Dodaj do ulubionych

buraczki - fajny przepis

18.11.06, 21:59
buraczki sa smaczen, tanie i teraz je mozna kupic
moj nowy przepis z kuchni greckiej:
buraczki dwa male gotujemy, do trgo gotujemy malego kartofla (ja ugotowalam
2), mozna dac w zast. 30 g suchego chleba, burazcki kroimy, zabek czosnku
kroiomy (nie przez przeciskarke, ona zmienai smak czosnku), dodajemy garsc
orzechow wloskich (ja nie dodalam, wiec nie wiem, jak smakuje), 2 lyzki
rozowego octu winnego i 6 lyzek oliwy (ja dalam 3 lyzki oliwy i 3 wody) i ja
dodalam cebule. Miksujemy, przyprawiamy, mozna podac na cieplo i zimno jako
dodatek do sniadana, obiadu, kolacji.
Obserwuj wątek
    • cyberski Możesz jeszcze dodać... 20.11.06, 15:56
      ...posiekaną natkę pietruszki.

Swoją drogą, co Ty masz za przeciskarkę, która zmienia mak czosnku? JEśli aluminiową lub z jakiegoś pośledniego gatunku stali to sie nie dziwię, ale jeśli z dobrej stali narzędziowej lub jeszcze lepiej z tzw. "chirurgicznej" to nie powinno być tego problemu...
      • martvica Re: Możesz jeszcze dodać... 20.11.06, 16:07
        Ja słyszałam, że przeciśnięty jest ostrzejszy niż posiekany, i do słynnej zupy
        cukiniowo-czosnkowej Giezika, gdzie wrzuca się 2 główki, absolutnie nie może być
        przeciśnięty, bo zupa nie będzie się nadawała do jedzenia.
        I może coś w tym jest, bo silniejsze rozdrobnienie to większe rozwalenie komórek
        i alliina (bezsmakowa, bezwonna) w większym stopniu przechodzi w allicynę
        (biochemicy, dobrze piszę?)...
        No więc do zupy tejże kroiłam, ale przeważnie mi się nie chce i wyciskam :)
        • ggigus poprosze przepis na slynna zupe 20.11.06, 17:26

• martvica Re: poprosze przepis na slynna zupe 21.11.06, 13:04
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13540506&a=13540506 - przepis na zupę.
            Fajna, chociaż żałowałam zmiksowania - robi się tak kremowa, że podświadomie
            przyjmowałam jako zabielaną, a zabielanych zup nie lubię. A czosnku prawie nie
            czuć :)
            Co do czosnku - ja raczej przeciskam, tylko kontroluję smak, żeby nie wyszło za
            czosnkowe, czasem trzeba wyjść między ludzi ;)
            • ggigus robie slynna zupe, nie widzac o tym 21.11.06, 14:17
              no trochei inaczej, bo ja miskuje podgotowana dynie, bez ziemniakow, za to z
              zaklepka maczna i parowkami, uwaga, uwaga, sojowymi
              • martvica Re: robie slynna zupe, nie widzac o tym 22.11.06, 09:26
                No to zupełnie nie jest 'ta' słynna zupa :)
                piszesz 'dynia' masz na myśli tę pomarańczową? Ona mnie kusi tak na ostro,
                sambal oelek, czosnek, kumin... hmmm...
                Mąka i parówki w żadnym wypadku :>
                • ggigus robie zoe z sambal olek, kuminem czosnkiem 22.11.06, 13:19
                  - zeby smakowal , dodaje go po gotowaniu, z maka, cukinia i parowkami
                  pycha!
                  maki nie czuc, to zageszczenie
      • ggigus kazda przeciskarka zmienia smak czosnku 20.11.06, 17:07
        nie chodzi i material przeciskarki, a o proces przeciskania
        • ggigus Re: kazda przeciskarka zmienia smak czosnku -mozna 20.11.06, 17:16
          sie o tym przekonac i zrobic jakas znan ci dobrze potrawe z przecisnietym i
          nieprzecisnietym czosnkiem.
          ja to zrobilsm
          • vegenievege Re: kazda przeciskarka zmienia smak czosnku -mozn 20.11.06, 18:35
            prawda.

ja też tak zrobiłem i teraz gotuję tylko z czosnkiem kruszonym nożem.
            jest po prostu smaczniejsze.

wow, fajnie zobaczyć, że nie tylko mi palma odbija w sprawie czosnku :-) bo jak
            mówiłem znajomym, żeby wyrzucili przeciskarki, to pukali się w czoła :-)
            • mordaruda Re: kazda przeciskarka zmienia smak czosnku -mozn 21.11.06, 14:58
              e tam, zaraz wyrzucili, do sosu do spagetti lepszy jest wyciskany
              • ggigus aie, do spaghetti jest najlepszy krojony i do wsz! 21.11.06, 16:14

• default Re: buraczki - fajny przepis 22.11.06, 09:49
      ggigus napisała:

> buraczki sa smaczen, tanie i teraz je mozna kupic
      > moj nowy przepis z kuchni greckiej:
      > buraczki dwa male gotujemy, do trgo gotujemy malego kartofla (ja ugotowalam
      > 2), mozna dac w zast. 30 g suchego chleba, burazcki kroimy, zabek czosnku
      > kroiomy (nie przez przeciskarke, ona zmienai smak czosnku), dodajemy garsc
      > orzechow wloskich (ja nie dodalam, wiec nie wiem, jak smakuje), 2 lyzki
      > rozowego octu winnego i 6 lyzek oliwy (ja dalam 3 lyzki oliwy i 3 wody) i ja
      > dodalam cebule. Miksujemy, przyprawiamy, mozna podac na cieplo i zimno jako
      > dodatek do sniadana, obiadu, kolacji.
      Boszsz, a czemu tak strasznie katujesz te buraczki, toż to jakaś okropna
      paciaja buraki z kartoflami? zmiksowane? po co? Paskudztwo.
      • ggigus czemu mam katowac? powstaje purre pyszne 22.11.06, 13:20
        a ja nie do konca ucieram i czasem sie natrafi to na cebule, to czoch, to
        buraczka malutkiego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka