adamantia
03.06.11, 13:58
Mam problem - chce obkupić faceta i siebie, a nie wiem gdzie.
Droższych, porządniejszych rzeczy nie kupowałam od lat (w ogóle zresztą prawie nic kupowaliśmy, z różnych powodów) Po latach zaniedbania chodzimy jak straszliwe dziady i trzeba to naprawić. A nie mam czasu na łażenie po sklepach i powolne się orientowanie (choć to lubię). Dlatego chętnie usłyszałabym jakieś polecenia co do sklepów/marek.
Chodzi mi o buty i ubrania, które mogą być trochę (albo nawet sporo) droższe, ale o ponadczasowym stylu i tzw. przedwojennej jakości - takie, które nie są, jak większość ciuchów dzisiaj, obliczone na jeden, max kilka sezonów, ale na długie lata. I żeby nie były bardzo wymagające. (Aha, i zaznaczam, że chodzi o jakość, nie markę jako taką).
Z ciuchów chodzi mi głównie o męskie, takie klasyczno-sportowe, nie wiem jak to określić - np. tweedowe/sportowe marynarki, koszule z grubej bawełny do noszenia bez krawata, (wszystko noszone właściwie tylko do dżinsów albo sztruksów) ale także co najmniej jeden elegancki garnitur i do niego nieco koszul. Facet jest wysoki (187) i nie najmniejszy objętościowo.
Damskie ciuchy wiadomo ogranicza mój biust :-/ ale też chętnie znalazłabym porządne marynarki na wszystkie sezony, garnitur, porządny płaszcz zimowy, kurtkę jesienną, itd. Rozmiary jak poniżej, wzrost 173cm.
Z butów - dla niego (44/45) klasyczne półbuty, mokasyny, dla mnie (41) niski obcas (na całą szerokość stopy, nie wiem, jak to się nazywa, taki nie zwężający się ku dołowi), solidne, stabilne, w nieco "męskiej" stylistyce, bez ozdóbek i fintifluszek.
I na koniec wyroby skórzane - portfele, torby, paski.
PS Aha - musi to być dostępne w Warszawie albo okolicy.
PS2 Przypomniało mi się Royal Collection - czy to by było dobre miejsce? A Vistula? A Wittchen?