Dodaj do ulubionych

Menu wegetarianskie na wesele

17.02.06, 23:02
Witam,
przymierzam sie do ustalenia menu na swoje wesele. Wsrod gosci bede miala tez
wegetarian. Czy macie moze jakies propozycje co moznaby podac? (restauracja
jest otwarta na sugestie). W planie jest obiad (przystawka, zupa, drugie,
deser), potem cieple i zimne dania.

Dzieki
Nabla
Obserwuj wątek
    • heidiklum Re: Menu wegetarianskie na wesele 20.02.06, 16:40
      Witaj.
      Po slubie cywilnym mielismy kolacje w restauracji dla kilkunastu osob - w tym 2
      menu wegetarianskie. Dla mnie i mojej znajomej.
      Najpierw dostalysmy salate ze smazonymi kurkami, potem zupe krem z brokulow,
      daniem glownym bylo smazone tofu, z warzywami. A potem na deser "Gora lodowa" i
      Rote Grütze, czyli gesty sos z calymi owocami + sos waniliowy, ale to juz dla
      wszystkich.
      Mysle, ze jesli restauracja jest otwarta na sugestie, to nie powinno byc
      problemu z ustaleniem menu - bardzo fajnie, ze chcesz zrobic taki gest, dla
      jedzacych "inaczej" - na weselach to rzadkosc. Ja, szczerze mowiac zazwyczaj
      racze sie chlebem:)

Z przystawek proponowalabym salatke Caprese(chyba, ze goscie to weganie, ale o
      tym nie wspominalas) z mozzarella, pomidorami i bazylia.
      Albo panierowane baklazany, albo boczniaki. Albo talerz wloskich przystawek -
      to lubi wiele osob i fajnie podkreca apetyt. Listki cykorii z sosami, albo
      napelnione salatka z soczewicy, male warzywne guiche,polowki melona napelnione
      salatka z kulek melona i kopru wloskiego z sosem 1000-a wysp, itd...

Z zupa moze byc maly problem: ja ich na przyklad poza knajpami wege nie jem -
      bo nie chce przypadkiem dostac zupy bezmiesnej, ale na wywarze z
      kurczaka:)...Chyba, ze kucharz sie zobowiaze do "koszernosci" - mowie o tym, bo
      goscie moga miec watpliwosci, ewentualnie zjadac zupe ze scisnietym, gardlem,
      zeby nie robic Wam przykrosci. A chyba nie o to chodzi.

Drugie danie to naprawde mnostwo mozliwosci - wariacje na temat:
      makaronow z sosami - pesto, szpinakowym z gorgonzola, tortellini z szalwia i
      parmezanem
      ryzu z dodatkami: podpieczone migdaly + rodzynki, albo wydlubane ziarenka
      granatu + plasterki bananow,albo risotto po prostu...
      ziemniakow z dodatkami: ziemniaczany suflet, ziemniaki pieczone z rozmarynem...
      tofu z warzywami, grilowane warzywa, ser haloumi z grilla....

Tyle przychodzi mi teraz do glowy - mam nadzieje, ze pomoglam.
      No i super zabawy na weselu:)!!!
      • nabla_kwadrat Re: Menu wegetarianskie na wesele 21.02.06, 20:28
        Hej, dziekuje bardzo za odpowiedz.
        Oczywiscie, zadbam o to, zeby wywar w zupie byl jarzynowy - po prostu zarzadze
        taka sama zupe dla wszystkich :) Dopuszczalne jest tez mleko i jajka, wiec
        restauracja nie bedzie ograniczona.

Z ulozeniem menu sobie poradze, moze zle sformulowalam swoje pytanie. Chcialabym
        wiedziec, jakie potrawy beda "odswietne" dla wegetarian, jaka potrawa wymaga na
        tyle duzo pracy/umiejetnosci lub rzadkich skladnikow, ze chetnie bedzie widziana
        na stole.
        • heidiklum Re: Menu wegetarianskie na wesele 22.02.06, 10:14
          Proponowalabym takie dania, ktore sa np. bardzo pracochlonne, albo kosztowne.
          Niekoniecznie obfite, ale smaczne i estetycznie podane.
          W sumie to mozna makaron posypac platkami czarnych trufli i juz jest dosc
          weselnie.
          Albo szparagi, smardze, karczochy,
          Albo jakies zawijasy, rolady, strudle, ktorych nie robi sie na codzien.
          A moze sushi, w wersji wege:)?

Oczywiscie pisze w swoim imieniu:)
    • anicja Re: Menu wegetarianskie na wesele 26.02.06, 21:12
      Polecam kotlety serowe - jesli planujesz dla innych gosci kotlety miesne to nie
      beda z zadroscia patrzyli na talerze wege :)) Jako przystawka np. salatka:
      rucola, suszone pomidorki, parmezan i oczywiscie sosik :) Pomysl z wege zupa
      dla wszystkich - rewelacja! Bylam ostatnio na 2 weselach, na obu mialam
      specjalne dania, ale o tym ze pozniej fajnie byloby podac mi tez zupke nikt nie
      pomyslal i tylko z zazdroscia patrzylam na innych gosci jak chlipia goracy
      barszczyk :) )
    • ggigus a w ogole to milo z Twojej strony, ze 26.02.06, 21:23
      sie troszczysz o wegegosci!
      pozdrawiam
    • bisbal Re: Menu wegetarianskie na wesele 27.02.06, 11:03
      Tu masz parę przepisów:

www.vegcooking.com/InviteElegant_FormD.asp
    • nabla_kwadrat Re: Menu wegetarianskie na wesele 27.02.06, 20:36
      Dziekuej bardzo za odpowiedzi.

Jak na razie plan jest taki: dla wszystkich bedzie wegetarianska zupa, dodatki
      do drugiego, leczo jako cieple danie wieczorem, kilka salatek wege. Specjalnie
      dla wegetarian smazony camambert z borowkami, grillowane warzywa zamiast
      drugiego cieplego dania, krokiet z kapusta zamiast krokietu z miesem jako
      ostatnie cieple danie.

Mam jeszcze sporo czasu na zmiany, wiec w razie czego jestem otwarta na
      sugestie. W umowie z szefem sali mam zapisane, ze wszystkie wspolne potrawy i
      szczegolne zamowienia wege maja byc bez ukrytych dodatkow w rodzaju zelatyny czy
      bulionu. Myslicie, ze taki zapis wystarczy? Mam tez klopot z ciastami - wiadomo,
      ze do sernika daje sie zelatyne, podobnie ciasta z galaretka. Jak rozpoznac
      ciasto-wege? Zapytam przed zamowieniem w cukierni, ale na smak nie rozpoznam...
      • heidiklum Re: Menu wegetarianskie na wesele 27.02.06, 21:31
        Ciasta to tez problem - podobnie jak zupy...
        Mysle, ze raczej trudno bedie znalezc cukiernie, ktora zobowiaze sie do
        uzywania, np. agaru, zamiast zelatyny do galaretki. A moze ciasto bez
        galaretki - klasyczny sernik jej nie ma. Albo tarta: np. kruchy spod, na
        to "krem" z sera mielonego ze smietana z wiorkami kokosowymi dosmaczonym
        waniliowo, a na kremie duzo owocow miechunki(bez papierowych oslonek). Te z
        oslonkami to do ozdoby. Prosto, bez zelatyny i fajowo wyglada.
        Zreszta ze slodyczami na weselu to roznie bywa - kto by mial ochote na
        opychanie sie slodyczami, kiedy parkiet zaprasza do tanca. A z kawalka
        weselnego tortu - jesli gosc wege ma jakies watpliwosci, mozna zrezygnowac. Nic
        sie nie stanie.
        Jako deser zawsze mozna podac owoce, albo postawic deske z serami, do tego
        pumpernikiel, winogrona, figi. Na przyklad dla mnie, to bylby super deser:)

• anik001 Re: Menu wegetarianskie na wesele 01.03.06, 23:12
      A może zamówisz ciasta w restauracji wegetariańskiej? w krakowskim momo można
      zabrać ciasta na wynos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka