Dodaj do ulubionych

mieszkania

13.06.05, 07:59
Będąc we Franfurcie Oder widziałem pełno pustych mieszkań (tuż przy przejściu
granicznym).Słyszałem, że Polacy mogą je zasiedlać.Jak to jest? Czy to
prawda?Jak załatwić formalności?
Obserwuj wątek
    • ochmis Re: mieszkania 13.06.05, 20:41
      www.meinestadt.de/frankfurt-oder/immobilien
      • ania_53 Re: mieszkania 14.06.05, 08:59
        Niestety nie uczyłam się niemieckiego, moze coś w naszym języku?
      • patrysia5 Re: mieszkania 24.06.05, 23:02
        Witaj!!!
        Nie tylko w tym miescie sa wolne mieszkania ale na calym terytorium Polski sa
        wlasnie takie wolne puste czekajace na nachmiterow mieszkania. Z tymze jesli
        chodzi o wynajecie mieszkania to jest to mozliwe tylko wtedy gdy udokumentujesz
        ze masz staly dochod i mozesz sie utrzymywac na terytorium Niemiec wynajmujac
        mieszkanie, po za tym musisz miec prawo pobytu, powyzej 3 miesiecy jesli chcesz
        przebywac, musisz byc zameldowany a to wiaze sie z prawem pobytu, pozwoleniem
        na prace i innymi dokumentami, czyli jednym slowem mowiac jesli chcesz wynajac
        mieszkanie to owszem wynajmiesz ale tylko od prywatnego wlasciciela jesi sie
        zgodzi na wynajecie do 3 miesciecy po tym terminie musisz wrocic do Polski w
        celu zalatwiania wizy prawa pobytu oraz pozwolenia na prace, jesli jestes
        oczywisiec Polakiem, niemcy lub polako niemcy maja inne prawa...Pozdrawiam
        • martabg Re: mieszkania 12.07.05, 17:13
          Coty z tym pozwoleniem? Jestesmy obywatelami UE, mozemy meldowac sie wszedzie!
          I nie potrzeba na to innych dokumentow! Wiem, bo wlasnie sie z mezem w
          Dusseldorfie meldowalam!
      • ania_53 Re: mieszkania 10.07.05, 15:12
        Mam stały dochód - moja emerytura. Do pracy też mnie nie przyjmą, bo już nie ten
        wiek.Czy w tym wypadku mam szansę wynająć jakieś "państwowe" mieszkanie?
        • basia553 a to ciekawe 10.07.05, 20:37
          co to sa "panstwowe mieszkania"? Mieszkam tu od 30 lat i jeszcze nie slyszalam
          o czyms takim. Sa mieszkania albo prywatne, u prywatnych wlascicieli domöw albo
          nalezace do röznych towarzystw budowlanych. Panstwo ma jedynie jakas puke
          mieszkan socjalnych, ale tego z cala pewnoscia nie dostanie ktos z Polski.
          Jesli sie myle, to prosze mi wyjasnic jak to jest.
          • kalkos Re: a to ciekawe 11.07.05, 20:58
            oprocz prywatnych wlascicieli istnieje szereg roznych spoldzielni
            mieszkaniowych, sa wsrod nich rowniez takie, ktorych wlascicielem jest miasto,
            a wiec sa w jakims stopniu "panstwowe". odnosni sie to w duzej mierze do poddr-
            owskich opustoszalych blokowisk, o ktorych wspominala autor/ka watku.
            • ania_53 Re: a to ciekawe 12.07.05, 09:47
              Dokładnie takie mieszkania miałam na myśli.Przy moście granicznym we Frankfurcie
              pełno jest pustych mieszkań.
              • ggigus a kto chcialby mieszkac we 12.07.05, 13:28
                Franfurcie nad Odra? Jakis szaleniec chyba
                • ania_53 Re: a kto chcialby mieszkac we 04.09.05, 10:49
                  Dlaczego to musi być szaleniec?Znam dobrze tamte tereny, są o niebo ładniej
                  zagospodarowane niż centrum kraju.Gdybym miała możliwość otrzymania tam
                  mieszkania takiego na kieszeń emerytki to dlaczego nie..............
                  • ochmis genau, tez tak mysle! 04.09.05, 12:36
              • kalkos Re: a to ciekawe 12.07.05, 20:49
                to, ze pustych mieszkan jest duzo to jedno. drugie, to to, ze sa one drogie jak
                na polska kieszen. przypuszczam, ze te najtansze to wydatek ok. 5 euro za metr
                kwadratowy miesiecznie
                • ochmis + Nebenkosten, Strom 12.07.05, 21:42
                  Dla porównania: mieszkam solo, względnie nowy Apartmenthaus (7 lat), 50 qm, 2
                  pokoje, Vollbad, Küche, Balkon 10 qm = wszystko razem z prądem 365 €. Ale to
                  jest Nadrenia-Westfalia Pn., chyba najtańszy land po byłej NRD.
                  • ggigus ano NRW 13.07.05, 13:17
                    ja place 350 eurakow za klitke 35 m - pokoj z kuchnia i b. dlugim przedpokojem
                    w centrum drogiego jak cholera Monachium. Kiedys to mieszkanie bylo drogie, ale
                    ze ceny rosna, zrobilo sie tansze. Ale jak widze ceny za wynajem w Dreznie,
                    szlag mnie trafia i moze sie tam przeniose i zaprzyjaznie z tamt. skinami.
                    • ochmis nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 13:31
                      i w Berlinie można taniej mieszkać. I też w centrum! Oglądałem tydzień temu
                      ceny w meinestadt - berlin, porównywalne z tym, co teraz płacę.
                      Zauważyłaś jaka cisza u sąsiadów? Jak nie zacznę nawijać, to smutno. Dzisiaj
                      nie mam ochoty. :)))
                      • kalkos Re: nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 13:34
                        ja mieszkam w poczdamie, w centrum miasta, kamienica, 85 metrow i w 600 euro
                        sie mieszcze. ale poczdam jest drozszy od berlina...
                        • ochmis Re: nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 13:35
                          Ale za to masz G. Jaucha za sąsiada. ;)
                          • kalkos Re: nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 17:18
                            ano mam:) i paru innych tez
                        • dunia77 Re: nie tylko w Dreźnie, ale 13.07.05, 17:34
                          Phhh... We Freiburgu masz za to moze z 50 m2. I to albo poza miastem, albo w
                          bloku w takiej sobie dzielnicy.
                          Za to gdziekolwiek jade na wycieczke, to wydaje mi sie taaaaanioooo :-)
    • mr.myers Re: mieszkania 16.11.13, 17:42
      Chcecie znaleźć fajny dom lub mieszkanie? Zapraszam tutaj www.abelard.pl/ Świetna firma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka