Dodaj do ulubionych

Wiarygodność pomiaru pulsoksymetru Tech-Med

11.05.20, 13:22
W zwiazku z korona-histerią kupilam sobie prosty, małozaawansowany pulsoksymetr Tech-Med TM-PX30. Pomijam, że wydałam na niego 150 zl (wydaje mi się, że sporo przeplacilam:P), ale mam wątpliwości do wiarygodności pomiaru.
Wczoraj zaczął pokazywać dziwne wartości typu puls 26 , saturacja 70 przy indeksie perfuzji na poziomie 3,0. Oczywiście przerazilam się i zaczęłam sprawdzać wyniki na innych palcach. I czasami te wartości były niskie, a czasami bardziej normalne. Wymieniłam baterie i dzisiaj już prawie w ogóle nie pojawiają się te niepokojące wartości:P
Był to błąd pomiaru czy może przypadkowo wykrylam u siebie arytmię?
Ale przecież przy tak niskiej saturacji juz bym wylądowala w szpitalu z poważnymi dusznosciami?
Co sądzicie o takich pulsoksymetrach - jest to nieprzydatne badziewie i lepiej zaopatrzyć się w bardziej profesjonalne urządzenia?
Obserwuj wątek
    • vermieter Re: Wiarygodność pomiaru pulsoksymetru Tech-Med 11.05.20, 14:52
      należy paznokcie obciąć przed pomiarem
    • koziorozka Re: Wiarygodność pomiaru pulsoksymetru Tech-Med 11.05.20, 16:28
      Nie przepłaciłaś, ma atesty medyczne, rozszedł się jak ciepłe bułeczki.
      www.techmed.pl/product-pol-203-PULSOKSYMETR-TM-PX30-Niebieski-TECH-MED.html
      Nowy jest na gwarancji, więc oddaj do sprawdzenia
      • wowka87 Re: Wiarygodność pomiaru pulsoksymetru Tech-Med 11.05.20, 20:15
        Ale czy to jest możliwe, że pulsoksymetr pokazuje tętno 30, a ja badając palpacyjnie szyję czuję, że to jest raczej powyżej 90 (no co, zestresowałam się :P)?
        Czy taka sytuacja jest fizycznie możliwa czy wskazuje na błędny pomiar?
        Często mam zimne ręce i to pewnie też fałszuje pomiar...
        Ale chyba będę się starać o wymiane urządzenia, niech mnie dziad nie straszy. Czasami wyłącza się od razu po włączeniu, ale myślałam, że taka jego uroda.
        • waga170 Re: Wiarygodność pomiaru pulsoksymetru Tech-Med 14.05.20, 06:50
          Przy pulsie 26 to bys pisala z zaswiatow. Trafil Ci sie jakis felerny, wymien

150 a zwlaszcza 199 zlotych to strasznie drogo. Uparty kupilby za to dwa.
          • wowka87 Re: Wiarygodność pomiaru pulsoksymetru Tech-Med 14.05.20, 20:25
            Tak też uczyniłam bo w ogóle przestał działać. Musieli mi wysłać jakiś zepsuty bo co to ma być żeby pulsoksymetr odmawiał posłuszeństwa po miesiącu użytkowania;P
            • ken-ya Re: Wiarygodność pomiaru pulsoksymetru Tech-Med 21.05.20, 18:10
              a jaka mozna miec pwewosc ze aparat do cisnienia mierzy poprawnie. Po wirusie trudno mi uwierzyc , nie tylko w maszyny, ale i w samego doktora. Przeciez wirusa nie wychodowal zwykly czlowiek.To musial byc ktos co sie na tym zna i ten ktos poslal na smierc duzo ludzi ,nawet wlasne dzieci.Gdzie jest w tym wszystkim serce? Gdzie sie podzialo sumienie.? Ludzie nie chca ,albo nie potrafia stanac w obronie innych ludzi. Kocham bardziej zwierzeta ,one potrafia stanac w obronie wlasnego potomstwa , a nawet w obronie ludzkiej rodziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka