Dodaj do ulubionych

Kupno używanego samochodu + ubezpieczenie

13.02.04, 16:39
Mój mąż przed ściągnieciem nas do siebie chce kupić jakiś używany samochód i
prosił mnie żebym was zapytała na co ma zwracać uwage w umowie (czy stosuje
się tam jakieś kruczki prawne) i o rade w sprawie ubezpieczenia (to będzie
jego pierwszy samochód zarejestrowany na niego).

Dziękuje za wszelkie rady i sugestie

Pozdrawiam

Mamqa - ciągle w polsce :)
Obserwuj wątek
    • noie Re: Kupno używanego samochodu + ubezpieczenie 13.02.04, 20:17
      Przede wszystkim musi zwrocic uwage jak dane auto jest sklasyfikowane pod
      wzgledem ubezpieczenia ( Typklassen) biorac pod uwage, ze to bedzie jego 1 auto
      musi sie liczyc z tym ze bedzie musial zaplacic 175 % podstawowej stawki w OC (
      Haftpflicht ) Auto z Typklasse 10 kosztuje kilkaset euro rocznie a auto z
      Typklasse 25 kilka tysiecy rocznie.
      Teraz napisze ci ze niemam pojecia co napisalam...hihi
      Poniewaz napisalam to co powiedzial mi moj maz po przeczytaniu twojej
      prosby...hihih Alem durna...hihihhi :-)
      Pozdrawiam
      noie
      • mamqa Re: Kupno używanego samochodu + ubezpieczenie 14.02.04, 16:03
        Dzięki za info, przyznaje że dla mnie to też ciemna magia ale mój mąż to już nie
        taki głupek ;-) jak ja ;-)
        A może ktoś się orientuje która firma ma korzystniejsze ubezpiecznia? Bo jako iż
        na początku mamy tak dużo płacić to wolałabym znaleść tanią i solidną
        ubezpieczalnie (ale mam wymagania ;-)), no i czy zaliczą mężowi do zniżek to iż
        już pare lat miał w polsce prawko (domyślam się że można wziąść z urzędu
        komunikacyjnego zaświadczenie o tym od kiedy ma się prawko i mogłabym je
        przetłumaczyć ale czy warto?)

Wiem że strasznie was wykorzystuje... Ale może będe się kiedyś umiała
        odwdzięczyć :-)

Pozdrawiam

Mamqa
        • joasia1 Re: Kupno używanego samochodu + ubezpieczenie 16.02.04, 17:45
          Kto pyta nie bladzi
          a kto szuka ten znajdzie

Trzeba porownac oferty paru ubezpieczalni bo roznice sa bardzo duze
          zalezne nawet od tego w ktorym regionie Niemiec auto bedzie ubezpieczone.
          niektore zaliczaja jazde bezwypadkowa w Polsce ale wiekszosc nie zalicza
    • joasia1 Re: Kupno używanego samochodu + ubezpieczenie 16.02.04, 17:47
      Kupic auto w jakims porzadnym komisie a nie u turkow, ruskich, arabow itp.
      • balest2 Re: Kupno używanego samochodu + ubezpieczenie 16.02.04, 19:48
        Tutaj mozesz sprawdzic ile bedzie cie ubezpieczenie kosztowalo

Na samym dole " Jetzt Tarif berechnen " - tu musisz kliknac

portale.web.de/Auto/Autoversicherung/
    • balest2 Re: Kupno używanego samochodu + ubezpieczenie 16.02.04, 20:08
      Ach zapomnialem tuta mozesz sprawdzic ceny uzywanych samochodow

www.mobile.de/cgi-bin/searchPublic.pl?bereich=pkw&sprache=1
      • mamqa Dziękuje 16.02.04, 23:59
        Dziekuje ja razem z moim małżonkiem (który przyjedzie za dwa tygodnie i chętnie
        przejzy te stronki co balest2 mi wkleiła) za wszelkie rady :-)
        Jeżeli ktoś jeszcze jakieś by nam chciał udzielić to chętnie skorzystamy :-)

Pozdrawiam

Mamqa :-)
        • rafalkawecki Re: Dziękuje 17.02.04, 11:44
          No wiec ja bylem w prawie identycznej sytuacji jak Wy :)
          Wiec tak:
          1. niemieckie prawo jazdy jest niezbedne do zarejestrowania auta na terenie
          Niemiec (o tym troche dalej)

2. jak ktos sie nie zna na autach lepiej jest kupic auto w salonie (uzywane).
          Dostaje sie gwarancje na min 1 rok. Ja dostalem az na 3 lata. Jest to nieco
          drozsze, ale w rezultacie chyba sie oplaca.

3. Ubezpieczenie. Ponoc przy uzywanych autach starszych niz 4 lata oplaca sie
          brac tylko i wylacznie Teilkasko (Vollkasko moze byc kilk razy drozsze. Np. w
          moim przypadku Vollkasko to ok. 350Euro a Teilkasko to 85Euro). Stawka ubezp.
          zalezy od wielu rzeczy. Min. od stazu kierowcy i od jego wieku. Staz kierowcy
          okresla sie na podstawie tego jak dlugo ma sie prawo jazdy (o tym dalej) i na
          postawie ew. wczesniej posiadanych aut (o tym rowniez nieco dalej). Oczywiscie
          trzeba porownac oferty roznych firm.

4. Podatek od auta zalezny jest od klasy Euro. To jest placone raz w roku i przy
          kupnie sprzedajacy zawsze moze powiedziec co i jak.

5. Co do ceny auta. Jezeli nie posiada sie gotowki to moim zdaniem lepiej jest
          wziac kredyt z banku. Wtedy mozna wytargowac jeszcze cos na cenie auta (ja np. z
          7500 zszedlem na 6700). Jak sie bierze kredyt w salonie to o czyms takim nie ma
          mowy.

Co do prawa jazdy.
          Jezeli kupuje sie auto w Niemczech i tutaj chce sie je zarejestrowac to
          niemieckie prawo jazdy jest niezbedne (tak mi mowiono przynajmniej)!! A napewno
          nie mozna na polskim jezdzic dluzej niz 6 miesiecy. Trzeba to polskie poprostu
          wymienic na niemieckie - niby proste, ale w rezultacie jest skomplikowane (w
          razie czego sluze pomoca, napisz na rafalkawecki@web.d powiem co i jak ;) ). Ale
          ogolnie polskie prawo jazdy mozna wymienic po miesiecznym pobycie w Niemczech. U
          mnie wymiana trwala prawie 2 miesiace.
          Jezeli w Polsce nie posiadalo sie auta i nie mozna udowodnic, ze jezdzilo sie
          autem to jest to najgorsza z mozliwych sytuacji. Wtedy ubezp. klasyfikuja
          kierowce do grupy z prawie najwyzsza stawka (najwyzsza to sa ludzie miedzy 18 a
          21 rokiem zycia). Ale... :)) Zawsze mozna to jakos obejsc.
          Moj agent od ubezp. ubezpieczyl mnie przez siebie i bylem o jeden stopien nizej
          (to jest ok. 20-30 Euro miesiecznie). Nie pytaj sie mnie jak to zrobil, ale to
          jest mozliwe. Oczywiscie taki agent musi chciec to zrobic (u mnie to zrobil bo
          bralem tez inne ubezp. u niego). To jest jedna mozliwosc.
          Inna mozliwosc to zalatwienie zaswiadczenia z Polski, ze jezdzilo sie tam autem
          np. 2 lata. Jak sie mialo samochod sluzbowy to nie powinno byc z tym problemu.
          Wiekszosc ubezp. uzna taki swistek i zakwalifikuja do nizszej grupy ubezp.

No to chyba tyle by bylo.
          W razie czego sluze pomoca: rafalkawecki@web.de

Powodzenia
          • mamqa Re: Dziękuje 17.02.04, 15:41
            Dziękuje za tyle pożytecznych rad :-)
            Co do męża: prawo jazdy już wymienił na niemieckie (jeden problem z głowy) auta
            na raty raczej nie kupimy bo on pracuje w holandii poprzez polską firme
            pośredniczącą a więc na umowe - zlecenie, narzie planujemy zakup bardzo taniego
            auta za około 1500euro byle by tylko było w stanie zabrać mnie i córke z polski
            i by potem mąż był w stanie jeżdzić do niemickich firm szukać pracy (szukanie
            poprzez net jest mało skuteczne), jak znajdzie stałą prace to wymienimy go na
            jakiś nowszy.
            W polsce jeżdził samochodem ojca więc nie możemy udowodnić że jeżdził
            bezwypadkowo, jedynie z urzędu komunalnego weżmiemy zaświadczenie o tym ile ma
            lat prawo jazdy... No i wiek też na szczęście przekroczył 21lat (ma 24)...
            Ale zbyt dużym optymistą jeżeli chodzi o te składki to nie jestem...

Dziękuje wszystkim pięknie :-)

Pozdrawiam

Mamqa
            • rafalkawecki Re: Dziękuje 18.02.04, 09:47
              No tak, za taka cene trudno bedzie cos kupic w salonie. Ale szukac mozna - cos
              zawsze mozna trafic. To bedzie rocznik kolo 93-94 i tez nic specjalnego (np.
              Opel Astra). Ale bedzie jezdzic.
              Wg moich kolegow najlepiej jest kupic auto, ktore ma nowe TÜV/AU. Wtedy jest
              wieksza pewnosc, ze auto jest sprawne. Warto nawet dolozyc te 100-200 Euro przy
              zakupie.
              Co do tego zaswiadczenia o jezdzeniu. Mnie sie pytali czy moge zalatwic
              zaswiaczenie, ze jezdzilem (nie bylo mowy o bezwypadkowym jezdzeniu). Ale agenta
              warto sie bedzie zapytac czy zaswiadczenie od osoby prywatnej uznaja - pytanie
              nic nie kosztuje a zyskac mozna sporo.
              Zaswiadczenie o tym ile sie ma prawo jazdy nic nie da - sprawdzilem to. Zreszta
              na prawie jazdy jest napisane w tajnym miejscu, od kiedy sie mialo to polskie (u
              mnie pod nr 12 na tylnej stronie - to jest jakos zaszyfrowane, ale rok jest
              normalnie wpisany) ;) Chodzi o to, ze prawo jazdy mozna miec ale nie jezdzic -
              co w Polsce nikogo nie dziwi.
            • noie Re: Dziękuje 18.02.04, 15:17
              No popatrz. A my kupilismy teraz ( tydzien temu ) auto za 50 Euro :-) hihihi
              Faktem jest ze jest to juz stary grat....ale pojezdzi jeszcze pare miesiecy :-)
              My zmieniamy samochod co roku.Kupujemy za grosze i potem albo sprzedajemy dalej
              albo...idzie na zlomowisko :-) W ten oto sposob moj maz ma tani dojazd do
              pracy. Musze jednak przyznyc, ze moj maz zna sie na samochodach i niejedno juz
              naprawil ( co pozwolilo potem sprzedac za wieksza cena jak kupilismy ) Jednak
              poczatkujacym odradzam :-) Pozdrawiam
              noie
              • mamqa Re: Dziękuje 18.02.04, 23:08
                noie napisała:

> No popatrz. A my kupilismy teraz ( tydzien temu ) auto za 50 Euro :-) hihihi
                > Faktem jest ze jest to juz stary grat....ale pojezdzi jeszcze pare miesiecy :-)

50 euro? Chyba musze męża ochrzanić że jest tak rozrzutny ;-)
                A poważnie: mój mąż jest bardzo dobrym informatykiem ale co do samochodów to coś
                nie za bardzo ;-) No chyba że kiedyś wymyślą w pełni zkomputeryzowany wóz ;-)

Pozdrawiam

Mamqa
          • joasia1 Re: Dziękuje 17.02.04, 20:00
            > Jezeli kupuje sie auto w Niemczech i tutaj chce sie je zarejestrowac to
            > niemieckie prawo jazdy jest niezbedne (tak mi mowiono przynajmniej

Bzdur Ci ktos naopowiadal
            do zarejestrowania auta w Niemczech potrzebne sa
            - dowod tozsamosci potwierdzajacy zameldowanie w Niemczech
            - potwierdzenie z ubezpieczalni - tzw. Doppelkarte
            - wazny TÜV i AU

Samochod moze zarejestrowac nawet osoba ktora nigdy w zyciu nie posiadala prawa
            jazdy.
            • rafalkawecki Re: Dziękuje 18.02.04, 09:38
              W sumie masz racje. Do zarejestrowania nie jest potrzebne prawko. Ale do
              jezdzenia jest - to oczywiste.
              A jezeli jezdzic sie ma na niemieckich rejestracjach to wymagane jest niemieckie
              prawo jazdy - to mialem wlasciwie na mysli.
              W przepisach jest cos napisane o jezdzeniu dluzej niz 6 miesiecy w Niemczech.
              Ale dokladnie nie pamietam juz o co to chodzilo. Fakt jest taki, ze lepiej jest
              miec niemieckie prawo jazdy.
              • hondofan potrzebuje pomocy - sprowadzenie autka 25.02.04, 16:04
                czy ktoś z was ma takie możliwości zaklepania i przetrzymania autka do maja,
                chodzi mi o honde civic 92-95 r. do 1500 E . Przy okazji przydałaby się też
                pomoc w załatwieniu białych tablic i tymczasowego ubezpieczenia - ja niezbyt
                dobrze znam niemiecki.
                pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka