachwinach i na pośladkach. Dodam, że wszyscy ginekolodzy, którzy mnie badali, twierdzili, że to tylko wysypka po depilacji. Dermatolog polecił leczenie miejscowe (maści). Dodał też, że jest to przeciwwskazanie do naturalnego porodu, więc jeśli nie uda się tego wyleczyć do rozwiązania, to zostaje tylko cesarskie cięcie. Czy rzeczywiście tak jest??? Poza tym czy mięczak zakaźny stanowi jakieś...
  • WItam. Kiedyś juz miałam na dłoniach, ale teraz nastąpił jakiś wysyp- głównie też na dłoniach. Czy są one niebezpieczne (wirus) dla Maleństwa- jestem w 30 tc. ?? Czy są jakieś bezpieczne środki do pozbycia się tych kurzajek - teraz w ciąży?
  • Pani Doktor - dzisiaj się dowiedziałam, że moj tata ma półpaśćcia - czy coś może mi grozić? Widziałam się z nim 2 dni temu. Dziękuję za odpowiedź!
  • bardzo proszę o poradę od dwóch tyg mam grypę ( jedni lekarze twierdzą ze to angina , drudzy ze grypa) biorę już drugi antybiotyk najpierw brałam keflex teraz augmentin , kończe drugi antybiotyk i dalej nie jestem wyleczona nie wiem co mam juz dalej robić bo zbliża mi sie termin cc , Objawy które u mnie występuja to ból gardła nic wiecej nie mam nawet temperatury ale ból gardła momentami silny. Chciałam sie dowiedzieć czy taka grypa przy cesarce moze byc jakoś groźna??? czy tr...
  • za kilka dni przychodzi do mnie w odwiedziny rodzinka w tym moja siostra cioteczna której dziś stwierdzono mięczaka zakaźnego. Przejrzałam sporo stron w internecie ale nigdzie nie ma nic o tym czy powinno się unikac kontaktu z osobą chorą w ciąży. Wyczytałam,że jest to stosunkowo mało zakaźne, przenoszone przez ślinę, drogą płciową i w brodzikach i basenach. Czy jak nie będe sie tulic do kuzynki i sobie usiądziemy dość daleko to nic mi nie grozi? czy podobnie jak z różyczką mam be...
  • CMV(5)

Mam do Pani Dr pytanie odnosnie cytomegalii. Jestem obecnie w 31 tygodniu ciazy. Badanie na CMV mialam robione tylko raz w 6 tyg. ciazy. Wynik wykazal, ze CMV IgM wynosi 0,313 jednostek. Nie zrobiono mi wtedy badania na CMV IgG. Czy powinnam jeszcze powtorzyc badanie, czy dodatkowo powinno byc sprawdzone CMV IgG? Czy powinnam w jakis szczegolny sposob uwazac, np na to co jem. Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam, Sylwia_mama małego kameleonka:)
  • Pani doktor, jak powinnam interpretowac spadek wspólczynnika przeciwcial klasy IgG dla wirusa CMV,oznaczanych metoda ELISA? Przed dwoma miesiacami wspolczynnik ten wynosil 7,3 (wynik dodatni), obecnie 4.5 (wynik niskodoatni).IgM- ujemny. Badania krwi przeprowadzalam w laboratorium referencyjnym, do ktorego zostalam skierowana w celu weryfikacji wynikow badan ,ktore odebralam w 14 tc,wowczas IgG bylo dodatnie( 11.3 NTU ), a IgM- watpliwe(10 NTU). Dodam, ze miedzy pierwszymi a drugi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się