Dodaj do ulubionych

Czy to ospa?

01.03.11, 09:29
Witam,
moje pytanie kieruję do mam, których pociechy przechodziły łagodnie ospę. Mój Grześ ma 3 latka i od kilku dni ma krosteczki podobne do ospy. Ma ich mało, głównie na przedramionach, udach, małżowinach usznych, na pupie i najwięcej na policzkach. Na brzuszku i plecach nie ma wcale (czytałam na necie, ze przy ospie , powinny być). NIe ma gorączki, apetyt dobry i w ogóle jest w super formie. Krostki go swędzą, ale nie do przesady. Sposób tworzenia krostek jest podobny jak przy ospie. już sama nie wiem, czy to ospa. NIe mogę się skonsultować z lekarzem , bo jestem za granicą, a tu z ospą nie chodzi się do lekarza. Czy ktoś się z czymś takim spotkał.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Czy to ospa? 01.03.11, 09:40
      Eeee... A gdzie się nie chodzi do lekarza, jak się jest zaniepokojonym stanem zdrowia swojego dziecka. W Togo?
      To może być ospa, ale może co innego, przez internet nikt Ci nie stwierdzi. Jak stan dziecka Cię bardzo nie niepokoi, możesz odczekać, jeśli - nie szczyp się i idź do lekarza. Oni od tego są, i to w każdym kraju.
    • anetarosiak1 Re: Czy to ospa? 01.03.11, 13:04
      Najlepiej wybrać się na kontrolę do lekarza. Mój siostrzeniec, też miał ospę w małym wydaniu, bez gorączki, był radosny i uśmiechnięty, radość podwójna, bo do przedszkola nie musiał chodzićsmilemój synek natomiast ospę przechodził ze stanem podgorączkowym, osłabieniem, był podziębiony i bardzo mocno obsypany...także z własnego doświadczenia wiem, że ospa może mieć różne oblicza! Moim zdaniem wizyta u lekarza jest niezbędnasmile
    • mama_janka007 Re: Czy to ospa? 01.03.11, 13:16
      to tak troche bez sensu... bo zeby wiedziec, ze to ospa i zostac z nia w domu, trzeba by ja najpierw zdiagnozowac i wykluczyc inne choroby. a kto to niby ma zrobic jak nie lekarz?
      no bez sensu...
      u nas 1,5 roku temu pojawily sie zmiany skorne wygladajac najpierw na alergie, potem na drobne skaleczenie, pod koniec mutowalo to i obsialo mi dziecko krostami. wymagalo to antybiotykoterapii. nie bardzo widze w przypadku zmian skornych sensu zabawy w diagnostyke na wlasna reke.
      • kinder0610 Re: Czy to ospa? 01.03.11, 14:35
        Skoro z ospa się do lekarza nie chodzi to może warto wezwać lekarza do domu smile. Ja wszystko co mnie niepokoi u dziecka konsultuje. Ze zdrowiem nie ma żartów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka