smile40 10.09.10, 22:07 kto miał usuwane polipy nosa w Zamościu i przez kogo ? jak to wygląda? i jak długo leży się w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: polipy nosa 10.09.10, 22:17 Mój znajomy miał usuwane polipy dwukrotnie . W 1990 r i ubiegłym. Obydwie operacje wykonali ordynatorzy. Pierwsza (usunięcie polipa w zatoce szczękowej i prostowanie nosa) - przy znieczulaniu miejscowym. Druga (usunięcie polipa w zatoce nosowej ) - przy znieczulaniu ogólnym . Wszystko było okej. Oddział odpowiedni w Szp. JP świetnie jest zorganizowany a opieka super, a ordynator ma też "złotą rączkę" do tego typu operacji. Nie pamiętam jak nazywa sie dr n med - ordynator wspomnianego oddziału (chyba Zawiślak). w 1990 ordynatorem był lekarz wojskowy - dr n med p. Polberg Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: polipy nosa 10.09.10, 22:19 Pobyt w szpitalu zależy od rodzaju zabiegu , od 3 - ok. 6 dni. Jak przebiegała operacja .... nie mam informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas_live Re: polipy nosa 02.11.10, 10:04 Witam ja miałem wycinane polipy z zatoki szczękowej oraz prostowanie przegrody ale moje objawy chorobowe wcale nie ustąpiły.Jeżeli macie doświadczenie w tym temacie bardzo proszę o pomoc. Objawy chorobowe w kolejności od najbardziej uciążliwych. 1-zawroty głowy-problemy z utrzymaniem równowagi przy chodzeniu 2-uczucie ciągłego ucisku szczytu czaszki 3-ciągłe zmęczenie,bółe głowy 4-duza wrażliwośc na wysokie dźwieki 5-całoroczna zielona lub brążowa wydzielina (od kilkunastu lat) 6-szum i inne wrażenia dźwiękowe 7-uczucie pełności w uchu 8-uczucie zatkania ucha 9-uczucie płyny w stawach barkowych 10-trzaskanie w karku i uczucie przelewajacego się plynu. 2010.01.11 Tomografia głowy,uszu ,krtani,zatok)bez ceny kontrastu lek.med.Elwira Supeł Badanie TK zatok obocznych nosa w płaszczyznach czolowych -niewielkie prawostronne skrzywienie przegrody kostnej nosa -małżowiny nosowe adekwatne do skrzywienia,obustronnie concha bullosa małzowin środkowych -duży polip prawej zatoki szczękowej,wypełniający prawie całkowicie jej światlo(widoczny rąbek powietrza w części gorno-przedniej i upowietrzniony zachylek górny).Polip poprzez najpewniej ubytek w cześci błonistej ciemiączka zatoki (ujście dodatkowe zatoki)wrasta do przewodu nosowego środkowego i ma tu wymiar 8 na 19 mm. Polipowate zgrubienie błony śluzowej lewej zatoki szczękowej głównie w zachyłku zębodołowym grubości ok 6 mm oraz na scianie przedniej ok 7 mm. -komórki sitowia-prawidłowo powietrzne -zatoki czołowe-prawidłowo powietrzne -zatoka klinowa-drobny ok 2 mm polip w lewym przedziale zatoki klinowej -kompleksy ujściowo-przewodowe obustronnie bez zmain. 2010.04.12 Szpital-odział otolaryngologiczny MSWi A lek .Krzysztof Ślączka Przewlekłe zapalenie zatoki szczękowej prawej J32.0 Operacja zatoki szczękowej prawej met.Caldwell-Luca.leki-Taromentin,Ketonal 2010.04.13 Zakład Patomorfologii DR n.med.Qandil Naim Wynik badania patomorfologicznego Polipowate fragmenty błony śluzowej zatoki z przewlekłym naciekiem zapalnym (limfocyty,plazmocyty i granulocyty kwasochłonne).Obraz przewlekłego zapalenia zatok. 2010.05.11 Szpital-odział otolaryngologiczny MSWi A lek.med.Małgorzata Sznajder-Łuczak Skrzywienie przegrody nosa J34.2.Przerost małzowin nosowych dolnych. Zastosowano leczenie Septoconchoplastyka leki-Taromentin 2 razy 2 2010.09.07 Wynik Badania CT-TK –zatoki DR n.med Magdalena Januszewicz Nie stwierdzam nieprawidłowych ognisk w obrębie mózgowia.Układ komorowy bez zniekształceń i przemieszczeń,prawidłowej szerokości. TK-zatoki. Stan po prawostronnej ethmoidectomii.Zmiany przyścienne w obu zatokach szczękowych.Pozostałe zatoki oboczne nosa powietrzne prawidłowo.lewy kompleks ujściowo-przewodowy drożny.Pneumatyzacja obu małżowin nosowych środkowych.Migdałek gardłowy do 18mm. 2010.10.29.Konsultacja laryngologiczna w MSWiA Dr n med Małgorzata Rotbart-Fiedor Skierowanie do szpitala ,Przerost migdałka gardłowego.Przerośnięte migdałki podniebienne.tkanka na tylniej ścianie gardła Pani doktor twierdzi,że podczas operaci nie zajęto sie wogóle tkanką na tylnej scianie gardła.Pani doktor stwierdziła także,że operacja na polipy w zatoce szczękowej,a w szczególności przegrody nosa nie przyniosła pożądanych efektów.Wykonała badanie endoskopowe na podstawie którego stwierdziła zrosty,skrzywienie tyłu przegrody nosowej oraz migdałek gardlowy.Pani doktor powiedziała,iz nie mam wysiekowego zapalenia uszu,zastosowała płukanie prawego ucha płynem wtłczanym pod pewnym ciśnieniem w celu usunięcia okiektów obcych z ucha zewnętrznego.Badania otoskopowe i audiometryczne uszu mogę zrobić,jednak pani doktor nie widzi takeiej potrzeby. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter44 Re: polipy nosa 02.11.10, 18:46 Nie wiem co się dzieje z Pana chorobą. Tyle zabiegów o likwidacje stanu chorobowego, tylu lekarzy.... a rezultat nie do końca pozytywny. Nie mogę nic doradzić. Nie jestem lekarzem. Mój przykład jest rodem z Zamościa. Dzięki świetnym lekarzom przeszedłem 2 operacje. 1990 rok - usunięcie polipa w zatokach i prostowana była przegroda nosowa. Znieczulanie miejscowe. Ból nie do wytrzymania. Chirurg dr n med Polberg - ordynator odpowiedniego Oddziału SZpJP. . Przez blisko 10 lat było okej. W końcu 2009 roku - usuniecie polipów w zatokach nosowych. Chirurg dr n med Zawiślak - aktualny ordynator tegoż Oddziału. Znieczulenie ogólne. Obecnie mam komfort. Nic się dzieje. Oznacza to, żę w Zamościu są świetni lekarze. Liczę, że ktoś Panu doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas_live Re: polipy nosa 03.11.10, 16:52 Zazdroszczę Ci skuter44,u mnie sprawa się ciągnie od dawna i nic się nie poprawia.Pamiętasz czy robili Ci jakieś wymazy? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter44 Re: polipy nosa 16.11.10, 09:27 Tak, robili - ostatnio. Nie tylko, że okej. Ale wrócił węch. i nie ma kataru. Poprawił się stan astmy. Ustąpiła (chyba okresowo ?) Odpowiedz Link Zgłoś