Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      wujek

wujek

(7 wyników)
    • Właśnie w jakim wieku uczy sie malucha ze to wujek, pani pan, zeby nie mówieł po imieniu?Czy dwulatek powienien byc strofowany, zeby mówił pan, wujek, ciocia a nie po imieniu,,walił'' wszystkim??
    • Witam, Chciałabym przedstawić Wam moją sytuację i spytać, jak zachowalibyście się,gdyby Wam przydarzyło się coś podobnego. Niedzielny "proszony" obiad u mojej mamy. Na obiedzie goście: moja siostra z mężem ze swoimi dziećmi: 1,5 roku i 4 lata, my z naszą córką - 5 lat i dawno nie widziani, przez to najbardziej ukochani przez rodziców - mój brat z żoną i roczną córeczką, którzy, jak przylecą ze Szkocji, są po prostu pępkiem świata. To chyba zresztą normalne, jak się nie widzi dzi...
    • "Ty"(23)

Mam 11 letniego bratanka, chłopiec mówi do mnie "cześć", mówi mi na Ty. Mam oczwiście trochę więcej lat niż 11 ( tak 3 x więcej:)). Nigdy nie umawialiśmy się, że będzie tak do mnie mówił, gdy był mniejszy to wiadomo małe dziecko nie zwraca mu się uwagi, ale własnie moje pytanie brzmi gdzie leży ta granica, w końcu chłopak jest już duży , formy grzecznościowe dawno powinny być mu znane, wydaje mi się, że samoistnie powinien przejść ze mną na ciociu, ewentualnie ja mogę wyrazić zg...
    • Kiedy miałem bodajże trzy lata, moja (wówczas już była) opiekunka przeżyła dużą przykrość: przestałem do niej mówić "babciu". Nie, nic do niej nie miałem. Po prostu dogrzebałem się, kto to jest babcia, i ustaliłem, że babcie mam dwie: mamę mamy i mamę taty, babcię Marię i babcię Salomeę, a ta bardzo skądinąd miła i kochana starsza osoba to pani Maria. Mamą mamy ani taty nie jest, zatem babcią nijak być nie może. Brat ojca był stryjem, pozostali dorośli krewni wujkami i ciociami (odpowi...
    • Znam taki przypadek,dziecko po przyjątku komunijnym przyniosło do stołu wszystkie koperty od gości.Po kolei wszystkie otwierało i czytało kto ile dał,dokładnie licząc zawartość koperty.Od cioci Zosi 600 zł,od wujka Zbyszka 1000zł,od kogoś tam 100zł.Czy tylko ja uważam że nie było to całkiem w porządku w stosunku do gości?Czy może dzisiaj jest taka norma i lepiej żebym już szkoliła moje dziecko pod tym względem?Wymienionym osobom zmieniłam imiona,kwoty są autentyczne.
    • Padłam niemalże ze zdziwienia ostatnio rozmawiając z moim 3 letnim dzieckiem. Oto- mniej więcej- co usłyszałam: "Mamo, a ja kocham Michała.... Chciałabym żeby mnie wszyscy kochali... nawet złodziej. No i Michał też! (...) A czy Michał może z nami mieszkać??? (po mojej odpowiedzi) No to ja chcę żeby Michał był moim mężem. Proszę, pozwól mi kochać Michała!!!" Cały bajer polega na tym że ów Michał ma 18 lat i jest synem naszej baaaaardzo dobrej znajomej. Natalia widząc go momentalnie wska...
    • ciekawi mnie w jakim wieku wasze dzieci zaczęły sie wstydzić np:nagości ,w ubikacji ,obcych ludzi. no bo ja już nie wiem czy to jeszcze nie czas ,moja córcia ma już pięć lat a gdy np: jest po kąpieli albo jak sie ubiera to potrafi położyc sie na kanapie nago rozłożyć nogi no i nie specjalnie poprostu sie wygłupia ale wtedy jak wiadomo wszystko jej widać dla mnie to nie problem przecież mam to samo ale ona nie ma problemu z tym nawet jak są u nas goście jej wujek czy nawet obcy fa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się