Dodaj do ulubionych

studiowanie i pobyt z psem

08.11.06, 19:41
Witam, od następnego roku akademickiego będę studiowała w Niemczech. Mam tylko
jeden problem. Muszę zabrać ze sobą swojego psa :-) Biorąć go ze schroniska
zdecydowałam się być z nim w każdej sytuacji i nie wyobrażam sobie zostawić go
na 5 lat z rodzicami.
Reasumując mam kika pytań:
Czy można wynająć i czy łatwo znaleźć pokój lub mieszkanie studenckie w którym
właściciele pozowolą na obecność psa.
Czy będzie musiał pozostawać na długo sam tzn. ile godzin przeciętnie trwaja
zajęcia na uczelni (w Polsce miałam zawsze Indywidualny Tok nauczania i nie
musiałam się martwić o to, czy zostanie sam na 8 godzin)
Czy istnieją jakieś wymogi dot. wjazdu zwierząt do Niemiec tzn. prócz badań
jakieś kwarantanny itp.
Jakie jest nastawienie społeczeństwa do psów - słyszałam od znajomych, że nie
za pozytywne.
Czy muszę mieć jakieś pozwolenie na trzymanie psa w bloku od sąsiadów?
Bardzo proszę o odp. Nie chcę się martwić na zapas.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • diegosia Re: studiowanie i pobyt z psem 08.11.06, 20:06
      Pewnie duzo zalezy od tego gdzie bedziesz studiowala. mam wrazenie, ze tutaj nastawienie do psow
      zmienia sie wraz z regionem.
      W Berlinie jest wg mnie mnostwo psow i nie jest dla mnie nowoscia, ze za sciana mieszka tez jakis
      czworonog. Nie zdarzylo mi sie tez, zeby ktos mnie pytal czy mialabym cos przeciwko. Choc bardzo
      mozliwie, ze sa i tu dzielnice gdzie sasiedzi z obawa przygladaja sie nowym sasiadom, ktorzy prowadza
      psa.
      Co do uczelni, to zajecia jak wszedzie zaleza od kierunku studiow. jedni maja duzo, inni mniej.
      Napisz moze co i gdzie masz zamiar studiowac, to bedzie latwiej cos podpowiedziec.
      Dodam tylko, ze na moim roku sa trzy dziewczyny, ktore prawie zawsze przyprowadzaja swoje psy na
      zajecia i nie bylo z tym dotad zadnego problemu!!!
      • pudelek123 Re: studiowanie i pobyt z psem 08.11.06, 20:28
        Jeszcze nie wiem gdzie, ale chciałabym w mieście, gdzie jest bardzo dobre
        połaczenie lotnicze i kolejowe do Polski, czyli pewnie jakieś większe miasto.
        Na razie studiuję prawo w Toruniu i chciałabym studiować w Nimczech tzn.
        ekonomię, marketing, politologię, biznes ....
        Problm też jest w tym, czy można ciś wynająć mieszkając z psem.
        poweim szczerze, że pewnie bedę wybierała miasto studiów ze względu na psa. Tzn.
        chcviałabym mieć duży dostęp do lasów i terenów zielonych, bo mój pies to
        niestety jagdhund i musi się wybiegać. Nie wyobrażam sobie np. takiej możliwości
        mieszkając w Berlinie czy Monachium, ale może się mylę?
        • diegosia Re: studiowanie i pobyt z psem 08.11.06, 21:21
          Polaczenie lotnicze z Berlina jest troche kulawe. To juz Köln czy Dortmund sa chyba lepsze.
          Co do terenow zielonych w Berlinie... do prawdziwego lasu trzeba troche podjechac, ale mam dwie
          kolezanki psiary i one nie narzekaja - jest bardzo duzo parkow, takze tachich bardziej dzikich, tylko
          trzeba sie troche rozejrzec wybierajac dzielnice. W samym centrum jest o nie trudniej, ale bardziej w
          strone obrzezy robi sie coraz lepiej. Mysle, ze to akurat w Berlinie nie jest problemem.
          Ale nie moge Ci powiedziec jak to wyglada przy szukaniu mieszkania, bo sama psa nie mam. Zapytam
          jednak jutro dziewczyny czy mialy z tego powodu jakies problemy i dam Ci znac.
          • pudelek123 Re: studiowanie i pobyt z psem 08.11.06, 22:30
            Dziękuję bardzo, tak naprawdę nie myślałam o Berlinie ze wzg. na trudność
            dostania się, ale Koeln albo Monachium, a najlepiej Drezno byłoby ok.
            • ggigus o Koloniii nie wiem nic, ale o Monachiu m pisalam 08.11.06, 22:39
              na forum j. niemiecki
    • wiki113 Re: studiowanie i pobyt z psem 10.11.06, 20:03
      Co do przewozenia zwierzat to wiozlam kota z PL i musialam wyrobic mu paszport
      na wjazd do Niemiec. Dokument wydano i wklejono numer ewidencyjny zwierzecia a
      kotu wszczepiono chipa z tym numerem na karku. Do tego pelny komplet szczepien i
      badanie oglone przed wyjazdem. Aczkolwiek na granicy nikt nas nawet slowem o
      zwierze nie zaczepil.
      • bubahr Re: studiowanie i pobyt z psem 16.11.06, 17:11
        mysle, ze nie bedziesz miala problemow z wynajeciem mieszkania lub pokoju. mozesz nawet poszukac
        kogos, kto juz tez ma psa. jako miejsce studiow polecam poczdam (w miare dobra uczelnia, a i okolice
        piekne - trzy ogrome parki i lasy w okolicy. pies w niemczech musi miec obowiazkowo ubezpieczenie od
        odpowiedzialnosci cywilnej, ok. 60 euro rocznie.
        • west284 Re: studiowanie i pobyt z psem 17.12.06, 18:42
          Oprocz ubezpieczenia w Niem. musisz placic podatek za psa. Ok.150€ zalezy w
          jakim miescie jestes. Co do mieszkania. Wlasciciel mieszkania, ktore chcesz
          wynajac musi wyrazic zgode na zwierzaka. Osobiscie mam tez psa i tez go z
          Polski przywiozlam. Musi miec paszport, chip, szczepienia. To wszystko. Moj
          jechal jeszcze bez chipu, bo to byla jeszcze wtedy nowosc i ciezko bylo znalesc
          weterynarza, ktory zrobilby. Juz pare razy z nim jezdzilismy i nikt na granicy
          sie nim nie interesowal. Firma u ktorej wynajmujemy mieszkanie nie wie, ze mamy
          psa. Na 100% sasiedzi doniesli juz ale nie mamy problemow, bo czynsz regularnie
          placimy. Ale wydaje mi sie, ze dali nam spokoj, bo to firma, jakbysmy prywatnie
          wynajmowali to by to nie przeszlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka