Dodaj do ulubionych

znowu retinol z the Ordinary

02.02.19, 10:34
Stosuję od jakiegoś miesiąca The Ordinary, Retinol 1% in Squalane, codziennie na noc.
Miałam obawy, że za mocny, że mnie obedrze ze skóry. I tu niespodzianka, bo nie widzę większych skutków ubocznych, minimalne zaczerwienienie i tkliwość skóry. Jestem zdziwiona, bo kiedyś stosowałam locacid z apteki i on mnie bardzo podrażniał, tak bardzo, że odstawiłam, nie chciałam chodzić z łuszczącą się twarzą, czerwoną jak Indianin. A jak emama reaguje na retinol the ordinary?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: znowu retinol z the Ordinary 02.02.19, 10:42
      W ogole nie. Ani na retinoidy ani na retinol jakiekolwiek stezenie dostepne OTC. Moze skora sie " rozjasnia" jakby jeno.
    • snakelilith Re: znowu retinol z the Ordinary 02.02.19, 14:41
      Wejdź do wątku założonego wczoraj przez hungarię.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,167581323,167581323,Retinol_The_Ordinary.html
      • barbibarbi Re: znowu retinol z the Ordinary 02.02.19, 14:59
        No byłam, ale tam nie ma odpowiedzi na moje wątpliwości.
        Czy moja skóra jest taka pancerna, czy to serum to jakaś lipa (nie jest przeterminowane, sprawdzałam), czy to tak ma być? Czyli, że działa świetnie w długiej perspektywie, ale nie jest upierdliwe w stosowaniu. To by było super, ale jakoś nie dowierzam.
        • snakelilith Re: znowu retinol z the Ordinary 02.02.19, 15:58
          Nie wiem. U mnie to serum od The Ordinary też nie urywa tyłka. Mam nawet wrażenie, że nie robi nic. Ja mam jednak tylko stężenie 0.5%. Na początku zniknęły mi wprawdzie przebarwienia, ale nie były jakieś straszne i to może być też po prostu efekt braku słońca. Ostatnio wychodzą mi nawet jakieś małe pryszczyki, a normalnie nie mam w ogóle z tym problemu, więc powoli dochodzę do wniosku, że ten retinol od The Ordinary to ściema, bo nie utrzymuje się w tym skwalanie w odpowiedniej koncentracji. Retinol należy bowiem do mniej stabilnych substancji. Następnej zimy, bo teraz to już mi się nie chce, poszukam zamiennika. Może znowu Redermic R od La Roche Posay, może coś innego. Efekt witaminy C od The Ordinary, tej w proszku, mi się podobał, ale trzeba uważać, bo też może mocno podrażniać. Ale przy witaminie C skóra była rozjaśniona i promienna od razu, przy tym retionolu nie widzę praktycznie niczego. Podrażniać też nie podrażnia, w każdym razie bardziej podrażnia mi skórę spacer na mrozie.
          A to pytanie też mogłaś postawić w tamtym wątku, nieprawdaż? wink
          • barbibarbi Re: znowu retinol z the Ordinary 02.02.19, 16:37
            Dzięki za odpowiedź, pisałam w tamtym wątku. Może faktycznie ten retinol jest tam niestabilny i krótkotrwały.
            W tamtym wątku jakaś emama pisze, że stosuje atrederm, to jest płyn na receptę, podobno działa mocno, ale też mocno złuszcza. Spróbuję może tego atredermu, od rodzinnego wydębię receptę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka