Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      wykonawcy

wykonawcy

(37 wyników)
    • Wspólnota mieszkaniowa szuka wykonawcy instalacji gazowej w budynku wspólnoty na Woli. Chodzi o zmianę trasy przyłącza, wyniesienie kurka, wymianę wewnątrz budynku oraz wyniesienie liczników na korytarz. Zainteresowanych proszę o kontakt na prv. Prześlę plany i szczegóły.
    • Witajcie Czy ktoś nie orientuje się co mówią przepisy, ustawy o nie wywiązaniu się w terminie wykonania zlecenia dla wspólnoty mieszkaniowej? Od prawie dwóch miesięcy remontują w domu w którym mieszkam komin... Z tym że od prawie dwóch miesięcy nic tam się nie dzieje, remont nie jest dokończony... komin miał zostać pomalowany- pomalowaliylko tam gdzie dali radę sięgnąć- resztę mieli pomalować przy pomocy wyciągarki. I cisza... Cała wspólnota czeka na rachunek za usługę,który pewnie...
    • Mam pytanie ? Jakimi kryteriami należy się kierować przy rostrzygnięciu konkursu ofert zorganizowanego w celu wyłonienia najlepszej firmy do realizacji projektu termomodernizacji budynku naszej WM - audyt 1,5 mln zł. Pomijam kryterium ceny. Proszę o wymianę swoich doświadczeń w tym temacie.
    • umowa(12)

czy w dużej WM ważna jest umowa w wykonawcą zawarta przez właścicieli z pominięciem zarządu? Jeśli tak, to na podstawie jakich przepisów?
    • Witam Zarządca ogłosił w prasie konkurs ofert na wykonanie inwestycji koszt około 600000 zł i tu mam pytanie kto wybiera firmę oraz czy oferty powinny być udostępnione zarządowi wspólnoty w zamkniętych kopertach a w ogóle to jakie obowiązują procedury. dziękuje
    • Uszczelnianie instalacji gazowej,przeniesienie głównego zaworu gazowego na zewnątrz budynku i wykonanie dokumentacji taki zakres prac, została pobrana kaucja w wysokości 5% minął rok i kaucja podlega zwrotowi ale czy trzeba wykonać przegląd instalacji czy też po prostu pieniądze oddać
    • w ilu powinna być egzemplarzach? Czy to prawda, że dziennik budowy jest w 1 egzemplarzu i ma go tylko wykonawca?
    • Witam :-) Jak w temacie... Szukam dobrej firmy, która wykonuje włazy dachowe. Warszawa i okolice. Dziękuję i pozdrawiam
    • Potrzebujemy pilnie informacji czy na instalacji zasilania wody do budynku ( w hyroforni) aktualnie musi być zainstalowany zawór antyskażeniowy. Czy jest to wymóg konieczny? Czy weszły jakies nowe przepisy np unijne , czy wykonawca chce nas naciągnąc na dodatkowe koszty. Odwiedziliśmy wiele hydroforni blokowych i takich zaworów nie stwierdziliśmy. Gdzie można znależć jakie muszą być waruki kiedy takie zawory należy instalować. Pozdrawiamy. Sprawa pilna.
    • Mieszkam w bloku, gdzie każda klatka to osobna wspólnota.Wspólnoty obok nas podjęły uchwałę na wymianę pionów kanalizacyjnych, my natomiast nie. Niestety odpływy z ich łazienek doprowadzone są do pionów, które przebiegają w naszych łazienkach czyli naszej wspólnocie. Czy zarządca może zmusić nas do podjęcia uchwały abyśmy również wymieniali piony kanalizacyjne. Jak możemy się przed tym bronić ?
    • Mam do specjalistow prosbę.Pomozcie mi sporządzic umowe gwarancyjną na termomodernizację budynku ktory wlaśnie firma pomalu kończy.Dziękuję
    • ABK podpisala umowe z wykonawca na roboty budowlane. Po kilku miesiacach okazalo sie ze roboty zostaly zle wykonane i powinny szostac poprawione. Wspólnota wniosła o naprawienie roboty do ABK poniewaz nie jest bezpośrednio stroną umowy z wykonawca lecz jedynie płatnikiem. W umowie miedzy ABK a wykonawcą są obustronne kary umowne. Czy można je zastosowac w stosunku do ABK jesli oni nie zareaguja na wezwanie do naprawy? Jak wyglada kwestia gdy wspólnota zostanie wyodrebniona z ABK i...
    • zarząd właścicielski mojej wspólnoty podpisał umowę na wymianę 7 wind w latach 2007-09 (koszt łączny ok. 800.000). W 2007 roku podjęto uchwałę (plan remontów) o wymianie dwóch wind. Umowa na wymianę wind jest praktycznie niewypowiadalna (kara za odstąpienie od umowy - 40% wartości całej umowy). Na wymianę pozostałych wind nie ma jeszcze uchwały właścicieli (kolejne dwie windy są ujęte w planie remontowym 2008, który jest jeszcze uchwalany obiegiem). Czy w związku z przekroczenie...
    • W 2002 r jeden z członków zarządu wspólnoty poinformował mnie , że na rynku wykonawcy daja 10-15% od wartości podpisanej umowy remontowej. Poinformowałem wówczas tego Pana, że mnie taka łatwa kaska nie interesuje. W przyszłym roku ta wspólnota planuje duże przedsięwzięcie remontowe za ponad 500 tys zł. Juz w chwili obecnej zainteresowany członek zarządu stara się odsuwać mnie od podejmowanych uzgodnień we wspólnocie i rozgłasza na mój temat nienajlepsze opinie. Mówiąc krótko zmusza m...
    • Umowę z Wykonawcą na roboty remontowo-budowlane podpisał administrator jako Zamawiający w imieniu Wspólnoty. Administrator występuje też w umowie jako członek zarządu. Mieszkańcy Wspólnoty nie wybrali Administratora do sprawowania funkcji zarządu, ani też nie upoważnili go do występowania w imieniu Wspólnoty wobec Wykonawcy. Roboty zostały wykonane i opłacone. Czy w tym przypadku umowa jest ważna, czy opłacenie faktury za wykonane roboty miało jakieś podstawy prawne jeśli umowa z...
    • Na pewno zdziwią sie Państwo dlaczego wciąz pozostalismy przy administrowaniu przez ABK. Mieszkam w naszej Wspolnocie od roku , wiec nie miałam na to wpływu. Nie mniej, w chwili obecnej choc nie jestem członkiem Zarzadu staram się aktywnie uczestniczyć w pracach nad zarzadzaniem naszym wspólnym majatkiem. Mam bardzo powazne zastrzeżenia do obsługi administracyjnej ABK.Nie wiem do końca jaki jest zakres tego administrowania ( czy jest on ogólny dla wszystkich koncesjonowanych admon...
    • Nasza Wspólnota wynajęła firmę do ocieplania budynku.Okazało się,że za okres, w którym rusztowanie stało na chodniku została wysatwiona ekstra naszej Wspólnocie faktura. do zapłaty.Czy takie rzeczy nie są uwzględnione w ogólnym kosztorysie i płaci za nie wykonawca??
    • Poszukuję wzoru umowy na remont dachu we wspólnocie mieszkaniowej. Na co zwrócić szczególną uwagę przy podpisywaniu umowy? Jakie kruczki stosują wykonawcy by nie odpowiadać za ewentualne niedociągnięcia? Jak zabezpieczyć się przed nierzetelnym wykonawcą?
    • Jeśli wykonawca umowy o dzieło był z innego województwa to do którego urzędu skarbowego wysyłać PIT-4 i pieniądze (zaliczka podatku)? Czy ma to być urząd zgodny z miejscem zamieszkania wykonawcy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się