Dodaj do ulubionych

Flomarki w Niemczech

09.06.05, 23:28
Witam,
gdzie waszym zdaniem są największe flomarki w Niemczech ? Nie giełdy
samochodowe, tylko flomarki (flohmarkt) czyli mydło i powidło.
Nie wiem czy jeszcze jest flomark w Bremen na Stadt Halle, kilka lat temu
jeszcze był w każdą niedzielę - był chyba największy.
Obserwuj wątek
    • karmin-cynober Re: Flomarki w Niemczech 10.06.05, 01:41
      Najslynniejsze sa podobno w Wiedniu.
      • basia553 Re: Flomarki w Niemczech 10.06.05, 08:55
        na pieknym ale piekielnie drogim bylam tydzien temu w Budapeszcie:))))
        • kania210 Re: Flomarki w Niemczech 12.06.05, 13:00
          Do Bremen mozesz sie dalej wybierac.Flomark przy Dworcu istnieje.
          • basia553 Re: Flomarki w Niemczech 12.06.05, 14:26
            zastanawiam sie czasami, jak dochodzi do dziwnych spolszczen. Möwi sie FlohmarkT
            a wiec powiedzialabym juz raczej Flohmarkty, prawda?:))))
            • remech1 Re: Flomarki w Niemczech 13.06.05, 09:46
              basia553 napisała:

> zastanawiam sie czasami, jak dochodzi do dziwnych spolszczen. Möwi sie
              FlohmarkT a wiec powiedzialabym juz raczej Flohmarkty, prawda?:))))

Wydaje mi się, że jest trochę inaczej. W Niemczech być może mówi
              się "FlohmarkT" czyli w liczbie mnogiej po spolszczeniu "flohmarkty". Ale w
              Polsce w gwarze potocznej "biznesowo-bazarowej" mówi się flomark, flomarki,
              gdzie byłeś, gdzie kupiłeś ? : na flomarku. Bo jak by to miało brzemieć:
              kupiłem na FLOHMARKTCIE ? Ale Möwi się, czy się Mówi ? :)))
              • basia553 Re: Flomarki w Niemczech 13.06.05, 11:12
                fakt, nie znam mowy potocznej w Polsce, tak wiec tylko sobie glosno myslalam:)))
                swoja droga ja bym po polsku powiedziala: kupilam na flomarkcie, bez t.
                smiac mi sie chce: tlumacze na powaznie kaleczenie jezyka:))))))
                ale grund to dobra zabawa, nie?
                • ggigus po polsku to jest po prostru pchli targ 14.06.05, 13:11
                  flomark nie jest ani po poslku, ani po niemiecku.
                  • ochmis ale flomark 14.06.05, 14:56
                    brzmi bardziej zagranicznie! ;)
                    • ggigus to fakt, ale zagranicznie 14.06.05, 14:59
                      nie znaczy ach poprawnie. We mnie sie gotuje, jak ludzie mowia - Mieszkam w
                      Bayern. Np.
                      • jujumakawe Re: to fakt, ale zagranicznie 14.06.05, 16:09
                        sklaniam sie do okreslenia Pani Basi, moim zdaniem a slyszalem potwierdzenie od
                        innych osob, ze najwiekszy Flohmarkt w niemczech to jest w Bonn nad
                        Renem.Niestety tylko raz w polowie miesiaca.
                      • jureek Re: to fakt, ale zagranicznie 22.09.05, 20:09
                        ggigus napisała:

> nie znaczy ach poprawnie. We mnie sie gotuje, jak ludzie mowia - Mieszkam w
                        > Bayern. Np.

Co się dziwisz ludziom, jak nawet publiczna telewizja podaje, że zatrzymano
                        jakiegoś polskiego bandytę w mieście Mainz, tak jakby nie istniała polska nazwa
                        Moguncja.
                        Jura
                    • walterbertin bazar tez zagraniczne a nawet orientalnie 24.06.05, 11:54
                      Le Marche au Puce (francuskie) czyli w doslownym tlumaczeniu pchli targ na
                      polski a Flohmarkt na niemiecki - chyba wiaze sie z pchlimi cyrkami kiedys
                      sensacja wlasnie na takich targowiskach.
                      ale jezeli jarmark - Jahresmarkt - co roczny targ, a wlasciwie dwa razy w roku
                      na wiosne i na jesien, w Bayern zwany rowniez Dult, to czemu nie flomark
                      jako alternatywa do bazaru czy targowiska lub odpustu - ostatni pochodzi od
                      sprzedazy przez przedstawicieli KK odpustow za grzechy na jarmarku.

W.
                      • iiiiioiiiii <a href="http://www.flohmarkt-riem.com" target="_blank">www.fl 26.07.05, 11:34
              • jureek Re: Flomarki w Niemczech 22.09.05, 20:07
                remech1 napisał:

> Wydaje mi się, że jest trochę inaczej. W Niemczech być może mówi
                > się "FlohmarkT" czyli w liczbie mnogiej po spolszczeniu "flohmarkty". Ale w
                > Polsce w gwarze potocznej "biznesowo-bazarowej" mówi się flomark, flomarki,
                > gdzie byłeś, gdzie kupiłeś ? : na flomarku. Bo jak by to miało brzemieć:
                > kupiłem na FLOHMARKTCIE ? Ale Möwi się, czy się Mówi ? :)))

Najgorsze, że takie takie fonetyczne spolszczenia z gwary "byznesowo-bazarowej"
                wchodzą do języka oficjalnego. Myślałem, że padnę, gdy w polskim sklepie
                przeczytałem "ściereczki z mikrofazy". Noż, kurcze, co ma wspólnego faza z włóknem?
                Jura
    • kassandra5 Re: Flomarki w Niemczech 22.08.05, 09:43
      Od maja do wrzesnia raz w miesiacu w Münster olbrzymi Flohmarkt w okolcy Aasee,
      polecam. Jezeli kotos mieszka w okolicy to polecam tez Flohmarkt w pazdierniku
      w Warendorfie (Fettmarkt), cale miasto to jeden wielki targ, a przy tym malo
      handlarzy a duzo sprzedawcow prywatnych. A tak a propos, to jest na tym forum
      ktos z okolic Münster?
      • madziap13 Re: Flomarki w Niemczech 09.09.05, 18:15
        czy ktos cos slyszal o flomarkach na ktorych mozna kupic rozne rzeczy za 5 e??
        jesli tak to w jakim miescie sie one odbywaja??:)
      • madziap13 Re: Flomarki w Niemczech 21.09.05, 15:51
        a ten flomark w warendorfie to dokladnie w jakich dniach<dniu>pazdziernika sie
        odbywa???
        • julia.jan Re: Flomarki w Niemczech 27.10.05, 15:12
          tu mozna szukac za pomoca kodow pocztowych (starcza 2 pierwsze cyfry)

www.flohmarkt.de/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka