Dodaj do ulubionych

Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa

30.08.13, 07:09
Kończę już jedno opakowanie magnezu i ZERO efektów. A biorę go, bo mam drgająca powiekę (nawet w nocy mi skacze) oraz skurcze stóp.
Mój preparat zawiera: 56,35 mg magnezu i 1,4 mg witaminy B6
W ulotce zalecają, by brać jedną tabletkę na dobę. Zaczęłam brać po dwie i nadal nic!
Co robić? Kupić inny preparat?
Obserwuj wątek
    • kateaga Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 07:20
      Nie wiem jaki masz preparat, ale większość dostępnych na rynku w cenie do 10 zł jest badziewiem wink.
      Magnez należy do pierwiastków o bardzo słabej wchłanialności. Szukaj preparatu zawierającego cytrynian magnezu ( Magnefar B6) lub laktonian magnezu ( Magne B6, Magvit B6) w tabletkach dojelitowych lub powlekanych.
      Należałoby też stosować dwa lub trzy razy więcej niż zalecane jest na opakowaniu, przez jakiś czas ( np : tydzień )
      Pozdrawiam
      • beliska Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 08:04
        jw. Lepsze działanie ma dieta bogata w magnez i potas, bo za skurcze ten ostatni najczęsciej odpowiedzialny.
    • kiddy Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 09:01
      Zebro, a może potrzebujesz magnezu i potasu. Spróbuj pobrać Aspargin. Dawka to chyba 3 razy dziennie po 2 tabletki. Ja biorę od początku ciąży, bo sam magnez z B6 nie pomagał.
    • gazeta_mi_placi Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 09:58
      Ja brałam najtańszy zakupiony w hipermarkecie, ale na nerwy nie na powiekę i pomogło, jestem mniej nerwowa niż zwykle. Biorę jedną tabletkę dziennie.
      • kateaga Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:11
        I tu mamy dowód na działanie placebo smile
    • kocianna Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:06
      Aspargin, właśnie tak, w ciąży mi polecano i działał.
    • caroninka Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:15
      Zalecana dzienna dawka magnezu jest wyzsza, okolo 320mg dla doroslej kobiety. W czasie choroby, czy stresu dawka powinna byc jeszcze wyzsza. Dzieci miedzy pierwszym a trzecim rokiem zycia, maja zapotrzebowanie na 80mg.
    • kadfael Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:17
      A byłaś u lekarza i sprawdziłaś, że faktycznie te objawy to niedobór magnezu i jak dziewczyny powyżej zauważyły potasu?
    • solaris31 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:32
      ja biorę leczniczo dzienną dawkę leczniczą między 1000 a 1500 wink polecam magnezin jest mocny i nie wiem, czy nie najmocniejszy - , do tego obowiązkowo witaminka B6 - ja biorę B kompleks. dawka 56 to śmiech na sali, mój kardiolog mówi, że skuteczne dawki to około 1000 - tyle, że trzeba wziąc pod uwagę to, co wchłaniamy z pokarmu.

słusznie dziewczyny mówią, że możesz mieć kłopoto z potasem, polecam aspargin, ale trzeba uważac, bo potas można łatwo przedawkować, i to akurat jest niebezpieczne.
      • carmita80 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:43
        Zebra - drgajace miesnie wokol powieki, denerwujace ale niegrozne, powod stres, malo snu, duzo kawy czyli zycie. No tak to jest. Witaminy nie maja tu nic do rzeczy, mozesz brac a mozesz nie i tak samo przejdzie w ciagu kilku dni do kilku tygodni ale jesli bedzie utrzymywac sie naprawde dlugo idz do lekarza bo w bardzo rzadkich przypadkach to moze byc objaw czegos powazniejszego ale to rzadko. Odpocznij i wyspij sie, zrelaksuj i przejdzie. smile
        • solaris31 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:47
          magnez nie jest witaminą wink

kawa i stres skutecznie go wypłukuja, autorka opisuje klasyke objawów niedoboru magnezu.
          • carmita80 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:59
            solaris31 napisała:

> magnez nie jest witaminą wink
            >
            > kawa i stres skutecznie go wypłukuja, autorka opisuje klasyke objawów niedoboru
            > magnezu.

Magnez nie jest witamina masz racje ale napisz w takim razie jak stres moze cokolwiek wyplukac?
            Jak na razie nie ma dowodow mdycznych na to ze drgajace miesnie wokol oka czy powieki sa spowodowane niedoborem potasu, magnezu czy wit B.
            • solaris31 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 11:35
              jak to nie ma? zapytaj pierwszego lepszego lekarza o objawy niedoboru magnezu. albo sobie wyguglaj.
              • carmita80 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 11:49
                solaris31 napisała:

> jak to nie ma? zapytaj pierwszego lepszego lekarza o objawy niedoboru magnezu.
                > albo sobie wyguglaj.

No wyguglalam i szystkie zrodla podaja jako przyczyne malo snu, zmeczenie, stres ale o witaminie B ani o magnezie czy potasie ani slowa. To jak zwykle polki mit z dowodami nie majacy nic wspolnego. Magnez i wit B nie dzialaja to rada dla autorki podwoic dawke a co tam w koncu zadziala czyli przejdzie samo wink
                • solaris31 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 20:16
                  No wyguglalam i szystkie zrodla podaja jako przyczyne malo snu, zmeczenie, stre
                  > s ale o witaminie B ani o magnezie czy potasie ani slowa

ale przyczynę przepraszam czego?

Magnez i wit B nie dzialaja to rada dla
                  > autorki podwoic dawke a co tam w koncu zadziala czyli przejdzie samo wink

owszem, bo dawka lecznicza jest większa niż autorka przyjmuje i to, co przyjmuje może nie wystarczyć, albo się nie wchłaniać. a jeśli większa dawka nie zadziała, to trzeba znaleźc inną przyczynę.
        • caroninka Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 10:56
          Magnez to nie witamina. Poza tym jego dzienna, zalecana dawka, jest o wiele wyzsza niz ta, ktora przyjmuje sie w pokarmie, nawet bardzo w niego bogatym.
          • carmita80 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 11:07
            caroninka napisała:

> Magnez to nie witamina. Poza tym jego dzienna, zalecana dawka, jest o wiele wyz
            > sza niz ta, ktora przyjmuje sie w pokarmie, nawet bardzo w niego bogatym.

Tak, ju wiadomo ze magnez to nie witamina wink ciekawe ile ematek jeszcze to napiszewink ale przejdzmy do meritum, skoro ta magiczna zalecana dzienna dawka jest o wiele wyzsza nizsza niz przyjmujmy w pokarnie to suplementujmy sie na potege. Ciekawi mnie jaka jest ta zalecena dawka i kto ja ustalil i skad wiadomo ze nie przyjmuje sie wystarczajacej z pozywieniem? Mam nadzieje ze zrodlem tych rewelacji nie sa reklamy suplemntow w tv ani atykuliki z kolorowych czasopism? O przyjmowaniu suplemntow witaminowych powinien decydowac lekarz po potwierdzeniu badanimi ich niedoborow.
            • solaris31 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 11:42
              O prz
              > yjmowaniu suplemntow witaminowych powinien decydowac lekarz po potwierdzeniu ba
              > danimi ich niedoborow.

a Ty znowu z tymi witaminami uncertain nie rozmawiamy o witaminach, a o magnezie. magnez nie jest witaminą, jest bardzo waznym pierwiastkiem , a jego niedobory zakłócają prace mięśni, równie ważny jest potas, a niedobór obu potrafi wywołać nawet arytmię serca.

tyle bzdur tu napisałas, że nawet odpowiadac się nie chce. oczywiście, zdrowa osoba nie powinna się niczym suplementowac, ale jeśli sa objawy, to jak najbardziej.

ja mam problemy z wchłanialnością, bo jestem przewlekle chora, do tego leczę się kardiologicznie, dużo wiem o niedoborach i objawach. zaburzenia elektrolitowe potrafią być bardzo groźne. przy poważnych zaburzeniach / vide-małe dzieci i przewlekłe biegunki skutkujące odwodnieniem i wypłukaniem pierwiastków/, może dojść nawet do śmierci.

a kto ustala dawki? na pewno ktoś mądrzejszy ode mnie i od Ciebie - lekarze i dietetycy jak sądzę wink
              • carmita80 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 11:54
                solaris31 napisała:

> a Ty znowu z tymi witaminami uncertain nie rozmawiamy o witaminach, a o magnezie. mag
                > nez nie jest witaminą, jest bardzo waznym pierwiastkiem , a jego niedobory zakł
                > ócają prace mięśni, równie ważny jest potas, a niedobór obu potrafi wywołać na
                > wet arytmię serca.

Wiem ze jest pierwiastkiem ale rozmawiamy tez o przyjmowaniu wit B6 a i jedno i drugie w pigulce jest suplementem. Jesli chcemy cokolwiek przyjmowac sprawdzmy najpierw czy tego brakuje i zapytajmu lekarza czy przyjmowanie w formie sztucznej jest konieczne.

>
                > tyle bzdur tu napisałas, że nawet odpowiadac się nie chce. oczywiście, zdrowa
                > osoba nie powinna się niczym suplementowac, ale jeśli sa objawy, to jak najbard
                > ziej.

Tyle ze te objawy nie sa tym spowodowane i o tym mowia zrodla angielskojezyczne ktore opieraja sie na dowodach a nie mitach.

> ja mam problemy z wchłanialnością, bo jestem przewlekle chora, do tego leczę si
                > ę kardiologicznie, dużo wiem o niedoborach i objawach. zaburzenia elektrolitow
                > e potrafią być bardzo groźne. przy poważnych zaburzeniach / vide-małe dzieci i
                > przewlekłe biegunki skutkujące odwodnieniem i wypłukaniem pierwiastków/, może
                > dojść nawet do śmierci.

Ty masz problemy a wiele osob nie no i co to ma z nimi wspolnego?

> a kto ustala dawki? na pewno ktoś mądrzejszy ode mnie i od Ciebie - lekarze i d
                > ietetycy jak sądzę wink

Ale autorka u lekarza nie byla nawet nie wie czy ma niedobory magnezu i wit B6
                • solaris31 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 20:24
                  skacząca powieka i skurcze mięsni to sztandarowe przykłady niedoboru magnezu a czasem i potasu. o tym źródla anglojęzyczne nie mówią? ciekawe. to zapytaj pierwszego lepszego lekarza. to nie są żadne mity tylo fakty.

to, że mam problemy zdrowotne świadczy li tylko i tym, że się na tym znam, bo musze sama regulować pewne rzeczy. zapewniam, że wiem bardzo dużo na ten temat.

nie wiesz, czy autorka u lekarza była czy nie, ale zapewniam, że w polskim systemie zdrowotnym pacjent ze skacząca powieką i skurczem w nodze dostanie skądinąd sluszne zalecenie lykania magnezu i potasu, bo to jest najczęstsza przyczyna takiego stanu. żaden lekarz nie da skierowania na elektrolity w takiej sytuacji. nad czym conajwyżej można ubolewać - ale co zrobić.

• bloopsar Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 11:12
      Ech, właśnie, to ja się podłączę pod temat: z waszego doświadczenia jaki preparat z magnezem najlepiej się wchłania? U mnie nic nie pomaga: Magnezin, MagneB6, Chela-Mag i ostatnio Slow-Mag, oczywiście odpowiednio duże dawki. A poziom magnezu nadal 1.2, co skutkuje bezsennością i skurczami uncertain Polecacie coś jeszcze innego? Potas mam akurat w normie, więc nie bardzo chcę ryzykować z tym asparginem.
      • solaris31 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 11:44
        jeśli magnez się nie wchłania, sprawdź nerki i tarczycę.
        • zuzi.1 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 12:39
          zrób sobie najpierw badania krwi pod kątem zawartosci różnych pierwiastków a potem niech lekarz zadecyduje czym suplementowac, na bóle mięśni i drgające powieki mi pomogła wit. a+e
          • zuzi.1 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 12:40
            miało byc na bóle mięśni i skurcze stóp
        • bloopsar Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 13:42
          > jeśli magnez się nie wchłania, sprawdź nerki i tarczycę

Ale ja wiem czemu magnez się nie wchłania - właśnie z powodu nerek. Tylko żeby go uzupełnić mam łykać magnez. I pytam o poradę jaki tu jeszcze spróbować, bo może jakiś wchłania się lepiej niż te z mojej listy już wypróbowanych.
      • kateaga Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 13:47
        Możesz miec problem z wchłanialnością. Spróbuj Magnefar B6, który zawiera cytrynian magnezu, który według literatury medycznej wchłania sie najlepiej smile
    • aleska Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 30.08.13, 21:23
      A może problemem nie jest sam niedobór magnezu, ale jeszcze czegoś? Może warto włączyć suplementację wapnem? Mnie ostatnio lekarka poleciła na objawy tężyczkowe Vitrum Osteo (500 mg wapn, 200 mg magnez i 800 j.m. witaminy d3). Drogie, bo coś ok. 40 zł, ale skurcze zniknęły niemal od razu, a w ciągu tygodnia minęły mi również drżenie rąk (i całego ciała) oraz niepokój.
    • saszanasza Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 27.10.18, 17:03
      Bo pewnie kupujesz suplementy a nie leki, albo masz źle dobrana dawkę
    • lot_w_kosmos Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 27.10.18, 17:12
      Kup magnez z potasem.
      Potas. Potas.
    • asia06 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 27.10.18, 17:46
      Ja sobie przez długi czas radziłam, korzystając z kąpieli magnezowych - 2 szklanki chlorku magnezu lub soli epsom (można zacząć od mniejszych ilości) na wannę wody. Bez użycia płynów do kąpieli czy innych środków myjących. Czas kąpieli - ok. 40 minut. Miałam poważne niedobory magnezu, suplementację lekową, badania lącznie z pobytami szpitalnymi. Nic nie pomagało.
      • asia06 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 27.10.18, 17:49
        A ostatnio pojawił się treonian magnezu. Dla mnie bardzo dobry związek magnezu. Przyjmuję Neuro-Mag firmy LifeExtension. Jest to środek, który przenika barierę krew - mózg. Doskonały przed snem.
    • leni6 Re: Czemu magnez +B6 w tabletkach nie działa 27.10.18, 18:26
      Dawki lecznicze magnezu zaczynają się od 200-300 mg na dobe, do tego musi to być magnez dobrze przyswajalny czyli np cytrynian, mleczan, chelat, chlorek, a nie może być tlenek ani węglan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka