Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      zdziwiony

zdziwiony

(5 wyników)
    • Mam dwa pytania z całkiem innej beczki. Jedno dotyczy felietonu kulinarnego Agnieszki Kręglickiej w "Wysokich Obcasach" chyba sprzed trzech tygodni. Były tam przekąski na przyjęcie urodzinowe. Ze zdziwieniem czytałam tam słowo "zamróź". Nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką formą i nie umiem jej uzasadnić. Mówimy przecież, że coś można "zamrozić", a nie "zamrózić". Skąd ten dziwoląg? Drugi problem, to określenie "pobudować się", którego wprost nienawidzę, a które staje się coraz pow...
    • Tabletki na ból gardła, na ból głowy, odwar ze skrzypu na mączniaka, odwar z pokrzywy na mszyce???? W mowie potocznej te sformułowania funkcjonują dość powszechnie. Mnie uczono, że są to określenia niepoprawne. Jakiej formy należy używać według aktualnie obowiązujących reguł?
    • W Wikipedii pisza o optimum Pareta. U mnie na uczelnie ekonomicznej spotykam sie z wyrazeniem optimum Pareto. W internecie znalazlem 'optimum Parety', jaka jest poprawa wersja? pl.wikipedia.org/wiki/Optimum_Pareta
    • Co jest? Dlaczego nie protestujecie? Czekam już z miesiąc. Pozdrawiam. Ala
    • www2.gazeta.pl/edukacja/1,27231,1364753.html Czy rozpoznajecie siebie -purysci egocentryczni -konserwatysci -perfekcjonisci -liberalowie -leseferysci -racjonalisci _Pozdrawiam nie rozpoznana jeszcze (za pózno dolaczylam) - wariacjonistka :) ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się