Dodaj do ulubionych

Ciasto na domową pizzę

08.05.16, 14:47
Łatwe, proste, zawsze się udaje
Takiego przepisu szukam

Wczoraj bylismy w sieciowce p.hut i po czułam się źle, jakbym się strula
Po domowym zarelku nigdy tak nie jest

Syn lubi pizzę, mąż też i koledzy syna ;)
Czas wiec się nauczyć

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Ciasto na domową pizzę 08.05.16, 15:10
      To wszystko zależy, czego oczekujesz - czy wolisz grube, bułczane placki czy na cienkim. Ja wolę cienkie Noi w pizza hut z tajemniczych przyczyn nasączają ciasto tonami oleju - przy ściśnięciu wyływają z niego całe łyżki tłuszczu, nic dziwnego, że to się kiepsko trawi. Przepisu nie mam, bo od lat robię pizze i focaccie na oko, ale jest parę reguł.

Mąka najlepiej mocna - jeśli nie masz semoliny, dobrze się sprawdza np 'Mąka Babuni' z Biedry (ma 12g białka, więc tyle, ile średnia semolina, chociaż oczywiście nei tylko ilość białka się liczy).
      Soli mało, bo drożdze nie przepadają za solą.
      Fermentacja najlepiej zimna i długa (ciasto po dwudniowym leżakowaniu w lodówce nie ma sobie równych).
      Dodatków nei za dużo, jeśli ciasto jest dobre, obfitośc nadzienia tylko przeszkadza.
      • gingers73 Re: Ciasto na domową pizzę 08.05.16, 16:04
        Jestem jednak laikiem w kwestii pizzy
        myslałam że ciasto po 1 h jest gotowe a Ty piszesz o 2 dniach leżakowania
        choć z drugiej strony to wygodne bo mogę zrobic wcześniej a potem myk do piekarnika
        • roseanne Re: Ciasto na domową pizzę 12.05.16, 16:22
          wyrastane dluzej ma inna teksture, inny smak
          ale i te szybkosciowe sa ok
        • znana.jako.ggigus Re: Ciasto na domową pizzę 14.05.16, 11:45
          Oczywiście! Ja częSto robię ciasto poprz. dnia i ono wyrasta w lodwóce bez czekania i stresu. Po pracy wyjmujesz ciasto i kiedy się trochę ogarniesz i weźmiesz do roboty, ciasto jest ciepłe. Robisz sos i myk wkładasz pizzę do pieca. Nienagrzanego:)
    • vandikia Re: Ciasto na domową pizzę 08.05.16, 16:30
      ja robię zawsze z kwestii smaku i każda wychodzi, czasem do wyrabiania ciasta dodaję pół łyżeczki suszonego oregano

www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza_margherita/przepis.html - wychodzi w miarę cienka i chrupiąca

www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/puszysta_pizza/przepis.html - ta jest naprawdę gruba, kiedyś nazywano "polska" , lubię czasem i taką upiec, bardziej jak ciasto, ale też fajna

tej nie próbowałam ale robiła znajoma, ciasto wyrasta dobę, podobno bdb
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza_domowa/przepis.html
      • gingers73 Re: Ciasto na domową pizzę 08.05.16, 16:43
        Wygląda baaaaardzo apetycznie
        aż się głodna zrobiłam ;)
        dzięki
      • bene_gesserit Re: Ciasto na domową pizzę 08.05.16, 23:23
        Suszone drożdze? Ee tam, wiem że wygodniej, ale nie ten zapach, niestety.
        Generalnie, przepis na ciasto do pizzy nie jest potrzebny. Trzeba pamiętać o proporcji drożdzy do mąki, a wody - na wyczucie, ile zbierze. Odrobina soli i oliwy. Nie ma co nie wyjść.
        • vandikia Re: Ciasto na domową pizzę 09.05.16, 10:34
          nie suszone drożdże tylko suszone oregano ;)
        • dydelf1973 Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 12:18
          A jaka powinna być ta proporcja (drożdży świeżych do mąki)? Z góry dzięki za info
          • bene_gesserit Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 22:16
            Wydaje mi się, że daję 15-20g na pół kilo mąki, ale głowy nie dam :)
    • haus.frau Re: Ciasto na domową pizzę 08.05.16, 21:33
      Przepis w wersji ultra szybkiej, bez wyrastania, bez rozczynow (no wiem, oburzajace :-)), wychodzi zawsze od paru ladnych lat czestego pieczenia.

- 250g maki
      - 10g drozdzy swiezych
      - pol szklanki letniej wody
      - szczypta soli
      - ew. przyprawy np. lyzeczka oregano
      - 2 lyzki oleju (na koniec wyrabiania)

Do maki wrzucic pokruszone drozdze, wymieszac, dodac wode, sol i przyprawy. Wszystko dobrze wyrobic az ciasto bedzie sprezyste i ladnie odejdzie od rak. Dodac olej, wyrabiac az ciasto przestanie byc tluste w dotyku.

Rozwalkowac, przelozyc na blache lekko obsypana maka. 'Zaladowac' wybrane skladniki, wlozyc na najnizszy poziom piekarnika i piec - zaleznie od grubosci ciasta oraz piekarnika i jego humorow - ok. 10 minut w 180st C dolna grzalka z termoobiegiem pilnujac, by ciasto za bardzo nie wyschlo.

Ciasto u mnie na duzej prostokatnej blasze wychodzi cienkie, od dolu przypieczone, u gory sprezyste. Lepiej sprawdza sie przy niezbyt wilgotnych dodatkach (np. pomidory w plastrach polecam raczej na grube ciasto).
      Na szybka pizze - jak znalazl.
    • linn_linn Re: Ciasto na domową pizzę 09.05.16, 06:54
      Powodem moze byc np. krotki czas wyrastania ciasta.
    • kukimonster-online Re: Ciasto na domową pizzę 12.05.16, 15:34
      Jak mas zmożłiwośc gdzieś kupić, poelcam tzw. kamień do pizzy. Jak ktoś nie używał to nawet nie wie co traci:) Pizza wychodzi może nie tak jak z prawdziwego pieca ale na pewno lepsza niż na blasze.
      Kluczem jest to że od dołu nie ma żadnej wilgoci pod pizzą, jak na blasze, bo kamień to od razu wchłania / odparowuje. Poza tym utrzymuje stałą temperaturę na całej powierzchni, a piekarniki różnie z tym mają. Mój z jednej strony mocniej przypieka.
      • citrixx Re: Ciasto na domową pizzę 12.05.16, 22:28
        Zgadzam się co do efektów pieczenia na kamieniu. Tylko zamiast dedykowanego kamienia do pizzy za kilkadziesiąt zł. proponuję kupić 4 cegły szamotowe (do nabycia w marketach budowlanych w cenie ok. 2,50 zł/szt). Większość kamieni do pizzy wykonana jest właśnie z szamotu. Efekt ten sam tylko dużo taniej.
        • linn_linn Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 09:30
          Taniej, ale czy zdrowiej? Cegly z marketow budowlanych maja certyfikat dopuszczenia do kontaktu z zywnoscia?
          • znana.jako.ggigus Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 11:24
            Linn, a Ty jako Wloszka polecasz i uzywasz kamien do pizzy? uzywa sie go w domu we Wloszech?
            • linn_linn Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 14:14
              Uzywa sie, ale ten specjalnie do takiego pieczenia przeznaczony. Wiele osob piekacych pizze ma piec w ogrodzie :) Poza tym sa np. piecyki Ferrari / z kamieniem w srodku /.
              • znana.jako.ggigus Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 19:08
                No to jak Włosi używają, to i ja kupię:) Raczej kamień niż piecyk...
                Dzięki za info.
    • boczek150 Re: Ciasto na domową pizzę 12.05.16, 17:44
      Z moich wieloletnich doświadczeń przy "domowej pizzy".

Szklanka wody + pół paczki drożdży + łyżeczka soli + łyżeczka cukru + 3-4 łyżki oliwy. Wszystko mieszamy. Do tego mąka 1:1 pszenna 550 i krupczatka - łącznie ok. 430 gram. Ja ciasto wyrabiam na maksa mikserem - musi być na granicy lepkości (a nawet minimalnie lepkie byleby się dało oderwać od miski i rąk). Jeżeli mam czas i ochotę to wyrobione ciasto wędruje od razu do lodówki na 12-24 godziny (bez obaw i tak wyrośnie tylko należy szczelnie przykryć żeby nie wyschło). Jak nie to daje mu chociaż z 45 min. na wzrost. Z takiej porcji robię dwie cienkie pizze. Jak ktoś lubi ciasto puszyste to po prostu można wykorzystać całość na jedną. Przy braku innych środków piekę na "grubej" emaliowanej blasze (pod żadnym pozorem nie na aluminiowej) w 250 stopniach około 13 minut (na ładny kolor).
      • znana.jako.ggigus Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 19:06
        Robi się na oko:)
        • Gość: x w Twoim wieku tak, ale małolaty potrzebują IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 13.05.16, 21:26
          co do milimetra :D
        • bene_gesserit Re: Ciasto na domową pizzę 13.05.16, 22:15
          Oczywiście, że robi się na oko, z grubsza jedynie pamiętając o proporcji mąki do drożdży. Parę mniej lub bardziej udanych pizz i foccacci i można się wyłączyć przy robieniu, ręce same robią, co trzeba.
          • mhr2 Re: Ciasto na domową pizzę 20.05.16, 12:54
            bene_gesserit napisała:

> , z grubsza jedynie pamiętając o proporcji mąki d
            > o drożdży

tu problemu nie ma!
          • mhr2 Re: Ciasto na domową pizzę 21.05.16, 12:01
            kostka drożdży do szklanki daje(szczypta cukru zeby rosly), woda ciepla zalewa, jak rosna do miski przelewa, potem maka daje
            • znana.jako.ggigus Re: Ciasto na domową pizzę 21.05.16, 21:23
              w Niemczech kostka ma 42 g, a w Polsce nieco więcej:)
              • Gość: x "kostka" to 50 sztang papierosów ;) IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 21.05.16, 22:17
                slang pływających przemytników :D
                • znana.jako.ggigus Re: "kostka" to 50 sztang papierosów ;) 21.05.16, 22:50
                  Ja też chyba przemycam, bo zawsze kupuję dwie sztangi znajomym.
    • bednarski-k Re: Ciasto na domową pizzę 23.05.16, 16:04
      dokładnie, czasem tez zależy od tego jakiej mąki uzywają wiec nie w każdej tak musi byc, jednak wiadomo - domowa najlepsza :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka