Dodaj do ulubionych

Jadąc sobie z rana rowerkiem

07.10.04, 09:02
Zobaczyłem tablicę z nazwą bulwaru. Jest to odcinek alejki (odnowiony) nad
rzeką Łabuńką między ulicami: Lipska i Sienkiewicza, czyli od mostu do mostu.
Właśnie kto wie jak nazywa się ten bulwar bo sam też byłem zdziwiony
ustawieniem tabliczki oraz nazwą tego odcinka. Dla ułatwienia dodam, że nie
jest to "Bulwar Zachodzącego Słońca", choć dobrze tam widać słońce u schyłku
dnia.
Obserwuj wątek
    • haesek Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 09:32
      przejeżdzam tamtędy 2 razy dziennie i wiem jak się nazywa ten Bulawr ale nie
      powiem. niech pozostanie to zagadką dla innych forumowiczów.
      w nazwie jest coś po niemiecku (czyżby Niemcy kolonizowali już Zamość:))
      aż strach się bać
      hubert
      • koziorozka Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 09:46
        Hubercie, a dlaczego to ma byc zagadka? Ja ciesze sie z kazdej milej wiadomosci
        o Zamosciu. Rozumiem, ze nadanie nazwy bulwarowi to mila wiadomosc?
      • zbytulek Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 09:51
        Hubert,czy zawsze trzeba bac sie tego co nie jest nam znane lub nowe:-)
        Ostanio bylem w Belgii i bylem zaskoczony chyba lepiej niz ty.
        Wioska ktora wyzwalali miedzy innymi Polacy miala ulice o polskich nazwach malo
        tego na kazdym prywatnym domu wisiala flaga narodowa i polska.
        A u nas nawet na pierwszego maja nikt flagi nie wywiesi:-(
        • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 10:30
          Wedłum mnie musiała coś namieszać nasza miła Nefri1. Jeśli to ona to na pewno
          skutecznie. Szkoda, że nas opuściła i założyła swoje forum
        • januszx flagi majowe 07.10.04, 11:14
          Aż się boję czy rzeczywiście miałeś na myśli piewrszy a nie TRZECI Maja ;-))
          J
          • szekla Re: flagi majowe 07.10.04, 11:16
            a jaka to roznica Januszu bo dla mnie zadna, niech wisza 1 jak i 3 -go maja
            jesli ktos lubi.
            • alta11 Re: flagi majowe 08.10.04, 14:17
              Oj, Oj Szekla, z całym szacunkiem, ale jest to wielka różnica,jedno drugiemu
              nierówne, 3 Maja chodzi o wolność, a 1 maja o zniewolenie, poczytaj sobie
              historię choćby w skócie;przepraszam, jeśli urazilam.
            • blotniarka.stawowa Pierwszy i Trzeci Maja 08.10.04, 19:08
              szekla napisała:
              > a jaka to roznica Januszu bo dla mnie zadna, ...

Oj, Szeklo! Ja rowniez z calym szacunkiem: roznica ogromna!

1 maja - chodzilismy (jako dzieci i mlodziez) ze spuszczonymi glowami zapedzeni
              ze szkola na pochody pierwszomajowe, 3 maja - kto zyw, wierzacy i niewierzacy
              spiewal "Boze cos Polske" i trzymal rozczapierzone 2 palce do gory!
              Pozdrowienia dla wszystkich, ktorzy pamietaja te czasy :))
      • klean Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 10:36
        haesek napisał:

> w nazwie jest coś po niemiecku (czyżby Niemcy kolonizowali już Zamość:))
        > aż strach się bać
        > hubert

Moze to jest cos w rodzaju
        Grüneisen,Langbein,Kurzbein,Feldbusch,Baumberger,Weiss,Grossmann,Feldmann,
        Kolman,Jaruzel(ski),Eichler,Eigenmann,Schönenberger,Baumgartber itp.
        • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 10:51
          Jesteś blisko, próbuj dalej
          Pozdrawiam Mietek
    • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 16:33
      Jeszcze jedno zauważyłem. Zbudowano przy bulwarze, ok 50 m od mostu nad rzeką
      Łabuńką na Lipskiej pierwszy prawdziwy tor dla łyżworelek, oraz deskorolek.
      Przypatrzyłem się, tor nie jest wykonany z cementu, tylko z jakiejś masy
      plastycznej, takiej, że po upadku będzie co najwyżej guz, a nie starte ręce i
      nogi. Prawdziwy raj dla amatorów takiej jazdy. Kask na głowę, ochraniacze na
      kolana i nad Łabuńkę.
      • koziorozka Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 16:56
        Fajnie, ze mlodzi maja skate tor, ale dowiem sie w koncu jak ten bulwar
        ochrzcili, czy nie? Bo to raczej nie jest temat na zagadke, raczej na jakies
        nagle a niespodziwane objawienie. Sie myle?
        • miet.b Bulwar imieniem miasta partnerskiego 07.10.04, 17:02
          Schwäbish Hall, Ufundował Urząd Miasta Zamościa(nie wiadomo za czyje
          pieniądze), a opiekije się ktoś tam z Osiedla Promyk w Zamościu
    • ubott.1 Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 17:04
      Chyba jedna pani sie ucieszy z tej nazwy.
      • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 07.10.04, 17:07
        Już pisałem o niej (Nefri w ramach podpowiedzi), ze może ona coś namieszała z
        tym porozumieniem między narodami
    • wiloa Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 14:03
      I ja jechalam wczoraj rowerkiem , a z gory swiecilo piekne jesienne slonce.
      Niestety tu gdzie jestem nie ma tak roznorodnych kolorow jak u nas mimo musze
      powiedziec ze byla to wspaniala pazdziernikowa wycieczka . Tylko kondycja nie
      za dobra wyszlo na wierzch ze zaniedbalam swa kondycje i co jakis czas musialam
      ogladac plecy tych ktorzy mnie wymijali ale ja jeszcze popracuje
      • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 14:08
        Jedziesz dla przyjemności, a nie ścigasz się, więc nie martw się czyimiś
        plecami. Niech sobie jadą Ty za to zobaczysz więcej.
        Pozdrawiam i pytam kiedy nas odwiedzisz, wprawdzie jutro ognisko, ale niestety
        masz daleko.
    • alta11 Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 14:12
      Jadąc sobie rowerkiem po południu ze zdumieniem przeczytałam nazwę: Bulwar
      Miast Partnerskich a pod spodem Bulwar Schwabisch Halle. no no no... mamy
      Europę w Zamosciu i to nad Łabuńką. Ale informuje uprzejmie zainteresowanych,
      że chodniczek rowerowy sie wydłuza, dzis przeszedł za ostani dom i zmierza
      szparko do połączenia obu chodniczków. Natomiast, jeśli nie zmienia zjazdów na
      starym, to trzeba bedzie zjeżdżać. Ja nie mam sił na stałe podrywanie roweru na
      krawęznikach , ani ochoty co 5 m. zsiadać, przeprowadzać itd.Myślę, ze ktoś
      pójdzie po rozum do głowy i zmieni za wysokie krawężniki
      • koziorozka Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 14:21
        To sie tą nazwą nasza Szekla zdziwi. Moze w ramach rewanzu na trawniku pod
        swoim domem w Niemczech wystawi tabliczke "Zamojski skwerek" ;)))
        • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 14:35
          Pewnie, że tak może zrobić. Przy okazji ciekawe, czy wytzymuje jeszcze w
          niepaleniu od lutego tego roku.
          Pozdrawiam
          • koziorozka Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 14:40
            Ja tam nie zadam jej takiego pytania, bo sama pale.
    • alta11 Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem - dopisek 08.10.04, 16:01
      Dowiedziałam sie ,teraz bedac na wystawie w ArsenaleŻółkiew - Zamość (bardzo
      ciekawa
    • alta11 BulwarMiast Partnerskich 08.10.04, 16:05
      Dowiedziałam sie ,teraz bedac na wystawie w Arsenale Żółkiew - Zamość (bardzo
      ciekawa, piękne zdjęcia, zaskakujace poównania obu miast, polecam, koniecznie,
      kto może niech zobaczy), że w Schwabich Halle jest teżulica Zamoscstrasse, tez
      gdzieś na uboczu. Istnieje ona od paru lat, więc Zamość się zrewanżował
      • szekla Re: BulwarMiast Partnerskich 08.10.04, 18:17
        choc moje miasto nie jest partnerskim miastem z jakims miastem w Polsce to na
        mojej dzielnicy sa ulice: Wroclawska, Gdanska i jakie jeszcze ..hmm sprawdzic
        musze, ale to jutro bo dzis na spacer za pozno
    • szekla Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:17
      Blotniareczko, Alto to juz nic nie powiem, zaraz zakrzycza, zakracza ze dwa
      palce, ze swieto, ze tego no...co ja tu chcialam;-) pppp
    • szekla Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:18
      z "Kuchni" pyszny przepis na ciasto jogurtowe przepisalam, mniam:_)))
      • blotniarka.stawowa Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:20
        szekla napisała:
        > z "Kuchni" pyszny przepis na ciasto jogurtowe przepisalam, mniam:_)))

A zaprosisz na placek jogurtowy? Obiecuje palcow nie rozczapierzac :)))
    • szekla Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:25
      a bedziesz ladowac w germanii?:_)
      • blotniarka.stawowa Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:30
        szekla napisała:
        > a bedziesz ladowac w germanii?:_)

nie, choc poczatkowo byly takie plany :-))
        ale w desperacji i ekran mozna oblizywac ze smakiem, jak sie deserek ukaze :)
      • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:30
        Opowiedz, czy dużo jest tam naszych czyli Polaków w tej miejscowości co
        mieszkasz i czy sie czasem razem spotykacie. Czy jesz polskie potrawy, czy
        szukasz tego co jeszcze nie jadłaś w życiu. A może też powiesz co takiego
        jadłaś co mocno zadziwiło Ciebie.
        • szekla Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:35
          kto , ja czy Slimaczek?
          • miet.b Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 19:44
            Przecież ty wałęsasz się po obcych landach w poszukiwaniu chleba, bo zabrakło
            go dla Ciebie w kraju. Wiem, że bardzo tęsknisz za krajem Roztoczem, ja jak
            byłem we Włoszech nosiłem nawet kamienie, myślałem sobie właśnie w ten sposób.
            Kraj wykształcił włożył pieniądze na moją naukę i ten sam kraj zmusił mnie do
            emigracji zarobkowej.
            Wiloa ma podobnie i wiele innych osób, które zostały zmuszone ekonomicznie. Nie
            lubię jednak takich wątków poruszać bo mnie samego bolą.
        • szekla Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 08.10.04, 20:08
          miet.b napisał:

> Opowiedz, czy dużo jest tam naszych czyli Polaków w tej miejscowości co
          > mieszkasz i czy sie czasem razem spotykacie. Czy jesz polskie potrawy, czy
          > szukasz tego co jeszcze nie jadłaś w życiu. A może też powiesz co takiego
          > jadłaś co mocno zadziwiło Ciebie.
          miasto, w ktorym mieszkam jest wieksze od Zamoscia i chyba mniejsze niz Lublin
          (380tys mieszkancow), jest tu polski kosciol katolicki, do ktorego przychodzi
          spora grupa ludzi (ok. 150 do 200 osob)przychodza rodziny z dziecmi, ci ktorzy
          tu tylko do pracy przyjezdzaja, ci ktorzy od wielu lat w Polsce nie byli.
          Polskie potrawy, hmmm.....tzn domowe? jesli takowe ugotuje, lub jesli moj maz
          cos upichci to sie zajadamy.Gotujemy tradycyjnie,jesli mamy ochote na cos
          egzotycznego
          to poprostu zamawiamy.
          co mnie zadziwilo? kiedys podczas urlopu kostki lodu do koktlajli, w ktorych
          byly zamrozone przepiekne, egzotyczne kwiaty.

• wiloa Re: Jadąc sobie z rana rowerkiem 10.10.04, 14:20
      I juz zaraz wyruszam na popoludniowa przejazdzke , rower stoi gotowy czeka na
      mnie , zaraz na niego wskakuje i jade kretymi uliczkami. Dzis mam ambitny plan
      wjechania na okoliczna gorke takze zyczcie mi powodzenia
      • blotniarka.stawowa Powodzenia! :))) n/txt 10.10.04, 14:23
      • miet.b Ach, a gdyby tak 10.10.04, 22:02
        Nic nie stoi na przeszkodzie
        • haesek otwarcie bulwaru 14.10.04, 10:59
          "Otwarciem bulwaru Schwabisch Hall oraz skate parku Zamość uczcił 15 rocznicę
          współpracy z niemieckim miastem

Ztej okazji 8 i 9 października w Zamościu gościło ok. 30 przedstawicieli z
          miast partnerskich.
          8 października o godz. 10.00 w sali Consulatus odbyła się
          konferencja „Partnerstwo Miast - pomostem jednoczącym Europę”. Prezydent
          Zamościa Marcin Zamoyski i nadburmistrz Schwabisch Hall - Josef Pelgrim
          przypomnieli dotychczasową współpracę obu miast.

Nad Łabuńką, na os. Orzeszkowej, został otwarty skate park (miejsce dla
          amatorów jazdy na rolkach i deskorolkach) i bulwar miast
          partnerskich „Schwabisch Hall” (asfaltowa ścieżka spacerowa, w przyszłości jej
          kolejne odcinki będą się nazywały tak, jak pozostałe miasta partnerskie
          Zamościa).

W Muzeum Barwy i Oręża „Arsenał” obejrzano wystawę Zamość - Żółkiew tradycje i
          współczesność”. Goście wysłuchali też koncertów Zespołu Muzyki Dawnej Capella
          Al Antico i Polskiej Orkiestry Włościańskiej, a w hotelu „Jubilat”
          uczestniczyli w biesiadzie hetmańskiej. Następnego dnia gościli w zamojskich
          szkołach wyższych: WSHE i WSZiA oraz III Liceum Ogólnokształcącym i Centrum
          Kształcenia Ustawicznego. Zapoznali się też z pracą kilku zamojskich firm.
          Wieczorem zwiedzali miasto, wysłuchali koncertu zespołu „Signum Spei”. W Muzeum
          Zamojskim obejrzeli prace prezentowane w BWA na wystawie „Moje miasto światowym
          dziedzictwem kultury”.

Lata współpracy
          W ciągu 15 lat partnerstwa Zamościa i Schwabisch Hall zorganizowano 141
          wyjazdów do Niemiec. 80 razy odwiedziły Zamość delegacje niemieckie. Prowadzona
          była wymiana młodzieży i grup harcerskich, zespołów artystycznych, sportowców.
          W Schwabisch Hall odbywali swoje staże zawodowe zamojscy lekarze, pielęgniarki,
          nauczyciele, przedsiębiorcy, bankowcy, strażacy. Od lat trwa wymiana
          doświadczeń pomiędzy Stowarzyszeniami „Amazonek” w obu miastach. Ze Szpitalem
          Krankenhaus Diak w Schwabisch Hall nawiązał współpracę zamojski szpital Jana
          Pawła II. Natomiast z niemiecką Fachschule wymienia studentów i doświadczenia
          zamojska WSZiA. Dzięki współpracy Zamościa ze Schwabisch Hall, niektóre gminy z
          naszego regionu nawiązały kontakty z niemieckimi gminami. Zamość pozyskał
          nowych partnerów - Loughborought w Anglii i Burgenland w Austrii. W 1995 roku
          RM Zamościa, w dowód uznania zasług w rozwijaniu współpracy miast, nadała
          Honorowe Obywatelstwo Zamościa Karolowi Friedrichowi - nadburmistrzowi
          Schwabisch Hall i Helmutowi Beckerowi - wiceprzewodniczącemu Bundestagu oraz
          wiceprzew. Fundacji Polsko- Niemieckiej. W tym roku, Rada Miejska w Zamościu
          nadała bulwarowi nad Łabuńką nazwę: Bulwary Miast Partnerskich - Bulwar
          Schwabisch Hall. "

hubs

• januszx Re: otwarcie bulwaru 14.10.04, 12:45
            bardzo ciekawe informacje , najwyraźniej współpraca się nasila:-), nadanie
            nazwy partnerskiego miasta bulwarowi to także niezwykle sympatyczny gest ze
            strony władz naszego miasta
            Pozdrawiam
            J
            • miet.b Re: otwarcie bulwaru 14.10.04, 13:27
              Dlaczego napisali, że na osiedlu Orzeszkowa, czyżby tam też coś otwarli, czy
              się tylko pomylili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka