users1 09.05.04, 00:04 ....właśnie chcialem zdążyć, ale poprzedni post chyba coś zjadło. Stanisławie Wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, sukcesów w pracy?, a bo ja wiem, te już chyba były... Stanisławie wszystkiego najlepszego W.2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
januszx Re: Stanisław.... 09.05.04, 09:27 Stanisławie, Dołączam się i również życzę Wszystkiego Dobrego , dużo , dużo zdrowia i samych pięknych dni , duzo słońca , uśmiechu i radości na codzień Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Stanisław.... 10.05.04, 14:32 januszx napisał: > Stanisławie, > Dołączam się i również życzę Wszystkiego Dobrego , dużo , dużo zdrowia i samych > > pięknych dni , duzo słońca , uśmiechu i radości na codzień > Janusz > > > Wyjaśniam. Stanisław - to nas trzech (mój, Janusza i Usersa) kolega. Ja składałem mu zyczenia osobiscie. Będę go (biedaka ,ostatnio bez dostepu do internetu) dziś widział i przekaże mu te Wasze zyczenia. W jego imieniu - już teraz - serdecznie kolegom dziekuję. Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: Stanisław.... 06.05.05, 10:41 czuk1 napisał: > > Ja składałem mu zyczenia osobiscie. Będę go (biedaka ,ostatnio bez dostepu do > > internetu) dziś widział i przekaże mu te Wasze zyczenia. W jego imieniu - już > teraz - serdecznie kolegom dziekuję. Mariusz Czuku, to i ode mnie, proszę, przekaż temu biedakowi, Stanisławowi, życzenia - dużo zdrowia przede wszystkim i samych tylko radości... Dzięki za pośrednictwo, pozdrawiam benia :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa Wszystkim Stanislawom 06.05.05, 02:32 forumowym, obchodzacym swoje swieto w niedziele, skladam juz dzis zyczenia (bo kto wie czy w lykiend beda swietowac z internetem :)) Zdrowia i sukcesow w pracy i w domu! Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Wszystkim Stanislawom 06.05.05, 10:30 Dołączam się z serdecznymi życzeniami imieninowymi dla Wszystkich Stanisławów a szczególnie Jedngo:-) Pozdrawiam wiosennie Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Wszystkim Stanislawom 08.05.05, 09:44 Dzis niedziela, imieniny Stanisława. Wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Stanisław ze Szczepanowa patron Polski 12.05.05, 11:30 Zawsze bardzo zajmowała mnie ta postać , minął co prawda juz dzień Swiętego Stanisława , patrona Polski ale pozwolę sobie napisac o tym wielkim biskupie kilka słow. Stanisław urodził sie w Szczepanowie około 1040 roku i w bardzo młodym wieku, po skończeniu trzydzistu kilku lat został wyznaczony przez ówczesnego papieża na biskupa krakowskiego . W tym czasie państwem polskim władał syn Kazimierza Odnowiciela Bolesław Smiały , który w 1076 roku , po przerwie od roku 1025 został koronowanym władcą Państwa nad Wisłą . Niewiele po koronacji Boesław wyruszył z wyprawa wojenną na Wschód , prawdopodobnie przejeżdzał przez tereny obecnej Zamojszczyzny. Król powrócił ok roku 1078 i w tym czasie doszło do konfliktu z biskupem Stanisławem . Źródło konfliktu nie jest do końca ustalone , byc może jego tło związane jest z niemoralnym prowadzeniem sie żon wojów króla Bolesława podczas nieobecności druzyny w Krakowie. Najprawdopodobniej biskup Stanisław został porwany przez podwładnych króla z miejsca sprawowania mszy swietej a następnie zabity przez obcięcie członków . w roku 1234 Wincenty dominikaniamn z Kielc w związku z prowadzonym procesem kanonizacyjnym ustalił ,że za wstwaiennictewem Stanmisława dokonaosie wiele cudów w tym uzdrowień , nie było przeszkód do ustaoniwenia Stanisława Świętym tak też się stało . Król po zamordowaniu biskupa musiał uchodzić z Polski i juz długo nie pożył.Od tamtej pory na krakowskim biskupstwie nie zasiadał Stanisław , gdyż jest przesąd , który zabrania wybierania biskupa o tym imieniu a jak słyszeliśmy krążyły informacje,żepo Kardynale Macharskim w Krakowie mógłby objąć biskupstwo Stanisław Dziwisz ... I pytanie na koniec nie zupełnie zwiazane z tematem - kto został koronowany w roku 1025? Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Stanisław ze Szczepanowa patron Polski 12.05.05, 13:51 jakos nigdy nie przyszlo mi do gowy, zeby sprawdzic, jak to naprawde z biskupem Stanisławem i królem Bolesławem było. Dzieki Januszu za podpowiedz. ja tez sie czegos dowiedzialam: Piszący o tej sprawie Gall Anonim nazwał biskupa "traditor" i kłopot póżniejszych historyków polegał na tym, ze nie wiedzieli, na czym ta zdrada miała polegać. Dopiero nie tak dawno ustalono, ze „traditio” wtedy oznaczało nie tylko zdradę, ale i bunt. Biskup Stanisław występując z otwartą krytyką poczynań króla był "buntownikiem". W tamtych czasach (i nie tylko w tamtych!) sprzeciw wobec rządzących często nazywano "zdradą".W ówczesnym rozumieniu tego słowa "zdradą" był bowiem wszelki sprzeciw wobec władcy. Kronikarz Gall pisze o tym konflikcie powściągliwie i lakonicznie. "Grzechowi" biskupa przeciwstawia "grzech"króla, nazywając postępek króla haniebną zemstą. Kara "obcięcia członków" (na ogół prawej dłoni i lewej stopy lub odwrotnie, również oślepienia i wyrwania języka) stosowana była powszechnie w średniowieczu tak wobec rzeczywistych zdrajców, jak i uczestników (szeroko rozumianego) "buntu", to jest sprzeciwu wobec władcy. Historia notuje wiele takich okrutnych wyroków wydanych na prawdziwych i domniemanych buntowników (kaźń wojewody Skarbimira, Piotra Własta). Wyrok wydany na Stanisława wydał sąd królewski czy był to królewski samosąd? Władca Polski aż do XIV wieku miał prawo karania poddanych bez sądu, zaś własnoręczne wykonanie przezeń "wyroku" nie byłoby niczym osobliwym. okropieństwo, brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Stanisław ze Szczepanowa patron Polski 12.05.05, 14:57 A wypada jeszcze miła Koziorożko wspomnieć o legendzie , która mówi ,że podobnie jak zrosły się członki Biskupa Stanisława , tak cudownie zrosło się rozdarte na części Królestwo Polskie po rozbicu dzielnicowym zapoczątkowanym przez Innego Bolesława tym razem Krzywoosutego w roku 1138 . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Stanisław ze Szczepanowa patron Polski 12.05.05, 16:31 Stanisław ze Szczepanowa został biskupem w bardzo młodym wieku i dość szybko po objęciu biskupstwa zginął, wydaje się istotne że to własnie tak strasznie męczeńska śmierć biskupa przyczyniła sie do tego ,że został ogłoszony Świętym i patronem Polskim. Muszę powiedziec ,że doczytałem się nawet ,że był to jeden z pierwszych Stanisławów na ziemiach polskich. Co ciekawe Boloesław głównie w tym czasie przebywał w Krakowie jednak koronowany był przez biskupa gnieżnienskiego, którego imienia nie pomnę w Gnieźnie Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Stanisław ze Szczepanowa patron Polski 12.05.05, 17:53 dziękuje wiloa za przypomnienie tej legendy. Bo fakty faktami, historycy historykami a i tak największego uroku historia nabiera przybrana nieco wyobraźnią, mitem, czymś nie do końca możliwym do sprawdzenia. Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Stanisław ze Szczepanowa patron Polski 08.05.06, 08:36 januszx napisał: > Stanisław ze Szczepanowa został biskupem w bardzo młodym wieku i dość szybko > po objęciu biskupstwa zginął, wydaje się istotne że to własnie tak strasznie > > męczeńska śmierć biskupa przyczyniła sie do tego ,że został ogłoszony Świętym i > > patronem Polskim. Słyszałem, że męczeńskiej śmierci bpa Stanisława ze Szczepanowa (imie to było przestrogą) nie wybierano na zarządzających diecezją biskupów o imieniu Stanisław, nawet jeśli był odpowiedni kandydat. Dopiero teraz odstąpiono od dziwnego zwyczaju. ---------------------------------------------------------------------------- Dołączam sie do życzeń .....pomyślności i zdrowia dla forumowych Stanisławów. mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 poprawka 08.05.06, 08:37 czuk1 napisał: > > januszx napisał: > > > Stanisław ze Szczepanowa został biskupem w bardzo młodym wieku i dość szy > bko > > po objęciu biskupstwa zginął, wydaje się istotne że to własnie tak strasz > nie > > > > męczeńska śmierć biskupa przyczyniła sie do tego ,że został ogłoszony Świ > ętym i > > > > patronem Polskim. > > > Słyszałem, że po męczeńskiej śmierci bpa Stanisława ze Szczepanowa (imie > to było przestrogą) nie wybierano na zarządzających diecezją biskupów o imieniu > Stanisław, nawet jeśli był odpowiedni kandydat. Dopiero teraz odstąpiono od > dziwnego zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Stanisław 08.05.06, 12:00 Rzeczywiście był pewien przesąd odnośnie tego imienia na stolicy biskupstwa krakowskiego ale miejmy nadzieje już nie obowiązuje. Wszystkiego Najlepszego Stanisławom! Pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa Minal kolejny rok 08.05.06, 01:41 i znow forumowe Stachy obchodza swoje swieto! Sto lat, sto lat... Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa I jeszcze jeden, i jeszcze raz 08.05.07, 03:34 Sto lat, sto lat niech zyja nam! Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: I jeszcze jeden, i jeszcze raz 08.05.07, 08:31 Wszystkim Staszkom pomyślności! A w szczególności Czukowi, (czyli moderatorowi forum Roztocze) po znajomości ślę serdeczności :) Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: I jeszcze jeden, i jeszcze raz 08.05.07, 09:23 Dziękuję. Serdecznie dziękuję. Choć jest to moje drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: I jeszcze jeden, i jeszcze raz 08.05.07, 21:44 Przeczytałem drugi raz post Miłej Moderatorki Koziorożki. Okazuje się również piszącej wierszem....a więc poetki?? Odpowiedz Link Zgłoś
leszeks Re: I jeszcze jeden, i jeszcze raz 08.05.07, 22:21 I zdrowia, i szczęścia, i pomyślności oraz tysięcy zdjęć z Zamościa i Roztocza. :) Pozdrawiam serdecznie, Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: I jeszcze jeden, i jeszcze raz 09.05.07, 01:45 poetki? wierszokletki, czyli takiej, co do rymu czasem skleci :) Odpowiedz Link Zgłoś