Dodaj do ulubionych

Elternzeit

30.01.06, 18:47
Czy ktos z Was skladal wniosek o urlop wychowawczy?
Chodzi mi o to czy pracodawca moze nie zgodzic sie z takim wnioskiem i
odmowic udzielenia urlopu?
Ktos ma moze jakies doswiadczenia??
Obserwuj wątek
    • polaola Re: Elternzeit 31.01.06, 12:42
      Ja jestem na Elternzeit i pracuje 30 godzin tygodniowo. Moglam decydowac czy
      wogole chce pracowac i w jakim wymiarze godzin. Moj pracodawca nie stawial mi
      zadnych warunkow, mialam wolny wybor. Chyba wlasnie na tym polega Elternzeit,
      ze ma sie przez ten czas prawo do decyzji o wymiaze pracy.
      Pozdrawiam.
      • niunia792 Re: Elternzeit 31.01.06, 21:06
        dzieki, to mi wystarczy, ze pracodawca nie ma prawa sie nie zgodzic na
        Elternzeit.
        Pozdrawiam
        • marchewa4 Re: Elternzeit 01.02.06, 05:50
          niunia792 napisała:

> dzieki, to mi wystarczy, ze pracodawca nie ma prawa sie nie zgodzic na
          > Elternzeit.
          > Pozdrawiam

O Elternzeit musisz wg. ustawy wystapic do pracodawcy na pismie w terminie 8
          tygodni przed planowanym poczatkiem Elternzeit (6 tygodni jesli Elternzeit
          nastepuje bezposrednio po Mutterschutz lub urodzeniu sie dziecka). Nie wszyscy
          pracodawcy wymagaja dotrzymania tego terminu, ale nigdy nie wiadomo. W pismie
          musisz teoretycznie podac plan Elternzeit na 2 lata i pozniej tego planu sie
          trzymac.
          Generalnie przysluguje Ci mozliwosc pracy w czasie Elternzeit w skroconym
          wymiarze, ale nie dotyczy to wszystkich pracodawcow/pracownikow (musi byc
          regularnie zatrudnionych przynajmniej 15 pracownikow, Twoj staz pracy musi byc
          dluzszy niz 6 miesiecy, niepelny wymiar musi lezec pomiedzy 15 a 30 godzin
          tygodniowo oraz takie zatrudnienie nie moze byc sprzeczne z waznym interesem
          firmy).

Pelny tekst ustawy znajdziesz tutaj:
          bundesrecht.juris.de/berzgg/BJNR021540985.html
          Pozdrowienia
          M.
          • niunia792 Re: Elternzeit 01.02.06, 17:24
            Ustawe mam w domu :) ale dzieki za pomoc. U mnie problemem jest koflikt z
            pracodawca - balam sie, ze kobieta moze mi sie nie zgodzic na Elternzeit... ale
            doczytalam sie, ze to ustawowo mi sie nalezy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka