Dodaj do ulubionych

Odpowiedź.

15.09.04, 12:40
Dzisiaj w skrzynce na listy otrzymałem taki oto list.
cytuję :
" W nawiazaniu do pisma z dnia 12 czerwca przeslanego drogą elektroniczną, w
sprawie wmurowania tablicy upamietniajacej Icchoka Lejb Pereca, uprzejmie
informuje, że Komisja Samorządu i Porządku Publicznego zapoznała się z
treścią pisma na posiedzeniu w dniu 6 września br., wnosząc o wystąpienie do
Zamojskiego Ziomkostwa w Izraelu o sfinansowanie remontu synagogi celem
zorganizowania muzeum kultury judaistycznej, co pozwoli na umieszczenie
wewnątrz tablic pamiątkowych."
Podpisała Przewodnicząca Rady Miejskiej mgr.inż.arch. Maria Gmyz

Trochę to trwało ale zawsze jest to jakaś odpowiedź. Kilka też osób w Radzie
Miejskiej usłyszało, że istnieje nasze forum. Może nawet ktoś tu będzie co
jakis czas zaglądał.
Obserwuj wątek
    • users1 Re: Odpowiedź. 15.09.04, 12:48
    • users1 Re: Odpowiedź. 15.09.04, 12:55
      BRAWO UMOTT!!!!!!!!!
      Świetna wiadomość nie tylko dla Pereca. Jak sie okazuję Ratusz odpowiada także
      na wnioski przesłane droga elektroniczną.
      Wprawdzie to trochę trwało, bo wniosek złożony 12 czerwca, dopiero 6 września
      był rozpatrywany przez komisję, no ale.......
      Pozdrawiam
      W.2
    • januszx Re: Odpowiedź. 15.09.04, 12:56
      Mam nadzieję , że nasze starania przyniosą rezultat i wielki Zamościanin
      Icchok L. Perec zostanie należycie uhonorowany , bardzo cieszy informacja ,że
      Komisja zajęła się tą sprawą!
      Pozdrawiam serdecznie
      J
      • miet.b Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 13:44
        został potraktowany poważnie. Na forum też w większości piszą ludzie poważni
        martwiacy się o przyszłość Zamościa i zamojszczyzny. Myślę więc, że ta
        elektroniczna współpraca będzie owocować w przyszłości, na co liczymy.
        • gitta Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 14:46
          Moj glos jako jedyny z ludu!

To nie forum to zydostwo sie tutaj panoszy na forum.
          Niech sobie ta koza wywiesi tablice w gabinecie.
          Jeszcze czego synagogi beda odbudowywac.
          A moze by sie ratusz wzial za chodniki i drogi - po tych dzisiaj musimy chodzic
          a nie po smierci...
          • haesek Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 15:17

gitta napisała:

> Moj glos jako jedyny z ludu!
            >
            > To nie forum to zydostwo sie tutaj panoszy na forum.
            > Niech sobie ta koza wywiesi tablice w gabinecie.
            > Jeszcze czego synagogi beda odbudowywac.
            > A moze by sie ratusz wzial za chodniki i drogi - po tych dzisiaj musimy
            chodzic
            >
            > a nie po smierci...

czekałem, czekałem i się doczekałem...
            właściwie można uznać za sukces fakt, iż tak długo na forum nie było
            antyżydowskiego piardnięcia.
            a takich kwiatków na innych forach jest mnogo. i kto mnie przekona że Polacy
            nie mają żydofobii?
            ach ten naród niedowartościowanych i bosych parobków...
            • ksfiona Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 15:45
              czy mi się wydawało,czy juz były polemiki na temat żydowski na tym forum...
              osobiscie jakos nie mam zdania,musiałabym się wgłebic w tematykę,
              myślę też że antysemityzm tak samo jak obrana Żydów jest z dzisiejszym
              świecie "trendy"...skoro człowiek był zacny i zasłużył się dla miasta czy
              regionu,to niech ma tą swoją tablicę
            • andzia31 Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 16:12
              a co ty jestes inna/inny?
              twoj post swiadczy o tym ze zydzi bez polakow obejsc sie nie moga:-)
              dobrze ze sie doczekalas bo strach pomyslec jak bys byla/byl sfrustrowna/ny.
              lezanka u pschologa pewnie by nie pomogla!
              • miniu3 Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 16:29
                Haesek,masz chyba syndrom odwykowy.
                Czekasz na forum az ktos dolozy zydom?
                Ty to sie potrafisz umartwiac:-D
                A swoja droga napiszcie cos porzadnego od czasu do czasu bo juz czytac tych
                waszych wzajemnych pochwal i adoracji nie mozna.
                Dobrze,ze czasami ktos wlozy kij w mrowisko.
                Pozdrawiam trzezwo myslacych.
                • ubott.1 Zapraszam wiec 15.09.04, 16:36
                  Wiec moze Ty cos napiszesz, chetnie poczytamy i odpowiemy.
                • czuk1 Forum to grono wolnych ludzi, piszacych... 15.09.04, 17:10
                  miniu3 napisał:

> Haesek,masz chyba syndrom odwykowy.
                  > Czekasz na forum az ktos dolozy zydom?
                  > Ty to sie potrafisz umartwiac:-D
                  > A swoja droga napiszcie cos porzadnego od czasu do czasu bo juz czytac tych
                  > waszych wzajemnych pochwal i adoracji nie mozna.
                  > Dobrze,ze czasami ktos wlozy kij w mrowisko.
                  > Pozdrawiam trzezwo myslacych.

Są to jakieś wnioski dla nas dla grona tu piszących.
                  Uważam , że możemy i tu (jak jest w realu) kulturalnie różnić sie w poglądach.
                  ... zgodnie ze swoimi przekonaniami , odczuciami i zainteresowaniami.

Tylko to,że tematy poruszane na tym forum sa w większości apolityczne,
                  bezwyznaniowe, przekazywane w sposób kulturalny jest powodem , że jest wrażenie
                  o nadmiernej celebracji i wzajemnej adoracji. Taka jest konwencja forum, takie
                  grono uczestników się zebrał. Wcale to nie znaczy , że tak musi być stale.
                  Słusznie zauważyłeś. Wystarczy wrzucić kij i już nasze mrowisko się ożywia.
                  Ja też osobiscie lubie ostre polemiki. Sam się włączałem (nawet niepotrzebnie,
                  nie znajac sie na tematach - prowadząc "dyskusję" ze znawcami zabytków, tak
                  było z Usersem), sam prowokowałem Zawiszę Czarnego . Jednak te ciagoty
                  do "uatrkcyjniania treści forum" z czasem mi przeszły. Zauważyłem,że ludzie
                  kulturalni wolą ku;lturalna dyskusje. I każdy kto wpada na to forum z
                  kontrowersyjnymi tematami, pogladami czy przekeństwami jest - albo zbywany
                  milczeniem albo "przeganiany argumentami".
                  Wracając do tematu.
                  Abym mógł na ten temat, tak kontrowersyjnie poruszany mieć zdanie, musiał bym
                  mieć odpowiedzi (od adwersarzy) na szereg pytań na temat ich poglądów w
                  powiązaniu z ideą upamiętnienia działalnośći w Zamościu I.Pereca.:

1. Czy antysemityzm tu widoczny przenoszą (piszący w tym wątku) na wszystkich
                  Żydów, w tym polskich Żydów żyjacych tu od pokoleń do ostatniej
                  wojny ?.Dlaczego w ogóle mamy tępić Żydów jako naród?
                  2. Czy Żydzi tu (na Zamojśzczyżnie) żyjący szkodzili Polakom i narodowi
                  polskiemu?
                  3. Jakie poglądy maja adwersarze w sprawie światowej finansjery? Czy
                  faktycznie światem rżądzą Żydzi (chodziło by o dowody).
                  4. czy piszący tu także uważaja, że rządzący obecnie Polską to ludzie
                  pochodzenia żydowskiego? (dowody)
                  5. co konkretnie mają do I.Pereca ? . Dlaczego ten zamojski pisarz nie może
                  mieć tablicy upamiętniającej jego tu życie i działalność?

Jeśli sobie tego nie wyjaśnimy (i mnie ktoś nie wyjaśni przy okazji) to
                  będziemy sie obrzucać blotem z pozycji dawno okopanych. A inni (w tym ja) nie
                  edziemy mogli zająć stanowiska w sprawach dyskutowanych.
                  Pytań było by wiele, ale narazie faktycznie nie wiadomo o co dokladnie chodzi? m

mariusz
            • reto Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 16:44
              Uderz w stol a nozyce sie odezwa;-)
            • reto Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 16:49
              haesek napisał:
              > czekałem, czekałem i się doczekałem...

hahaha...przez ciebie przemawia katolickie dziewictwo.
              Oczu na plecach nie mam i ciemno bylo nic nie widzialem.

• szczur1 Re: Jednak forum jako głos ludu 15.09.04, 21:05
                widze ze gowna znow wyplynely mariusz wyluzuj z tym oszolomstwem nie pogadasz
                na argumenty ojej to
    • blotniarka.stawowa Brawo Ubott 15.09.04, 21:08
      Ubocie,
      dzieki za umieszczenie tresci odpowiedzi od Rady Miejskiej na forum ku
      wiadomosci ogolu.

Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
      Blotniarka
      • ubott.1 Re: Brawo Ubott 15.09.04, 21:41
        Widzę, że cytat listu nie kojarzy sie wszystkim z odpowiedzia od władz ale
        znowu z atakiem na zydów. W moim liscie do wladz było poruszanych wiele innych
        tematów, ale akurat na ten temat odpowiedziano. Mnie cieszy to, że jednak ktos
        zapoznał sie z trescia listu i pokazal go innym. A ponowne wyzywanie sie uwazam
        za niestosowne. Jesli macie jakies zazalenia czy wnioski złozcie je tutaj -
        www.petycje.pl
    • arwen.a Re: Odpowiedź. 15.09.04, 23:41
      Świetnie, Ubott. Miło przekonać się, że wnioski do Ratusza niekoniecznie zawsze
      są ignorowane.
      Dzięki za cytaty z odpowiedzi, którą otrzymałeś. Zasłuzyli na nią forumowicze
      tak jak Prerec zasłużył na pamiątkową tablicę.
      A.
      • koziorozka Perec 16.09.04, 00:12
        Po dwa - trzy razy przeczytalam kazda wypaowiedz i nadal glupia jestem. Facet z
        rodziny od XVI wieku mieszkajacej w Zamosciu zdobyl wielka slawe jako artysta
        a my sie mamy go czepiac ze kolor wlosow nam nie odpowiada?! Nos mial krzywy?
        To glupota jakas albo ja kretynka jestem. To zamojscy Ormianie juz nie zamojscy
        sa? A zamojscy Grecy tez niedobrzy?!
    • users1 Re: Odpowiedź. 16.09.04, 08:06
      Czytam ten wątek i nie wiem czy sie śmiać czy płakać. Juz kiedyś na tym forum
      była podobna sytuacja w wątku o Bełżcu, gdzie nie zważano na fakt że właśnie
      tam człowiek zabił człowieka. Może drodzy przeciwnicy innych nacji, innej wiary
      niż wasza odpowiecie na pytania, tematy Mariusza, przedstawicie argumenty, choć
      Szczur twierdzi że nie warto z wami rozmawiać "na argumenty", może spróbujmy.
      Dotychczas odbyło sie już kilka spotkań forumowiczów w realu, dlaczego was nie
      było na tych spotkaniach, może byłaby okazja do rozmowy na kontrowersyjne
      waszym zdaniem tematy. Skoro uważacie, że IL Perec nie zasługuje na tablicę
      upamiętniajacą miejsce gdzie sie urodził i żył tylko dlatego że był Żydem, to
      może zaprotestujcie i obrażajcie wszystkich którzy mają inne zdanie niż wy, że
      Kopernik, Chopin, Mickiewicz i wielu, wielu innych to nie Polacy, kto wie może
      według was to też Żydzi?
      Pozdrawiam
      W.2
      • blablab_la Re: Odpowiedź. 16.09.04, 09:05
        hehehehe, pisza ostatnio coraz wiecej ze Mickiewicz tez!
        Pozwole sobie jednak w ramach zlosliwosci powrocic do tematu i adwersarza.
        Otoz w odpowiedzi ktora otrzymal "ubot" nie ma nic budzacego nadzieje czy
        sukces. Pani magister wcale sie nie przejela tym forum i go zwyczajnie olewa
        ale ze teraz moda na dialogi no to dala odzew.
        Ubot sie ucieszyl i cala reszta tez jest w euforii radosci chyba o to ci
        ubociku chodzilo?!?
        Nareszcie sie z nami licza:-)
        A prawda jest taka ze oni tam w ratuszu sraja na to co sobie kto tutaj wypisuje.
        Przepraszam ze tak tutaj gwara sie posluguje mam nadzieje ze nikogo nie urazam.

Zlosliwoscia jest w moich oczach odpowiedz z ratusza - ale na poziomie.
        Otoz pani mag. nie tylko ze przeczytala forumowe posty ale pinformowala takze
        rade, wiec tylko ja chwalic.
        Radnych chwale tez.
        Szczegolnie za odpowiedz:..."niech Ziomkostwo Zydowskie postawi sobie synagoge
        za wlasne pieniadze i tam wiesza tyle tablic ile sie komu podoba"!
        • users1 Re: Odpowiedź. 16.09.04, 09:28
          Przepraszam, ale pozwolę sobie zauważyć, że gdyś był stałym i uważnym
          czytelnikiem tego forum to jestem przekonany że w fakcie odpowiedzi z "Ratusza"
          i tym że Ubott ogłosił ten fakt na forum dostrzegł byś o wiele więcej
          niż: "Ubot sie ucieszyl i cala reszta tez jest w euforii radosci chyba o to ci
          ubociku chodzilo?!?". Jestem pewny że jeżeli nie wszyscy to na pewno większość
          piszący stale tu na forum wiedzą co mam na myśli.
          Pozdrawiam
          W.2
        • ubott.1 Re: Odpowiedź. 16.09.04, 09:55
          Nie wpadam w euforie bo wiem, ze ten list nic az tak duzo nie zmieni. Urzednicy
          w ratuszu wcale sie nami bardziej nie przejma i tu sie z Toba zgadzam. Im
          zalezy na posadkach a odpowiedz taka do niczego tak w zasadzie ich nie
          zobowiazuje. Jest jednak malym sukcesem to iz wogole odpisali, ktos to
          przeczytał, zapisał w dzienniku itd. BYc moze jak "bedziemy ich nekać",
          sprawdzac co robią, uchwalają to cos zmieni sie tam na gorze.
          • gitta Re: Odpowiedź. 16.09.04, 11:07
            Jednym slowem robimy tutaj za podziemie na dodatek w konspiracji:-D

Hmmmm... skoro jestesmy na drodze do sukcesu to ja zyczeniowo porosze
            zeby teraz to forum wystapilo z wnioskiem do wladz wszelakich o dotacje na
            drogi i chodniki w Zamosciu. Chociaz tylko na starym miescie - blagam!

Zamosc mimo zachwytow od lat prezentuje sie jak "perla renesansu rzucona miedzy
            wieprze"!
            I co z tych postow o Zamoyskich i pieknej historii skoro dzisiaj chodzimy po
            starym miescie wykrecajac sobie nogi na wybojach,omijajac kaluze i bloto.
            Kiedy odrapane fasady strasza nedza i cuchnie stechlizna...
            • users1 Re: Odpowiedź. 16.09.04, 12:32
              Gwoli wyjaśnienia, zauważ droga Gitto że te wnioski do władz to nie forum
              składa, a każdy robi to sam, nie wyręczaj się zatem innymi forumowiczami.
              Proponuję tak, Ty złóż wniosek o naprawę chodników (myslę że masz zadanie
              ułatwione i realna nadzieje na pozytywne załatwienie bo już całkiem niedawno
              wymioniono część chodnika przy ul Akademickiej i ul Kr. Jadwigi), a ja
              niebawem wznowię spacer po Zamościu, a kto wie może coś jeszcze napiszemy coś
              o Zamoyskich.
              W.2
              • gammma Re: Odpowiedź. 16.09.04, 12:46
                hi hi
                • gitta Re: Odpowiedź. 16.09.04, 16:27
                  Najdrozszy Usersie!
                  Nie wpuszczaj mnie w maliny nie bede chodzila po urzedach i ryzykowala moje
                  nowe szpilki. Poza tym nie zdazylam jeszcze ubezpieczyc moich cennych nog i
                  puki co wole NIE.
                  Jako pesymistka napisze wiecej:-)
                  Co do tych zwiastunek swietlanej przyszlosci "upadlej padwy" /Twoj przyklad
                  ulica Akademicka/ to podejrzewam,iz obecnie w nowych deptakach sa takie same
                  dziury jak w starych a jesli poczekamy jeszcze do wiosny to znowu przyjdzie nam
                  sie tam nawet taplac w promieniach porannego slonca.
                  Dlatego tez bede omijala skrzetnie stare miasto chodzac na poperk albo miedza
                  od sasiadow jak to sie u nas mowi.
                  Jak widzisz los chcial dla nas inaczej i pewnie ku Twemu wielkiemu
                  rozczarowaniu nie bedzie nam dane spotkac sie:-(
                  • users1 Re: Odpowiedź. 16.09.04, 17:33
                    gitta napisała:

> Nie wpuszczaj mnie w maliny nie bede chodzila po urzedach i ryzykowala moje
                    > nowe szpilki. Poza tym nie zdazylam jeszcze ubezpieczyc moich cennych nog i
                    > puki co wole NIE.
                    Nie koniecznie Moja Droga musisz chodzić osobiście do Ratusza wniosek można
                    wysłać chćby mailem, a jeżeli koniecznie chcesz iść osobiście a tylko na
                    przeszkodzie stoją Twoje szpilki (na pewno cudowne) mogę pożyczy Ci tenisówki,
                    wprawdzie troszkę już przechodzone, ale zawsze...przecież to nie szpilki.

> Jak widzisz los chcial dla nas inaczej i pewnie ku Twemu wielkiemu
                    > rozczarowaniu nie bedzie nam dane spotkac sie:-(
                    Wybacz, ale tu sprawię Ci niespodziankę; nie jestem rozczarowany, a kto wie
                    może nawet jestem zadowolony ;)
                    Pozdrawiam
                    W.2
                    • gammma Re: Odpowiedź. 16.09.04, 18:23
                      hi hi hi
                      • users1 Re: Odpowiedź. 16.09.04, 18:58
                        Witaj Gammmciu, miło widzieć Cie w dobrym humorze, przyjmuję zakład że następny
                        Twój post będzie zawierał jedno "hi" więcej
                        Pozdrawiam
                        W.2
                        • gammma :) 16.09.04, 19:18
                          to juz będzie zależało od ciebie!
                          pzdr ;)
                          g
                          • users1 Re: :) 16.09.04, 20:02
                            ... i chyba bym przegrał, niestety niewiele zależy ode mnie
                            Podr W.2
                    • gitta Re: Odpowiedź. 17.09.04, 08:11
                      users1 napisał:
                      >mogę pożyczy Ci tenisówki,
                      > wprawdzie troszkę już przechodzone, ale zawsze...przecież to nie szpilki.

Serdecznie dziekuje za ten spontaniczny ludzki odruch,to zadzialalo jak balsam
                      na moje skolatane serce. Zawsze mi sie marzyla taka niewidzialna reka:-)))

> Wybacz, ale tu sprawię Ci niespodziankę; nie jestem rozczarowany, a kto wie
                      > może nawet jestem zadowolony ;)

Hmmm... a jednak w tych trampkach sa szpilki:-D

• users1 Re: Odpowiedź. 17.09.04, 09:00

gitta napisała:

> Serdecznie dziekuje za ten spontaniczny ludzki odruch,to zadzialalo jak
                        balsam na moje skolatane serce. Zawsze mi sie marzyla taka niewidzialna reka:-
                        )))

Droga Gitto, tym razem to Ty mnie źle rozumiesz, czasy niewidzialnej, a do tego
                        hojnej ręki dawno juz minęły. Piszac o możliwości udostepnienia Ci tenisówek,
                        myślałem że jest to tak oczywiste, że nawet o tym nie wspomniałem, oczywiście
                        chodzi o to że udostepnienie rzeczonego przedmiotu służącego do wygodnepo
                        poruszania sie po zamojskich trotuarach za niewilką odplatnością, no i
                        oczywiście nie ma mowy o zadej niewidzialnej rece. Kasa tenisówki, ręka
                        rączka.

> Hmmm... a jednak w tych trampkach sa szpilki:-D
                        Nie, nic w nich nie ma. Wspominałem przecież że są nieco przechodzone. Powiem
                        Ci w tajemnicy że są lekko przetarte, i nawet gdybym chciał w nie tych kilka
                        szpilek wrzucić, na pewno by wypadły :((((((

Pozdrawiam
                        W.2
                        • gitta Re: Odpowiedź. 17.09.04, 11:31
                          No i dobrze moja babcia mowila:..."uwazaj dziecko na tych chlopow - bo one
                          tylko jednego chca"!

POSAGU albo PIENIEDZY
                          • users1 Re: Odpowiedź. 17.09.04, 12:20
                            Jestem prawny pewny, Droga Gitto, że Twoja babcia wprawdzie mając rację co do
                            posagu i pieniędzy, zapomniała o jescze jednym, czego ja, wybacz, od Ciebie
                            niestety nie oczekuję, a pieniądze.... no cóż nic za darmo, choć na posag nie
                            liczę
                            W.2
                          • czuk1 Re: Odpowiedź. 17.09.04, 15:53
                            gitta napisała:

> No i dobrze moja babcia mowila:..."uwazaj dziecko na tych chlopow - bo one
                            > tylko jednego chca"!
                            >
                            > POSAGU albo PIENIEDZY

A miało być o tablicach, Żydach??? Może i dobrze, że nie ma chetnych na temat
                            merytoryczny (właściwy) . I tak tablice nie zależą (ich powieszenie) od naszych
                            wniosków. Przejecie Synagogi przyśpieszy rozwiazanie dylematów i sfinalizowanie
                            naszych tu wniosków w sprawie choćby I.Pereca.
                            A przy okazji przypomnę. że Muzeum w LAńcucie utrzymuje i pieknie eksponuje
                            wnętrza Synagogi.Oczywiście za odplatnościa odbywa się zwiedzanie.
                            Mozna więc wyobrazić sobie coś takiego. Utrzymanie Synagogi zamojskiej jako
                            miejsca muzealnego (ze środków Gminy żydowskie) zlecone dla Muzeum
                            Okręgowego.Nie wyobrażam sobie jednak, że odbyło by to sie przed remontem i
                            wyposażeniem Synagogi w to co trzeba...
                            Choć powiem szczerze. Zaczyna mnie juz denerwować (chociem globalista i nie
                            antysemita) brak słowności strony żydowskiej we wszelkich sprawach zwiazanych
                            z upamieętnieniamyi. I to jest nie od dzis.
                            W Biłgoraju ondgiś ("Przed laty")odnawiany był cmentarz (Kirkut) usgodniony
                            byl udział finansowy Żydów. Wyszło na to, że władze woj. i miejskie tę odnowę
                            sfinansowały. Mało tego byłem świadkiem presji na burmistrza bIŁGORAJA. nA
                            DZIEŃ ROZMÓW O FINANSOWANIU ODNOWY CMENTARZa , NA POCZĄTKU ROZMÓW W SPOSÓB
                            OSTRY PORUSZONO TEMAT tAKI - dano przykład znalezienie maceby (płyty
                            nagrobnej) na podwórzu GS-pni a wię profanacji zbytków cmentarnych.... I
                            wałkowano ten temat jako pierwszy wywierajac tym samym (miedzy wierszami)presje
                            na sfinansowanie odnowy Kirkutu ze środków budzetu państwa.
                            Drugi przykład. Znacznie ważniejszy. Gmina Żydowska X (nie pamietam chyba
                            Krakowsaka) miała przejąć ok.1980-1982 roky) Synagodę w Zamościu. Siłą
                            autorytetu województwa i za zgodą strony żydowskiej jednak ustalono: Przejęcie
                            nastąpi po sfinansowaniu przez Żydów odtworzenia (w drodze inwestycji) budynku
                            Biblioteki Publicznej. Przystąpiono do projektowania tej biblioteki. Na fazie
                            początkowej przedstawiliśmy rachunek za dotychczasowe prace projektowe. Nie
                            miał kto zapłacić. A więć UZNANO, ŻE STRONA NIE WYWIĄZAŁA SIĘ Z USTALEŃ i temat
                            przejecia Synagogi upadł , wrócił jednak po ponad 10 ltach ale już w formie
                            roszczeniowej. Wynik dla mnmie był zaskakujecy. Miasto buduje bibliotekę na
                            swój koszt i doklada do remonmtu Synagogi. ?????????
                            Teraz słyszymy historię dotyczącą finansowania pomnika na terenie b.Obozu w
                            Bełżcu. Znowu udział fiansowy strony żydowskiej był mniejszy niż ustalono na
                            początku.

Dla mnie, jako ekonomisty nasuwa sie wniosek humorystyczny. Trzeba umieć
                            prowadzić negocjacje. Tego musimy sie jeszcze od Żydów długo uczyć.

Błagam. Proszę nie prowadzić polemiki na temat mojego postu. Prosze go
                            potraktować jako informację, do własnych przemysleń. m
                            • gitta Re: Odpowiedź. 17.09.04, 16:50
                              Kwachu z ta swoja Ryfcia byl znowu w Szwajcarii to pewnie jakies drobne wpadna
                              na tablice pamieci i na sprowadzenie 500.000 Moskow z Izraela.
                              Kraj nasz w koncu mlekiem i miodem plynie i stac nas na wszystko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka