Dodaj do ulubionych

Herbata matcha pijecie?

23.07.20, 08:32
rzeczywiście lepsza niż kawa? jaką polecacie? gdzie kupić? jak parzyć?
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 10:13
      Czy jest lepsza od kawy nie mam porównania, bo kawy nie piję. Według mnie najlepsze są japońskie, nie ma w nich smaku goryczy, sama piję japońską organiczną "Moya Matcha" tradycyjna jest wystarczająco dobra ale wersja luksusowa faktycznie jeszcze lepsza i warta wydanych pieniędzy, jeśli chodzi o walory smakowe, ale do codziennego picia tradycyjna również jest bardzo dobra. Parzę łyżeczkę na 200 ml, w temperaturze wody 80%, mam czajnik z możliwością ustawienia temperatury, ale nie jest to koniecznie, wystarczy na trochę odlać wodę po zagotowaniu i poczekać aż trochę wystygnie, przez sitko nie przesypuję bo mi się nie chce i tak w praktyce wszystko niemalże przelatywało przez sitko, używam tylko zwykłego ręcznego spieniacza do mleka, to wszystko.
    • snakelilith Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 13:39
      A co ma być w niej lepsze od kawy? Matcha to zmielona zielona herbata, zwykle bardzo dobrego gatunku, specjalnie hodowana w cieniu, tak, by zachowała swój bardzo zielony kolor liścia, więc jest odpowiednio droga. Ale to ciągle zielona herbata, o smaku zielonej herbaty. Dla kawosza żadna alternatywna do kawy, bo to inny smakowy świat.

Problemem jest też, że matcha bardzo szybko oksyduje, więc musi być świeża i trzeba ją odpowiednio przechowywać, inaczej szybko traci na smaku. I ponieważ macha jest ostatnio bardzo popularna, to producenci sprzedają taką trochę tańszą matchę, która jest sproszkowaną zwykłą zieloną herbatą. Tą dodaje się gwarantowanie wszędzie tam, gdzie macha służy jako dodatek, czyli w koktajlach, ciastach, słodyczach, czy w kuchni. Dobrej jakości matcha jest też za droga, by traktować ją jako herbatę codzienną. Nawet Japończcy tego nie robią. To już lepiej kupić japońską gyokuro, albo nawet japońską senchę. Gyokuro jest też wyjątkową herbatą, bardzo dobrą, bardzo zieloną, bo hodowaną w cieniu i ma relatywnie dużo kofeiny, poodbnie jak matcha. Ale z całego liścia, co sprawia, że jest tańsza, od porównawalnie dobrej matchy.
      • ichi51e Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 13:49
        Bardzo dobrze napisane. Matche dobra mozna poznac po tym ze sprzedaja je w hermetycznie zamknietych puszkach i jest przechowywana w lodowce.
      • panna_lila Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 14:49
        A co ma być w niej lepsze od kawy?

w sensie, czy lepiej daje kopa niż kawa i pobudza do zycia?
        • ichi51e Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 15:33
          Nie. big_grin ale bardzo przyjemna jest
        • snakelilith Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 22:12
          Teoretycznie zielona herbata/matcha może mieć tyle samo kofeiny co kawa. Ale kofeina w herbacie działa wolniej, za to dłużej. Więc kawa cię budzi, a herbata przeszkadza zasnąć.
          • black_magic_women Re: Herbata matcha pijecie? 20.12.21, 00:09
            Znajoma poszła kiedyś do lekarza z powodu bezsenności. Skarżyła się, że nie pije wcale kawy, a nie może wieczorem zasnąć. Okazało się, że pijała za to zieloną herbatę dzbankami...
          • tiarav Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 13:52
            Tak, substancja podobna, ale moze dzialac nieco inaczej. Niektorzy zle reaguja na zielona herbate pita na pusty zoladek, podczas gdy kawa nic im nie robi. Najlepiej przetestowac samemu. Dobra matcha, prawidlowo przygotowana jest smaczna i moze dawac kopa, dokladnie tak jak dobra kawa - choc smakuja inaczej. Ale tez te dobre nie sa tanie smile
      • ichi51e Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 14:37
        Matcha spokojnie może być zamiennikiem kawy jeśli jest dobrej jakości i świeża. Nawet kremowata konsystencja jest podobna.
    • ichi51e Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 13:46
      Matche zasadniczo sie zalewa woda goraca tzw bialym wrzatkiem a potem „miksuje” sie specjalna trzepaczka. Jest bardzo pyszna za duzo na raz sie nie da. Pyszene jest matcha latte czyli do spienionego mleka wlewasz wlasnie porcje ubitej. Mozna na slodkim mleku wtedy jak deser.
      Matcha ogolnie dostepna to sa zmiotki (do gotowania, ciasta) dobra matcha (Do picia) jest droga.
      • black_magic_women Re: Herbata matcha pijecie? 20.12.21, 00:10
        Ok, ja bym chciała takich zmiotkow do gotowania, dla efektownego koloru. Co zatem kupić?
        • kropkaa Re: Herbata matcha pijecie? 23.12.21, 17:20
          Byle co z Lidla czy innego marketu.
    • czerwonylucjan Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 13:47
      Nie, pilam w Wietnami i smakuje mi to ryba?
    • saszanasza Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 15:52
      Nie piję matchy, no nie podchodzi mi.....za to robię przepyszne kulki z tą herbatą i z pistacjami. Polecam😅
      • bi_scotti Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 18:08
        Wszystko, co zawiera chocby sladowe ilosci green and/or white tea powoduje u mnie bardzo nieprzyjemne palpitacje serca. Tak wiec ani w plynie, ani w zadnej innej formie takie goodies nie dla mnie uncertain Cheers.
      • gaskama Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 18:08
        Wyglądają obłędnie. Nawet nie pytam o przepis. Jestem za leniwa na robienie takich rzeczy samemu. Ale muszą być pyszne.
      • black_magic_women Re: Herbata matcha pijecie? 20.12.21, 00:10
        Przepis proszę!
      • kocynder Re: Herbata matcha pijecie? 23.12.21, 19:40
        Zdjęcie bez przepisu się nie liczy!
      • but.first.coffee Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 17:56
        Matcha, mąka migdałowa, masło orzechowe, syrop klonowy i do obtoczenia pistacje?
    • gaskama Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 16:10
      Po powrocie z urlopu w Japonii piłam i wydawało mi się, że jest super. Ale jednak stara kawoszka jestem. Smak kawy jest dla obłedny, właśnie się delektuję czarną, bez cukru i bez mleka. Syn zmielił i zrobił kawusię. Ale ja generalnie z moim ciśnieniem 90 na 60 (albo i mniej) to nawet trzech kawach kopa nie czuje.
      • saszanasza Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 17:56
        gaskama napisała:

> Po powrocie z urlopu w Japonii piłam i wydawało mi się, że jest super. Ale jedn
        > ak stara kawoszka jestem. Smak kawy jest dla obłedny, właśnie się delektuję cza
        > rną, bez cukru i bez mleka. Syn zmielił i zrobił kawusię. Ale ja generalnie z m
        > oim ciśnieniem 90 na 60 (albo i mniej) to nawet trzech kawach kopa nie czuje.
        >

Też wolę kawkę, al moja musi być słodka. Tak wiem ze to profanacja, ale nie mogę niesłodzonej😉
        Gaskama, bo zależy jakie pijesz kawy, mnie tak naprawdę najbardziej smakują te niskokofeinowe 100% arabiki. Ostatnio kupiłam jakąś z robustą i była fuj, chociaż firma w miare dobra. Dla mnie najlepsza kawa to Czarna Lucaffe.
        • gaskama Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 18:07
          No cóż .... jako osoba światowa sprowadzam kawę z Berlina lub z Londynu. Boże, brzmię jak berga🤮. A tak na serio, to kumpel męża sprowadza, jest baristą (To jego hobby) i my się podłączamy. Namówił nas przed rokiem na profesjonalny ekspres i oddzielny młynek. W Warszawie najlepsza kawę mam w domu. Kiedyś piłam tylko z cukrem i z mlekiem. Najpierw zrezygnowałam z cukru, od kilku miesięcy nie pije też mleka w kawie. Chyba, że na mieście słaba kawa, wtedy lepiej z mlekiem.
          • saszanasza Re: Herbata matcha pijecie? 23.07.20, 21:52
            gaskama napisała:

> No cóż .... jako osoba światowa sprowadzam kawę z Berlina lub z Londynu. Boże,
            > brzmię jak berga🤮.

hehe, a jaką pijesz, jestem ciekawa😍 kiedyś kupiłam sobie luvaka ale tak mało że tylko na dwie kawki wystarczylo🙈

A tak na serio, to kumpel męża sprowadza, jest baristą (To
            > jego hobby) i my się podłączamy. Namówił nas przed rokiem na profesjonalny eksp
            > res i oddzielny młynek. W Warszawie najlepsza kawę mam w domu. Kiedyś piłam tyl
            > ko z cukrem i z mlekiem. Najpierw zrezygnowałam z cukru, od kilku miesięcy nie
            > pije też mleka w kawie. Chyba, że na mieście słaba kawa, wtedy lepiej z mlekiem
            > .
            >
        • jednoraz0w0 Re: Herbata matcha pijecie? 15.09.22, 05:06
          Ojtam, snobuj się na to ze pijesz kawę jak prawdziwi Kubańczycy a oni słodzą i tyle.
    • agnieszka_kak Re: Herbata matcha pijecie? 24.07.20, 09:12
      Absolutnie nie. Nie smakuje mi- ani matcha latte, ani herbata, ani nawet lody matcha nie przejda. Ma to wszystko taki cierpki posmak, ktorego nie trawie.
    • macken111 Re: Herbata matcha pijecie? 19.12.21, 23:32
      Zależy kto co lubi, dla mnie matcha dużo lepsza, odkryła ouritsumatcha i chyba najlepsza matcha w PL, podobno ściągają bezpośrednio od producenta z Japonii, moja miała certyfikat Japoński JAS
      • macken111 Re: Herbata matcha pijecie? 19.12.21, 23:33
        Tu masz link Tekst linku Wcześniej próbowałam, matcha magic i Moya matcha, ale zdecydowanie lepszej jakości jest Ouritsu
    • magia Re: Herbata matcha pijecie? 19.12.21, 23:42
      Pijam i matche i genmatche. Znajomy przysyla z Japonii, raczej nie do kupienia u nas.
      Nie jest to moja ulubiona herbata, zdecydowanie wole zieloną tradycyjna liściastą.
    • livia.kalina Re: Herbata matcha pijecie? 19.12.21, 23:49
      Pijam wyłącznie w japońskiej cukierni, bywam tam mniej więcej raz w tygodniu i tyle mi wystarczy. Natomiast kawę piję codziennie.
      • kurt.wallander Re: Herbata matcha pijecie? 20.12.21, 13:05
        Ta cukiernia to w Polsce? Bo słyszałam, że jedyna to Happa to Mame w Poznaniu, ale może są i gdzie indziej?
        • livia.kalina Re: Herbata matcha pijecie? 20.12.21, 16:33
          Dokładnie do Happa to mame na Jeżycach chodzę z młodszym synkiem bo on w ogóle lubi takie dziwne smakismile W żadnej innej nigdy nie byłam, jedyne japońskie słodycze jakie wcześniej jadłam, to przywożone mi przez męża ze szkoleń.
          • livia.kalina Re: Herbata matcha pijecie? 23.12.21, 17:17
            z ostatniego pobytu
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Herbata matcha pijecie? 20.12.21, 01:15
      Piję z kawą ;P.
      Samą to chyba tylko z mlekiem i miodem się pije, bardzo slodką, w orginale.
    • matchalovee Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 13:05
      Moim zdaniem najlepsza w Polsce jest matcha Royal Brand z Japonii ta ceremonialna smile
      • riki_i Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 21:31
        matchalovee napisał(a):

> Moim zdaniem najlepsza w Polsce jest matcha Royal Brand z Japonii ta ceremonial
        > na smile

I po to żeby zaspamować krypciochą wyciągnąłeś wątek sprzed 5 lat?
    • b.bujak Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 13:44
      pijałam, kiedy pracowałam z Japończykami smile
      sama jestem za leniwa na te ceremonie związane z przygotowaniem tego napoju - kawę zalewam wodą i już a z machą to prawie nabożeństwo - przywożone tylko z Japonii, parzone w miseczce z glinki z okolic Kioto, specjalne trzepaczki i techniki - nawet nie próbowałam się do tego dotykać smile
    • bezmiesny_jez Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 14:42
      Co za pytanie, w czym ma być lepsza? I jak można to porównywać, jak to zupełnie inne napoje? Kocham kawę, matchą rzygam dalej niż widzę.
    • hanusinamama Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 14:44
      Piję ale nie zamiast kawy.
    • atenette Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 14:49
      Dla mnie ona ma tak obrzydliwy zapach, że mam odruch wymiotny jak tylko ją poczuje. Dla mnie śmierdzi zdechłą rybą. Córki lubią i piją.
    • czarna_kita Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 15:38
      Nie, fuj i ble. Próbowałam raz, zachęcona ochami i achami znajomej i nigdy więcej. Okropność 🤢
      • kobietazpolnocy Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 18:01
        Też nie lubię. Ani smaku ani zapachu. Słodyczy z matchą też unikam.
    • arthwen Re: Herbata matcha pijecie? 12.08.25, 21:28
      Nie piję. Ale kupiłam sobie taką wypasioną i używam jako barwnika do słodyczy (w tym celu konkretnie kupiłam) wink
    • mulanwk Re: Herbata matcha pijecie? 02.09.25, 22:28
      Ja stawiam na Moya Matcha spokokawa.pl/producent/Moya-Matcha
    • klaramara33 Re: Herbata matcha pijecie? 03.09.25, 14:04
      Nie piję, nie smakuje, dla mnie ona śmierdzi ale inne zielone lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka