wujek

(17 wyników)
  • Witam. Prosze o rady osoby znające się na rzeczy... Jestem właścicielką lokalu, mieszka w nim moja ciotka na zasadzie umowy o użytkowanie wieczyste. Chcę zrobić porządek we wszystkich sprawach, bo często wyjeżdżam z Polski, a ciotka już dość stara, więc...Dowiedziałam się że w moim lokalu jest zameldowany 'wujek'. Nie mieszka tam ok 10 lat. Nie utrzymujemy kontaktu, ale ciotka telefonicznie jakoś tam z nim się kontaktuje. Złożyłam pismo do Urzędu Miasta o wymeldowanie, została mi...
  • Witam Postaram sie jak najkrócej opisac swoj dylemat i spytac sie was o zdanie. Dostalem 1/3 mieszkania po dziadku, 2/3 nalezy do mojego wujka, syna dziadka. Sprawa spadkowa sie toczy poniewaz jedna z osob ktora zostala wydziedziczona chce to jak najdluzej przeciagnac i jescze troche czasu napewno to potrwa. Do rzeczy. Przed smiercia dziadka mieszkalem z nim, po jego smierci umowilem sie z dziadka synem(2/3 mieszkania), ze bede placil ten czynsz. Po jakims czasie stwierdzilem ze op...
  • Planuję zamieszkać z mężem i 6-letnim synkiem w mieszkaniu , które wujek dostał jako mieszkanie miejskie do remontu kilka lat temu od Urzędu Miasta. Wujek mieszka tam sam także przez kilka miesiecy mieszkalibyśmy z nim, ale potem planuje wyjechać do niemiec do pracy i tam zostać na stałe a mieszkanie nam zostawić. Czy jeśli będziemy zameldowani w mieszkaniu na pobyt stały wraz z wujkiem, to możemy mieszkać sobie tam spokojnie? Czy miasto może nam robić jakieś problemy? Mieszkani...
  • Witam, Proszę o pomoc w moim zawiłym problemie. Otóż po ślubie z mężem daliśmy nasze pieniądze moim rodzicom, aby wykupili babci mieszkanie z przeznaczeniem dla nas po jej śmierci (nie mamy pokwitowania, że to były nasze pieniądze, ale rodzice wiedzą). (mieszkanie było babci). Babcia u notariusza sporządziła testament, że po jej śmierci mieszkanie przechodzi na jej syna czyli mojego ojca i jego żonę czyli moją matkę. Nie byłoby problemu gdyby nie jej drugi syn (bra...
  • Witam.Pół roku temu razem z mężem otrzymaliśmy spadek od mojego wujka(brata rodzonego mojej babci).Testament załatwiony jest oczywiście notarialnie.Bardzo się cieszymy,ale słyszeliśmy od osób postronnych,że będziemy musieli zapłacić bardzo wysoki podatek w urzędzie skarbowym,ponieważ jesteśmy w trzeciej grupie spadkowej.Mam więc kilka pytań.Czy naprawdę jest to tak barzo wysoki podatek,a jeżeli tak ,to jaka forma byłaby korzystniejsza dla nas?I jeszcze jedno pytanie,wujek jest sta...
  • I Wójek-mój chrzestny chce mi przepisać dom wraz z gospodarstwem rolnym (ponieważ sam nie ma dzieci). II Chciałabym sie dowiedzieć jakie są koszty całego pstępowania w takiej sytuacji. III Gospodarstwo rolne zajmuje 2ha ,natomiast dom z ogrodzeniam zajmuje powierzchnie 7arów,dom wyceniam (w przyblizeniu)na 200tys.zł. IV Dodam iż warunkiem tej darowizny jest fakt iż moim obowiązkiem będzie opiekowanie się wójkiem i ciotka do ich śmierci Będę wdzięczna za udzielenie informacji:)
  • Dziadek ustalił mnie jako spadkobierce spadku czyli mieszkania właśnościowego, uprawnionych do spadku było - 4 osoby + ja...w trakcie rozprawy podpisały oświadcenie że przyjmuja spadek i przekazuja na moja rzecz 3 osoby, pozostal wujek który nie stawia się na rozprawy.w czerwcu minie pół roku od śmierci dziadka, nie wiem jak będzie wyglądało postanowienie ...sezina powiedział ze wujek przyjmie spadek automatycznie czli dziedzicze ja i on, ja chciałabym aby wszystko było załatwione...
  • Wujek zapisał mi notarialnie w spadku mieszkanie, a wiec po jego smierci mieszkanie przejdzie na mnie. Jednoczesnie kazał mi poszukać najlepszego sposobu i najkorzystniejszego dla mnie finansowo na przejecie tego mieszkania. prosze o zaproponowanie najlepszego wariantu dla mnie jaki powinnam wykonać i najtańszego i wiazącego sie z jak najmniejsza iloscia formalnosci i kłopotów. czy np. 1. Czekac na spadek, a potem wystapic do US z wnioskiem o zwolnienie z podatku... Jakie to ko...
  • Może ktos miała taki przypadek i podzieli się ze mną doświadczeniem i poradą sprawa wyglada tak : mój wujek ( kawaler) ma działkę budowlaną ( juz papiery są ) chce ta działkę przepisac na mnie.I tu jest problem bo zebym mogła sie budowac musze zaciągnąc kredyt budowlnay pod hipotekę, więc pomyslałam ( ponieważ nie mam zdolnosci kredytowej) żeby działke mój wujek przepisał na mojego narzeczonego i wtedy on moze wziąść kredyt bo mam wystarczające dochody..jak juz kredyt by był prz...
  • Witam. Mojej mamy brat ( czyli mój wujek ) zaciągnął mamę (czyli moją babcię ) przed śmiercią do notariusza, aby babcia spisała testament i tak sie stało, przekazała cały majątek ( działki warte 200 tysięcy plus dom ) bez wiedzy mojej mamy. Sądzę że babka chciała aby mój wujek podzielił się po jej śmierci na równo z moją mamą. Niedawno przyszło wezwanie do sądu mamie aby wstawiła się podpisać ten testament. Niestety, wujek teraz nie chce z moją mamą się podzielic na równo, chce jej...
  • dostałam w spadku mieszkanie, postanowienie sądu jest następujące, ja mam 5/8 a po 1/8 moja mama, ciocia i wujek...czyli dzieci dziadka, moja nie żyję od 3 lat, ale że nie było sprawy spadkowej po babci która zmarła 10 lat temu.....czy ja musze zakładac sprawę w sądzie jeżeli chodzi o część mamy, czy mogę iśc do natariusza....bardzo prosze o pomoc..... i jeszce jedno jak teraz wyceniaja mieszkania jezeli chodzi o testament i wogóle...tak jak sa na rynku czy niżej.....jest to 30 letni blok st...
  • Prośba o oszacowanie kosztów postepowania spadkowego. Kilka lat temu zmarł mój wujek, brat mojego ojca. Mój ojciec zmarł kilka lat przed nim. Wujek był kawalerem i zmarł bezdzietnie - nie zostawił testamentu. (był ubezwłasnowolniony)/ Pozostawił dom i działkę. Wartość około 50 tys. zł. Dziedziczę po nim ja (25%), moja siostra (25%) i kuzyn (50%). Siostra i kuzyn chcą się zrzec spadku na moją rzecz. W tej chwili jestem właścicielem mieszkania. Jakie moga być koszty przeprowadzenia p...
  • Nie mnie, ale Vilejce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=12628704
  • Mam pytanie może ktoś poradzi? Mój wój z żoną mieszkają w mieszkniu komunalnym, które można wykupić (ponoć za 15% wyszacowanej przez rzeczoznawcę wartości) ale oni nie mają tych pieniędzy, proponują abym ja nie mając żadnch praw do tego lokalu dała im pieniądze, a oni w jakiejś formie mi to mieszkanie przekażą. Tylko jaka forma byłaby dla mnie lepsza: - oni mi zapisują mieszkanie w testamencie - - oni mi je notarialnie przepisują swoją własność - jeśli mogą to tuż po wykupieniu ...
  • Witam i proszę o poradę. Wujek mojego męża chciałby przepisać na niego całe swoje gospodarstwo rolne wraz z ziemią rolną (8 hektarów).Wyceniono to na ~50.000zł. Jaki jest najkorzystniejszy sposób tego przepisania, aby jak najmniej zapłacić podatków i innych kosztów z tym związanych? Czy lepiej zrobić darowiznę (jakie koszty będziemy musieli wtedy ponieść), czy umowę sprzedaży (to samo pytanie)? Będę wdzięczna za jakieś wskazówki pozdrawiam
  • Czy w akcie notarialnym na współwłasnośc mieszkania mogę zastrzec, że po śmierci współwłaściciela staję się jedynym właścicielem. Albo czy można wpisać do aktu, że darczyńca będzie mieszkał w darowanym mieszkaniu do smierci? Bardzo dziękuję za pomoc
  • Babcia byla whascicielka domu w kturym moja mama (babci curka) mieszkala od 20 lat. Dom mial byc przepisany na mojo mame ale babcia umarla nagle no i nigdzie to nie bylo formalnie zapisane. Teraz po smierci babci, mamy brat (takze syn babci) ktury wyprowadzil sie z tego domu okolo 15 lat temu ubiega sie o polowe domu (jedno pietro) albo wartosc tego jednego pietra. On wprowadzil sprawe do sodu o ten 20 letni dom pomimo tego ze babcia pomogla mu wybudowac jego wlasny nowy dom w ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się