Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      zupa

zupa

(21 wyników)
    • dawajcie fajne przepisy na [u][b]WEGETARIANSKIE[/b]* [/u] zupy bo mi sie moje znudzily :) * na wszelki wypadek jakby mi ktos zupe ze smilmaka chcial proponowac :D ;) tylko nie odsylajcie mnie do puszek i netu :) bo w takim natloku nie umiem sie zdecydowac
    • Polecam przepis na wspaniałe śniadanko :) Znalazłam go na portalu makaronowozdrowo.wordpress.com/ , gdzie ogólnie jest dużo ciekawych propozycji , ale przejdę do rzeczy. Jak wykonać zupę mleczno-bananową? Składniki: 2 dorodne banany szklanka mleka szczypta cynamonu łyżka wielokwiatowego miodu garść migdałów garść makaronu nitka walcowana od Czanieckich Makaronów Makaron gotujemy do miękkości. Banany, uprzednio obrane, szklankę mleka, miód i część migdałów blendujemy na jednolit...
    • Pierwsze w życiu podejście do dyni zrobiłam. Dynia mała, bo trzykilowa. Postanowiłam zrobić zupę-krem. Z braku rozsądnego przepisu było na wyczucie. Rozgrzałam olej w garnku, wrzuciłam dużą pokrojoną cebulę i trzy ząbki czosnku (przekrojone tylko). Posmażyłam chwilę, wrzuciłam pół dyni (obranej, wypestkowanej i pokawałkowanej, rzecz jasna). Zalałam wrzątkiem do połowy wysokości, dorzuciłam kawałek imbiru w kawałeczkach, trochę garam massali, kuminu, mielonej kolendry i kardamonu, oraz p...
    • ciekawym wariacji na temat... Bo ja robię tak: czerwona soczewica do gara z wodą, na ogień. Do tego ze dwie garście rodzynek, kilka chilli, trochę przyrumienionego sezamu (lubię to połączenie - słodkie/ostre/dymno-gorzkie). Do tego biała cebula w ćwierćtalarkach+kruszony czosnek, zeszklone na oliwie. Do tego trochę włoszczyzyn (seler, por, marchew, pietruszka) pokrojonej w słupki. Przecier pomidorowy. Tymianek. Troszku estragonu. I właściwie tyle. I to jest moja ulubiona zupa. B...
    • Otwarty:o) Moja propozycja : Zupa z marchewki 80 dag marchewki kroimy w kostkę wkładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy przez 30 min. Następnie całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy łyżkę mąki i dokładnie ją rozprowadzamy. Staramy się jej nie przyrumienić. Zasmażkę dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. 3 łyżki śmietany rozprowadzamy z 2 łyżkami zupy i zabielamy ją. Zup...
    • jak w temacie/
    • uwielbam zupkę z soczewicy z grrenwaya,zna ktos moze przepis?? pozdrawiam
    • " Ze zboża na pniu przyrządza się pyszną smakowitą, lekko strawną zieloną zupkę, która krzepi wam mózgownicę, orzeźwia zwierzęce soki, ożywia wzrok , wzmaga apetyt, raduje smak, wzmacnia serce, łaskocze język, odświeża cerę, tęży muskuły, uśmierza krew,pobudza diafragmę, oczyszcza wątrobę,zwalnia śledzionę, przeczyszcza nerki,daje gibkość lędźwiom,zwinność kręgom, itd. itd" - tako rzecze Panurg.
    • Na poczatek sie przedstawie:)Nazywam sie Paulina,mam 15 lat i od ponad roku jestem laktoovowegetarianka.I z tego powodu własnie nutruje mnie pytanie...czy jako vege moge jeść zupke podaną w temacie?Czytałam jej skład i pisze tylko "tłuszcze roślinne ,sos sojowy,białko mleka"(oczywiscie pomnielam cala ta chemie;P)wiec,mozna ta zupke uznac za wegetarianska?Czy NAPEWNO nie ma tam zadnego tłuszczu i białka zwierzecego?Bardzo prosze o odpowiedz. pozdrawiam:)
    • Witam, przymierzam sie do ustalenia menu na swoje wesele. Wsrod gosci bede miala tez wegetarian. Czy macie moze jakies propozycje co moznaby podac? (restauracja jest otwarta na sugestie). W planie jest obiad (przystawka, zupa, drugie, deser), potem cieple i zimne dania. Dzieki Nabla
    • Jak gotujecie zupy???U mnie to najwiekszy problem bo nie lubie wodnistych beztluszczowych zup.Na kostkach?Z lyzka masla?Ze smietana?
    • hej całe życie jadłam mięso, mniej więcej 2-3 razy w tygodniu + wędliny, no i zupy na mięsie po lekturze artykułu w wyborczej o tym, jak to się robi z 1kg mięsa 2 kg wędliny, ok. 2-3 m-ce temu, wędliny jadłam chyba ze 2 razy i to tylko po to, żeby sprawdzić czy po tym artykule nadal czuję do nich obrzydzenie jak się okazało - tak, nadal mięso ostatnio mi śmierdzi, zwłaszcza wieprzowina i wołowina, ma zapach padliny teraz jem mięso co 2 lub 3 tygodnie masło i margaryna mnie obrzy...
    • dzięki
    • Witam Mam następujący problem (może nie specjalnie problem co szukam natchnienia). Na naszym weselu będą głównie wegetariańskie dania (ja wegetarianka, część znajomych wegetarian, mój narzeczony już chyba z rok mięsa nie jadł i go wogóle nie ciągnie jak już coś skubnie to rybkę czy kurczaka). Zastanawiam się nad daniami. Jak wiadomo będzie obiad (pierwsze i drugie danie) ewentualnie kolacja (wesele chce tak od 17-18 do rana) oraz zimna płyta i ciasta (chociaż z wegetariańskim rozwiązan...
    • Świeżych warzyw brak, mrożonki są jakieś bez smaku (warto je w ogóle jadać?) brakuje mi pomysłów co ugotować. Latem i jesienią kuchnia wegetariańska potrafi być naprawdę smaczna, ale teraz w lutym większość potraw wychodzi mi jak podeszwa, bez smaku i polotu toto jest:) Czym można urozmaicić dietę na przedwiośniu? Macie jakieś propozycje?
    • > Rozpoczęły sie dyniowe żniwa > Dynie sa juz koszone i wiązane w snopki ; pojawiły się na straganach Sa sliczne i apetyczne >> Polecam zupę puree dyniową, wystarczy podgotowac z jabłkiem , zmiksować. pożerać z płatkami owsianymi np. >> Dyń- Dyń
    • miso(21)

jak smakuje miso? do czego mozna porownac ten smak?
    • buraczki sa smaczen, tanie i teraz je mozna kupic moj nowy przepis z kuchni greckiej: buraczki dwa male gotujemy, do trgo gotujemy malego kartofla (ja ugotowalam 2), mozna dac w zast. 30 g suchego chleba, burazcki kroimy, zabek czosnku kroiomy (nie przez przeciskarke, ona zmienai smak czosnku), dodajemy garsc orzechow wloskich (ja nie dodalam, wiec nie wiem, jak smakuje), 2 lyzki rozowego octu winnego i 6 lyzek oliwy (ja dalam 3 lyzki oliwy i 3 wody) i ja dodalam cebule. Miksujemy...
    • Urzywałem dotychczas do zup kostki warzywnej "PRYMAT-KUCHAREK" jednak po wizycie strony sevy seva.sotiko.pl dowiedziałem się że zawarty tam INOZYNIAN DWUSODOWY i GUANYLAN DWUSODOWY to nic jak: E631 E635 które to są pochodzenia zwierzecego. Prawda to???? Zawiera jeszcze glutaminian sodu ale to jest roślinne. Z reszta w innych przyprawach do zup tez sie pojawiaja te dwie wspomniane wyzej substancje obok glutaminianu. Kostki jakiej firmy lub przyprawa do zup zawiera czysty glutamin...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna