niunia792 30.01.06, 18:47 Czy ktos z Was skladal wniosek o urlop wychowawczy? Chodzi mi o to czy pracodawca moze nie zgodzic sie z takim wnioskiem i odmowic udzielenia urlopu? Ktos ma moze jakies doswiadczenia?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polaola Re: Elternzeit 31.01.06, 12:42 Ja jestem na Elternzeit i pracuje 30 godzin tygodniowo. Moglam decydowac czy wogole chce pracowac i w jakim wymiarze godzin. Moj pracodawca nie stawial mi zadnych warunkow, mialam wolny wybor. Chyba wlasnie na tym polega Elternzeit, ze ma sie przez ten czas prawo do decyzji o wymiaze pracy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
niunia792 Re: Elternzeit 31.01.06, 21:06 dzieki, to mi wystarczy, ze pracodawca nie ma prawa sie nie zgodzic na Elternzeit. Pozdrawiam Odpowiedz Link
marchewa4 Re: Elternzeit 01.02.06, 05:50 niunia792 napisała: > dzieki, to mi wystarczy, ze pracodawca nie ma prawa sie nie zgodzic na > Elternzeit. > Pozdrawiam O Elternzeit musisz wg. ustawy wystapic do pracodawcy na pismie w terminie 8 tygodni przed planowanym poczatkiem Elternzeit (6 tygodni jesli Elternzeit nastepuje bezposrednio po Mutterschutz lub urodzeniu sie dziecka). Nie wszyscy pracodawcy wymagaja dotrzymania tego terminu, ale nigdy nie wiadomo. W pismie musisz teoretycznie podac plan Elternzeit na 2 lata i pozniej tego planu sie trzymac. Generalnie przysluguje Ci mozliwosc pracy w czasie Elternzeit w skroconym wymiarze, ale nie dotyczy to wszystkich pracodawcow/pracownikow (musi byc regularnie zatrudnionych przynajmniej 15 pracownikow, Twoj staz pracy musi byc dluzszy niz 6 miesiecy, niepelny wymiar musi lezec pomiedzy 15 a 30 godzin tygodniowo oraz takie zatrudnienie nie moze byc sprzeczne z waznym interesem firmy). Pelny tekst ustawy znajdziesz tutaj: bundesrecht.juris.de/berzgg/BJNR021540985.html Pozdrowienia M. Odpowiedz Link
niunia792 Re: Elternzeit 01.02.06, 17:24 Ustawe mam w domu :) ale dzieki za pomoc. U mnie problemem jest koflikt z pracodawca - balam sie, ze kobieta moze mi sie nie zgodzic na Elternzeit... ale doczytalam sie, ze to ustawowo mi sie nalezy. Odpowiedz Link