Dodaj do ulubionych

witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet radiowy

26.01.06, 13:04
Witam wszystkich, zima prawie się kończy i ja wychodzę z zimowego snu. Już
będę obecna na forum. Chcę się zapytać, czy ktoś ma radiowy internet , jak on
dziala? i jak to wszystko wygląda , przesylanie i prędkośc, jakie są
zakłócenia, czy duże?, . Chcę założyć go u siebie więc proszę o poradę. Na
moim osiedlu jest zasię ale nie wiem kto korzysta .
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 26.01.06, 13:11
      Niestety w Chełmie ale mam,mój syn założył i nie narzekał,a pracował często w sieci
    • tiaraamber Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 26.01.06, 14:50
      Ja mialam kiedys w Zamosciu. Jakosc straszna. Wiaterek powial, deszcz spadl i
      juz po polaczeniu. Jedynym "plusem" byl czas oczekiwania na otwarcie sie
      strony-mozna bylo cos zjesc, wykapac sie i jeszcze trzeba bylo czekac:-) Panowie
      monterzy calymi tygodniami kazali na siebie czekac zeby usunac usterke. Teraz
      mam stale lacze. O niebo lepsze:-)
      • tiaraamber Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 26.01.06, 14:51
        ....no ale to bylo w domu prywatnym na Karolowce wiec moze zasieg byl po prostu
        slaby.
        • koziorozka Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 26.01.06, 15:47
          Była na ten temat bardzo długa dyskusja na forum www.roztocze.net/forum_rol
          Pamiętam wniosek, że chyba tylko neostrada (tania nie jest) zapewnia szybkość i
          niezawodność.
          • czuk1 Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 27.01.06, 17:58
            JA POTWIERDZAM - jestem z Wami przez łącze TP SA Neostrada. Płacę 59,00 +
            Vat.Szybkość 100 Mb/sek. Fajnie chodzi. Choć mam problemy z Routerem, ktory
            ciągle psuje się.
            m
    • wiloa Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 27.01.06, 17:31
      radiowy to chyba nie jest dobry wujek narzakaja:) ale jak sobie chcesz
      • ubott.1 Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 27.01.06, 17:56
        W tych nowych blokach na zamczysku mają internet radiowy i to chyba z 10
        rodzin. Nalezałoby tam sie zapytać. Neostrada fakt, że jest lepsza tylko tyle,
        że należy rownież płacić standardowy abonament telefoniczny np za 50 zł plus za
        neostrade wiec wyjdzie poza 100 zł miesiecznie.
    • januszx Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 27.01.06, 18:14
      Jakże miło CIę powitac Alto po długiej przerwie:-) ze snu wychodzisz dość
      szybko , mam nadzieję ,że nie zmarzłaś po otwarciu oczu ...
      Pozdrawiam

J
    • dziki_osiol Re: witajcie po przerwie -czy ktoś ma internet ra 27.01.06, 19:08
      Cześć

Mogę się krótko wypowiedzieć na temat różnic pomiędzy neostradą a dostepem radiowym bo pracowałem na jednym i drugim.

NEOSTRADA
      +pewny transfer
      +sporadyczne problemy z połączeniem
      +łatwość instalacji - nawet laik sam to może założyć u siebie
      +zewnętrzne i dynamiczne IP - dynamiczne ip może cię trochę irytować gdy zechcesz sobie postawić jakiś serwer na swoim komputerze ale zewnętrzne ip pozwoli ci to zrobić
      -limity pobierania danych

WI-FI (dostęp radiowy)
      +brak limitu pobierania danych
      +minimalnie niższe koszty (w stosunku do neostrady)
      -nikt nie zagwarantuje ci prędkości transferów ani jakości połączenia - zdarzały mi się okresy że ginęło 80% pakietów (jeżeli wogóle coś działało), dodam że odległość między moją anteną a anteną dostawcy wynosi jakieś dwieście metrów bez przeszkód na drodze.
      - za instalację należy zapłacić kilka stówek, chyba że się obrowolnie zniewolisz na jakiś koszmarnie długi czas wtedy założą ci to taniej. A dodatkowo trzeba na domu zawiesić antenę i poprzeciągać kable.
      - no i jak dla mnie koronny powód żeby nie założyć wifi - brak publicznego ip, ani nawet brak możliwości przekierowania portów. Można publiczne ip sobie dokupić ale chyba każdemu zakładajacemu wifi przyświeca priorytet cenowy.
      - jeszcze jedno. To że dostaniesz stałe ip jest do niczego nie przydatne gdyz jest to stałe ip w sieci wewnętrznej. O ile jeszcze w bloku to może mieć sens (gra między kolegami w sieci) o tyle mnie to stałe ip jest zbyteczne.
      • czuk1 Podziękowanie... (moje, samolubne) 27.01.06, 20:21
        ... dzikiemu osłowi - za porownania i ocenę dwóch rodzajów dostepu do internetu.

m
        • januszx Re: Podziękowanie... a Orange , era, plus 28.01.06, 11:07
          Fakt to to bardzo cenne informacje a może jeszcze Dziki Osioł napisałbys co
          myślisz o połączeniach przez sieci Orange , Plus czy Era , czy tutaj wygląda to
          podobnie jak w połączeniu radiowym ? chyba nie? przez te sieci warto się
          łączyć ale dlaczego? sa z pewnością jakies powazne zalety?

Pozdrawiam
          J
          • dziki_osiol Re: Podziękowanie... a Orange , era, plus 28.01.06, 21:06
            Ciężko jest mi cokolwiek powiedzieć o takim rodzaju połączenia z internetem. Jeszcze nie było mi dane pracować na takim łączu.

Z tego co wyczytałem przed chwilą to takie łącza wygląda obiecująco. Abonament za taki internet około 120 zł + zwykły abonament i inne opłaty. Prędkości transmisji przyzwoite. Wykorzystują różne technologie w tym WIFI, ale tylko w ich hotspotach. Niepokoi mnie jednak to, że transmisja jest bezprzewodowa i przez to jest bardzo podatna na zakłucenia.
            www.blueconnect.pl/index.php?id=bc_techno§ion=korp&zone=4
            Ja osobiście jednak zdecydował bym się na łącze po kablu: neostrada albo z kablówki.
            Kto wie, może za jakiś czas ZKE da nam możliwość dostępu PLC.
            • lini0 Re: Podziękowanie... a Orange , era, plus 29.01.06, 08:43
              Witam!

Moim zdaniem rozwiązanie z GPRS sprawdza się raczej w przypadkach, gdy ktoś ma
              laptopa i w czasie podróży musi skorzystać z internetu. (GPRS używam od roku,
              nie testowałem natomiast EDGE ani 3G, w domu mam dsl).

Na stałe do domu to jeśli ktoś już ma kablówkę to rozsądne są multimedia, jeśli
              ma telefon w tpsa to neostrada. Jeśli jest to mieszkanie w bloku i jest kilka
              rozsądnych osób to można pokusić się o zakup internetdsl z tpsa i rozdzielenie
              tego na kilka osób (dojdzie do tego koszt zakupu prostego routera lub
              zainstalowania starego komputera z linuksem, który służyłby za taki router,
              switcha i położenia kabelków pomiędzy mieszkaniami).

Maksymalna szybkość pracy w przypadku GPRS to nieco mniej niż na analogowym
              modemie. A faktycznie szybkość zależy zarówno od zasięgu (czasami warto się
              zaopatrzeć w dodatkową zewnętrzną antenkę do modemu/telefonu) jak i od
              obciążenia sieci operatora (rozmowy głosowe mają wyższy priorytet, więc często
              transmisja spada z 5,5KB/s nawet do 1KB/s). Dodatkowo denerwujące są momentami
              duże opóźnienia - ale przy przeglądaniu stron www/ściąganiu poczty nie ma to
              takiego znaczenia, natomiast użytkownicy kont shellowych (gdzie ważne są
              opóźnienia) mogą być baaaaardzo zmęczeni.

Informacje o rodzajach transmisji (gprs/edge/3g/wlan), opłatach, sprzęcie można
              znaleźć na
              www.orange.pl/portal/map/map/article?id=309783&SECTION=OCORPO
              U większości dostawców internetu umowę podpisujemy na określony czas (zwykle 24
              miesiące) - proponowałbym więc przeliczenie kosztów uruchomienia usługi i opłat
              miesięcznych za cały okres tych 24 miesięcy i porównanie parametrów usługi i
              kosztów poniesionych przez cały okres.

pozdrawiam
              LiNiO

www.zamosc.wonder.pl - Zamość zadziwia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka