15.07.14, 22:05
Witam, jestem Alleinerziehende, mój synek ma 3,5 roku ,chodzi do przedszkola ,ja pracuję tylko na 450 basis, Jobcenter wysłał do mojego szefa Förderung, żeby mnie na Teilzeit przejął, ale on musiałby kosztem zwolnienia innej osoby to zrobić , jobcenter dał mu czas do 1 listopada, moje pytanie: czy mogę stracić tą pracę, i być zmuszona przez jobcenter do podjęcia innej na teilzeit?
Obserwuj wątek
    • abcd228 jezeli dziecko ma zapewniona opieke (przedszkole) 15.07.14, 23:23
      to mozesz w tym czasie pracowac.
      Jezeli korzystasz z pomocy Jobcenter, to sama zobowiazalas sie do uczynienia wszystkiego, zeby z tej sytuacji wyjsc.
      Szef nie musi nikogo zwalniac, zeby ciebie zatrudnic.
      Jobcenter nie moze ciebie zmusic do podjecia innej pracy, ale moze odebrac swiadczenia.
      • bafybah Re: jezeli dziecko ma zapewniona opieke (przedszk 16.07.14, 01:16
        Ale ten sklep jest mały i on nie potrzebuje więcej osób, musiałby kogoś zwolnić albo polecieć mu po godzinach, żebym ja mogła swoje 120 w miesiącu wyrobić. Mój problem jest taki że ja się boję, że oni mi znajdą pracę w fabryce, na produkcji. Czy ja mogę mieć jakiekolwiek oczekiwania mając tylko polską maturę?
        • abcd228 problem jest taki, ze zarowno Arbeitsamt 16.07.14, 08:18
          jak i Jobcenter jeszcze nikomu pracy nie znalezli ;)
          Jezeli wysla Ciebie gdzies na rozmowe do fabryki, to jak wspomnisz, ze masz mature, to nikt Ciebie nie zatrudni przy produkcji, bo jestes za bardzo wykwalifikowana.
          Inna rzecz, ze praca w malym sklepiku nie powinna byc szczytem Twoich marzen. Masz mature, mozesz isc na studia lub uczyc sie zawodu. Powodzenia!
          • bafybah Re: problem jest taki, ze zarowno Arbeitsamt 16.07.14, 09:19
            Jak im powiedzialalm o Ausbildung, to stara spiewka, ze zapotrzebowanie jest tylko na Kindererzieherin oder Altenplegerin, mnie jedno ani drugie mnie nie kreci. Moim marzeniem jest Ausbildung jako Justizfachangestellte, ale nie wiem, czy jako Alleinerziehende, mogabym to Halbzeit robic, dzieco w przedszkolu jest do 16.30 ale z czasem na dojazdy nie wiem czy moge byc 8 godzin do dyspozycji. Zakladajc ze zajecia teoretyczne, czy praktki by 8 godzin trwaly, nie wiem jak to jest zreszta,nie robilam tu nigdy ausbildung....
            W ogole , zanim sobie w sklepie prace znalazlam, Jobcenter wezwal mnie na rozmowe i na dzien dobry sie spytali : chce pan z powrotem do mc donalds czy jako zimmermadchen. pojebani sa? to ze tam pracowalam nie znaczy ze mam zamiar tam wracac. zdziwilo mnie ze zadnej innej opcji mi nie dali, moze potencjalu we mnie nie widza :)
            • abcd228 spelnij swoje marzenie! 16.07.14, 16:26
              W kazdym kraju jest inaczej, choc podobnie.
              Tutaj informacje dla Nordrhein-Westfalen:
              www.justiz.nrw.de/Gerichte_Behoerden/Stellen/index.php
              W trakcie nauki zawodu dostajesz wynagrodzenie 800 - 900 €.
              Dolicz Kindergeld, Mietzuschuß i to tylko 3 lata nauki. Warto sie poswiecic.
        • prochottka1 Re: jezeli dziecko ma zapewniona opieke (przedszk 16.07.14, 14:50

Mój problem jest taki że ja się boję, że oni mi znajdą pracę w fabryce, na produkcji.

mozesz spokojnie odmöwic, praca na produkcji jest najczesciej na zmiany
          masz male dziecko, moga Cie w odwlok pocalowac
          zaznaczasz ze mozesz podjac prace w godzinach otwarcia przedszkola

jobcenter jeszcze nikomu pracy nie znalazl
          ale jak Cie gdzies wysylaja np na rozmowe kwalifikacyjna to musisz isc - nawet do fabryki
          to samo z wyslaniem CV

co do Ausbildung Teilzeit
          jest to mozliwe, (ja robilam) szukaj sama pracodawcy ktöry Cie tak zatrudni
          wtedy Jobcenter musi sie zgodzic
        • abcd228 Re: jezeli dziecko ma zapewniona opieke (przedszk 16.07.14, 17:32
          Szef nie musi nikogo zwalniac, zeby ciebie zatrudnic.

Mialem na mysli to, co napisalem. Nie mozna pracodawcy zmusic do zatrudnienia jednej osoby kosztem utraty pracy przez inna.

A w ogole to jobcenter moze Twojemu pracodawcy podskoczyc.
      • bafybah Re: jezeli dziecko ma zapewniona opieke (przedszk 03.08.14, 21:26
        A CZY MOGĘ PODJĄĆ DRUGĄ BASIS JOB? Żeby nie stracić pracy w sklepie i jobcenter się odczepił???
        • abcd228 zrezygnuj ze swiadczen jobcenter, 03.08.14, 22:30
          wtedy sie odczepia.
          Wszystko mozesz: Podjac druga prace, znalezc sponsora....
          Dopoki korzystasz ze swiadczen jobcenter, musisz robic, co Ci kaza (w ramach SGB II).
      • bafybah Re: jezeli dziecko ma zapewniona opieke (przedszk 03.08.14, 21:37
        A można podjąć drugą basis job na 450 euro żeby nie stracić pracy w sklepie i jobcenter się odczepił?????????
        • abcd228 Re: jezeli dziecko ma zapewniona opieke (przedszk 03.08.14, 22:31
          forum.gazeta.pl/forum/w,10001,152010348,152471842,zrezygnuj_ze_swiadczen_jobcenter_.html
    • annajustyna Re: tja... 27.07.14, 15:53
      A dlaczego jeszcze nie wyslalas podania o przyjecie na Ausbildung, tylko czekasz, az Jobcenter sie nad Toba "zlituje"? Ausbildung zaczyna sie od wrzesnia, a wnioski sklada sie ok. pol roku wczesniej.
    • bafybah Re: tak bylo moze w Twoim przypadku;) 28.07.14, 07:51
      Na studia się zapiszę.
    • annajustyna Re: fajna decyzja o studiach! 29.07.14, 14:43
      Tylko sie upenik, ze Ci zasilku przez to nie utraca - nie bedziesz przeciez dyspozycyjna dla rynku pracy.
      • abcd228 przeciez jest bafög, kindergeld, mietzuschuss, 29.07.14, 15:28
        unterhaltsgeld z jugendamtu....
        i ostatecznie renta denuncjatora.
        P.S. Gosc sie pali, zeby zostac meczennikiem. Rzadki idiota ;)
      • znana.jako.ggigus studenci zasilku nie pobieraja, bo nie moga 01.08.14, 19:05
        Bo jak slusznie napisalas - nie sa dypozycyjni dla rynku pracy.
        Grundeinkommen!! Na to czekam. Wybaczcie, ze nie pamietam, jak sie to nazywa po polsku.
        • abcd228 wybaczam brak pamieci ;) 01.08.14, 19:53
          pl.wikipedia.org/wiki/Bezwarunkowy_doch%C3%B3d_podstawowy
          • znana.jako.ggigus dzięki!!! 01.08.14, 22:21
            nie chciało mi się iść na wiki i dlatego świecę oczyma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka