Dodaj do ulubionych

miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zagadka

IP: proxy / 10.33.104.* 23.09.03, 16:51
czy wiecie jakie to miasta, ewentualnie zabytki architektury w Polsce, sa
bardziej godne polecenia do obejrzenia zagranicznym turystom?
to taki maly quiz, skoro Janusz nas meczyl zagadka, to teraz ja sprobuje.
Odpowiedz bedzie oparta na angielskiej wersji przewodnika po Polsce Rough
Guide (wersja inna niz ta angielskojezyczna dostepna w Polsce). Bo ostatnio
mi sie nawinal pod reke w ksiegarni i mu nie przepuscilam. Na poczatku jest
lista 28 rzeczy/miejsc/wydarzen w naszym kraju, ktoych zagraniczny turysta
nie moze pominac w zwiedzaniu.
wiec prosze zgadywac
1. ktore miejsce na liscie ma Zamosc. podpowiedz: nie jest to lista
alfabetyczna bynajmniej
2. ktore miejsce wsrod miast/zabytkow ma Zamosc: podpowiedz: w sumie miast
jest 10 - mozna zgadywac jakie
3. jakie inne "rzeczy" sa na liscie, skoro tylko 10 z nich to miasta (a
wlasciwie 12 bo dwa miasta sa rozbite na dwie czesci). podpowiedz: sa to
rzeczy naprawde ciekawe i charakterystyczne dla naszego kraju.

czekam na odpowiedzi, pare dni poczekam, bo chyba rzadko tu zagladacie co?
pzdr
g

Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag 24.09.03, 05:28
      Do trzech razy sztuka strzelam. Strzał pierwszy bez pomocy naukowych.
      * 8 miejsce, spośród 12-ki,

* 15 miejsce z 28-miu obiektów i wydarzeń.

* a te inne z 12-ki (to wiem napewno) - Kopalnia Soli w Wieliczce i Puszcza
      Białowieska
      • Gość: gamma Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: proxy / 10.33.104.* 24.09.03, 08:21
        * w pierwszych dwoch odpowiedziach troche nie doceniles naszego Miasta (choc
        wczoraj sie zaczelam zastawawiac czy ta lista jest wartosciujaca tzn czy
        wedlug malejacej ciekawosci miejsca i wydazenia sa ustawione - ale przyjmijmy
        dla uproszczenia ze tak)

* w trzeciej odpowiedzi polowa sie zgadza, ktora?
        pzdr
        g

> Do trzech razy sztuka strzelam. Strzał pierwszy bez pomocy naukowych.
        > * 8 miejsce, spośród 12-ki,
        >
        > * 15 miejsce z 28-miu obiektów i wydarzeń.
        >
        > * a te inne z 12-ki (to wiem napewno) - Kopalnia Soli w Wieliczce i Puszcza
        > Białowieska
        • Gość: mariusz Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: *.pkobp.pl 24.09.03, 14:57
          Gość portalu: gamma napisał(a):

> * w pierwszych dwoch odpowiedziach troche nie doceniles naszego Miasta (choc
          > wczoraj sie zaczelam zastawawiac czy ta lista jest wartosciujaca tzn czy
          > wedlug malejacej ciekawosci miejsca i wydazenia sa ustawione - ale przyjmijmy
          > dla uproszczenia ze tak)
          >
          > * w trzeciej odpowiedzi polowa sie zgadza, ktora?

To jes trudne. Nie dziwię sie sobie, że nie pocelowałem. Proszę sobie
          wyobrazić w Encyklopedii WIEM , pozycji "Zabytki" - w ogóle nie ma Starego
          Miasta w Zamościu, rzadko w których wykazach nasza perła Renesansu jest na
          początku listy. Stąd już utraciłem wiarę na wysoką pozycję w rankingu.
          A drugie wydarzenie to może Powstanie "Solidarności", upamiętnione Krzytżami
          w Gdańsku? Nie zgadnę.

> pzdr
          > g
          >
          > > Do trzech razy sztuka strzelam. Strzał pierwszy bez pomocy naukowych.
          > > * 8 miejsce, spośród 12-ki,
          > >
          > > * 15 miejsce z 28-miu obiektów i wydarzeń.
          > >
          > > * a te inne z 12-ki (to wiem napewno) - Kopalnia Soli w Wieliczce i Puszc
          > za
          > > Białowiesk
          > a
        • januszx Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag 26.09.03, 15:34
          witam, pojawiłem sie po krótkiej przerwie, wyjeździe, widzę , że zabawy
          trwają , wieć i ja się włączę.
          Zgaduje , że
          - Zamość znajduję się na pozycji 6 tej ale zapewne przesadziłem. Choc z
          pewnością wyżej musi się znaleść Kraków, Wrocłąw, Trójmasto, Warszawa, i Toruń.
          Ale to takie moje typy,i co Gamma?
          - wsród obiektów znajduje sie na pozycji 10 tej - razem z Roztoczem.
          Przypuszczam , że troszke przesadziłem , a może sa to moje fantazje:-)

Też nie przychodzi mi nic innego do głowy jak Wieliczka , a poza tym może
          obiektem jest Roztocze:-)?
          pozdrawiam

> * w pierwszych dwoch odpowiedziach troche nie doceniles naszego Miasta (choc
          > wczoraj sie zaczelam zastawawiac czy ta lista jest wartosciujaca tzn czy
          > wedlug malejacej ciekawosci miejsca i wydazenia sa ustawione - ale przyjmijmy
          > dla uproszczenia ze tak)
          >
          > * w trzeciej odpowiedzi polowa sie zgadza, ktora?
          > pzdr
          > g
          >
          > > Do trzech razy sztuka strzelam. Strzał pierwszy bez pomocy naukowych.
          > > * 8 miejsce, spośród 12-ki,
          > >
          > > * 15 miejsce z 28-miu obiektów i wydarzeń.
          > >
          > > * a te inne z 12-ki (to wiem napewno) - Kopalnia Soli w Wieliczce i Puszc
          > za
          > > Białowiesk
          > a
          • Gość: gamma Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: *.kulnet.kuleuven.ac.be 26.09.03, 16:21
            Witam! ciesze sie ze wrociles, teraz juz nie mam czasu gadac ale zjawie sie
            niedlugo!
            pzdr
            g

januszx napisał:

> witam, pojawiłem sie po krótkiej przerwie, wyjeździe, widzę , że zabawy
            > trwają , wieć i ja się włączę.
            > Zgaduje , że
            > - Zamość znajduję się na pozycji 6 tej ale zapewne przesadziłem. Choc z
            > pewnością wyżej musi się znaleść Kraków, Wrocłąw, Trójmasto, Warszawa, i
            Toruń.
            >
            > Ale to takie moje typy,i co Gamma?
            > - wsród obiektów znajduje sie na pozycji 10 tej - razem z Roztoczem.
            > Przypuszczam , że troszke przesadziłem , a może sa to moje fantazje:-)
            >
            > Też nie przychodzi mi nic innego do głowy jak Wieliczka , a poza tym może
            > obiektem jest Roztocze:-)?
            > pozdrawiam
          • Gość: gamma Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: proxy / 10.33.104.* 27.09.03, 12:13
            jezeli chodzi o pozycje Zamoscia wsrod miast to tez Janusz nie doceniles
            naszego Miasta! wsrod miast, ktore weglug ciebie powinny byc wyzej na liscie,
            wyzej sa tylko 3 z nich (czyli macie odpowiedz o miejscu Zamoscia wsrod
            miast). pozostaje pytanie ktore trzy??? (co dziwne, nie jest to krakow....)

jezeli chodzi o cala liste to troszke przeceniles nasze Miasto ale nieduzo!

co do pozostalych obiektow i wydarzen, to na liscie nie ma kopalni soli w
            Wieliczce, mowilam ze to troche nietypowa lista! nie ma tez Roztocza.

zgadza sie co do puszczy bialowieskiej - numer 19. sa jeszcze 4
            miejsca "przyrodnicze"!
            zgadza sie co do solidarnosci - numer 8
            pzdr
            g

januszx napisał:

> witam, pojawiłem sie po krótkiej przerwie, wyjeździe, widzę , że zabawy
            > trwają , wieć i ja się włączę.
            > Zgaduje , że
            > - Zamość znajduję się na pozycji 6 tej ale zapewne przesadziłem. Choc z
            > pewnością wyżej musi się znaleść Kraków, Wrocłąw, Trójmasto, Warszawa, i
            Toruń.
            >
            > Ale to takie moje typy,i co Gamma?
            > - wsród obiektów znajduje sie na pozycji 10 tej - razem z Roztoczem.
            > Przypuszczam , że troszke przesadziłem , a może sa to moje fantazje:-)
            >
            > Też nie przychodzi mi nic innego do głowy jak Wieliczka , a poza tym może
            > obiektem jest Roztocze:-)?
            > pozdrawiam
            • Gość: januszx Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: *.acn.pl / *.acn.pl 29.09.03, 09:23
              Też witam, po tych kilku dniach rozłączenia z netem, widzę , że rozmowy trwają
              co cieszy:-)
              Chcesz powiedzieć , że Zamość uplasował się zaraz za podium?
              Ciekawe..., bardzo!
              Jeśli powiadsz , że trzy miasta sa wyżej to próbuje jeszcze raz:
              Warszawa, Wrocław, Trójmiasto.

miejsca przyrodnicze: tu nie przychodzi mi nic innego do głowy jak Tatry,
              Bieszczady, Mazury ale z pewnościa nie byłem oryginalny.
              pozdrawiam
              • Gość: gamma Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: proxy / 10.33.104.* 29.09.03, 16:55
                > Też witam, po tych kilku dniach rozłączenia z netem, widzę , że rozmowy
                trwają
                > co cieszy:-)

mnie rowniez to cieszy!

> Chcesz powiedzieć , że Zamość uplasował się zaraz za podium?
                > Ciekawe..., bardzo!
                > Jeśli powiadsz , że trzy miasta sa wyżej to próbuje jeszcze raz:
                > Warszawa, Wrocław, Trójmiasto.

tak tak to jest BARDZO ciekawe!!
                tym razem strzal w dziesiatke! wsrod miast kolejnosc: Warszawa Stare Miasto,
                Gdansk ulica Dluga, Wroclaw, Zamosc ....

> miejsca przyrodnicze: tu nie przychodzi mi nic innego do głowy jak Tatry,
                > Bieszczady, Mazury ale z pewnościa nie byłem oryginalny.
                > pozdrawiam

wsrod miejsc przyrodniczych a i owszem Tatry, Mazury. Bieszczad brak (to tez
                dziwne). Jutro podam cala liste.
                pzdr
                g
                • Gość: m Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.03, 03:11
                  A moze Tyszowce ?
                  • Gość: gamma Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: *.kulnet.kuleuven.ac.be 30.09.03, 08:03
                    hi hi niestety Tyszowiec brak, ale wzmianka o Izbicy za to jest!
                    pzdr
                    g

Gość portalu: m napisał(a):

> A moze Tyszowce ?
                    • bs13 Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag 30.09.03, 08:38

> hi hi niestety Tyszowiec brak, ale wzmianka o Izbicy za to jest!
                      > pzdr
                      > g
                      >
                      > Gość portalu: m napisał(a):
                      >
                      > > A moze Tyszowce ?

O tej porz takie żarty? Podziwiam.
                      • Gość: januszx Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: *.acn.pl / *.acn.pl 30.09.03, 09:21
                        Sprawa jest rzeczywiscie interesujaca, czwarte miejsce na liście angielskiego
                        przewodnika po Polsce zajmuje Zamość za Warszawą , Gdańskiem i Wrocławiem.
                        Muszę powiedziec , że tez juz troche w Zyciu widziałem ładnych miejsc. Żadne
                        jednak nie urzekło mnie tak bardzo jak miasto arkad, ale nie chciałbym sie
                        powtarzać. Anglicy zatem dostrzegli i docenili to co piekne i warte polecenia.
                        Ciekawy jeszcze jestem kiedy możemy spodziewać sie tłumu Anglików
                        spacerujących Grocka czy Staszica ?:-)
                        czekamy na pozostałe info w sprawie wydarzeń, miejsc...
                        a może chodziło o Karola Wojtyłę i Wadowice?,
                        albo słynna bramę i Wielkiego Lecha (sto lat z okazji urodzin!), ale o
                        Solidarności juz pisaliście...
                        • Gość: mariusz Re: miasta ladniejsze/ciekawsze od Zamoscia - zag IP: *.zamosc.mm.pl 30.09.03, 12:20
                          Gość portalu: januszx napisał(a):

> Sprawa jest rzeczywiscie interesujaca, czwarte miejsce na liście angielskiego
                          > przewodnika po Polsce zajmuje Zamość za Warszawą , Gdańskiem i Wrocławiem.
                          > Muszę powiedziec , że tez juz troche w Zyciu widziałem ładnych miejsc. Żadne
                          > jednak nie urzekło mnie tak bardzo jak miasto arkad, ale nie chciałbym sie
                          > powtarzać. Anglicy zatem dostrzegli i docenili to co piekne i warte polecenia.
                          > Ciekawy jeszcze jestem kiedy możemy spodziewać sie tłumu Anglików
                          > spacerujących Grocka czy Staszica ?:-)
                          > czekamy na pozostałe info w sprawie wydarzeń, miejsc...
                          > a może chodziło o Karola Wojtyłę i Wadowice?,
                          > albo słynna bramę i Wielkiego Lecha (sto lat z okazji urodzin!), ale o
                          > Solidarności juz pisaliście...

> Pięknie podpowiedziałeś. Największym wydarzeniem, nie tylko dla Polski,
                          jest oczywiście - WYBÓR Karola Wojtyły na PAPIEŻA.
                          pzdr m
                • Gość: gamma odpowiedz IP: proxy / 10.33.104.* 30.09.03, 17:45
                  podaje cala liste, jakom obiecala (za makaronizmy z gory przepraszam)

1 Black Madonna of Czestochowa
                  2 Tatry
                  3 Folk Festivals (tak wiele chyba ich nie mamy, w szkoda)
                  4 Cerkiew (tez tak wiele ich nie mamy, tez szkoda, ale te w bieszczadach i
                  beskidzie niskim sa rzeczywiscie wyjatkowe)
                  5 Slowinski Park Narodowy (nie bylam nie wiem)
                  6 Warsaw - Old Town (toz to stolica w koncu)
                  7 Gdansk - ulica Dluga
                  8 Solidarity
                  9 Markets (chodzi chyba o tzw bazarki)
                  10 Wroclaw
                  11 Catholic Festivals ( Boze Cialo, 15.08 itp)
                  12 ZAMOSC (WIADOMO)
                  13 Kazimierz Dolny
                  14 PKiN (eeeech, tym z zachodu sie to podoba)
                  15 Bar mleczny (mniam mniam, grochowa dwa razy!!! ruskie raz!)
                  16 Wawel (wiadomo)
                  17 Torun (ale przeciez Kopernik i tak BYLA Niemcem...)
                  18 Open-air museums
                  19 Bialowieza
                  20 Rynek Glowny Krakow
                  21 Mazury
                  22 Baltic beaches (nie bylam nie wiem)
                  23 Vodka ("na zdrowie" to chyba najbardziej znane za granica polskie zdanie -
                  a co niech sie ucza)
                  24 Lublin (?)
                  25 Malbork Castle
                  26 Poznan
                  27 Sukiennice Krakow
                  28 Auschwitz (w stanach to tzw "polski oboz koncentracyjny")

i co wy na to? ciekawa zbieranina, ale wydaje mi sie ze ducha kraju uchwycili
                  w tym wszystkim
                  pzdr
                  g
                  • tytus.de.zoo Re: odpowiedz 30.09.03, 19:14
                    > 4 Cerkiew (tez tak wiele ich nie mamy, tez szkoda, ale te w bieszczadach i
                    > beskidzie niskim sa rzeczywiscie wyjatkowe)
                    5 lub 6 cerkwi z poludnia polski zostalo ostanio wpisanych na liste światowego
                    dziedzictwa unesco

> 5 Slowinski Park Narodowy (nie bylam nie wiem)
                    warto

> 6 Warsaw - Old Town (toz to stolica w koncu)
                    za niewzykla odbudowe tez jest na liscie unesco

> 24 Lublin (?)
                    dlaczego ? dla mnie lublin to jedno z najladniejszych miast w tym kraju.
                    pokrecone, krzywe uliczki, biegnace raz pod, raz z gorki.

• Gość: gamma Re: odpowiedz IP: proxy / 10.33.104.* 01.10.03, 08:38
                      ten (?) to taka mala prowokacja, wiedzialm ze zaraz sie obroncy pojawia. moze
                      i ladny ten kozi grodek...
                      pzdr
                      g

tytus.de.zoo napisał:
                      > > 4 Cerkiew (tez tak wiele ich nie mamy, tez szkoda, ale te w bieszczadach i
                      > > beskidzie niskim sa rzeczywiscie wyjatkowe)
                      > 5 lub 6 cerkwi z poludnia polski zostalo ostanio wpisanych na liste
                      światowego
                      > dziedzictwa unesco
                      > 5 Slowinski Park Narodowy (nie bylam nie wiem)
                      > warto
                      6 Warsaw - Old Town (toz to stolica w koncu)
                      > za niewzykla odbudowe tez jest na liscie unesco
                      24 Lublin (?)
                      > dlaczego ? dla mnie lublin to jedno z najladniejszych miast w tym kraju.
                      > pokrecone, krzywe uliczki, biegnace raz pod, raz z gorki.
                      >
                  • Gość: januszx Re: odpowiedz IP: *.acn.pl / *.acn.pl 01.10.03, 09:59
                    Zgadzam się z toba Gamma , rzeczywiście Anglicy bardzo dobrze potrafili
                    uchwycić ducha naszego narodu. Jestem zdziwiony , jak bardzo im sie to udało.
                    Punkty , które szczególnie mi pasuja to:
                    1 częstochowa - oczywiście ważne mijesce dla chrześcijan,
                    2. tatry - góry przepiekne, ja jestem pod wielkim wrażeniem,
                    3.Masz rację trzeba by stworzyc jakiś nowy np. w Krasnobrodzie:-),
                    4. Cerkiew - według mnie również w Bieszczadach są najciekawsze
                    5 nie byłem, 6 rzeczywiście wielki trud odbudowy ale osobiście nie przepadam,
                    7, 8 solidarność, Gdańsk - warto,
                    9 bazarki - tak , gdzieś tutaj też unosi się duch naszego narodu
                    10 Wrocław - piekny
                    11 Boże Ciało - oczywiście, a odpusty !? tez chyba się tu mieszczą - świetnie
                    uchwycone- jestem pod wrażeniem!,
                    12 ZAMOSĆ - Wiadomo!!!,
                    13 K.D. - słabszy od Zamościa ale warto było zamieścić,
                    14. PKiN - coś w nim jest,
                    15 z baru korzystałem , jakiś szczególny urok mają (miały),
                    16,20, 27 Kraków i Wawel - tez wiadomo,
                    17. Kopernik była kobietą!
                    19,21, obronia się same
                    23. wódka - na południu Europy w malutkim miasteczku można kupic wyborową!!,
                    ostatnio widziałem,
                    24. Z Lublinem to prowokacja z Twojej strony- ładne miasteczko
                    Poznań - nie jestem zachwycony,
                    Auschwitz i malbork pomniki po Niemcach właściwie.

Ok. wpowiedziałem się na temat listy - uważam , ze jest bardzo dobra!. A może
                    stworzył ja Norman Dewis?
                    pozdrawiam j.
                    • Gość: gamma Re: odpowiedz IP: proxy / 10.33.104.* 01.10.03, 10:26
                      autorem raczej nie byl Norman Davis, nastepnym razem sprawdze czy jest jakas
                      informacja o autorach. i czy wzmianka o izbicy jest, kto wie?

co do Kopernika, to poza tym ze widomo ze byla kobieta, to ostatnio gdzies
                      slyszalam ze Niemcy sie do niej przyznaja.

co do odpustow to wydaje mi sie ze sie mieszcza w tej kategorii

co do PKiN to znajomi z Portugalii po 5 miesiacach pobytu w wawie jedyne
                      zdjecia jakie zrobili w tym miescie byly wlasnie z tym obiektem. znaczy niech
                      stoi sobie i rosnie w sile? bo niektorzy by chyba sie chcieli go pozbyc.

co do Lublina, to okreslenie "miasteczko" mi pasuje. a niektorzy nazywaja to
                      to aglomeracja miejska... :)

pzdr
                      g
                      • Gość: januszx Re: odpowiedz IP: *.acn.pl / *.acn.pl 02.10.03, 10:03
                        Jeszcze raz krtko podsumuje Twój prze3wodnik. Musze powiedziec , ze bardzo mi
                        się podoba. Z pewnością zostały w nim uchwycone najważniejsze miejsca i
                        wydarzenia naszego kraju.
                        Pisałaś wczesniej nad przedstawiona kolejnośćią , odnoszę wrażenie, że autorzy
                        kierowali sie kryterium wazności, znaczenia . W związku z tym 10 pozycja
                        Zamościa robi duże wrażenie i pozwala spojrzeć optymistycznie na turystyczna
                        przyszłość miasta ( jak zwykle się powtarzam).

Szukaj wzmianek o Izbicy, to temat wiecznie zywy:-)
                        • Gość: gamma Re: odpowiedz IP: *.kulnet.kuleuven.ac.be 02.10.03, 14:00
                          dziekuje ci za podsumowanie, a tobie i innym za udzial w zgadywance!
                          do nastepnej!
                          g
                          • rychu_z_przemysla Przemyśl zaprasza! 08.10.03, 12:17

Poznaj miasto o ponad 1000 letniej historii: www.przemysl.pl/

Zobacz drugą największą twierdzę Europy,
                            Twierdzę Przemyśl: www.tpfprzemysl.w.kki.pl/index.html
                            • czuk1 Re: Przemyśl zaprasza! 08.10.03, 18:27
                              rychu_z_przemysla napisał:

>
                              > Poznaj miasto o ponad 1000 letniej historii: www.przemysl.pl/
                              >
                              >
                              > Zobacz drugą największą twierdzę Europy,
                              > Twierdzę Przemyśl: www.tpfprzemysl.w.kki.pl/index.html

Warto poznać też Przemyśl. A swoją drogą - my jak sroki - bo "każda sroczka
                              swój ogonek chwali".
                              pzdr M
                              • tytus.de.zoo Re: Przemyśl zaprasza! 08.10.03, 19:12
                                > Warto poznać też Przemyśl. A swoją drogą - my jak sroki - bo "każda sroczka
                                > swój ogonek chwali".
                                Jak to sroczka? Chyba pliszka. Każda pliszka swój ogonek chwali. Jak spojrzysz
                                na pliszkę to ona w bardzo charakterystyczny sposób nieustannie rusza ogonkiem.
                                Sroka zdecydowanie tak nie robi. Zawsze myślałem, że to od zachowania pliszki
                                to przysłowie, ale może się mylę.
                                • czuk1 Re: Przemyśl zaprasza! 08.10.03, 21:55
                                  tytus.de.zoo napisał:

> > Warto poznać też Przemyśl. A swoją drogą - my jak sroki - bo "każda sroczk
                                  > a
                                  > > swój ogonek chwali".
                                  > Jak to sroczka? Chyba pliszka. Każda pliszka swój ogonek chwali. Jak
                                  spojrzysz
                                  > na pliszkę to ona w bardzo charakterystyczny sposób nieustannie rusza
                                  ogonkiem.
                                  >
                                  > Sroka zdecydowanie tak nie robi. Zawsze myślałem, że to od zachowania pliszki
                                  > to przysłowie, ale może się mylę.
                                  • czuk1 Re: Przemyśl zaprasza! 08.10.03, 21:59
                                    czuk1 napisał:

> tytus.de.zoo napisał:
                                    >
                                    > > > Warto poznać też Przemyśl. A swoją drogą - my jak sroki - bo "każda s
                                    > roczk
                                    > > a
                                    > > > swój ogonek chwali".
                                    > > Jak to sroczka? Chyba pliszka. Każda pliszka swój ogonek chwali. Jak
                                    > spojrzysz
                                    > > na pliszkę to ona w bardzo charakterystyczny sposób nieustannie rusza
                                    > ogonkiem.
                                    > >
                                    > > Sroka zdecydowanie tak nie robi. Zawsze myślałem, że to od zachowania plis
                                    > zki
                                    > > to przysłowie, ale może się mylę.

No widzisz - ale ze mnie zmyslacz i skleroza. Pewno, że my jesteśmy trochę
                                    pliszki na tych regionalnych i innych forach (forumach).
                                    pzdr m
                                • Gość: gamma Re: Przemyśl zaprasza! IP: proxy / 10.33.104.* 09.10.03, 14:32
                                  hi hi, i przy okazji dowiedzielismy sie skad pochodzi ludowe przyslowie!
                                  dzieki Tytus! prosze o wiecej pliszek i innych modliszek!
                                  g

tytus.de.zoo napisał:
                                  > > Warto poznać też Przemyśl. A swoją drogą - my jak sroki - bo "każda sroczk
                                  > a
                                  > > swój ogonek chwali".
                                  > Jak to sroczka? Chyba pliszka. Każda pliszka swój ogonek chwali. Jak
                                  spojrzysz
                                  > na pliszkę to ona w bardzo charakterystyczny sposób nieustannie rusza
                                  ogonkiem.
                                  > Sroka zdecydowanie tak nie robi. Zawsze myślałem, że to od zachowania
                                  pliszki
                                  > to przysłowie, ale może się mylę.
                  • Gość: ak Re: odpowiedz IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 08.10.03, 20:41
                    Rozumię,że wymienione obiekty z różnych względów Anglikowi wydają się
                    ciekawe.Kraków,Gdańsk,Wrocław,Toruń czy Zamość-ze względów historycznych i
                    artystycznych; niektóre obiekty ze wzgędu na dziką przyrodę;jeszcze inne jako
                    przykłady regionalnej architektury.Częstochowa dla Anglika może być przykładem
                    fenomenu katolickiego kultu Matki Boskiej lub nawet fanatyzmu religijnego(w
                    zależności od stopnia tolerancji i otwartości).Wódka może być przykładem
                    specyficznej wschodniej obyczajowości.Nie wydaje mi się żeby kolejność na
                    liście miała tutaj znaczenie.
                    • Gość: gamma Re: odpowiedz IP: proxy / 10.33.104.* 09.10.03, 14:30
                      tez mialam takie watpliwosci czy kolejnosc ma znaczenie, ale postanowilam
                      przyjac wersje ze ma i uraczyc was zgadywanka.
                      pzdr
                      g

Gość portalu: ak napisał(a):
                      > Rozumię,że wymienione obiekty z różnych względów Anglikowi wydają się
                      > ciekawe.Kraków,Gdańsk,Wrocław,Toruń czy Zamość-ze względów historycznych i
                      > artystycznych; niektóre obiekty ze wzgędu na dziką przyrodę;jeszcze inne
                      jako
                      > przykłady regionalnej architektury.Częstochowa dla Anglika może być
                      przykładem
                      > fenomenu katolickiego kultu Matki Boskiej lub nawet fanatyzmu religijnego(w
                      > zależności od stopnia tolerancji i otwartości).Wódka może być przykładem
                      > specyficznej wschodniej obyczajowości.Nie wydaje mi się żeby kolejność na
                      > liście miała tutaj znaczenie.
                      • Gość: janusz Re: odpowiedz IP: *.acn.pl / *.acn.pl 09.10.03, 15:59
                        Wracając do listy angielskiej
                        A może kolejnośc podyktował duch polskości jak unosił się nad każda z
                        pozycji..?,
                        ale to b. swobodna interpretacja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka