darek_arek 13.06.05, 07:59 Będąc we Franfurcie Oder widziałem pełno pustych mieszkań (tuż przy przejściu granicznym).Słyszałem, że Polacy mogą je zasiedlać.Jak to jest? Czy to prawda?Jak załatwić formalności? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_53 Re: mieszkania 14.06.05, 08:59 Niestety nie uczyłam się niemieckiego, moze coś w naszym języku? Odpowiedz Link
patrysia5 Re: mieszkania 24.06.05, 23:02 Witaj!!! Nie tylko w tym miescie sa wolne mieszkania ale na calym terytorium Polski sa wlasnie takie wolne puste czekajace na nachmiterow mieszkania. Z tymze jesli chodzi o wynajecie mieszkania to jest to mozliwe tylko wtedy gdy udokumentujesz ze masz staly dochod i mozesz sie utrzymywac na terytorium Niemiec wynajmujac mieszkanie, po za tym musisz miec prawo pobytu, powyzej 3 miesiecy jesli chcesz przebywac, musisz byc zameldowany a to wiaze sie z prawem pobytu, pozwoleniem na prace i innymi dokumentami, czyli jednym slowem mowiac jesli chcesz wynajac mieszkanie to owszem wynajmiesz ale tylko od prywatnego wlasciciela jesi sie zgodzi na wynajecie do 3 miesciecy po tym terminie musisz wrocic do Polski w celu zalatwiania wizy prawa pobytu oraz pozwolenia na prace, jesli jestes oczywisiec Polakiem, niemcy lub polako niemcy maja inne prawa...Pozdrawiam Odpowiedz Link
martabg Re: mieszkania 12.07.05, 17:13 Coty z tym pozwoleniem? Jestesmy obywatelami UE, mozemy meldowac sie wszedzie! I nie potrzeba na to innych dokumentow! Wiem, bo wlasnie sie z mezem w Dusseldorfie meldowalam! Odpowiedz Link
ania_53 Re: mieszkania 10.07.05, 15:12 Mam stały dochód - moja emerytura. Do pracy też mnie nie przyjmą, bo już nie ten wiek.Czy w tym wypadku mam szansę wynająć jakieś "państwowe" mieszkanie? Odpowiedz Link
basia553 a to ciekawe 10.07.05, 20:37 co to sa "panstwowe mieszkania"? Mieszkam tu od 30 lat i jeszcze nie slyszalam o czyms takim. Sa mieszkania albo prywatne, u prywatnych wlascicieli domöw albo nalezace do röznych towarzystw budowlanych. Panstwo ma jedynie jakas puke mieszkan socjalnych, ale tego z cala pewnoscia nie dostanie ktos z Polski. Jesli sie myle, to prosze mi wyjasnic jak to jest. Odpowiedz Link
kalkos Re: a to ciekawe 11.07.05, 20:58 oprocz prywatnych wlascicieli istnieje szereg roznych spoldzielni mieszkaniowych, sa wsrod nich rowniez takie, ktorych wlascicielem jest miasto, a wiec sa w jakims stopniu "panstwowe". odnosni sie to w duzej mierze do poddr- owskich opustoszalych blokowisk, o ktorych wspominala autor/ka watku. Odpowiedz Link
ania_53 Re: a to ciekawe 12.07.05, 09:47 Dokładnie takie mieszkania miałam na myśli.Przy moście granicznym we Frankfurcie pełno jest pustych mieszkań. Odpowiedz Link
ggigus a kto chcialby mieszkac we 12.07.05, 13:28 Franfurcie nad Odra? Jakis szaleniec chyba Odpowiedz Link
ania_53 Re: a kto chcialby mieszkac we 04.09.05, 10:49 Dlaczego to musi być szaleniec?Znam dobrze tamte tereny, są o niebo ładniej zagospodarowane niż centrum kraju.Gdybym miała możliwość otrzymania tam mieszkania takiego na kieszeń emerytki to dlaczego nie.............. Odpowiedz Link
kalkos Re: a to ciekawe 12.07.05, 20:49 to, ze pustych mieszkan jest duzo to jedno. drugie, to to, ze sa one drogie jak na polska kieszen. przypuszczam, ze te najtansze to wydatek ok. 5 euro za metr kwadratowy miesiecznie Odpowiedz Link
ochmis + Nebenkosten, Strom 12.07.05, 21:42 Dla porównania: mieszkam solo, względnie nowy Apartmenthaus (7 lat), 50 qm, 2 pokoje, Vollbad, Küche, Balkon 10 qm = wszystko razem z prądem 365 €. Ale to jest Nadrenia-Westfalia Pn., chyba najtańszy land po byłej NRD. Odpowiedz Link
ggigus ano NRW 13.07.05, 13:17 ja place 350 eurakow za klitke 35 m - pokoj z kuchnia i b. dlugim przedpokojem w centrum drogiego jak cholera Monachium. Kiedys to mieszkanie bylo drogie, ale ze ceny rosna, zrobilo sie tansze. Ale jak widze ceny za wynajem w Dreznie, szlag mnie trafia i moze sie tam przeniose i zaprzyjaznie z tamt. skinami. Odpowiedz Link
ochmis nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 13:31 i w Berlinie można taniej mieszkać. I też w centrum! Oglądałem tydzień temu ceny w meinestadt - berlin, porównywalne z tym, co teraz płacę. Zauważyłaś jaka cisza u sąsiadów? Jak nie zacznę nawijać, to smutno. Dzisiaj nie mam ochoty. :))) Odpowiedz Link
kalkos Re: nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 13:34 ja mieszkam w poczdamie, w centrum miasta, kamienica, 85 metrow i w 600 euro sie mieszcze. ale poczdam jest drozszy od berlina... Odpowiedz Link
ochmis Re: nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 13:35 Ale za to masz G. Jaucha za sąsiada. ;) Odpowiedz Link
dunia77 Re: nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 17:34 Phhh... We Freiburgu masz za to moze z 50 m2. I to albo poza miastem, albo w bloku w takiej sobie dzielnicy. Za to gdziekolwiek jade na wycieczke, to wydaje mi sie taaaaanioooo :-) Odpowiedz Link
mr.myers Re: mieszkania 16.11.13, 17:42 Chcecie znaleźć fajny dom lub mieszkanie? Zapraszam tutaj www.abelard.pl/ Świetna firma. Odpowiedz Link