Dodaj do ulubionych

co z tym samochodem?:)

• agul77 Re: co z tym samochodem?:) 19.03.05, 09:58
      witem ponownie wszystkich:) mam pytanie - jestem już w Niemczech - zameldowana.
      Przyjechalismy tu sobie naszym samochodzikiem zarejestrowanym w Polsce którego
      jestem współwłaścicielem ( ze względu na zniżki w ubezpieczeniu właścicielem
      jest mój tesc )i teraz dochodzą nas słuchy że moge tym samochodem jezdźic w
      Niemczech tylko do roku potem powinnam go zarejestrować tutaj, podobno gdybym
      nie była wpisana w dowodzie rejestracyjnym nie było by problemu? oświećcie mnie
      proszę czy to prawda i czy gdyby faktycznie tak było i przerejestrowalibysmy
      samochód tylko na teścia bede potrzebowac jakieś papiery od niego ze uzyczył
      tego auta albo cos podobnego? licze na waszą pomoc:)

Pozdrawiam cieplutko
      Aga
      • m.c3 Re: co z tym samochodem?:) 19.03.05, 13:49
        Jezeli jestes obywatelem niemieckim, nie wolno Tobie jezdzic samochodem na
        zagranicznej rejestracji (przepisy celne). Jezeli masz podwojne obywatelstwo
        nie zapomnij okazywac polskiego paszportu w razie kontroli drogowej.
        • agul77 Re: co z tym samochodem?:) 20.03.05, 17:24
          mam tylko polskie obywatelstwo - po prostu mieszkam i pracuje w Niemczech.
          czyli rozumiem nie powinnam miec żadnych problemów??:) ufff

Pozdrawiam
          Aga
          • dzicz.germanska Re: co z tym samochodem?:) 20.03.05, 19:17
            agul77 napisała:

> mam tylko polskie obywatelstwo - po prostu mieszkam i pracuje w Niemczech.
            > czyli rozumiem nie powinnam miec żadnych problemów??:) ufff

Osoba na stale mieszkajaca (majaca pobyt staly) w Niemczech moze uzywac tylko
            samochodu zarejestrowanego w Niemczech niezaleznie od tego, czy jest niemcem,
            polakiem, chinczykiem, czy marsjaninem.

Przez pewien czas po przybyciu wolno uzywac samochodu na obcej rejestracji, ale
            ten czas jest ograniczony.

To chodzi nie tylko o przepisy celne i podatek drogowy. Przede wszystkim
            sciaganie naleznosci za mandaty i egzekucja wymagania badan technicznych bylaby
            zupelnie iluzoryczna w odniesieniu do samochodow z obca rejestracja.

BTW wspolwlasnosci samochodu prawo niemieckie nie przewiduje. Osoba posiadajaca
            Brief jest posiadaczem (Besitzer), a osoba wpisana jako wlasciciel w Brief
            utrzymuje samochod i jest za niego odpowiedzialna (Halter). Ew. nosicielem
            ubezpieczenia moze byc jeszcze inna osoba (Versicherungshalter).

• agul77 Re: co z tym samochodem?:) 21.03.05, 09:33
              dzięki za wyczerpującą odpowiedź, a czy wiesz może jeszcze jaki to ten czas
              ograniczony?

Aga
              • sabba Re: co z tym samochodem?:) 21.03.05, 09:54
                kiedys byl to rok teraz nie wiem
              • dzicz.germanska Re: co z tym samochodem?:) 21.03.05, 21:00
                Dla niemcow w Niemczech okres ten wynosi 3 miesiace.
                Ile czasu maja obywatele innych krajow, nie wiem.

StVZO
                § 27 Meldepflichten der Eigentümer und Halter von Kraftfahrzeugen oder
                Anhängern; Zurückziehung aus dem Verkehr und erneute Zulassung.

[...]
                (2) Wird der regelmäßige Standort des Fahrzeugs für mehr als 3 Monate in den
                Bezirk einer anderen Zulassungsbehörde verlegt, so ist bei dieser unverzüglich
                die Zuteilung eines neuen Kennzeichens zu beantragen; ist die Verlegung
                voraussichtlich nur vorübergehend, so genügt eine Anzeige an die
                Zulassungsbehörde, die dem Fahrzeug ein Kennzeichen zugeteilt hat.
              • dzicz.germanska A jednak rok od przekroczenia granicy 21.03.05, 21:11
                agul77 napisała:

> dzięki za wyczerpującą odpowiedź, a czy wiesz może jeszcze jaki to ten czas
                > ograniczony?

Verordnung über internationalen Kraftfahrzeugverkehr (IntKfzVo)
                § 5 Gültigkeitsdauer internationaler Zulassungs- und Führerscheine
                Pfeil Als vorübergehend im Sinne des § 1 Abs. 1 gilt ein Zeitraum bis zu einem
                Jahr; der Zeitablauf beginnt
                [..]
                2. bei ausländischen Zulassungsscheinen mit dem Tage des Grenzübertritts.

www.superdriver.de/driving/daten/intkfzvo/intkfzvo05.htm

Calosc:
                www.superdriver.de/index.htm?driving/daten/intkfzvo/intkfzvo_inhalt.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka