Dodaj do ulubionych

frankfurt szukam przyjaciol

16.08.06, 19:44
wlasnie od wrzesnia bede mieszkac w okolicach frankfurtu i szukam nowych
znajomych. kto przygarnie???? tak od polowy wrzesnia, jak sie tylko ogarne z
przeprowadka:)))
Obserwuj wątek
    • marijohanna Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 19:52
      hej naganoga:)) my tez sie przeprowadzamy we wrzesniu. co za zbieg okolicznosci:))

wprawdzie w Twoim kierunku, ale mimo wszystko jeszcze jakies 220 km nas dzieli;)
      • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 20:11
        mari, my sie musimy kiedys spotkac:)))tyle ze lepiej po przeprowadzkach. gdzie
        sie przeprowadzacie???
        • marijohanna Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 09:42
          spotkac si emusimy zdecydowanie PO przeprowadzkach;))

a przeprowadzamy sie "do miasta", czyli do miejsca pracy. skonczy sie jezdzenie
          (WRESZCIE!!!).
    • marzenafiuk81 Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 19:54
      Witaj
      bardzo chętnie nawiąrze znajomość ja mieszkam dość krótko bo 5 miesięcy i też
      nie znam nikogo. Jak coś odezwij się na gazetowego
      • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 20:12
        b. chetnie. jak juz wspomnialam, w polowie wrzesnia mam nadzieje sie troche
        ustabilizowac, ale pisac mozemy .... jak cie sie podoba we frankfurcie????
        gdzie mieszkalas wczesniej????
        • marzenafiuk81 Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 20:42
          fRANKFURT TO NAJPIEKNIEJSZE MIEJSCE NA ZIEMI A WCZEŚNIEJ MIESZKAŁAM W KIELCACH
          A TY? CO CIĘ SPROWADZA DO FRANKFURTU?
          • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 23:23
            ja roznie, miasto rodzinne to tarnobrzeg. potem krakow, okolice hannoveru,
            celle, mannheim i okolice no i teraz okolice frankfurtu. w sumie sie b. ciesze.
            ciezko bylo nam podjac ta decyzje, bo zostawiamy tutaj kilku przyjaciow,
            studenckie lata... ale przed nami tez sie cos nowego otwiera. ja sie b. ciesze.
          • habritte Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 10:39
            cześć naganoga, ja też będę mieszkać w Bad Vilbel dokładnie w Dortelweil, tyle
            że nie od września a gdzieś od listopada - grudnia. byłoby super znać kogoś z
            ''sąsiedniego bloku ''jak w rodzinnym miasteczku
            • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 10:42
              bardzo fajnie;))) juz sie ciesze i zaczyna mi byc coraz raniej. tam gdzie
              wynajmujemy mieszkanie, tez mieszkaja mlodzi ludzie. ponoc lubia od czasu do
              czasu urzadzac male party w weekendy. mam nadzieje, ze sie szabko
              zaaklimatyzuje.
    • caysee Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 20:48
      A jakie konkretnie miasto masz na mysli piszac "w okolicach"?
      • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.08.06, 23:19
        tzn. jakies (max) 20 min. od Hauptbahnhof mit der s-bahn. miejscowosc nazywa
        sie bad vilbel;))
        • sabba Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 08:37
          nie mieszkam we frankfurcie ale rzut beretm od czyli w MArburgu:) Zapraszam do
          mnie bo Marburg to fajne, romantyczne miasteczko. Franfurt tez ma swoje uroki,
          lubie tam jezdzic od czasu do czasu. od polowy wrzesnia bede uziemiona ale jak
          bedziesz miec czas i ochte to mozemy sie jakos spiknac. przeprowadzka pewnie
          zwiazana z nowa praca? jesli tak to gratuluje!!!
          • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 09:52
            b. chetnie:))) jesli chodzi o prace, to nie do konca. mam tam umowe w
            zeitarbeit, ale mam nadzieje, ze predzej tam cos wymodze. tutaj gdzie obecnie
            mieszkam, to nawet zeitarbeit tylka nie rusza. we frankfurcie bardziej sie to
            obraca. jesli to nie wypali, to bede sie zastanawiala nad czyms wlasnym. wydaje
            mi sie, ze tam sa lepsze mozliwosci. mannheim to industriestadt, i tacy ludzie
            tu mieszkaja. w sumie przygnebia mnie to miasto i mozliwosci zatrudnienia w
            industrie sa ograniczone. poza tym maz pracuje glownie we frankfurcie i
            wiesbaden, wiec dla niego to lepiej. i czasu bedziemy mieli wiecej dla siebie i
            mniej zmeczony bedzie.
            • habritte Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 10:41
              cześć naganoga, ja też będę mieszkać w Bad Vilbel dokładnie w Dortelweil, tyle
              że nie od września a gdzieś od listopada - grudnia. byłoby super znać kogoś z
              ''sąsiedniego bloku ''jak w rodzinnym miasteczku

• kamafig Re: frankfurt szukam przyjaciol 01.10.07, 20:18
            hey ja mieszkam kolo gießen - wetzlar .byblam pare razy w Marburgu
            piekna miejscowosc zgadza sie mozna milo spedzic dzien!!!
            wiec mieszkam juz troche czasu ........z mezem mamy troche
            znajomych ale milo by poznac kogo jeszcze fajnego....pozdrawiam i
            milo by bylo jak bys odpisala.........pa kama
          • malgoniade Re: frankfurt szukam przyjaciol 03.10.07, 17:28
            hejka ja tez z Marburga ale zbieg okolicznosci hahah,pozdrawiam
    • fufu_ffm Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 11:16
      Witamy w (prawie) Frankfurcie :-)

Wlasnie wrocilam z urlopu i widze, ze sie nasze grono tu powieksza. Hurray!:-)

Mam nadzieje ze bedziesz sie tu czuc jak u siebie w domu. W pierwsza srode
      miesiaca wieczorem o 19:30 jest taki Polski stammtisch w beergarten w
      restauracji niedaleko Alte Oper. Nie pamietam jej nazwy(musialabym popatrzec
      jak sie teraz nazywa) ale wczesniej byl to Movenpick. Jak sie tam wybierzesz to
      na pewno duzo ludzi poznasz.

Jest tez Polski sklep (choc sklep to za duzo powiedziane bo to jest wielkosci
      wneki w murze) w dzielnicy Bockenheim, na Leipzigerstr. W kazdym razie maja tam
      pierogi :-)

To nie da sie porownac do rynku pracy w USA czy w Anglii ( a nwet w takiej
      Szwajcarii) ale z praca tez jak mi sie wydaje jest we Franfurcie latwiej niz w
      innych regionach Niemiec. Zwlaszcza w bankach i roznych instytucjach
      finansowych. Oni ciagle ludzi potrzebuja.

Poza tym Widzialam tez ze w Palmengarten, 24 Sierpnia jest koncert Polskiego
      Jazzu. Warto sie wybrac bo sam Palmengarten jest warty odwiedzin. Tu jest
      dodatkowe info:
      www.palmengarten-frankfurt.de/deutsch/veranst/frame.htm
      24. August
      Donnerstag
      19.30 Uhr Jazz im Palmengarten
      Werner Wunderlich gewidmet:
      The Polish Jazz 4tet
      feat. Andrzej Olejniczak

Musikpavillon
      Karten 8,- €, ermäßigt 4,- €
      an der Kasse Siesmayerstraße (VVK und AK)

• mallina Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 17:02
        polski sklep bardzo dobrze zaopatrzony jest tez przy stacji Konstablerwache.
        tylko pan wlasciciel czesto "zawiany".
        ale slodyczy bardzo duzy wybor, wedliny, alkohole, prasa
    • ritta27 Re: frankfurt szukam przyjaciol 17.08.06, 20:49
      naganoga!ja mieszkam takze pod Frankfurtem,(20km od-mala miejscowosc,a pochodze
      z katowic),ale pracuje w Twoich okolciach teraz (oberursel), wczeniej
      Zeitarbeit rzucil mnie do Maintal, teraz jeszcze dalej, ale najwazniejsze ze
      pracuje w zawodzie!Chetnie pomoge w kwestii pracy.Z opisu wydajesz sie byc
      super babka!Milo bedzie sie spotkac! FUFU, napisze do Ciebie w tym tyg!
      Promise !Nie wiedzialam o tych srodach polskich przy Alte Oper!Mozna
      zoraganizowac przy okazji male spotkanie gazetowe, co?Pozdr
      • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 18.08.06, 09:08
        to jest b. fajny pomysl. musze sie tylko jeszcze przeprowadzic i uporzadkowac
        nowe miejsce:)) mysle ze polowka wrzesnia (lub pozniej - niech sie ludzie
        pozjezdzaja z urlopow) bylaby z mojej strony odpowiednia.

pozdr.
      • fufu_ffm Re: frankfurt szukam przyjaciol 18.08.06, 09:23
        Czesc Rita27 -

To widze ze mamy znowu powod na drinka! :-) - za Twoja nowa prace!
        Gratulacje. To super, ze znowu cos Ci wypalilo.
        Przy okazji poznajesz troche Hessen - najpierw Maintal, teraz Oberusel...

Tak jak myslalam w DE najtrudniej jest o ta pierwsza prace. Ta pierwsza praca
        to jak taki stempel, ze jestes normalna, zarazy nie masz i wogole - mozna
        Cie "dotknac":-) Potem kazdy widzi ze juz w DE pracowalas wiec jest juz troche
        latwiej.

Ten Polski stammtisch spotyka sie niedaleko Alte Oper latem, a w zimie czy
        jesienia w knajpie na bocznej uliczce od Fressgasse (Kleine Hochstr. 9, Keller
        Vinum). Nie wiem gdzie sie zamierzaja spotkac we wrzesniu bo juz tam chyba z
        pol roku albo i dluzej nie bylam (bo w srodku tygodnia w srode czasem trudno
        sie wyrobic) ale jak ulysze jakies szczegoly to moge dac zainteresowanym znac.

Pozdrawiam wszytkich Polakow w Hessen!
        • businessangel to Wy wiecie co to "drink"? 19.08.06, 11:17
          myślałem, że upijacie się weinschorle :-)))))
        • avepatrix Re: frankfurt szukam przyjaciol 11.12.06, 10:08
          czesc fufu. moglabys dac mi znac jak bedziesz wiedziala gdzie i kiedy sa jakies
          polskie imprezki? z gory dzieki.najlepiej na avepatrix@yahoo.de jestes moze z
          frankfurtu?
      • marzenafiuk81 Re: frankfurt szukam przyjaciol 18.08.06, 09:38
        Hej ja też pracuję w oberusel tylko że u prywatnej osoby i niestety tylko raz w
        tygodniu. jestem tu krótko i ciężko mi się gdzieś zaczepić.Może i mnie mogłabyś
        pomóc? Potrafię robić bardzo wiele w polsce pracowałam w jednym z większych
        banków a poniewaz tutaj mam ogromna barierę językową czepiam się czego się da.
        Oczywiście dokształcam się z języka ale puki co ...
        • habritte prosba do ritty27 18.08.06, 09:51
          moze bys napisala jak przebiegaly twoje poszukiwania pracy , piszesz ,ze
          pracujesz w swoim zawodzie, czy zeitarbeit od razu ci taka prace proponowal? i
          co robisz dokladnie
          mnie tez jak w koncu dziecko pojdzie do przedszkola czeka poszukiwanie pracy ,
          wiec twoje doswiadczenia beda niezwykle cenne
          • ritta27 Re: prosba do ritty27 18.08.06, 16:42
            hej.W skrocie.W Polsce skonczylam handel zagr i pracowalam 4 lata w zaodzie
            (Export).Do Niemiec przyjechalam za Niemcem,bez znajomosci jezyka (gadalismy in
            english).Wyszlam za maz.2 lata cierpiac okrutnie sidzialam w domu i uczylam sie
            jezyka.Teraz wynajmuja mnie firmy czasowe do dzialu exportu (gl na handel z
            Osteuropa),w miedzy czasie szukam czegos na stale lub mam nadzieje ze jakas
            firma mnie u siebie zostawi.Teraz pracuje w drugiej.Jest ok, tylko cholernie
            daleko od domu (50 km w str)..Ale nic,bedze dobrze.Zycze Ci powodzenia i
            polecam wertowanie stron na necie takich jak addeco.de, manpower.de, weiss-
            personalmanagement.de.Od tego najlepiej jest zaczac w De.Nie placa jakos wiele
            (ok 800-1000 EUR na reke, zalezy od pozycji), ale ja przy 2giej firmie
            negocjowalam, a ze sie na mnie uparli, dali mi 300 EUR wiecej!Pozdr
            • naganoga Re: prosba do ritty27 18.08.06, 17:29
              ritta, my faktycznie musimy pogadac;)) ja mam tez umowe w zeitarbeitfirmie. w
              mannheim nawet z tym jest trudno. wiec dlatego przenosimy sie do frankfurtu,
              zwlaszcza ze maz i tak tam pracuje. ja zastanawiam sie nad czyms wlasnym.....
              mam kilka pomyslow, nawet pierwszy kontak nawiazalam.... zobacze;)))
              • habritte Re: prosba do ritty27 18.08.06, 20:36
                ritta27, a jaki byl twoj niemiecki po tych dwoch latach jak poszlas do
                pracy?ciezko bylo na poczatku ?
                tego sie wlasnie boje,siedze w domu z dzieckiem i gadam tylko o pieluchach,
                maz-nie niemiec,wiec tez w domu nie mowimy po niemeicku
                • ritta27 Re: prosba do ritty27 21.08.06, 08:22
                  mialam chyba latwiej bo maz Niemiec,no i nie rozmawiamy tylko o pieluchach..:)A
                  powaznie to bylam zmuszona do intensywnej pracy nad jezykiem bo nie rozumialam
                  mamy mojego meza, jego braci, przyjaciol....W pracy bylo ciezko przez pierwszy
                  tydzien jak poznawalam w intensywnym tempie niemiecki handlowy-nazwy znanych mi
                  z pracy w Polsce dokumentow celnych i transportowych etc, poza tym ok bo juz
                  znalam sie na tym co robie.Pozdr
                  • bozenek007 Re: prosba do ritty27 21.08.06, 14:50
                    Hej
                    Male info dotyczace Zeitarbeit - jezeli nie ma sie pozwolenia na prace, to nie
                    ma sensu sie bewerbowac. Ja od dluzszego czasu szukam pracy w moim zawodzie, a
                    ostatnio z desperacji nawet do takich firm wysylalam papiery, niestety po paru
                    burzliwych rozmowach z malo uprzejmymi pracownikami Agentur für Arbeit moje
                    nadzieje poplynely w sina dal - dla takich firm nie przyznaje sie
                    Arbeitserlaubnis.
                    Jestem na forum pierwszy raz i ciesze sie ze je znalazlam - tez mi tu troche
                    samotno.
                    Skrobne pare slow o mnie, co?
                    Przeprowadzilam sie do ffm w zeszlym roku ze znajomoscia Aufwiedersehen i guten
                    Tag, trzema walizkami, kompletem obiadowym odziedziczonym po mamie i nadzieja
                    na tylnym siedzeniu mojego opelka.
                    Obecnie mieszkam w Bad Soden w Taunusie, robie Weiterbildung przy IHK we
                    Frankfurcie, slownictwo mi sie niejako poszerzylo, walizki rowniez, tylko
                    nadzieja sie troche przy hamowaniu poturbowala.
                    Czekam na ten moj pierwszy stempel z napisem "normalna" ;-) i z nudow kilkam
                    codziennie w pajacyka.
                    Pozdrawiam ffm i okolice i zycze lepszej pogody niz ta co to ja nam dzisiaj
                    zaserwowano ;-)
                    • ritta27 Re: prosba do ritty27 21.08.06, 19:06
                      Witamy w gronie!! ja tez klikam w Pajacyka :)! Kiedys z nudow a teraz tak juz
                      zostalo..Co do pozwolenia na prace to sprawa jest oczywista,bez niego to mozna
                      sie na smierc zaszukac.Pracuje w Oberusel (Taunus) wiec blisko Ciebie, jakbys
                      miala ochote sie spiknac, napisz na gazetowego maila.Pozdr.PS.A o
                      Arbeitsagentur zapomnij, nie slyszalam jeszcze zeby komus pomogli.Banda
                      oszolomow niedouczonych:(
      • basyap Re: frankfurt szukam przyjaciol 26.09.06, 21:17
        ritta27 napisała:

> naganoga!ja mieszkam takze pod Frankfurtem,(20km od-mala miejscowosc,a
        pochodze
        >
        > z katowic),ale pracuje w Twoich okolciach teraz (oberursel), wczeniej
        > Zeitarbeit rzucil mnie do Maintal, teraz jeszcze dalej, ale najwazniejsze ze
        > pracuje w zawodzie!Chetnie pomoge w kwestii pracy.Z opisu wydajesz sie byc
        > super babka!Milo bedzie sie spotkac! FUFU, napisze do Ciebie w tym tyg!
        > Promise !Nie wiedzialam o tych srodach polskich przy Alte Oper!Mozna
        > zoraganizowac przy okazji male spotkanie gazetowe, co?Pozdr

czesc ja tez jestem z Oberursel
        pozdrowionka
        • anja074 Re: frankfurt szukam przyjaciol 22.01.07, 13:06
          Hej! Chetnie nawiaze kontakt. Mieszkam w Twojej okolicy, mam 32 lata, pochodze
          z rejonu Gliwic (Slask) i od niedawna jestem w Niemczech (w czerwcu wyszlam za
          maz). Wiecej opowiem jak bedziesz miala ochote sie odezwac. Pozdrawiam - Ania.
    • starucha121 Re: frankfurt szukam przyjaciol 21.08.06, 20:53
      Witaj, mieszkam 14km od Bad Vilbel. W razie czego pisz na gazetowy:)
    • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 11.09.06, 23:21
      no wiec jestem juz w bad vilbel;))) co prawda jeszcze mam troche porzadkowania
      i malo czasu ze wzgledu na prace, ale.......... b. chetnie nawiaze kontakt:)))
      • lukipadre Re: frankfurt szukam przyjaciol 25.09.06, 23:08
        Hello

ja rowniez przeprowadzilem sie do Frankfurtu 1 wrzesnia
        Chetnie umowie sie na piwo. Kompletnie nie znam miasta, ale to nie problem
        Mieszkalem wczesniej w Hannoverze (4 lata). Zmienilem firme i musialem sie
        przeprowadzic.

Jesli ktos ma ochote na spotkanie przy piwie lub kawie, chetnie sie spotkam.
        Powiedzmy 30 pazdziernika

Odezwijcie sie na mailu

luki.padre@op.pl

pozdrawiam
        Lukasz
    • basyap Re: frankfurt szukam przyjaciol 26.09.06, 21:14
      witam...mieszkam wokolicach Frankfurtu chetnie pogadam z kims tym bardziej ze
      nie ma tu zbytnio znajomych
      pozdrowionka
      • arim28 Re: frankfurt szukam przyjaciol 13.12.06, 20:51
        Polecam polski sklep na Leipzigerstr. (dojazd U6 i U7). Dobrze zaopatrzony i
        wlasciciele przesympatyczni. Ceny sa normalne. Nie chc e robic reklamy,
        poprostu sama tam kupuje i jest ok. We frankfurcie mieszkam juz dluuuuugi czas.
      • anja074 Re: frankfurt szukam przyjaciol 22.01.07, 13:15
        Hej! Jesli masz jeszcze chec z kims pogadac, to chetnie sie odezwe. Mieszkam w
        okolicach Frankfurtu, do Wiesbaden i Mains tez mam niedaleko. Czesto jestem na
        GG. Pozdrawiam. Ania.
    • naganoga Re: frankfurt szukam przyjaciol 16.12.06, 20:18
      mam propozycje;))) moze spotkalibysmy sie w nowym roku w jakiejs przytulnej
      knajpce???? moze ktos ma propozycje co, gdzie, kiedy????
    • monika25lbn Re: frankfurt szukam przyjaciol 22.12.06, 14:57
      Hej
      a jest ktos z dzieckiem lub ew dziecmi?My jedziemy do Frankfurtu w polowie
      stycznia z synkiem(2,5 roku),maz pracowal tam w tym roku przez 6 m-cy,pozniej
      zrezygnowal a teraz znowu dostal propozycje wyjazdu.Mamy zalatwione juz
      wszystkie formalnosci,tylko mnie zastanawia czy moge normalnie zapisac dziecko
      do przedszkola?oczywiscie bedziemy tam zameldowani we troje i ubezpieczeni,czy
      powinnam o czyms wiedziec waznym?
      Jesli ktos chcialby mi pomoc w tych pytaniach bylabym b.wdzieczna.
      Pozdrawiam i wesolych Swiat zycze Monika.
      • donkaczka Re: frankfurt szukam przyjaciol 28.12.06, 23:15
        z przedszkolem będzie trudno, podania o miejsca trzeba składac z dużym
        wyprzedzeniem, a i godziny moga Cie zaskoczyć

ważne sprawy wyjda pewnie w praniu, trudno mi tak coś z marszu wymyslić
        kasia, Frankfurt/Langen
    • 23t Re: frankfurt szukam przyjaciol 22.12.06, 22:39
      Ja tez,moze nie szukam ale dobrze by bylo.I jak ci sie tutaj podoba?
    • anja074 Re: frankfurt szukam przyjaciol 01.01.07, 15:55
      Mieszkam od okolo roku w okolicach Frankfurtu, Wiesbaden i Main. Chetnie poznam
      dziewczyny, ktore odbieraja na tych samych falach.
      Jesli chcecie mnie wyprobowac - piszcie:o)
      • pawcio-23 Re: frankfurt szukam przyjaciol 28.09.07, 16:39
        hej! Mam na imię Paweł jutro wyjeżdżam do pracy do Wiesbaden. Nie
        mam tam znajomych będę sam jak palec bo podobno w mojej dzielnicy
        nie ma Polaków. Jeśli zechcesz sie ze mna zaprzyjaźnic bedzie
        fajnie. Dobrze mieć jakąś "bratnią" duszę.
        podaje Tobie mój nr tel. 698 627 160 bo nie wiem czy tam bede miał
        dostep do neta :) czekam na odpoiwedź papap Paweł
        • malgoniade Re: frankfurt szukam przyjaciol 03.10.07, 17:42
          Witam wszystkich serdecznie widze ,ze jest tu fajne grono ludzi z
          hessen.Ja tez z hessen dokladnie to Marburg.Jestem tu pierwszy raz
          dzisiaj i bede zagladac .pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka