Forum Na emigracji Polki w Stanach
ZMIEŃ
      zielona karta

zielona karta

(42 wyniki)
    • Moze sie orientujecie jak to jest z wysylaniem podania dla rodzicow o zielona karte? Ile to trwa i kosztuje i czy warto? Czy jak im przyznaja papiery to dostana np. emeryture? Slyszalam ze tak, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, bo niby z jakiej racji? Wszelkie rady beda bardzo pomocne. Dzieki.
    • Moze tylko ja bylam taka niedoinformowana, ale nie wiedzialam, ze zielona karte nalezy miec przy sobie ZAWSZE, w przeciwnym wypadku grozi mandat do $500 lub do 30 dni aresztu. Wlasnie bylam "oddac" odciski palcow na "adjustment of status" i wreczono mi taka informacje. Wiem, ze niektore moje kolezanki karty przy sobie nie nosza bo sie boja zgubic.
    • Mam zielona karte na 2 lata, termin waznosci uplywa w lipcu 2008. Zaczelam sie starac o przedluzenie, nauczona doswiadczenien z przed 2 lat, jak to na tydzien przed wyjazdem do Polski dostalam travel dokument (tzn. pozwolenie na powrot) po wielokrotnych interwencjach i telefonie znajomego, ktory ma znajomego w Imigrations. I po zaproszeniu na odciski palcow okazalo sie ze moj maz wypelnil nie ta co trzeba forme. POwinien byl I-751 bo sie okazalo ze nie jestem permit tylko condi...
    • Dziewczyny mam pytanie. Jak dlugo trzeba czekac(mniej wiecej) na interview po odciskach palcow i pozniej kiedy mozna sie spodziewac zielonej karty.
    • Czy moze ktoras z Was ma jakies doswiadczenie w tej kwestii?? Zanosi sie u mnie na rozwod, cos nie mozemy sie dogadac, no coz, po 9-ciu latach okazalo sie ze jednak nie o to samo nam chodzi. Mam zielona karte wazna jeszcze przez siedem lat, czy po rozwodzie bez orzekania o winie (to sie chyba tak nazywa jak sie obie strony zgadzaja) karta zostanie mi odebrana? Bo co prawda nie wiem czy zostane tu na zawsze, ale chcialabym tu jeszcze jakis czas zostac i pozarabiac zanim bede musial...
    • Czy Ktos z was sie orientuje, teraz jakies zmiany podobno wprowadzono jesli chodzi o druga zielona karte. Moja pierwsza dwuletnia wygasa juz wkrotce i pamietam, gdy bylam na interview powiedziano mi ,ze za 2 lata tlyko wysle form , zaplace i po wszytskim. Podobno niezupelnie ,, po wszytskim'' , bo slyszlaam,ze trezba znow jechac na odciski palcow i ponownie na interview??? No i podobno daja nowa green na rok tylko, bo chca przyspieszyc ubieganie sie o obywatelstwo, o ktore mozna sie s...
    • Szok! Dzisiaj poczta przyszla zielona karta. Podanie wyslalismy pod sam koniec stycznia tego roku (2006) i bez rozmowy dostalismy. Hurra! Moge jechac na siostry wesele w sierpniu, teraz tylko musze wykombinowac skad wziasc kase, ale to juz drobiazg. Wazne, ze moge podrozowac.
    • Mam pytanie, jak długo posiadacz zielonej karty może przebywać poza terytorium USA i czy jest jakiś minimalna ilość dni, w czasie których musi być w USA, żeby jej nie stracić, gdy zechce znów wyjechać? Jestem w tej chwili w Polsce /choroba mamy/ i nie bardzo mi pasuje, żeby wracać, pół roku mija nie długo, a właśnie gdzieś na forum przeczytałam /przy okazji innej odpowiedzi/, że wyjechać z USA mogę najwyżej na pół roku. Coś się zmieniło?
    • Witam, mam do Was pytanie, przez jaka firmę w Polsce załatwiałyście/-liście zieloną kartę. W internecie pojawia się tyle różnych firm, a nie chciałabym się naciąć na jakąś niesolidną. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pzdr. Olga.
    • Tzn wiem, ze na sile tu nikogo nie trzymaja:) ale szwagierka sie denerwuje i ma pytanie a ja lecialam ostatni raz ponad 7 lat temu i juz nie pamietam dokladnie. Otoz dostali cala rodzina zielone karty i przylatuja z Polski za tydzien, ale jej syn musi wracac juz po tygodniu wiec do tego czasu zielone karty fizycznie nie przyjda. I ona sie martwi czy on moze poleciec nie czekajac na ta zielona karte, ktora mu sie przywiezie do Polski potem. Czy ktos sie w tym orientuje?
    • mam takie pytanko : a mianowicie chodzi mi o zielona karte . otrzymalam ja 25 listopada zeszlego roku , czyli upowaznie mnie ona do wyjazdu za granice na okolo 6 miesiecy nie dluzej i z tym sie zgadzam. Jednakze moja znajoma od lat jezdzi do stanow jedynie na 3 miesiace , a pozostale 9 spedza w polsce i jakos nigdy nikt sie do tego nie doczepil, ani tez nie zadal zadnych dokumentow od niej , mowi im jedynie ze uczy sie ale nie pokazuje zadnych dokumentow potwierdzajacyh ten fakt ....
    • Slyszalam, ze jesli ktos stara sie o zielona karte a chcialby wyjechac z USA to musi miec specjalny papier z INS. Czy ktos wie cos na ten temat? Ile to kosztuje i jak dlugo sie na to czeka?
    • Z ciekawosci pytam ile zajelo wam czekanie na wizie H1B do zielonej karty? Pytam bo do tej pory to myslalam, ze prawa jest zalatwiona a tu dostalam strasznego emaila. Otoz, moj maz zaczal prace na H1B od sierpnia 2004. Od razu zatrudnilismy prawnika, zeby zajal sie cala sprawa papierkowa o zk. Wedlug niego czekanie na labor certificate ma zajac 18-24 miesiace, a potem INS tyle samo, wiec nasze czekanie ma zajac 3-4 lata w stanie Arkansas. Do tego czasu nie planujemy wyjazdu do Europy...
    • Jakie formy trzeba wypelnic na poczatek? Chodzi tu o malzenstwo z obywatelem i obywatel w tym przypadku zielony w temacie. Chce im pomoc ale tez nie mam pojecia. Na ich stronie wyczytalam ze jest to I-130 i affidavit of support. Na jaki adres sie to wysyla, czy lepiej wypelnic przez interenet? Dzieki z gory.
    • Jaki jest czas oczekiwania na Zieloną Kartę ? Dodam że petycja została złożona przez rodzica. Jeśli ktoś zna temat bardzo proszę o odpowiedź.
    • Oczywiscie pisze juz na wyrost, bo zielonej karty jeszcze nie mam ale... Przed zlozeniem dokumentow o zielona karte wyszlam za maz tutaj w USA. Nie zmienilam nazwiska, bo musialabym zmienic paszport, dowod osobisty itd. Tak wiec papiery zostaly zlozone na moje panienskie (i w dalszym ciagu aktulne)nazwisko. Chcialbym jednak kiedys je zmienic na nazwisko meza (po slubie koscielnym) i zastanawiam sie, czy potem jest to duzy problem aby zmienic je na zielonej karcie (bo teraz w trakc...
    • jestem w trakcie sponsorowania przez pracodawce. obecnie jestem w ciazy i dostalam skierowanie o ubieganie sie o vic. czy to moze zaszkodzic w ubieganiu sie o green card?
    • mam pytanie jakie dokumenty potrzebne sa do zawarcia zwiazku malzenskiego w USA (New York), paszport a co poza tym?odpis aktu urodzenia?jezeli tak to czy tlumaczony przez tlumacza przysieglego , czy moze to byc tlumacz z Polski czy musi byc z USA?a moze moge sama przetlumaczyc i potwierdzic u notary public? czy ten sam akt z tym samym tlumaczeniem bedzie dobry do zielonej karty w przyszlosci? prosze o odpowiedz Dziewczyny, ktore same przez to przechodzily, bo teoria teoria a w praktyce...
    • no wlasnie... czy tylko obywatel moze rozpoczac procedure sponsorowania czlonka rodziny (ojca)? A jak jest w przypadku gdy ma sie GC, pracuje i mieszka W USA od ponad dwoch lat... Czy trzeba czekac do momentu otrzymania obywatelstwa i wtedy mozna zaczac dzialac? Czy macie doswiadczenie luba jakies opinie na ten temat? Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
    • Dziewczyny, poradzcie. W zeszlym roku wyszlam za maz i wlasnie dostalam zielona karte na nowe nazwisko po mezu. Karta social security tez juz zmieniona na nowa, to samo prawo jazdy i karty platnicze. W czerwcu musze leciec do Polski i mam juz kupiony bilet. Paszport mam na stare, panienskie nazwisko. Czy mialyscie podobny problem i trudnosci z wpuszczeniem do US. Moge wziac ze soba akt malzenstwa, zeby pokazac na granicy. W czerwcu lece na 5 dni, wiec raczej nie uda mi sie uzysk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się