zagadki

(304 wyniki)
  • Do pewnego domu w bialy dzień włamał się opryszek. Wyniósł wszystkie kosztowności i pieniądzie. Całe zdażenie obserwowała Ania- mieszkanka tego domu. Ania nie zareagowała, chociaż jest w pełna sprawna psychicznie i umysłowo. Przygladała sie jak złodziej z usmiechem penetrował szuflady i szafki. Ania nie wszczęła żadnego alarmu, nic nie powiedziała ani nie przeszkodziła złodziejowi? dlaczego? Dodam ze Ania mieszka w tym domu, jest pełnoprawnym lokatorem i nie jest niczym krępowan...
  • Oglądając dziś program TV Wolna Linia pojawiła się ciekawa zagadka na którą przez całą godzinę nikt nie potrafił odpowiedzieć poprawnie. Autobusem jadą 4 dziewczynki Każda z dziewczynek trzyma 4 koszyki. W każdym koszyku są 4 kotki Każda kotka ma 4 kocięta. Na przystanku wysiadają 3 dziewczynki. Ile jest nóg w autobusie? Wg mojej mateamatyki odpowiedzią poprawną jest 322 lub 324 w przypadku jak weźmiemy że w busie musi byc kierowca. Wg TV natomiast poprawną odpowiedzią na tą zagad...
  • Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę - każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, trzy razy 9 daje nam 27 zł, 2 zł wziął kelner... a gdzie jeszcze 1 zł?
  • kopiuję z innego forum, zdaje się jest to zadanie z poziomu szkoły podstawowej, ale pewna nie jestem. Bardzo Was proszę o rozwiazania z wyjaśnieniem. Jak liczyłam, korzystając z równań z niewiadomymi, to wyszło mi, ze nie ma rozwiązań :(, a "na piechotę" wychodzi to samo, co niżej pisze dziewczyna ""Bardzo mi zleży aby rozwiązać to zadanie, Licze i licze i wychodzi mi najczęściej 99 i 108. pomóżcie . zadanie wygląda tak: _ + _ + _ + _ + _ + _ + _ + _ = 100 w wolne miejsca należ...
  • Na stronie www.ciekawostka.pl jest trochę zagadek, niektóre nawet całkiem fajne. Jak znacie inne strony z zagadkami (ale nie fora!) to piszcie.
  • Tak jakoś niewiele się tu dzieje... To pozwolę sobie zadać zagadkę typu "jakie są następne wyrazy ciągu", otóż: 225, 240, 255, 310, 325, ...
  • mamy 12 monet...jedna z nich jest falszywa (nie wiemy czy jest cięższa czy lżejsza od prawdziwych)...mamy do dyspozycji wagę szalkową. Pytanie brzmi: Jak znaleźć fałszywą monete w 3 ważeniach ??
  • Ciekawa zagadka dla umiejacych łączyć różne rzeczy ze soba i potrafiących doszukiwac sie ukrytych podpowiedzi :) kod.subrosa.pl
  • Cześć, czy moglibyście mi pomóc w rozwiązaniu zagadki: -E-N- J-S----A -I---- N-- -Z--- Hasło składa się z tylu wyrazów ile tu widać, - oznacza puste miejsce, hasło jest po polsku i ma sens. Powodzenia!!
  • Witam, z serii zagadek gdzie zadajecie pytania zamknięte: 'Na pustyni leży martwa, naga kobieta, w ręku trzyma złamaną zapałkę. Co się wydarzyło?' Życzę miłego zgadywania i pozdrawiam ;)
  • Mam dla wszystkich fanów łamigłówek (w tym wypadku raczej zagadek matematycznych, ale to chyba nie czyni wielkiej różnicy :P) pewną zagadkę: W kwitnącej dolinie żyją wilki, owce i węże. Każdego ranka o godzinie 8 każdy wilk zjada dokładnie dwie owce. Każdego południa każda owca rozgniata dokładnie dwa węże, które wylegują się na słońcu. Każdego wieczoru każdy wąż kąsa śmiertelnie dokładnie dwa wilki. Szóstego dnia o świcie, o godzinie 6, w tym uroczym zakątku pozostał tylko jede...
  • Podróznik Wszędobylski byłpewnego razu w dniu imienin swojego przyjaciela u niego na przyjęciu> Wsród gości była siostra solenizanta oraz jego brat Benedykt, który w trakcie rozmowyzapytał podróznika,co robił rok temu. - Doskonale pamiętam - rozpocząl Wszędobylski - dokładnie rok temu o wschodzie słońca wyszedłem z namiotu i przeszedłem kilka kilometrów w kierunku południowym, następnie przez godzinę szedłem dokładnie na wschód i później tylko na północ, i, nie przzecinając swo...
  • Swego czasu zetknelam sie z tzw. zagadka Einsteina, dla tych, ktorzy nie kojarza, podam tresc: 5 ludzi zamieszkuje 5 domow w 5 roznych kolorach. Wszyscy pala papierosy 5 roznych marek i pija 5 roznych napojow. Hoduja zwierzeta 5 roznych gatunkow. Kto hoduje rybki, skoro wiemy, ze: -Norweg zamieszkuje pierwszy dom -Anglik mieszka w czerwonym domu -Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu bialego -Duńczyk pija herbatkę -Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów -Mieszkani...
  • Przeczytaj pytanie, poważnie zastanów się nad odpowiedzią. Kobieta na pogrzebie swojej matki spotkała mężczyznę, którego dotąd nie znała. Mężczyzna wydałsię jej niesamowity, był jakby z jej snów. Od razu go pokochała, ale nie poprosiła o jego numer telefonu i później nie mogła go odnaleźć. Kilka dni potem zabiła swoją siostrę. Pytanie: Jaki był motyw zabicia siostry?
  • Dookoła olbrzymiego stołu zgromadziło się 31 ludzi. Naprzeciw nich stał Mówca, profesor z krótką białą brodą. Gestem uciszył on zebranych i wygłosił najprzedziwniejszš mowę jaką kiedykolwiek zdarzyło się słyszeć. - Koledzy logicy. My, najbardziej zdyscyplinowane i ścisłe umysły zgromadziliśmy się tu dzisiaj na naszej 125-tej dorocznej konwencji. Wprzód musimy upewnić się, że żaden intruz nie ukrywa się w naszym kręgu. Po czym profesor ruszył dookoła stołu, każdemu mijanemu logikow...
  • Byź może znana, ale nie wszystkim. Na schwytanego raz jeszcze samuraja z poprzedniej zagadki wydano w sobotę wyrok,ze będzie scięty w południe, co prawda jeszcze nie jutro, ale w ciągu najbliższego tygodnia, przy czym o dniu egzejucji dowie się nie wcześniej niż o swicie tego dnia, kiedy będzie ścięty.Od wyroku nie ma odwołania i władze wiezienne mają być wyjątkowo skrupulatne. Samuraj przez niedziele zegnał sie w myslach z najbliższymi i poinformował o wyroku współwiężnia Li, któ...
  • ach, tamtej z kapeluszami nie zauwazylam wiec mam inna- mamy pokoj pelen workow, a w kazdym worze jest morze zlota, czyli zlote monety. ale w jednym sa falszywki. roznia sie tym, ze sa lzejsze.powiedzmy ze falszywka wazy 10 gram, a prawdziwka 12 gram. mamy do dyspozycji wage - taka jak lazienkowa. cos stawiamy, wazymy i odczytujemy wynik. mozemy wykonac jedno jedyne wazenie. jak rozpoznac, w ktorym worku sa falszywki?
  • Jest dwóch ojców, dwóch synów i trzy jabłka. Czy jest możliwe, by każdy z nich zjadł po jednym całym jabłku?
  • Do sztuczki potrzebne są dwie osoby. Pierwsza osoba losuje z talii 52 kartowej 5 kart, wybiera 4 z nich i przekazuje je drugiej osobie (jedną zachowuje dla siebie). Druga osoba ogląda 4 otrzymane karty i mówi jaka (kolor i wysokość) jest piąta karta (ta, którą zatrzymała sobie pierwsza osoba). Oczywiście pierwsza i druga osoba wcześniej umówiły się jak będzie zakodowana informacja o piątej karcie. Zadaniem jest podać system z użyciem którego można za pomocą 4 kart przekazać in...
  • Czy była taka zagadka tekstowa (najlepiej gdzieś tu na forum), że jakiś człowiek idzie w kierunku pola i po drodze umiera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna