Dodaj do ulubionych

Internet bezprzewodowy

26.11.09, 09:05
Witam jaki mozecie polecic dobry i nie drogi internet do laptopa??
z jakich korzystacie??
slyszalam cos o kartach z reala czy maja dobry zasieg??wie ktos cos o nich moze?
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Internet bezprzewodowy 26.11.09, 09:22
      Zajrzyj tu www.laptopkarten.de/
      • artur666 Re: Internet bezprzewodowy 26.11.09, 11:20
        A wiec....USB-Stick. Niby wygodna sprawa...ale,
        UMTS jest niby nowa technologia, niby szybkie polaczenia. ale zalezy jaki
        Provider, jaki Stick.
        Na rynku sa rozne, 3,6 mbps/s - nie polecam, zadko bedziesz miec polaczenie i
        surfen w tempie jak na modemie. Takie Sticki proponuja prawie wszyscy i cena
        20-25 euro/miesiac jest mocna przesada. Owszem na miesiac O2 daje miesiac testu
        za 20-25 eur., ale to tez juz nie jest jakims luxusem.
        Ja mam USB-Stick od www.Alice.de, 2 x szybszy (7,2 mbps/s) i kosztuje tylko
        14,99/miesiac, przy czym Alice.de daje 3 miesieczny okres probny, ale jak sie
        nie chce trzeba juz po 2 miesiacach wypowiedziec. Inaczej automatycznie sie
        przedluza, jest to nic innego jak Handyvertrag na 2 lata.

Ze stalym DSL laczem nie ma takiego USB-Stick co porownywac. Ale jak sie
        podrozuje po terenie Niemiec to fajna sprawa.
        • jureek Re: Internet bezprzewodowy 26.11.09, 11:43
          A ja korzystam z mobilnego internetu tylko w Polsce i nie używam żadnego sticka,
          tylko po prostu podłączam komórkę i ona służy jako modem. Transfer jest bardzo
          wolny, ale gdy jestem w podróży nie jest to dla mnie najważniejsze, bo nie
          używam wtedy internetu do oglądania filmów, czy ściągania muzyki, ale po to,
          żeby sprawdzić emaila i ewentualnie zobaczyć, co nowego na forum.
          Niemieccy prowajderzy dość późno obudzili się z tym prepaidowym internetem na
          komórkę. W Polsce od ponad dwóch lat korzystam już z internetu przez komórkę. I
          co najfajniejsze, nie ma tam żadnych opłat za pakiet startowy. Kupujesz kartę
          sim taką samą jak do telefonowania i możesz od razu łączyć się z internetem, bez
          żadnych dodatkowych opłat. Płacisz tylko za transfer, dlatego wyłączam w
          przeglądarce wszelkie reklamy i ładowanie obrazków, żeby nie płacić za to, co mi
          niepotrzebne.
          Jura
          • artur666 Taaaak Polska Polska über alles. :( 26.11.09, 11:54
            Co ty sciemniasz z tym ubudzeniem sie?
            W Niemczech takie pierdolki byly juz dawniej niz 2 lata temu.
            Ja sam mialem juz od Vodaphone dobre 4 lata temu.

Mobiletechnologie sa rozne. Jak kto lubi i nie Polska to wymyslila. Snij dalej o
            przebudzeniu.
            • jureek Re: muszę wytłumaczyć, bo nie załapałeś 26.11.09, 12:11
              Tu nie chodzi o technologię, lecz o model biznesowy. Nie przeczę, że taka
              technologia jest już w Niemczech od dawna. Nie była jednak dostępna bez
              abonamentu. A W Polsce było to prostej zasadzie karty prepaidowej. Dla kogoś
              będącego w podróży jest to wygodniejsze - bez wiązania się abonamentem, bez
              rejestrowania się, bez opłat startowych. Po prostu kupujesz kartę i masz
              internet. Skończą się impulsy, to kupujesz doładowanie.
              Jeśli chodzi o hotspoty, to też jest w Polsce lepiej. W wielu miejscach masz
              darmowy dostęp do sieci (np. McDonaldy, wiele stacji benzynowych). Na lotnisku
              Hahn miałem godzinę czekania na autobus, włączyłem więc z nudów laptopa.
              Ucieszyłem się, gdy zobaczyłem komunikat, że jestem w zasięgu sieci
              bezprzewodowej. Połączyłem się z tą siecią, a tu od razu otrzeźwienie. Za pół
              godziny korzystania z hotspotu telekomu miałbym zapłacić kartą kredytową kilka
              euro.
              Jura
              • artur666 "załapałeś" 26.11.09, 12:47
                ok ok masz karte. Kupujesz doladowujesz...
                Porownywales koszta ze Stickiem-flatrate? Za stick na 2 lata nic nie placisz,
                24-24 online jak chcesz. Podziel ilosc 15,00 ero na ilosc godzin w miesiacu i
                porownaj z godzina na twoja karta prepaid.
                Ja wiem, ze placisz duzo za duzo. Ile placisz za minute czy godzine, heeeee?
                Tez mam biznes-handy i tez mozna jego do laptopa podlaczyc wlany laptopy,
                dziekuje, za drogie to-to do surfen. Sa u nas tansze mozliwosci.
                Ale jak to sie mowi...jeden lubi bulke z maslem, inny jak mu nogi cuchna.
                Ale Niemcy sie za pozno obudzili. :)
                Sorry za cynizm.
                • jureek Re: "załapałeś" 26.11.09, 13:10
                  Niemcy za późno obudzili się w takim sensie, że nie dostrzegli grupy docelowej w
                  postaci turystów przyjeżdżających na któtko, dla których wiązanie się
                  abonamentem jest bez sensu. Zresztą dla takich odwiedzających i tak abonament
                  nie wchodzi w rachubę, bo trzeba mieć przecież stałe dochody itd.
                  Koszty mógłbym porównywać, gdybym siedział w jakimś kraju na stałe, a nie, gdy
                  przyjeżdżam na parę dni. Gdy jestem w podrózy nie korzystam godzinami z
                  internetu, wystarczy mi, że zajrzę w razie potrzeby do poczty. Nie będę w tym
                  celu inwestował w jakieś opłaty startowe, sticki itp.
                  W polskiej ofercie nie płace za czas, tylko za transfer. 100 kb kosztuje 3 grosze.
                  Jura
                  • artur666 Re: "załapałeś" 26.11.09, 13:24
                    eeeeeeeech...chcesz w Niemczech Stick? No-problem. Np. Vodaphone, Prepaid Stick
                    kosztuje 6 dyszek, jak zaladujesz koszt surfen 1 eur/15min.
                    Gdy weszlem do nich aby sie zapytac, pan zaraz na poczatku opowiadania mi,
                    dodal....drogo. Umowa jest lepsza. A turysci....hmmm. musza brac drogi prepaid.
                    I z tym musismy zyc wszyscy, a zazalenia prosze skladac do EU parlament in Brüssel.

Wiesz, nie bierz tego osobiscie, tez wiem ze w PL juz jest juz to i owo, ale w
                    czolowce jednak jeszcze nie jestescie. I chyba wiesz dlaczego.

Zrobmy komromis, ciesz sie swoim rozwiazaniem, a ja bede sie cieszyl swoim i
                    swiat bedzie w porzadku.
                    Milego dnia.
                    • jureek Re: "załapałeś" 26.11.09, 13:53
                      artur666 napisał:

> dodal....drogo. Umowa jest lepsza. A turysci....hmmm. musza brac drogi prepaid.

Tu nie chodzi o to, że drogo, bo jest rzeczą oczywistą, że abonament zawsze
                      będzie tańszy. Tylko że wcześniej w ofercie prepaidu w ogóle nie było. To miałem
                      na myśli pisząc o późnym obudzeniu się.

> I z tym musismy zyc wszyscy, a zazalenia prosze skladac do EU parlament in Brüs
                      > sel.

Ja się nie żalę, bo w Niemczech mieszkam, więc prepaidu nie potrzebuję. Prepaid
                      jest mi potrzebny w Polsce, bo jeżdżę tam od czasu do czasu, ale tam prepaid
                      jest od dawna bez żadnych problemów, więc nie mam powodów, żeby się żalić.

> Wiesz, nie bierz tego osobiscie, tez wiem ze w PL juz jest juz to i owo, ale w
                      > czolowce jednak jeszcze nie jestescie. I chyba wiesz dlaczego.

Czy ja gdzieś uogólniałem, że we wszystkim Polska jest lepsza? Przecież tak nie
                      jest, ale parę rzeczy (bardzo niewiele) podoba mi się w Polsce bardziej. Miedzy
                      innymi elastyczniejszy dostęp do internetu (większa różnorodność prowajderów),
                      lepszy program radiowy (jeśli chodzi o telewizję, to jest odwrotnie), brak
                      podatku drogowego (tzn. jest on płacony ale w cenie paliwa). Nie twierdzę jednak
                      wcale, że Polska jest wszędzie w czołówce, więc się tak nie jeż.

> Zrobmy komromis, ciesz sie swoim rozwiazaniem, a ja bede sie cieszyl swoim i
                      > swiat bedzie w porzadku.

Oczywiście, że każdemu według potrzeb. Ja nie mam potrzeby mobilnego internetu w
                      Niemczech, więc Twoje rozwiązanie mnie nie interesuje. Ty zaś widocznie nie masz
                      potrzeby korzystania z internetu w Polsce, więc moje rozwiązanie jest dla Ciebie
                      bez znaczenia. A tak przy okazji - ten Twój vodafone działa też za granicą?
                      Jura
                      • artur666 Re: "załapałeś" 26.11.09, 14:03
                        Z Vodaphone nie mam nic wspolnego. Podalem tobie tylko przyklad.

Z tego co mi wiadomo, dlatego ze te wszystkie mobile-internety dzialaja podobnie
                        jak handy, nie jest mozliwe aby byly international. Powod, kazdy kraj ma inne
                        ceny za surfen i sticki i nie jest mozliwe abys mial tanie lacze (powiedzmy z
                        PL) a sobie np. w Szwarjcarii siedzial w internecie na polskich cenach, chociaz
                        wielu marzycieli by tak chcialo.

Dlaczego jest w Polsce inaczej chociaz koncerny te same tam siedza?
                        Podam ci przyklad z innej beczki, proszek Persil, dlaczego w PL niby ten sam a
                        jednak jest gorszy? cud czy globaler marketing?
                        • jureek Re: "załapałeś" 26.11.09, 14:37
                          Tak właśnie myślałem, że ten mobilny internet nie jest tak do końca mobilny, bo
                          ograniczony granicami państwowymi. Już choćby z tego powodu nie będę się wiązał
                          abonamentem z niemieckimi prowajderami, bo nic mi to nie da. Ja potrzebuję mieć
                          dostęp do internetu w Polsce, w mojej wsi, dokąd jadę parę razy w roku. Dlatego
                          polska karta prepaidowa jest dla mnie idealnym rozwiązaniem.
                          Z rynkiem dostepu do internetu jest w Polsce inaczej, bo jest on bardziej
                          zdecentralizowany (jeszcze). To nie jest tak jak w Niemczech, gdzie kilku
                          wielkich graczy opanowało rynek. W Polsce masz wielu małych dostawców, np.
                          osiedlowe sieci telewizji kablowej, na terenach wiejskich z kolei jakiś
                          miejscowy byznesmen stawia antenę i oferuje internet bezprzewodowy. Oczywiście
                          wielkie zachodnie firmy telekomunikacyjne też już tam się pojawiły i jest tylko
                          kwestią czasu, kiedy podzielą rynek między siebie. Oby trwało to jak najdłużej.
                          Jura
                          • magdamir1 Re: "załapałeś" 26.11.09, 15:40
                            dzieki za odpowiedzi....

mnie chodzi o to zeby internet byl tylko na terenie niemiec
                            o polske mi nie chodzi..

i najlepiej wlasnie na jakas karte albo cos zeby nie bylo abonamentu ...
                            • artur666 Re: "załapałeś" 26.11.09, 15:55
                              Ci sa chyba Preis-Leistung narazie najatrakcyjniejsi:

www.alice-dsl.de/kundencenter/export/de/residential/mobilfunk/surf/ohne_dsl/
                            • sumer76 Re: "załapałeś" 26.11.09, 15:56
                              Aldi Talk: 15 euro na miesiac

www.medionmobile.de/index3.htm
                              • magdamir1 Re: "załapałeś" 26.11.09, 15:59
                                i w ty internetach mozna korzystac przez miesiac do woli?? czy sa jakies
                                ograniczenia ze np przekroczy dany transfer i wtedy juz koniec surfowania??
                                • artur666 Re: "załapałeś" 26.11.09, 16:07
                                  Nie chce mi sie juz grzebac, popatrz sama.
                                  Ja mam obecnie Flatrate + transfer 6 GB na miesiac.
                                • sumer76 Re: "załapałeś" 26.11.09, 16:17
                                  po przekroczeniu limitu 5GB w miesiacu transfer spada do 56 kbit/s, ale to i tak
                                  niezle.Do e-maili, www, etc w zupelnosci wystarczy.
                          • artur666 Re: "załapałeś" 26.11.09, 16:00
                            :)
                            Powodzenia na osiedlu.
                            • jureek Re: "załapałeś" 26.11.09, 16:44
                              artur666 napisał:

> :)
                              > Powodzenia na osiedlu.

Ja nie na osiedlu, tylko na wsi :)
                              I do sąsiada niestety za daleko, żeby mógł mnie do jego wi-fi wpuścić, choć może
                              z jakimiś wzmacniaczami antenowymi dałoby się.
                              Pozostaje komórka, bo ten byznesmen, co antenę postawił, mało elastyczny jest i
                              uznaje tylko abonament i umowę na co najmniej rok.
                              Jura
                              • artur666 dobre! 26.11.09, 16:56
                                Polska ma jednak cos w sobie...
                                soltys zrobil sie providerem i udaje internet. mha!!!
                                • jureek Re: dobre! 26.11.09, 17:14
                                  artur666 napisał:

> Polska ma jednak cos w sobie...

Oczywiście. I to mi się podoba. Ten zmysł improwizacji zamiast sztywnego
                                  trzymania się procedur.
                                  Miałem kiedyś problem z prądnicą w moim samochodzie. W ADAC powiedzieli mi, że
                                  mogą to zrobić, ale muszę czekać kilka dni na nową prądnicę. Koszt nowej
                                  prądnicy - około 400 euro. Poprosiłem, żeby odholowali mnie do domu. Następnego
                                  dnia przyszedł polski kolega mechanik, stwierdził, że trzeba wymienić tylko
                                  szczotki. Chrysler jednak nie sprzedaje samych szczotek, kolega podpasował więc
                                  szczotki z silnika odkurzacza, czy pralki (koszt 8 euro) i na tych szczotkach
                                  zrobiłem następne 100 tys. kilometrów.
                                  A ten sołtys internetu nie udaje. On to robi całkowicie legalnie. I to działa.
                                  Szybkość nie jest oszałamiająca, ale przecież nie o to przede wszystkim chodzi.
                                  Nie każdy używa internetu do oglądania filmów.
                                  Jura
                                  • artur666 Re: dobre! 26.11.09, 18:51
                                    A ja wole jak wiem na czym stoje.
                                    W Niemczech nawet nie chce myslec co byloby gdyby wszyscy Arkadasze,
                                    Wiemanczyki, Pakistany, Albany, Polacy itp. sie wzieli za providerowanie to nie
                                    wiedzialbys gdzie przod gdzie tyl.

W kazdej Kebab-Bude i Tai-Imbiss bylby Provider Point albo Center, a ciemniawi
                                    chlopcy patrzyliby spod byka. :)))))))))

EU ukruci i chulajdusze w Polsce. Ludzie sie juz teraz zmienili, uklady za jakis
                                    czas, ale na pewno.
                                    • jureek Re: dobre! 26.11.09, 19:34
                                      Wolisz oligopol wielkich firm telekomunikacyjnych?
                                      Wątpie też, żeby UE podjęła działania korzystne dla monopolizacji rynku
                                      telekomunikacyjnego w Polsce przez te wielkie firmy. Praktyka pokazuje raczej,
                                      że Unia wspiera konkurencję i dobiera się tym wielkim do skóry - patrz chociażby
                                      wprowadzone ostatnio maksymalne ceny roamingu.
                                      Jura
                                      • artur666 Re: dobre! 27.11.09, 11:12
                                        Znam te Polskie tendencje (kupom moscipanowie, kupom!)... i nagle cala Polska
                                        bierze sie za satuaroty, chodowle pieczarek, i jeden zadeptuje drugiego. Kazdy
                                        smarkacz z komputerem jest teraz fachowcem od IT. :(
                                        Zycze milej jazdy.

Ja nic nie wole, Polska dla mnie to przeszlosc i tam juz nie wroce. Rozumiesz
                                        chyba ze mnie w takiej sytuacji lekkim kalafiorem lata co sie tam dzieje itp
                                        itd. A te raz do roku/na tydzien jakos wytrzymam w hotelu bez osiedlowych
                                        super-providerow.
                                        • jureek Re: dobre! 27.11.09, 12:31
                                          artur666 napisał:

> Ja nic nie wole, Polska dla mnie to przeszlosc i tam juz nie wroce. Rozumiesz
                                          > chyba ze mnie w takiej sytuacji lekkim kalafiorem lata co sie tam dzieje itp

Tak, właśnie w tym wątku widać, jak Ci to lekkim kalafiorem lata. Gdyby Ci tak
                                          rzeczywiscie latało, to nie wysilałbyś się tak bardzo, żeby przekonać wszystkich
                                          jaki tam burdel jest. A jak strasznie Cię ubodło, że ktoś napisał, że cokolwiek
                                          w Polsce mogłoby być lepsze.
                                          Jura
                                          • artur666 Re: dobre! 27.11.09, 15:06
                                            Misiu, ja juz tutaj 25 lat i Polska....pozostala dla mnie fotkach.
                                            Ciebie bodzie, ze mozna sie wyluzuwac z rozdwojenia jazni, ktorego jestes
                                            reprezentantem. Twierdzisz, ze mieszkasz w Hessen....hm jako kto?...dziwne, ze
                                            piejesz tylko o Polsce. Jak jest w PL sam wiesz, wiec nie rob mi tu reklamy
                                            jakbys mial kompleksy.
                                            Milego wocheende, skonczylem dyskusje.

• jureek Re: dobre! 27.11.09, 16:11
                                              Ja trochę krócej od Ciebie, ale z Polską nie zerwałem kontaktu. Mnie to wisi,
                                              czy Ty znasz Polskę z obrazków, czy z autopsji. Wkurza mnie tylko, gdy taki
                                              gamoń chce mi narzucać swój styl życia. Jak Ty o Polsce zapomniałeś (w co
                                              wątpię, bo gdybyś zapomniał to byś nie krytykował), to Twoja sprawa, ja Ci nie
                                              narzucam, że masz żyć polskimi sprawami. Nie życzę sobie jednak, żebyś w
                                              zarozumiałej manierze narzucał mi, czym mam żyć. To moje życie i Tobie nic do tego.
                                              Widzę jednak, że cały czas pisząc źle o Polsce musisz udowadniać (komu? sobie?
                                              innym?), jakim to bardzo dobrze zintegrowanym obywatelem jesteś. To właśnie są
                                              kompleksy. Wystarczy najdrobniejsza wzmianka, że w Polsce coś może być lepsze i
                                              już ruszasz do boju w obronie dobrego imienia Twojej nowej ojczyzny.
                                              Ja też kończę to bicie piany.
                                              Jura
                                            • jureek Re: pozdrawiam serdecznie... 29.11.09, 12:38
                                              ... z zacofanej Polski, a konkretnie z wrocławskiej Mleczarni. W tym lokalu
                                              można nie tylko dobrze zjeść i wypić dobrą kawę, ale także poserfować po
                                              interncie korzystając z darmowego i b. szybkiego hotspota.
                                              Jura
                    • lmblmb OT: Brüssel, Keulen, Lwów i Drezno 27.11.09, 20:48
                      artur666 napisał:

> a zazalenia prosze skladac do EU parlament in Brüssel.

Uprasza się o zaprzestanie tego wariactwa pn. "lokalne wersje oryginalnych nazw
                      miast". Nie ma czegoś takiego jak Keulen, Brüssel, Breslau czy Drezno. Jest
                      Köln, Brussel, Wrocław i Dresden.
                      • jureek Re: OT: Brüssel, Keulen, Lwów i Drezno 02.12.09, 12:47
                        A skąd Ty tę zasadę wytrzasnąłeś, że zawsze należy używać oryginalnych
                        miejscowych nazw miast? Reguła jest wręcz odwrotna - w tekście pisanym po polsku
                        używa się polskich nazw (Wrocław, Praga, Mediolan, Moguncja, Akwizgran), a w
                        tekście niemieckim używa się nazw niemieckich (Breslau, Prag, Mailand, Mainz,
                        Aachen). Ponieważ Artur resztę tekstu pisał po polsku, powinien był użyć
                        polskiej nazwy Bruksela.
                        Jura
    • sumer76 Re: Internet bezprzewodowy 27.11.09, 13:00
      Jejku, pytanie dotyczylo internetu bezprzewodowego, a jak zwykle watek zaczal
      przypominac forum wylewania zali i podbudowywania wlasnego ego i wymadrzania sie.
      Dajcie spokoj, albo zalozcie osobny watek (nie kazdy ma ochote czytac te
      wypociny i przemyslenia nt. Polski), bo wiekszosc wpisow nie dotyczy tematu
      internetu !
      • artur666 Re: Internet bezprzewodowy 27.11.09, 15:08
        Amen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka