Dodaj do ulubionych

nieideologiczny :) zupa

21.04.12, 08:48
dawajcie fajne przepisy na WEGETARIANSKIE* zupy bo mi sie moje znudzily :)

* na wszelki wypadek jakby mi ktos zupe ze smilmaka chcial proponowac :D ;)

tylko nie odsylajcie mnie do puszek i netu :) bo w takim natloku nie umiem sie zdecydowac
Obserwuj wątek
    • misiu-jeden Jakaś trudność? 21.04.12, 13:20
      Zupa wegańska składa się z warzyw (ziemniaki, pomidory, marchew, seler, burak, kapusta, fasolka...) i wody. Do tego przyprawy (olej, sól, pieprz, lubczyk, itd). Czasem można dodawać ryż, orkisz, jakąś kaszę albo makaron. Niekiedy dodajemy wodorosty. Są zupy z przewagą jednego warzywa, albo wielowarzywne.
      Jakaś trudność?

• dagis.1 Re: Jakaś trudność? 21.04.12, 15:54
        ja wiem co to jest zupa :D

chodzi mi o konkret a nie warzywa, woda, przyprawy ewentualnie wodorost :D

swieze spojrzenie na proporce np
        albo jakis dodatek na jaki nie wpadlam

po prostu jakis wasz np ulubiony przepis
        jakas trudnosc? ;)

moim odkryciem jest np zwykla kartoflanka z duza iloscia rzezuchy (czesc gotuje czesc posypuje po ugorowaniu)
        • misiu-jeden Re: Jakaś trudność? 23.04.12, 12:06
          dagis.1 napisała:

> jakas trudnosc? ;)

To ty masz trudność, jak widać ;)

• dagis.1 Re: Jakaś trudność? 24.04.12, 19:03
            hm

trudnosc?
            nie nazwalabym trudnoscia prosby o przepisy

widze natomiast, ze ty masz jakas ale chyba sam nie bardzo wiesz jaka :D
            moze z odszukaniem przepisu w glowie ;)
    • simiola Re: nieideologiczny :) zupa 22.04.12, 15:04
      Dobra i prosta (ale nie do końca dla każdego, z racji niestandardowego składnika) jest selerowa zupa-krem (klasyczny wywar z warzyw, miksowany z gotowanym korzeniem selera, ew ziemniakami) z dodatkiem kilku kropli oliwy truflowej. Niby nic, ale nadaje mało atrakcyjnemu wizualnie (kolor gotowanego selera) kremowi szykownego wyglądu a smak jest zupełnie niepowtarzalny.

Poza tym u mnie w domu robimy bardzo pożywną zupę pomidorową z cieciorką i szpinakiem/selerem naciowym
      To, o ile pamiętam, zmodyfikowany ten przepis tylko w zależności od tego, co akurat jest na stanie dodaję albo ten seler z przepisu albo świeży szpinak (albo jedno i drugie)
      • yuka66 Re: nieideologiczny :) zupa 24.04.12, 12:41
        Zupa z bakłażana z książki Veganomicon - przepis przetłumaczony na polski
        Tekst linka
        • dagis.1 Re: nieideologiczny :) zupa 24.04.12, 16:29
          dzieki za przepisy ide czytac watek :)

na pewno sprobuje i baklazanowa i przepisy z poprzedniego posta :)
    • 83kimi Re: nieideologiczny :) zupa 25.04.12, 15:57
      Ja często gotuję w bulionie warzywnym czerwoną soczewicę z dodatkiem innych warzyw np. marchewki, papryki itp., jak wszystko się ugotuje dodaję przecier pomidorowy. Z przypraw zioła np. bazylia, koperek, pieprz, szczypta kurkumy, coś pikantnego np. suszone papryczki chilli. Całość miksuję albo nie, czasem dorzucam jeszcze trochę kaszy np. jęczmiennej, bulgur. Rewelacja.
      • al-szamanka Re: nieideologiczny :) zupa 25.04.12, 21:41
        Zupa z dyni Hokkaido.

Dynię wydrążyć i pokroić na kawałki (nie obierać ze skórki, tylko Hokkaido można gotować ze skórką), zalać litrem wody, dodać wegański rosołek. Gotować do miękkości, zmiksować na krem, dodać sporo pietruszki, 2 poduszone ząbki czosnku, przyprawę curry do smaku, śmietankę sojową, sok z połowy cytryny.
        Jeżeli dynia jest mała użyć mniej wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta wody dodać aż do uzyskania właściwej konsystencji.
        PYSZNA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka