Dodaj do ulubionych

Studia w Chemnitz

31.03.05, 19:31
Czy studiował ktoś z was moze w Chemnitz? Jak jest?
Obserwuj wątek
    • m.c3 Re: Studia w Chemnitz 31.03.05, 22:28
      Nie studiowalem tam, ale z wszystkich rankingow wynika, ze warunki studiow sa
      duzo lepsze jak w tzw. starych landach. Przypada wiecej kadry naukowej na
      liczbe studentow, poziom wyksztalcenia w nowych landach jest na ogol duzo
      wyzszy (allgemeine Bildung), sale wykladowe nie sa przepelnione, jak to sie
      zdarza na zachodzie Niemiec, no i koszty utrzymania sa jednak "troche" nizsze.
      No i masz niedaleko do Drezna, Florencji nad Laba!
    • tomaszwesol Re: Studia w Chemnitz 12.04.05, 20:22
      Cześć, byłem w Chemnitz cały rok akademicki 2002/2003 w ramach programu
      Socrates. Osobiście mi się bardzo podobało. Miasto samo z siebie jest
      traktowane jako miasto studentów i starszych ludzi. Na kampusie nie da sie
      jednak nudzić są kluby, duże tereny do uprawiania sportu. Duże akademiki w
      którch znajdzie się bez problemu miejsce( nie dotyczy jedynek :)). Studentami
      zagranicy opiekował się wtedy Patenprogram, zapewne jest tak nadal. Duży wybór
      zajęć dodatkowych na uczelni, duże centrum komputerowe dostepne dla studentów
      do póznych godzin nocnych. Na większości zajęć tłoku nie ma, w sęsie liczby
      studentów na wykładowcę, chociaż jak wszędzie znajdą sie oblegane. Duża
      biblioteka. Polecam stronę www.tu-chemnitz.de, tam znajdziesz czegółowe
      informacje o Uniwersytecie niestety wersje polskojęzyczną ostatnio skasowali.
      Polecam system kursów języków obcych dobrze zorganizowany, intensywny i za
      darmo w większości wypadków. Jak jabyłem było ok 1000 studentów zagranicznych
      co stanowiło 1/7 wszystkich studentów głównie Chinczycy. uniwersytet organizuje
      też kursy języka niemieckiego dla studentów zagranicznych i prowadzi egzaminy z
      języka niemieckiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka