Dodaj do ulubionych

replika zamojskiej synagogi

20.05.06, 01:13
Nie wiem, na ile te plany są realne, ale to jest niespodzianka duża.. Tu
www.zchor.org/zamosc/newsletter0306.htm#building przeczytałam, że w Izraelu w
mieście Modi’in (w połowie drogi między Jerozolimą a TelAviwem) jacyś ludzie
chcą wybudować replikę zamojskiej synagogi - tak jak ona wyglądała w XVI
wieku. Mają już teren (2 tys. metrów kwadratowych).
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: replika zamojskiej synagogi 20.05.06, 19:10
      Osobiscie wolał bym by solidnie wyremontowali oryginał.
      m
      • januszx Re: replika zamojskiej synagogi 22.05.06, 10:03
        Mariuszu zgadzam się z Toba w tej kwestii:-)

choć muszę przyznać ,że izraelska inicjatywa jest jednak interesująca
        • koziorozka Re: replika zamojskiej synagogi 22.05.06, 17:37
          Niestety, sami decydują, na co wydają swoje pieniądze ;)
          A przy okazji - będąc w Zamościu dowiedziałam się, że izraelska organizacja
          zamojskich Żydów (czy ma jakąś nazwę?), której prezesuje Eva Bar-Ze’ev nie
          zgadza się na finansową pomoc w rewaloryzacji synagogi (należącej do fundacji
          ochrony dziedzictwa żydowskiego). Oiecuje pomoc dopiero po remoncie. Szkoda, że
          nie mają do siebie zaufania, może szybciej by ten remont przeprowadzili ;(
          • januszx Synagoga zamojska 23.05.06, 09:45
            Chyba w nazwie tej organizacji jest Ziomkostwo (Żydów Zamojskich?) ,
            Pamietam gdy rozmawiałem z Panią Ewą Bar Za'ew w tamtym roku , to muszę
            powiedzieć ,że spodziewałem się pewnego zaangażowania zamojskich Żydów w
            renowację zabytkowej zamojskiej synagogi, coż miejmy nadzieję ,że zostana
            podjęte działania mające na celu ratowanie tej pieknej światyni.

A warto w tym miejscu dodac ,że jest to zabytek poźnego renesansu . Składa się
            z sali modlitw , do którego przylegają dwa niższe babińce , w których kobiety
            mogły uczestniczyć w prowadzonym przez mężczyzn nabożeństwie jedynie przez
            otwory w ścianie.
            Po drugiej wojnie światowej budynek synagogi był w opłakanym stanie , poddany
            został gruntownej restauracji , teraz ponownie potrzeba przeprowadzić poważny
            remont .Oczywiście ,że Zydzi sami decydują gdzie przeznaczą swoje pieniążki ale
            byłoby świetnie gdyby zadbali o miejsce gdzie przez stulecia modlili się ,
            spotkali zamojscy Żydzi . Troszkę żal ,że przepiekny budynek lubelskiego
            renesansu niszczeje ...
            PozdrawiaM
            j
            • koziorozka odwiedziny w lipcu 23.05.06, 10:16
              Dowiedziałam się (www.zchor.org/zamosc/newsletter0306.htm#discover) że
              przyjeżdzają na początku lipca. Może będziesz miał szansę porozmawiać z panią
              Evą i potem nam o tym opowiedzieć?
              Może ona wie coś konkretniejszego: na kiedy przewidywany jest remont, jego
              zakończenie, kiedy obok stanie pomnik Dawida. Na pewno wiele osób chetnie by się
              dowiedziało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka