optymista51 Re: PROSZE O INFORMACJE-SLUB CYWILNY W NIEMCZECH 20.05.05, 21:08 nie oplaca sie, bo przy rozwodzie bedziesz musiala wszystko w niemczech zalatwiac Odpowiedz Link
elizabetha76 Re: PROSZE O INFORMACJE-SLUB CYWILNY W NIEMCZECH 20.05.05, 21:20 optymista51 napisał: > nie oplaca sie, bo przy rozwodzie bedziesz musiala wszystko w niemczech > zalatwiac ajajaj,faktycznie niezla z Ciebie optymista!ale czy moze cos wiecej?? Odpowiedz Link
walterbertin Optimista plecie bydury 22.05.05, 20:26 nie ma najmniejszego znaczenie gdzie slub jest zawierany. i tak musi byc zarejestrowany (zalegalizowany - uznany za prawomocny) w tym drugim panstwie tak ze ewentualnz rozwod mozna zalatwiac i tu i tam ilosc formalnosci do zalatwienia jest ta sama czy slub w Polsce czy slub w Niemczech - z ta roznica ze to wiecej do zalatwiania ma osoba z tego drugiego kraju - a wiecej tez nie jest zbyt wiele do zalatwiania - poczytaj sobie na formum co trzeba zalatwiac i do USC wzglednie do Standesamt. Mam takie wrazenie, ze z terminami w Niemczech jest latwiej, oczwiscie zalezy tez jak i gdzie. Walter PS. A jak z niemieckim wzglednie polskim w przyszlym mieszanym malzenstwie bo moze obojetnie czy urzednik USC czy Standesamt musi miec pewnosc ze mowiacy Ja czy Tak jego pytanie o do grobowej deski zrozumial - jezeli znajomosc jezyka u tego partnera z drugiego kraju zbyt slaba to moze slub byc zawarty tylko przy obecnosci tlumacza przysieglego Odpowiedz Link
jalawenda Optimista plecie bydury i walterbertin chyba tez 25.05.05, 08:30 Nie musi byc tlumacz przysiegly. Moze byc ktos np. z rodziny ale trzeba i tak zaplacic kilkanascie Euro za tlumaczenie slubu. Bralam w Niemczech slub prawie rok temu i tak wlasnie bylo. Wydaje mi sie, ze nic w tym wzgledzie nie zmienilo sie. jalawenda Odpowiedz Link
walterbertin to mieliscie szczesie ze wam poszli na reke 26.05.05, 13:17 to mieliscie szczesie ze wam poszli na reke akt zawarci zwiazku malozenskiego jest aktem prawnym i urzednik stanu cywilnego musi miec pewnosc w rozumieniu litery prawa, ze obydwoje z nowozencow rozumieja wypowiadana w USC sentencje slubna - no bo inaczej po latach ten bez znajmosci jezyka moglby i sad by mu przyznal racje palic glupa ze on wogole nie wiedzial o co chodzi i slub bylby niewazny i tylko o to chodzi Normalnie to ze wujek czy ciocia obecni przy slubie a dwu jezyczni jest niewystarczajace - przy wszystkich aktach prawnych nawet przy zeznawaniu jako swiadek na policji jezeli osoba nie ma znajomosci jezyka w stopniu wystarczajacym musi byc obecny amtlich bestellter Dolmetscher - nie wiem czy jest to to samo co tlumacz przysiegly - jak napisal plesser - w PL musi byc ktos jako tlumacz ale z uprawnieniami Przysiegly) w D jak z twojego przypadku widac ida na reke z tym ze chyba jest jeszcze opcja jezeli jeden ze swiadkow jest dwujezyczny to tez przechodzi jako tlumacz, ale co do tego nie mam pewnosci. Co innego sam slub, a co innego rejestrowanie tego slubu po drugiej stronie granicy i tlumaczeniami swiadectwa slubu czy innych dokumentow - z tym tez jest roznie - kumpel Noreweg przyniosl do Standesamt wlasnie taka wielojezyczna Urkunde z Norwegii - chyba Geburtsurkunde - i kobieta zechciala tlumaczenie Kumpel Norweg sie wkurzyl bo to bylo tuz przed terminem slubu zadzwonil do swojego konsula i konsulat norweski w Monachium interweniowal w bawarskim Standesamt - to sie dopiero uspokoili z checiami. Walter Odpowiedz Link
plesser Re: PROSZE O INFORMACJE-SLUB CYWILNY W NIEMCZECH 25.05.05, 16:43 Witam, w Polsce musi byc tlumacz przysiegly w wypadku niemeickiego. Przy bardzo zadkim hezyku ewentualnie kierownik USC moglby odebrac przyrzeczenie od osoby znajacej oba jezyki, ale nie bedacej tlumaczem np. od czlonka rodziny. Polska ratyfikowala 2 miedzynarodowe konwencje- jedna o powiadamianiu z urzedu USC w innym panstwie o zawartym malzenstwie lub zgonie urodzonej tam osoby przez przesylanie tam odpisu odpowiedniego aktu, a druga o wielojezykowych odpisach z akt stanu cywilnego. Mozna sobie wiec zarzyczyc taki wielojezyczny odpis zawartego w Polsce slubu i nie trzeba go potem w BRD tlumaczyc. Plesser Odpowiedz Link
elizabetha76 Re: PROSZE O INFORMACJE-SLUB CYWILNY W NIEMCZECH 26.05.05, 13:03 witaam wszystkich i bardzo serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Coz,probowano mi wmowic,ze koniecznie slub powinien byc zawarty w Niemczech.A ja upieralam sie ze jest to conajmniej dziwne i potwierdziliscie,ze jednak to ja mialam racje.dzieki wielkie Odpowiedz Link
ochmis Sam ślub jest... 26.05.05, 13:31 już wystarczająco dziwny! ;) Ale dlaczego mielibyście mieć lepiej od tych, którzy przypieczętowali swój los! :)))) P.S. Serdeczne życzenia wszystkiego najlepszego!!! Odpowiedz Link