07.02.05, 22:13
Pracuje w Niemczech niewiele ponad 3 lata i zamierzam sie przeniesc do Anglii.
Czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa z emerytura? Czy te pieniadze ktore
przez te 3 lata i kilka miesiecy wplacalam na emeryture zostana mi wyplacone
czy tez je strace? Jak w ogole wyglada sytuacja ludzi ktorzy pracuja po kilka
lat w roznych krajach, skad oni beda dostawac emeryture?
Obserwuj wątek
    • peterli Re: Emerytura 07.02.05, 23:13
      czesc roza,

jesli chodzi o place emerytalne to nie masz sie czego obawiac, lata
      przepracowane w niemczech licza sie do wspölnej emerytury a narazie jest tak,
      ze kazdy kto pracuje w jakimkolwiek kraju uni "zbiera" swoje przepracowane lata
      i potem to wszystko jest doliczane. ta sprawa tez mnie bardzo interesuje i mimo
      wielu lat pracy w niemczech wiem, ze tych lat nie trace a pracujac np. w anglii
      czy hiszpani kazdy czas pracy liczy sie do emerytury tylko potem z kazdego
      kraju dostaniesz wyplacane pieniadze (obecna sytuacja) i nie tracisz nic a w
      polsce lata przepracowane za granica sa honorowane i nie ma zadnych strat z
      tego powodu.
      ale jak ciebie to tak interesuje to najlepiej mozesz sie dowiedziec albo w
      urzedzie pracy albo urzedzie emerytalnym.
      • basia553 Re: Emerytura 08.02.05, 08:50
        Ja jestem od paru miesiecy na przedwczesnej emeryturze. Wczesniej zrobilam
        przez BfA tzw. Kontenklärung, bo mialam röwniez przepracowane lata w Polsce.
        Musialam tylko podac dane z Polski i oni to sami przeliczyli z ZUSem.
        Tak wiec te lata i skladki zaplacone w Polsce, doliczono mi do niemieckich.
        Nic nie jest stracone. Jestem wiec pewna ze i z Anglia bedzie podobna sprawa.
        Wyglada mi na to, ze jestes jeszcze mloda i nie wiadomo czy w Anglii
        pozostaniesz do emerytury? Tak wiec ostatni kraj w ktörym bedziesz zyc przed
        przejsciem na emeryture bedzie te sprawy regulowal.
        Przy okazji pozwalam sobie dac rade wszystkim, ktörzy troche tu troche tam
        pracuja; röbcie co pare lat w BfA lub LVA ten Kontenklärung. Czesto skarza sie
        ludzie ze czekaja wieki na pierwsza emeryture, bo za pözno zalatwiaja
        formalnosci. Ja dostalam emeryture natychmiast po zakonczeniu pracy, bo BfA
        miala juz wszystkie dane w compie.
        • roza12 Re: Emerytura 08.02.05, 13:59
          Wielkie dzieki. To uspokoilyscie mnie, bo mnie w pracy znajomi strasza ze trzeba
          co najmniej 5 lat przepracowac w Niemczech zeby nie stracic tego co sie
          wypracowalo na emeryture. W przeciwnym razie wszystko przepada. To jest na razie
          moja pierwsza praca i tez nie wiem czy Anglia bedzie moim ostatnim krajem no i
          zaczelam sie martwic czy ja kiedykolwiek gdziekolwiek nazbieram na emeryture.
          A co to jest dokladnie ten Kontenklarung ?
          • basia553 Re: Emerytura 08.02.05, 14:23
            Kontenklärung - dokladnie tlumaczone to "wyczyszczenie" konta, chodzi o Twoje
            konto emerytalne, czyli doprowadzenie tego konta do stanu aktualnego.
          • peterli Re: Emerytura 08.02.05, 16:27
            poczekaj bo chyba möwimy o röznych sprawach....jesli chodzi o prawo do
            emerytury w niemczech to jest prawda, ze musisz miec min. 60 miesiecy
            zaliczonych skladek by dostac w wieku emerytalnym najmniejsza emeryture ale ten
            okres twojej dotychczasowej pracy liczy sie dalej i nie tracisz nic tylko zeby
            miec prawo do minimalnej emerytury musisz miec min. 5 lat przepracowane.
            Jak tobie juz basia napisala idz najlepiej do centrum porad emerytalnych bfa
            albo do urzedu pracy poniewaz oni maja aktualne dane co i jak i poradza ciebie
            a te kontenklärung jest dla kazdego obywatela, ktöry tutaj oficjalnie pracuje
            bo oczywiscie möwimy o tym, ze ty oficjalnie jestes zatrudniona.

pozdrawiam
            Peterli

hasta la vista baby......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka