Dodaj do ulubionych

Zamość umiera

18.12.05, 13:42
www.rmf.fm/fakty/?id=90861

Przeczytajcie sobie i wyciągnijcie wnioski a Berety niech sie zastanowią.
Obserwuj wątek
    • omeg1 Re: Zamość umiera 18.12.05, 13:47
      Podkreśle to co najważniejsze z tego tekstu:

...a o co najbardziej bym prosił to skompromitowanie naszej rady na czele z
      prezydentem. Nasz prezydent, Marcin Zamoyski, potomek Hetmana Jana Zamoyskiego,
      kompletnie nie dba o interesy miasta i swoim działaniem, sprawia że Zamość
      dosłownie "wymiera", a przecież to takie piękne miasto...

Myślę ze RMF będzie w stanie to zrobić bo lokalne pismaki nie mają odwagi.
      • szpak_zam Re: Zamość umiera 18.12.05, 15:24
        Zgadzam się że słuchacz ma troszke racji. Fakt - nie ma tu dużego zakładu pracy.
        Jednak skoro powstają te supermarkety to ktoś tam jednak kupuje. Powoli
        zaczniemy widzieć efekty pomocy z eu. starówka zostanie odnowiona - może ruszy
        turystyka. wiadomo że zamość nie jest "miastem idealnym", ale myśle ze szybko
        nie umrze...
        • ubott.1 Re: Zamość umiera 18.12.05, 17:26
          Ja nie widze tak w czarnzch barwach naszego miasta. Cyz markety wchodzily by do
          miast umierajacych ? Niby po co ?
          • koziorozka Re: Zamość umiera 18.12.05, 22:27
            Oto co mówi student 4 roku politechniki:
            „(...)Chciałbym zainteresować Państwa miastem, które według mnie powoli
            "umiera". Jest to Zamość w województwie lubelskim. Zamieszkaliśmy tam 15 lat
            temu z powodu pracy moich rodziców, jednak od tamtego czasu sporo się w Zamościu
            zmieniło no i niestety na gorsze.
            - czyli 15 lat temu (w 1990) w Zamosciu było lepiej?

W tym momencie nie ma w nim żadnego większego zakładu pracy, a co gorsza te
            mniejsze to można policzyć na palcach jednej ręki.
            - Nie wiem. Czy liczba firm zakładanych w Zamościu spada czy się zwiększa?

Jedyną rzeczą, która cały czas się rozwija to supermarkety, ale pytam po co? kto
            ma w nich robić zakupy?
            - Nie jestem zwolenniczką supermarketów, ale troska o to, kto w nich robi zakupy
            tez nie jest moja. Niech sie o to martwia ich właściciele.

Zdaję sobie sprawę z tego, że takich listów jest sporo z całej Polski, ale
            pomyślałem że może ktoś zwróci uwagę na nasze miasto
            - ja tam bym wolała, żeby na Zamość zwracac uwagę w innym, dającym jakies
            perspektywy świetle...

a o co najbardziej bym prosił to skompromitowanie naszej rady na czele z
            prezydentem. Nasz prezydent, Marcin Zamoyski, potomek Hetmana Jana Zamoyskiego,
            kompletnie nie dba o interesy miasta i swoim działaniem, sprawia że Zamość
            dosłownie "wymiera", a przecież to takie piękne miasto.
            - jak ktos prosi o skompromitowanie kogoś, to ja nie popieram. Na szczęście mamy
            demokrację. Nie słyszałam, by zamojscy dziennikarze czy radni z opozycji mieli
            kłopoty, więc polecam inne drogi interwencji.

Mam nadzieję, że zainteresowałem Państwa tym króciutkim opisem sytuacji mojego
            miasta” - Łukasz.
            - Uzasadnienia wyborów są różne – warto się chwalić tym, co dobre, ale i
            piętnować to, co złe - pisze radio RFM FM.
            Niektórzy chwalą swoje miasta, a ci co krytykują, starają się pokazywać konkrety:
            Człowiek z Cieszyna jest zły, że nie będzie festiwalu ERA Nowe Horyzonty
            W Przemyślu slumsy, bandy młodocianych złodziei, lodówki w sklepach pozamykane
            na klucz
            Rynek Wałbrzycha wygląda jako tako ale reszta to slumsy, bieda, patologia. Nie
            widać inwestycji ze strony miasta. Gdyby nie Strefa Ekonomiczna ludzie nie
            mieliby za co żyć.
            Co gani Łukasz?
            • hubertus_zamoscicus Re: Zamość umiera 19.12.05, 09:10
              No tak, omeg toć to sfrustrowany z forum ROL. To wszystko tłumaczy...
              Rozmawiać z nim to jak rzucać grochem o ścianę.
              Mam wrażenie, że sfrustrowany jest jednocześnie roszczeniowy, a takim ludziom
              NIGDY nie dogodzisz.
              roztocze.net/forum_rol/viewtopic.php?t=1378
              • sfrustrowany1 Re: Zamość umiera 19.12.05, 11:24
                Oswiadczam wszen i wobec ze ja jestem tylko sfrustrowany a nie jakiś omeg.
                Zadając pytanie na Rol chciałem tylko wywołać dyskusje bo sam jestem zdania, że
                Zamosc wcale nie umiera a wrecz w ostatnich latach dzieje sie u nas coraz
                lepiej.
    • lortea Nader rzadko bywam w Zamosciu, aczkolwiek po 19.12.05, 13:09
      studiach chciałbym wrócić w rodzinne strony, może wlaśnie do Zamoscia, moze
      otworzyć biznes gastronomiczny, o co was zapytywałem swego czasu. Jest jak
      jest, peryferia zawsze będą peryferiai, tak jest na całej granicy zewnętrznej
      Unii Europejskiej. Niemniej widzę szanse, strumień euro popłynie, nowy wojewoda
      to rozsądny i nieprawdopodobnie energiczny człowiek, piszę to mając na uwadze
      włąsne z nim doswiadczenia. Rolnictwo w naszych okolicach powoli ale
      konsekwentnie się podnosi, wymiana handlowa z Ukrainą będzie wzrastać.

Z perespektytwy Krakowa, w którym studiuję, chciałbym zwrócić waszę uwagę na
      kwestię lotniska w Lublinie. W Krakowie, ściągniecie tanich linii przysporzyło
      taką liczbę turystów o której nikt nie śnił, nie takich tygodniowych, ale
      weekendowych. W niektóre soboty, na Rynku, angielski słychać cześciej niż
      polski, nie żartuję. Trzeba coś zrobić z lotniskiem lubelskim, a masa turystów
      zjawi się i w Zamosciu.

Korzystając z okazji, składam krajanom życzenia wszelkiej pomyślności i
      pogodnych Świąt.
      • koziorozka Re: Nader rzadko bywam w Zamosciu, aczkolwiek po 20.12.05, 00:10
        Lorteo, gastronomia w Zamościu ma ogromna przyszłość.
        Przykro mi to mówic, ale na razie w Zamościu nawet jak czasem swietny kucharz
        się trafia, to obsługa taka, że smak zabija...
        • czuk1 Re: Nader rzadko bywam w Zamosciu, aczkolwiek po 20.12.05, 03:36
          Potwierdzam. Jest tu zapotrzebowaie na dobrą restaurację, kawiarnię, herbaciarnię,
          smażalnię ryb,.....
          Wracaj.
          m
          • czuk1 Re: Nader rzadko bywam w Zamosciu, aczkolwiek po 20.12.05, 03:39
            Ta podpowiedź to oczywiście do lortey.
            Pozdrawiam Cię Koziorożko.
            mariusz
            • czuk1 Zamość nie jest wyjątkiem. 20.12.05, 19:32
              • czuk1 Zamość nie jest wyjątkiem. 20.12.05, 19:59
                Pozwoliłem poczytać sobie dyskusje na forach miast sąsiednich.
                Pesymizm,frustracja,narzekania są na forum Chełm,Biłgoraj i innych.
                Duża część tej dyskusji dotyczy braku pracy, wyglądu estetycznego, stanu
                ulic,niegospodarności,..
                Miasta woj. lubelskiego (może poza Lublinem,Puławami, Białą Podlaską,...?)nie
                umierają lecz wolniej rozwiązują problemy miejskie.
                Sam (choc glosowałem za obecnym Prezydentem) w pierwszych latach urzędowania
                Pana Marcina Zamoyskiego krytykowałem na tym forum ostro zastój w gospodarce
                miejskiej i niedostateczne wspomaganie wszelkiej przedsiębiorczości.

W ostatnich dwóch latach w Zamościu zauważam jednak poprawę w infrastrukturze,
                estetyce miasta oraz rewitalizacji Starego Miasta. Media lokalne informują nas
                (na podstawie budżetu miasta i projektow-wniosków o fundusze strukturalne), że w
                2006 roku nastąpi przyśpieszenie w porządkowaniu miasta oraz poprawianiu
                warunków życia mieszkańców i uatrkcyjnianiu pobytu turystów.
                Stąd nie podpisuję sie pod alarmujacym tytulem - Zamość umiera.
                ze 2
                • monika19753 Re: Zamość nie jest wyjątkiem. 21.12.05, 05:38
                  tytul tego postu zwraca uwage niesamowicie i przez moment straszy, ja nie moge
                  sie wypowiadac, bo nie wiem az tak dobrze co i jak sie u was dzieje, ale skoro
                  wy sami zauwazacie poprawy to ciesze sie i jestem spokojniejsza
                  • aron2004 Re: Zamość nie jest wyjątkiem. 09.01.06, 08:37
                    pojedźcie do Chełma to pozbędziecie się kompleksów.
                    • czuk1 Re: Zamość nie jest wyjątkiem. 09.01.06, 09:38
                      Każdy obiektywnie patrzacy na Zamość z lat 1999-2004 zauważa pozytywne zmiany.
                      Zaczyna sie ozywienie w dziedzinie turystyki, kultury i handlu a także poprawa
                      wstanu utrzymania substancji Starego Miasta, zieleni i całej infraktruktury
                      komunalnej.
                      Oczywiscie bedą glosy odmienne - jak zawsze.
                      m
                      • januszx Zamość wzrasta,promienieje. 09.01.06, 10:52
                        Zmiany na lepsze Mariuszu mam wielka nadzieję , będą się pogłębiały i w sferze
                        turystyki jak dbania o zabytki,
                        ale chyba nie będę promował wątku pod zaproponowanym wcześniej tytułem:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka