agul77 Re: co z tym samochodem?:) 19.03.05, 09:58 witem ponownie wszystkich:) mam pytanie - jestem już w Niemczech - zameldowana. Przyjechalismy tu sobie naszym samochodzikiem zarejestrowanym w Polsce którego jestem współwłaścicielem ( ze względu na zniżki w ubezpieczeniu właścicielem jest mój tesc )i teraz dochodzą nas słuchy że moge tym samochodem jezdźic w Niemczech tylko do roku potem powinnam go zarejestrować tutaj, podobno gdybym nie była wpisana w dowodzie rejestracyjnym nie było by problemu? oświećcie mnie proszę czy to prawda i czy gdyby faktycznie tak było i przerejestrowalibysmy samochód tylko na teścia bede potrzebowac jakieś papiery od niego ze uzyczył tego auta albo cos podobnego? licze na waszą pomoc:) Pozdrawiam cieplutko Aga Odpowiedz Link
m.c3 Re: co z tym samochodem?:) 19.03.05, 13:49 Jezeli jestes obywatelem niemieckim, nie wolno Tobie jezdzic samochodem na zagranicznej rejestracji (przepisy celne). Jezeli masz podwojne obywatelstwo nie zapomnij okazywac polskiego paszportu w razie kontroli drogowej. Odpowiedz Link
agul77 Re: co z tym samochodem?:) 20.03.05, 17:24 mam tylko polskie obywatelstwo - po prostu mieszkam i pracuje w Niemczech. czyli rozumiem nie powinnam miec żadnych problemów??:) ufff Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
dzicz.germanska Re: co z tym samochodem?:) 20.03.05, 19:17 agul77 napisała: > mam tylko polskie obywatelstwo - po prostu mieszkam i pracuje w Niemczech. > czyli rozumiem nie powinnam miec żadnych problemów??:) ufff Osoba na stale mieszkajaca (majaca pobyt staly) w Niemczech moze uzywac tylko samochodu zarejestrowanego w Niemczech niezaleznie od tego, czy jest niemcem, polakiem, chinczykiem, czy marsjaninem. Przez pewien czas po przybyciu wolno uzywac samochodu na obcej rejestracji, ale ten czas jest ograniczony. To chodzi nie tylko o przepisy celne i podatek drogowy. Przede wszystkim sciaganie naleznosci za mandaty i egzekucja wymagania badan technicznych bylaby zupelnie iluzoryczna w odniesieniu do samochodow z obca rejestracja. BTW wspolwlasnosci samochodu prawo niemieckie nie przewiduje. Osoba posiadajaca Brief jest posiadaczem (Besitzer), a osoba wpisana jako wlasciciel w Brief utrzymuje samochod i jest za niego odpowiedzialna (Halter). Ew. nosicielem ubezpieczenia moze byc jeszcze inna osoba (Versicherungshalter). Odpowiedz Link
agul77 Re: co z tym samochodem?:) 21.03.05, 09:33 dzięki za wyczerpującą odpowiedź, a czy wiesz może jeszcze jaki to ten czas ograniczony? Aga Odpowiedz Link
dzicz.germanska Re: co z tym samochodem?:) 21.03.05, 21:00 Dla niemcow w Niemczech okres ten wynosi 3 miesiace. Ile czasu maja obywatele innych krajow, nie wiem. StVZO § 27 Meldepflichten der Eigentümer und Halter von Kraftfahrzeugen oder Anhängern; Zurückziehung aus dem Verkehr und erneute Zulassung. [...] (2) Wird der regelmäßige Standort des Fahrzeugs für mehr als 3 Monate in den Bezirk einer anderen Zulassungsbehörde verlegt, so ist bei dieser unverzüglich die Zuteilung eines neuen Kennzeichens zu beantragen; ist die Verlegung voraussichtlich nur vorübergehend, so genügt eine Anzeige an die Zulassungsbehörde, die dem Fahrzeug ein Kennzeichen zugeteilt hat. Odpowiedz Link
dzicz.germanska A jednak rok od przekroczenia granicy 21.03.05, 21:11 agul77 napisała: > dzięki za wyczerpującą odpowiedź, a czy wiesz może jeszcze jaki to ten czas > ograniczony? Verordnung über internationalen Kraftfahrzeugverkehr (IntKfzVo) § 5 Gültigkeitsdauer internationaler Zulassungs- und Führerscheine Pfeil Als vorübergehend im Sinne des § 1 Abs. 1 gilt ein Zeitraum bis zu einem Jahr; der Zeitablauf beginnt [..] 2. bei ausländischen Zulassungsscheinen mit dem Tage des Grenzübertritts. www.superdriver.de/driving/daten/intkfzvo/intkfzvo05.htm Calosc: www.superdriver.de/index.htm?driving/daten/intkfzvo/intkfzvo_inhalt.htm Odpowiedz Link