Dodaj do ulubionych

Alimenty z Polski

03.02.06, 11:47
Ojciec mojej corki mieszka w Polsce. Po 7 latach wzial sie chyba wreszcie za
uczciwa prace. Od komornika przyszlo zawiadomienie, ze ten pan jest wreszcie
sciagalny.
I mam pytanie: czy jest mozliwe aby komornik z Polski przesylal mi zasadzona
kwote na moje konto bankowe w DE ??? Czy ktos mial juz doczynienia z podobna
sytuacja?
Dzieki za ewentualna pomoc
Obserwuj wątek
    • patrysia5 Re: Alimenty z Polski 03.02.06, 12:40
      Hej!!
      jestem w podobnej sytuacji, z tymze ja czekam na to by sprawdzili wiarygodnosc
      moich wypowiedzi co do legalniej pracy bylego meza. jak narazie dostaje
      zaliczkowo od panstwa Niemieckiego, jesli on pracuje zglos to dostaniesz calosc
      alimentow a Panstwo Niemieckie bedzie sciagal od niego, ty sie o to nie martw.
      Gdzie nalezy sie udac, to jest zalezne od dochodow jsli nie posiadasz
      wystarczajacych dochodow wiec Socjalamt albo Socjales und Senioren, albo do
      najzwyklejszego Jugentamtu gdzie udziela ci wyczerpujacych informacji i
      powiedza co robic dalej. Wazne jest to bys miala dokument przetlumaczony na
      jezyk niemiecki o Zasadzeniu Alimentow na twoje dziecko z Klauzula
      wykonalnosci. Serdecznie pozdrawiam, i nie daruj facetowi tego, czy tak czy tak
      Niemcy beda placic zaliczkowo a to jak zciagna od niego tym sie nie martw
      • iwonka1975 Re: Alimenty z Polski 03.02.06, 15:34
        Dzieki za podpowiedz.
        Ale u mnie sprawa wyglada tak: ja i moja corka mamy obyw. polskie. Jej ojciec
        ma rowniez zaleglosci na rzecz skarbu panstwa no i komornika- wiec one w
        pierwszej kolejnosci musza byc uregulowane. No i podpisywalam, ze nie bede od
        niego bezposrednio brac pieniedzy ( cos takiego ), chodzi o to, ze sprawy
        finansowe z nim tylko przez komornika. Nie mam rowniez pojecia gdzie on pracuje
        i od kiedy. A wyroku tez nie mam bo znajduje sie u komornika. Wiec pozostaje mi
        tylko czekac i miec nadzieje, ze ten pan popracuje troche dluzej niz pare
        miesiecy.
        Pozdrawiam
        • patrysia5 Re: Alimenty z Polski 03.02.06, 16:42
          Nie masz racji!! Nie zyj i nie mysl tak jak w Polsce. Niemcy to Niemcy a Polska
          to Polska. po pierwsze cos krecisz, bo jak mozna nie miec Wyroku???? Komornik
          moze miec owszem ale ty zawsze mozesz wyciagnac z Sadu drugi odpis, coz za
          problem??? Popros rodzine upowaznij kogos i juz! Niech ci przetlumaczy i wysle.
          Dla chcacego nic trudnego. Nie wazne jakie masz obywatelstwo jesli wyszlas za
          niemca albo legalnie z papierami mieszkasz w DU to broblemu nie widze bedziesz
          dostawala zaliczkowo tylko udaj sie tam gdzie ci napisalam!I zalatw ten
          dokument. To otrzymasz kase na dziecko moze nie wiele bo okolo 50 uero na
          miesiac ale to zawsze cos!I nie mow ze twoj nie pracuje, tylko ze pracuje ale
          nie wiesz gdzie, tu inni za ciebie wszystko zalatwia w urzedach bo po to jest
          Jugentamt Socjalamt czy Sociales und Senioren. Na nic nie musisz czekac, tez
          zlozylam i czekam w Polsce miesiace taka sama sytuacja i dostaje, sama robisz
          problem, a moze go poprostu nie byc!
          • iwonka1975 Re: Alimenty z Polski 03.02.06, 20:37
            Skutecznie potrzymujesz we mnie ducha "walki".
            Jesli robie problem to dlatego, ze wynika on z mojej niewiedzy.
            Krecic tez nie krece- bo i po co?. A wyrok sadowy musialam zostawic u
            komornika. Jesli Sad Rejonowy wyda mi duplikat to extra, ale z tego co sie
            orientuje to klauzule wykonalnosci ma tylko oryginal. Ale wielkie dzieki-
            napewno zaczne cos w tej sprawie dzialac.
            Pierwsze kroki skieruje do Jugendamtu. Moze cos sie ruszy w tej sprawie :-)
    • ochmis rozumiem was, ale widziały gały co brały, 03.02.06, 21:40
      albo z kim się kładły. No i odwrotnie, facet musi ponosić konsekwencje! Chciało
      się ruchać, to teraz masz! :)))
      • patrysia5 Re: rozumiem was, ale widziały gały co brały, 04.02.06, 19:21
        Komu sie chce temu sie chce....chyba bardziej facet lata za kobieta niz na
        odwrot, i prosze bez takich tekstow ochmis!!!!!
        • ochmis nie bądź taka wrażliwa, przecież żartuję :)))))))) 04.02.06, 19:51
          a kto za kim lata, to też różnie bywa. W moim przypadku za mną latają!
          Ciekawe, jak teraz zareagujesz? :)))))))))))
          • iwonka1975 Fajne zarty!! 04.02.06, 20:52
            Prawie zajrzales mi do lozka. A dranstwo najczesciej wychodzi po latach- pa pa
            • ochmis dlaczego się podpisujesz: i...won...ka? ;))))) 04.02.06, 22:45
              tak powiedział drań?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka