sheila25 27.11.04, 14:53 Ja juz czekam 31 miesiecy !!!! Moj numer to III3-X 216 XXX/X ( w miejsce x sa inne liczy ktorych celowo nie podalam ) Czy ktos z Was dostal juz Staat ? a ma np wiekszy numer??? Pozdrawiam! arisa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plesser Re: Przyznanie niemieckiego obywatelstwa..... 28.11.04, 15:44 Okres oczekiwania to 2- 5 lat z tendencja do tego drugiego terminu. Duzo zalezy od stopnia skomplikowania sprawy- glownie od tego, czy przodkowie mieli obywatelstwo na podstawie wpisu na Volksliste (co wymaga sprawdzania narodowosci), czy tez byli Reichsdeutschami- w tym wypadku BVA powinien sie ograniczyc do sprawdzenia dokumentow, bo utrata przez kogokolwiek obywatelstwa przez zrzeczenie sie to jedynie teoretyczna mozliwosc. Jesli czekasz juz 31 miesiecy, mozna rozwazyc wysnaczenie terminu (6- 8 msc) i zagrozenie skarga na bezczynnosc. Nie zeby odnosilo to natychmiastowy skutek, ale mimo wszystko wiekszosc czasu teczka lezy i nic sie z nia nie dzieje ze wzgledu na powodz spraw jaka wplywa do BVA. Moge pomoc Ci opracowac odpowiednie pismo (studiuje w BRD prawo i zajmuje sie sprawami obywatelstwa) lub z pomoca moich kontaktow doprowadzic do przejrzenia na miejscu teczki by zorientowac sie w przebiegu sprawy. Jesli jestes zainteresowana zostaw maila, bo moje konto gazetowe dziala kiedy chce. Odpowiedz Link
sheila25 Re: Przyznanie niemieckiego obywatelstwa..... 28.11.04, 17:15 Dziekuje za zainteresowanie ;) Moj mail to joyaal@wp.pl Pozdrawiam arisa Odpowiedz Link
tomek-niemcy Re: Przyznanie niemieckiego obywatelstwa..... 28.11.04, 19:57 Czesc, zna osobiscie przypadek ktory moze Cie zainteresowac: osoba czekala ca. 2 lata na obywatelstwo w Polsce, wszystkie papiery 100% ok. 3.5.2004 przyjechala do Niemiec i 1. zameldowala sie w niemczech 2. zarejestrowala dzialnosc gospodarcza wiem, nie ma w tym nic dziwnego, kazdy Polak po 1.5.2004 moze to zrobic ALE w zwiazku z powyzszym(nie wiem czy wystarczy 1., czy musi byc 1. plus 2.) DWA TYGODNIE pozniej osoba ta BEZ ZADNYCH znajomosci czy tez staran otrzymala zaproszenie do ratusza po ODEBRANIE kwitow o OBYWATELSTWIE oraz niemckiego dowodu osobistego..... Nie musze pisac o zaskoczeniu danej osoby. Gdzie jest hak: trzeba miec kogos tutaj albo miec troche drobnych aby w Niemczech moc zyc. Oprocz tego nie wiem czy byl to pomysl miejscowych urzednikow czy tez tych z centrali czy tez to Software urzedu przeniosl akta do lokalnego urzedu. Ale to jest fakt. pozdrowienia tomek Odpowiedz Link
sheila25 Re: Przyznanie niemieckiego obywatelstwa..... 28.11.04, 20:22 Hej, Dzieki za informacje....ciekawe rozwiazanie hmmmm... Dostalam dzis maila, ze w sierpniu tego roku rozpatrywali wnioski z numerami 217 XXX, troche mnie to ucieszylo, bo wychodzi na to, ze moj wniosek zostal rozpatrzony :D w koncu moj numer to 216 1XX...no ale zaloze sie, ze zanim papierek otrzymam minie kolejne pol roku albo co najgorsze rok :/ Pozdrawiam arisa Odpowiedz Link
zagubiona77 Re: Przyznanie niemieckiego obywatelstwa..... 28.11.04, 20:56 a ja czekałam na obywatelstwo niecały rok. W zasadzie 10 miesięcy. Przez cały czas mieszkam w Polsce... Może miałam szczęcie? Z tego co ludzie piszą to faktycznie zazwyczaj dłużej czekają. Aha o żadnym znajomościach nie ma mowy. Wszystko normalną drogą szło... Odpowiedz Link
plesser Re: Przyznanie niemieckiego obywatelstwa..... 28.11.04, 21:44 Znajomosci? :-) Tu sa Niemcy. 10 msc to bardzo mozliwe w sprawach, w ktorych wywodzi sie obywatelstwo od obywateli Rzeszy. Nie sa wtedy konieczne zadne kwerendy, przepytywanie swiadkow, sprawdzanie u Brytyjczykow, czy ktos nie sluzyl u Andersa, bo w tych wypadkach narodowosc takiego przodka nie gra zadnej roli. Sprawdza sie pokrewienstwo, w jedym rejestrze sprawdza, czy ktos 'po drodze' nie zrzekl sie obywatelstwa i nie ma innej mozliwosci jak wydanie pozytywnej decyzji. Odpowiedz Link
plesser Re: Przyznanie niemieckiego obywatelstwa..... 28.11.04, 21:41 To prawda. BVA odwala sprawy na zasadzie 'moze sie nie odwolaja'. Znam naprawde ewidentne przypadki, w ktorych wiadomo bylo, ze sad administracyjny zmieni potem decyzje. No, ale nie kazdy odwola sie do sadu, a nawet jesli sie odwola minie 5 lat od momentu zlozenia wniosku. Jesli ktos tylko przeprowadzi sie do Niemiec- jako student, jako przedsiebiorca, jako emeryt (co takze jest mozliwe na podstawie prawa wspolnotowego choc trudne i wymaga poparcia rodziny) powinien wymagac przeniesienia sprawy do lokalnej Staatsangehoerigkeitsbehoerde. Przewaznie mozna isc i osobiscie pogadac z urzednikiem, ktory widzi twarz, a nie tylko numer sprawy. Ma sie tez kontrole nad przebiegiem postepowania. Roznica jest spora, zarowno jesli idzie o czas przerabiania wniosku, jak i o nastawienie (szczegolnie wazne przy ocenie narodowosci przodkow), choc takze duzo zalezy tu od konkretnego urzedu. Odpowiedz Link
hautnah Re: do plessera... 30.11.04, 14:04 a czy wiesz moze, ile czeka sie przecietnie na obywatelstwo, gdy ma sie meza niemca??? pozdr. Odpowiedz Link
plesser Re: do plessera... 30.11.04, 17:53 Mowisz o Einbuergerung. Takze bardzo roznie od 6 msc (wyjatki) do 1,5/ 2 lat. Od pierwszego maja nie trzeba sie zrzekac przy naturalizacji polskiego obywatelstwa, wiec odpadla jedna czynnosc. Jest jednak wiele innych formalnosci, ktorzych w ramach postepowania trzeba dopelnic np. sprawdzenia w Verfassungschutz. Odpowiedz Link
kokolores Einbürgerung 30.11.04, 18:11 Jak wszyscy juz wiemy od pierwszego maja jest to duzo prostrze dla nas Polakow,poniewaz mozemy zachowac rowniez obywatelstwo polskie. W ratuszu poinformowano mnie ,ze czekac trzeba od 2 do 5 miesiecy. Zalezy to tez od wielkosci miasta. Moja kolezanka czekala rowno 2 miesiace od oddania papierow. Koszuje to ok. 260 Euro! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
plesser Re: Einbürgerung 01.12.04, 14:54 Niezle. Moge zapytac gdzie sprawa tak wyglada? Odpowiedz Link
annimae do kokolores Re: Einbürgerung 01.12.04, 17:01 Ciekawi mnie kiedy trzeba placic te 260 Euro, jak sie papiery oddaje, czy na samym koncu?? Dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link
kokolores do kokolores Re: Einbürgerung 01.12.04, 17:40 Na koncu, z tego co wiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link