wujek

(7 wyników)
  • Witam! W mojej rodzinie jest trudny przypadek. Otoz moj wujek ma 60 lat i jest na emeryturze. 2 lata temu mial zawal i wszczepiono mu rozrusznik, wiec nie bardzo ma jak dorobic do emerytury, ktora wynosi 700 zl. Niedawno rozwiodl sie z zona (to ona chciala rozwodu). Sad orzekl, ze wina jest po obu stronach. Maja nieletnie dzieci i sad przyznal mu 600 zl alimentow! Do podzialu (po polowie, choc ona nie wlozyla w to ani grosza,gdyz nie pracowala) jest majatek w postaci domu.Kredyt n...
  • mam pytanko moze ktos bdzie w stanie mi pomoc. szukalam od 2 miesiecy pracy i wlasnie sie okazalo ze jestem w ciazy. ( do czerwca pracowalam w poprzedniej firmie. W kazdym badz razie moj maz plywa tak wiec w chwili obecnej zadne z nas nie ma ubezpieczenia( myslam ze jak znajde prace to bede miala a teraz dupa) Jestem studentaka zostalo mi 3 miechy studiow magisterskich dziennych wiec nie wime czy moge sie zarejestrowac jako bezrobotna by takie ubezpieczenie uzyskac. Bardzo chce otworzy...
  • Witam Prosze o opinię osób które znają sie na tym,martwie sie mamę. Moja mama jest w trakcie sprawy o nabycie własności przez zasiedzenie. Nieprzerwalnie od 40 lat mieszka i zarządza nieruchomościa o która sie ubiega. Właścicielką prawną jest prababcia mamy,sprawa jest nieuregulowana od 2 pokoleń. Całe życie mieszkała tam prababcia, babcia i potem moja mama/jedyna córka/. Gdy umarła babcia pojawił sie nagle po 40 tu latach brat babci ubiegając sie o spadek. Adwokataka matki kazała mam...
  • W styczniu tego roku zmarła moja babcia.Dowiedziałam się że pozostawiła testament allograficzny(czy jakoś tak) w którym mnie pominęła.Wujek powiedział że zostałam wydziedziczona bo on wie cxo było napisane w tym testameńcie.W tej kwestii wydziedziczenia mógł tak powiedzieć specjalnie żebym nie ubiewgała się o zachowek.Pytanie moje brzmi następująco jakie i w jakiej kolejności mam składać wnioski do sądku. Koligacje rodzinne uprawniające mnie o ubieganie się o spadek: Babcia wdowa mia...
  • Dziewczyny, w mojej rodzinie zaistniała taka sytuacja: ciotka i wujek mają wspólne mieszkanie własnościowe, wykupione od spółdzielni w trakcie trwania małżeństwa. Teraz wujek chce w nim zameldować swoją siostrzenicę (siostrzenica by tam nie mieszkała, ale mogłaby bez problemu zapisać syna do szkoły podstawowej na ciotki osiedlu, szkoła ma opinię bardzo dobrej). Ciotka nie chce się zgodzić na ten meldunek, boi się że siostrzenica nie będzie się chciała wymeldować, że będzie miała ...
  • Witam!Moja mama zamienia własnie mieszkanie na mniejsze i własnosciowe.Chciałam zapytac czy jesli nie ma męza(mój tata zmarł 10 lat temu)i tylko córke-mnie czy jest sens pisac testament w którym oddałaby swoje mieszkanie mi po smierci.Pytam bo ma dziwnych braci i jesli kiedys bym miała z nimi walczyc o to mieszkanie to....wolę nie myslec.Ktos kiedys mówił ze pierwszenstwo ma córka,potem jej dziecko i mąz.Czy to prawda? I drugie pytanie jesli trzeba napisac testament to czy moze mam...
  • Chodzi o nieruchomość - a konkretnie o mieszkanie.. może ktoś wie czy obcokrajowcy ( Amerykanin) może w Polsce dziedziczyć.. Bo z tego co mi wiadomo, to kupować domów (nieruchomości) nie mogą - a jak jest z dziedziczeniem.. A może się mylę i juz mogą kupować.. Sprawa mnie dotyczy (mój wuj jest Amerykanienm umarła ciotka - Polka i nie wiemy czy on może dziedziczyć, czy ja jako najbliższa rodzina jestem jedynym spadkobiercą - chodzi o mieszkanie.., bo resztę to wujek oczywiście pr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się