Dodaj do ulubionych

Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli

30.11.23, 11:26
Czy używacie może takiego sprzętu? Zaczęłam się rozglądać i pogubiłam się w ilości wariantów i opcji.

Punktem wyjścia jest mycie podłogi z paneli - czyli, jak dobrze rozumiem, muszę mieć regulację strumienia pary.
Ale widzę, że takim sprzętem mogę też przeczyścić tapicerkę, czy umyć piekarnik.

Co macie i polecacie?
Np mop Kerchera to ponad 600 zł a czyścik Kerchera kosztuje podobnie a ma więcej funkcji. Umyję czyścikiem podłogi? Mieszkanie mam 60 m2 bez dywanów, same panele poza łazienką.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 11:30
      Mi się nie sprawdzał. Wolę spray mop - lżejszy mniej bawienia się z kablami.
      Ale czyścił parowy to jest w domu genialna sprawa - mam karchera z dostawką do okien - myję nim ramy okienne deskę sedresowa i różne szpary. Genialne.
      • akn82 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 11:41
        Dzięki a jaki dokładnie masz model?
        • ichi51e Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 11:56
          www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/parownice/czyscik-parowy-karcher-sc-1-easyfix-1-516-330-0?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAgqGrBhDtARIsAM5s0_m6BnOjy2_Vb7uvZ4nSiJezuhIFiqwap--xgEb8_NfYjnOuqx08lB4aAnPAEALw_wcB Ten chyba. Podłogi się nie umyje bo tej pary nie starczy. Do podłogi nie pamiętam co mialam (ale moja mama się zapaliła ze ekstra i też sobie kupiła - też skończył nieużywany) problem chyba polega na tym że one są dość ciężkie i umycie podłogi jest męczące (a efekt nie jest jakiś spektakularnie lepszy)
    • ekstereso Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 12:24
      Miałam dwa razy mopy parowe Karcher i byłam z obu bardzo zadowolona. Niestety psuły się szybko a kolejne naprawy być nie dawały teraz mam mop XXL viledy, ale nie spełnia moich wymagań. Albo coś innego znajdę albo znowu kupię karchera. Ja mam parkiety a w kuchni płytki.
      • berdebul Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 13:01
        Mam karchera 6 lat i działa jak nowka, a myję nim wszystko - łazienki, podłogi, okna. Którą serię miałaś?
        • ekstereso Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 13:23
          Sc4
    • mysiulek08 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 13:21
      od lat w uzyciu karcher, z serii sc2 (chyba), ze wszystkimi dostepnymi koncowkami, do paneli tez uzywany, tylko scierki do mopa wymienilam na niekarcherowe, czesc sama uszylam, czesc z mikrofibry z 'fredzlami', te z karchera wg mnie za cienkie, szczegolnie na panele
      • b-b1 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 13:28
        Ja podobnie, albo sc2, albo sc3-od 6 lat, moze dłużej, nakładki szmatkowe niefirmowe gąbczaste do paneli, chodzi jak burza, od czasu do czasu filtr trzeba dokupić.
        • mysiulek08 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 13:31
          hmm, jaki filtr?
          • b-b1 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 14:15
            Taki:
            Masz bez filtra?
            • mysiulek08 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 14:17
              tak, mam bez filtra, sprzet chyba 10letni 🤨
              • b-b1 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 15:21
                Chyba stwierdzili, że za rzadko się psują i muszą sobie zrekompensować stratę i opłatę pobierać w postaci filtra.😂 Bo jak go nie wymienisz-myjka nie ruszy.
                • mysiulek08 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 15:29
                  brzmi logicznie jak na karchera tongue_out w zestawie byly tylko paleczki do odkamieniania, ktorych zreszta do dzisiaj nie zuzylam (mamy miekka wode)
                • ekstereso Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 15:42
                  Za rzadko się psują... Wszystkie psujące się do mnie poszly chyba.
                  • b-b1 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 15:51
                    ekstereso napisała:

> Za rzadko się psują... Wszystkie psujące się do mnie poszly chyba.

😂😂😂
                    Mój przeżył ekstremalne warunki- ściągałam nim tapetę ze ścian z 5 pokoi-chodził non stop po kilka godzin dziennie -wytrzymał bez problemu-tylko o filtry wołał, bo nie ma to jak moczyć tapetę miękką wodą😂
    • pulcino3 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 13:34
      Używam hizero, polubiliśmy się, mimo, że na początku byłam sceptyczna.
    • chlodne_dlonie Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 15:39
      Mam pytanie do użytkowniczek - czy taki mopo-czyścik sprawdza się Wam do czyszczenia piekarnika bądź np. mocno zabrudzonych fug..?
      • berdebul Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 15:42
        Fugi tak, piekarnik piroliza.
        • chlodne_dlonie Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 18:28
          OK, dzięki - a co do piekarnika bez tej funkcji..?
          Oprócz zwykłych środków czyszczących..?
          • akn82 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 20:50
            Ja stwierdziłam że najlepiej sprawdza się nie-używanie ;p
          • berdebul Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 21:27
            Wymienić na taki z pirolizą big_grin a poważnie, to jak nie chcę odpalać piro, to Cleangang ma dobry środek do piekarnika, Burny Bernie się nazywa. Starcza na długo, zmywa dobrze.
            • chlodne_dlonie Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 21:36
              Popatrzę za nim, dzięki za podpowiedź smile
      • mysiulek08 Re: Jaki mop parowy/ czyścik parowy do paneli 30.11.23, 21:17
        tak, czyscilam piekarnik myjka parowa, najwieksza szczotka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka