Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      wykonawcy

wykonawcy

(7 wyników)
    • Pół roku temu firma budowlana wykonała instalację sanitarną w podłodze nowego domu (z własnych materiałów). Po wprowadzeniu się i urządzeniu pękła rura w podłodze (lub trójnik. Do został kompletnie zalany. Do wymiany są podłogi, drzwi, część mebli. Wykonawca rozkuł podłogę, wymienił trójnik naprawiając w ten sposób szkodę. Czy mogę dochodzić odszkodowania lub zwrotu części kosztów koniecznego remontu od wykonawcy? Dodam, że mieszkanie nie było ubezpieczone.
    • W nowym mieszkaniu w którym mieszkam od 2 lat wystąpiły w trzech pomieszczeniach na ścianie tłuste plamy/smugi/, zgłosiłam ten fakt do spółdzielni, która wraz z wykonawcą obejrzala usterkę. Postanowili ją usunąć, ale pan zapytał mnie od razu czy mam jeszcze swoją farbę, abym mogła nią pomalować ślady po naprawie/błedzie wykonawcy/.Ja nie mam już tej farby, bo cala wykorzystałam przy pierwszym malowaniu. Stąd moje pytanie, kto ma ponieść koszty ponownego malowania 2 pokoi i przedp...
    • pesudowykonawcy zle wykonali mi wiele prac w domu. wiele niezgodnie ze stuka budowlaną. kowta jaką jestem im jeszcze winna z cała pewnoscia nie pokryje strat jakie ponisę usuwając usterki. umowa pisemna jest byle jaka , nie wiem nawet czy ma moc prawną. sprawa pewnie oprze sie o sąd. jakie mam szanse na dochodzenie swoich praw ? jak postąpic ? gdzie sie w tym zgłosic ?
    • Podpisałam z firmą umowę na wykończenie mojej kawalerki od stanu developerskiego. Remont zgodnie z umową miał się skończyć 30 sierpnia. Od początku firma weszła z opóźnieniem, jak na razie została zrobiona łazienka + kafelki w kuchni. Wykonawca dostał na początku robót 2 tys zaliczki, a potem zapłaciłam mu za wykonane do tej pory roboty. W tej chwili w mieszkaniu od ponad miesiąca nic się nie dzieje. Również dlatego, że panowie mieli położyć podłogę, stwierdzili że deski są złe, ale rek...
    • Witam serdecznie Mam duży problem. Firma wybudowała mi dom w stanie surowym, robili kilka prac zamiennych. Po zakończeniu robót wyliczyli je najpierw jako prace dodatkowe. Kierownik budowy zakwestionował kosztorys, że to są prace zamienne. Niby zmienili kosztorys, ale policzyli wiele rzeczy które nie były robione. Zleciłem uprawnionemu kosztorysantowi wykonanie kosztorysu, by wyliczył ile mam zapłacić wykonawcy za to co robili więcej. Wyszło kilkanaście tyś mniej. Czy mogę zgłosić w ostate...
    • Witam , Kupiłem mieszkanie ( na podstawie umowy przed wstępnej ) kilkanaście miesięcy temu. Od paru miesięcy spłacam już kredyt hipoteczny , mieszkanie jest ciągle niegotowe – ciągle czekam na termin podpisania dokumentów u notariusza. W umowie mam datę oddania mieszkania ok. 6 miesięcy temu. Dodatkowo podniosłem sobie standard wykończenia mieszkania ponad to co było w umowie ,sam kupiłem materiały , jedynie wykonanie zleciłem developerowi. Prosiłem o kosztorys pracy pr...
    • potrzebuje pomocy, mam firme budowlana ktora remontuje mi stary budynek. Niestety jak sie okazalo inspektor nadzoru i wykonawca sie znali i wpisywali falszywe pozycje do kosztorysow powykonawczych za ktore placilem. Przed 3 miesiacami jak sie zorientowalem zatrudnilem innego inspektora ktory wlasnie odkryl wiele pozycji gdzie normy sa zle, ceny nie takie i pozycje ktore nie maja czego tam szukac. Czy moglby mi ktos doradzic co mam zrobic? Bede wdzieczny za kazda wskazowke. Jakb...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się